Niets is zo’n grote uitdaging als het vermaken van je peuter. Tenminste, ik moet regelmatig creatief zijn om iets nieuws uit de kast te trekken zodat ze weer even bezig is. Ik merk dat ze snel uitgekeken is op bepaalde dingen en daarom besloot ik op zoek te gaan naar inspiratie. Via social media vroeg ik naar tips van andere mama’s en maakte ik een lijstje: leuke spelletjes en activiteiten voor peuters! Lees je mee?

Leuke activiteiten voor peuters

Mijn peuter staat altijd open voor leuke, creatieve spelletjes en activiteiten. Dat is ook niet zo gek, want in deze fase van haar leven ontdekt ze van alles om zich heen op een nieuwe manier en wil ze alles leren begrijpen. Zelf leren en zelf doen en daarbij is de peuter natuurlijk het middelpunt van zijn of haar eigen wereld. Niet zo handig voor moeders zoals ik, die regelmatig met hun handen in het haar zitten omdat ze even niet weten hoe ze die hyperactieve peuter nú weer moeten vermaken. Daarom ging ik op zoek naar inspiratie en verzamelde ik via social media een heleboel tips van andere mama’s. Ben je dus op zoek naar leuke dingen voor peuters? Ik maakte een lijst met leuke spelletjes en activiteiten voor peuters die is gerangschikt op binnen, buiten én spelletjes, zodat je voortaan áltijd een geschikte optie bij de hand hebt. Van een avontuurlijke picknick in de tuin tot aan verven met washi tape: laat je inspireren!

50 activiteiten voor peuters - Mama's Meisje blog

Binnen activiteiten voor peuters

Je kent dat wel: het regent al dagen en hoewel we niet van suiker zijn, is een hele dag in de miezer misschien iets teveel van het goede. Maar wat als meneer of mevrouw niet meer tevreden is na het zoveelste voorstel? Ik zette de leukste binnen activiteiten voor peuters op een rijtje. Het één vergt wat meer voorbereiding dan het ander, maar er zit vast een leuke optie tussen waardoor jouw peuter zich weer even vol enthousiasme ergens op kan storten. En mama, in het kader van selfcare, een poging kan doen om rustig een kopje thee te drinken ;)

Kralen rijgen

Een ketting maken met houten kralen: mijn peuter vindt dat geweldig! Nog leuker? Geef opdrachtjes, zoals een mooie ketting voor mama, opa, vriendje of buurvrouw. Zelfs de hond mag een mooie ketting om! Door die opdrachtjes te geven, rekken we deze eerste in de rij van activiteiten voor peuters nog een beetje langer ;)

HEMA houten rijgkralen - Mama's Meisje blog

Stickers plakken

Altijd als ik bij Action ben, kijk ik op de afdeling met knutselspullen en speelgoed of er weer leuke stickers liggen. Mijn peuter is namelijk dol op stickers plakken en daarom heb ik altijd een voorraadje in huis. Er zijn soms ook stickerboeken te koop waarbij de stickers in de juiste vorm of op de juiste kleur geplakt moeten worden. Hierdoor is de uitdaging iets groter, maar je peuter kan zich er mooi een tijdje mee bezig houden terwijl jij er nog een wasje in gooit!

OOK LEUK: PEUTERGYM VAN DECATHLON!

Helpen met klusjes in huis

De tafel dekken, een eigen stofdoek vasthouden en de was opvouwen: mijn peuter wil maar wat graag helpen met klusjes in huis. Toegegeven: het gaat er meestal niet vlotter door, maar ik kan op deze manier wel het huishouden combineren met het vermaken van mijn peuter. En vooral op regenachtige dagen is dit een topper in het lijstje van binnen activiteiten voor peuters, want je slaat twee vliegen in één klap. Een opgeruimd huis én tijd over om samen leuke dingen te doen als het weer opklaart!

Baddertijd voor pop!

Nog zo’n taakje dat perfect aansluit bij de belevingswereld van peuters: de pop in bad doen! Moet je natuurlijk wel een geschikte pop hebben, maar onze Baby Born leent zich er prima voor ;) En het is nóg gezelliger als de poppenmama of -papa mee in bad gaat! Hoeft dat later op de dag ook niet meer.

Lego of Duplo in bad

Als we dan toch in bad zitten, kunnen we net zo goed alle Lego of Duplo in bad kieperen. Ja, je leest het goed! Weer zo’n gevalletje van twee vliegen in één klap: je peuter vermaakt zich en alle bouwblokken zijn na afloop van deze schuimparty weer fris en schoon.

LEES OOK: DUPLO SCHOONMAKEN IN DE WASMACHINE

Kaartjes maken

Laatst scoorde ik bij Action een setje blanco kaarten met enveloppen. Op een druilerige dag pakten we er waterverf bij en zette ik mijn peuter aan een leuke taak: kaartjes maken! Natuurlijk moest de verf even drogen, daarna mocht ze zelf iets ‘schrijven’ en beslissen naar wie ze een kaartje wilde sturen. Een postzegel erop en vervolgens samen naar de brievenbus om de kaart te posten. Wat een avontuur! Nog leuker als de ontvanger blij verrast is, dus het plezier beperkt zich niet alleen tot de activiteit zelf ;)

blanco kaarten Action waterverf - Mama's Meisje blog

Verven

Als je aan leuke binnen activiteiten voor peuters denkt, denk je natuurlijk al snel aan verven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zo’n moeder ben die het geknoei met knutselmateriaal niet altijd kan waarderen. Gelukkig wordt daar goed op ingespeeld, want ik scoorde bij Action leuke blokjes (voor €0,89 per stuk) waar verschillende kleurplaten inzitten. Daaronder zat een strip met verschillende kleurtjes die bij aanraking met water veranderen in verf. Zo kan je peuter verven zonder dat je de hele eethoek moet afplakken met beschermingsfolie ;) Van een aantal volgers begreep ik dat er een vergelijkbare soort verkrijgbaar is bij Zeeman!

Funmais

Enkele maanden geleden was er zo’n moment waarop ik amper inspiratie had voor leuke spelletjes en activiteiten voor peuters. Mijn dochter leek zich nergens echt goed mee te vermaken en had meer uitdaging nodig. Ik kreeg de tip om funmais te scoren en dat bleek inderdaad een schot in de roos! Funmais is in allerlei verschillende kleuren en varianten verkrijgbaar: in speciale themadozen maar ook gewoon ‘los’. Wij hebben beide varianten in huis en het werkt heel simpel. Je zorgt voor een schone, natte vaatdoek (op een bordje om vlekken op tafel te voorkomen) en vervolgens kan de funmais daar tegenaan worden gedrukt om het nat te maken. Daardoor wordt het plakkerig en plakt het makkelijk aan papier en karton. Hier staat het garant voor minstens een uur speelplezier en er komen de grappigste creaties uit. Ik teken soms ook verschillende figuren met een stift zoals een huis, auto, bloem, hartje of ster. Vervolgens plakt mijn peuter funmais op de getekende lijnen en is daarna heel trots op haar kunstwerk. Aanrader!

Kleuren met water

Nog zo’n tip die ik afgelopen zomer kreeg: kleuren met water! Het is even simpel als geniaal bedacht: je schaft een herbruikbaar kleurboek aan dat wit is, maar met het bijgeleverde en navulbare ‘kwastje’ kleurt je peuter met water de kleurplaat in. Als de kleurplaat is opgedroogd, wordt deze weer wit en kan je peuter er dus eindeloos plezier van hebben. Ik scoorde een water kleurboek bij Zeeman, maar er is ook een setje bij HEMA te koop voor €3. Dit is ook een aanrader voor als je een lange autorit of vliegreis in het vooruitzicht hebt: geen geknoei, makkelijk in hergebruik en volop plezier!

Verstoppertje

Herinner jij je dit nog uit je jeugd? Old skool verstoppertje is stiekem niet alleen een onmisbare op de lijst met leuke spelletjes en activiteiten voor peuters, het kan ook zorgen voor hilariteit onder ouders. Zo heb ik eens een kwartier in de badkamer gestaan terwijl niemand mij kon vinden en ik baalde stiekem dat ik geen thee en tijdschrift had meegenomen ;) Maar het leukste is natuurlijk om te zien hoe je peuter dénkt dat hij zich perfect verstopt heeft maar jij hebt die voetjes allang onder het gordijn uit zien komen. Of de schaterlach gesignaleerd voordat je goed en wel klaar was met tot-tien-tellen! Het is toch geweldig als jouw peuter zich dit op latere leeftijd ook herinnert?

Spelen met rijst of maïs

Een tip die meermaals binnenkwam na het plaatsen van mijn oproep voor leuke spelletjes en activiteiten voor peuters, was spelen met rijst of maïs. Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee, maar na wat zoekwerk blijkt dit in de categorie ‘sensopatisch spel’ te vallen. Hierbij gebruiken peuters hun zintuigen en horen, zien, voelen, ruiken en eventueel proeven zij tijdens het spelen. Een makkelijke manier om dit te doen is een grote bak vullen met rijst of maïs, hierin verschillende materialen zoals bakjes, schepjes en bekers te doen en je peuter kan aan de slag. Ik vond op Google lijsten met nog veel meer opties, dus mocht je hierin geïnteresseerd zijn dan is dat zeker de moeite waard om dit op te zoeken!

Spelen met scheerschuim

Nog zo’n voorbeeld van sensopatisch spel is spelen met scheerschuim. Je kunt dit ook combineren met verf, waardoor je peuter zijn creativiteit kan uiten! Ben je niet zo’n fan van geknoei met schuim, dan kun je ervoor kiezen om scheerschuim in een goed afgesloten plastic zakje te doen. Door erin te kneden kan er ook gespeeld worden!

Kleien

Dit is één van de eerste binnen activiteiten voor peuters die mij te binnen schiet: kleien. We hebben diverse speelsets met allerlei materialen waardoor kleien echt een feestje wordt. Pizza’s bakken, divers gereedschap om te snijden en stempelen en natuurlijk de bekende pers waardoor je klei in verschillende vormpjes kunt drukken. Ik geef mijn peuter dan ook allerlei opdrachten: een taartje maken voor mama of een mooi dier zoals een hondje. Dit geeft haar nog eens extra uitdaging en ze geniet er zichtbaar van als ik haar complimenteer met haar kunsten!

Uitgelichte afbeelding kleisets winactie Sinterklaas - Mama's Meisje blog

Hamertje tik

Toen ik op zoek was naar een leuk schoencadeautje voor de decembermaand, stuitte ik bij Kruidvat op hamertje tik. Die hadden we nog niet in huis en ik was even bang dat de kleine spijkertjes misschien niet geschikt zouden zijn, maar het tegendeel is waar. Mijn peuter neemt haar taak uiterst serieus en hamert er heel geconcentreerd op los. Het is een aanrader om de Kruidvat en Trekpleister folders in de gaten te houden, want wij kochten een ‘Kikker’ variant van hamertje tik en ik heb ze ook voorbij zien komen van Dikkie Dik, Woezel en Pip en veel meer leuke thema’s. Ook verkopen ze bij HEMA een basic variant van dit hamerspel voor €6.

Prikblok

Nog zo’n vondst waarbij ik terugdacht aan mijn eigen jeugd: een ouderwets prikblok! Met de bijgeleverde pen kan je peuter aan de slag om zelf een tekening uit te ‘prikken’. Dat is natuurlijk een heel precies werkje en als het dan eindelijk gelukt is, kan de mooie tekening worden ingekleurd. Ik scoorde een prikblok bij Action, maar er is ook een variant bij HEMA te verkrijgen.

Dansen

In het kader van leuke spelletjes en activiteiten voor peuters waarbij mama’s en papa’s ook rustig mogen aansluiten: dansen! Wij hebben hier een grote K3 en Fenna (van Zapp) fan rondlopen en ze vindt het geweldig als we samen dansen op deze liedjes. Kan deze mama er meteen een work out van maken ;) Het is niet alleen gezellig, het is ook nog goed voor de motoriek van je kind en ik vind het zéker bijdragen aan het zelfvertrouwen!

Iets bakken of helpen in de keuken

Ze zien je dagelijks eten koken, maar hoe leuk is het als je peuter zelf iets mag bakken of mag helpen in de keuken? Zo hebben wij in de decembermaand pepernoten gebakken, vindt ze het leuk om haar eigen brood te smeren en helpt ze graag mee als ik bezig ben met het voorbereiden van de warme maaltijd. Als de pizzarette voor de dag komt is het helemaal feest, want die mag ze zelf beleggen! Er zijn op internet ontzettend veel makkelijke recepten te vinden waarmee je samen met je peuter aan de slag kan in de keuken. Ja, het zorgt voor veel rommel, maar het levert enorm veel plezier op!

Stempelen

Toen ik een tijdje geleden een overzicht maakte met onze speelgoedfavorieten van HEMA, vermeldde ik ook de stempels. Deze zijn een waar succes en de peuter speelt er nagenoeg iedere dag mee. Er zijn bij diverse winkels allerlei varianten van stempels te krijgen maar je kunt ook zelf een stempel maken: met een aardappel! Snij deze half door, leg een uitsteekvorm op tafel en druk de aardappel hier 1 à 2 centimeter in. Verwijder met het mesje de reststukjes en tadaaa: je hebt een stempel! Kleurtjes erbij en je hebt binnen een handomdraai een leuke binnenactiviteit voor je peuter gecreëerd.

Stempelen activiteiten voor peuters - Mama's Meisje blog

Tent bouwen

Oké, we hebben een tipi tent staan en die gaat in de zomer ook regelmatig mee naar buiten. Maar wat als het slecht weer is? Een tent bouwen mag dan niet ontbreken in het lijstje van binnen activiteiten voor peuters. Met een hoeslaken of dekbedovertrek die gespannen is tussen bank en salontafel of tussen eettafel en stoelen is er al snel een hut gecreëerd en wordt binnen een mum van tijd allerlei speelgoed naar deze tent gesleept. Wij rollen ook altijd het speelkleed uit op de vloer en de laatste keer moest zelfs het speelgoedkeukentje naar de tent verschoven worden. Glamping is er niets bij… Nog leuker: picknicken in de tent! Misschien passen papa en mama er ook wel bij in, gezellig ;)

Verrekijker maken

Sinds een paar maanden moet ik het als moeder niet in mijn hoofd halen om de lege toilet- en keukenrollen weg te gooien. In plaats daarvan wil mijn peuter deze gebruiken om een verrekijker van te maken! Natuurlijk wel met een beetje hulp. We plakken ze met washi tape aan elkaar en daarna gaat ze voor het raam staan om van alles te spotten. Vogels, de kat van de buren en laatst zelfs een eekhoorntje. Hoe leuk om op deze manier de wereld te ontdekken! Bij mooi weer kan de verrekijker natuurlijk ook mee naar buiten.

Puzzelen

Hoewel het soms frustratie oplevert, is puzzelen een van de binnen activiteiten voor peuters die ook ontzettend leerzaam is. Inmiddels hebben we al heel wat puzzels in huis, want heeft ze eenmaal de smaak te pakken dan lost ze ze steeds sneller op. Ik ben daarom vooral dol op de varianten van puzzels waarin er meerdere in één doos zitten met een variërend aantal stukjes. Puzzelen is goed voor de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. En als het een beetje te moeilijk is, dan helpt papa of mama gewoon mee. De puzzels die te makkelijk zijn voor mijn peuter, bewaar ik voor de kleinere zusjes.

Knutselen met vormpjes

Neem vouwpapiertjes in verschillende kleuren en knip hieruit diverse vormpjes zoals rondjes, driehoekjes, vierkantjes en rechthoeken. Vervolgens neem je een wit blad en een lijmstift en je hebt weer een topper in de lijst met leuke binnen activiteiten voor peuters te pakken! Je peuter kan aan de slag met het plakken van de verschillende gekleurde vormpjes en door een lijmstift te gebruiken wordt het geen gigantische kliederboel. Wat een pret!

Een eigen tuintje

Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat het hier nog onaangeraakt in de kast ligt, maar het staat op mijn to do list: een eigen tuintje maken met mijn peuter! Toen ik bij Flying Tiger was, liep ik tegen een schap op met allerlei soorten zaadjes en kweekbakjes. Ik besloot enkele varianten mee te nemen en binnenkort gaan we daarmee aan de slag. Peuters vinden het geweldig om ergens voor te zorgen en ze leren hier ontzettend veel van. Samen de zaadjes in de aarde planten, zorgen voor voldoende water en geduldig afwachten tot de eerste plantjes boven de aarde uit komen. Aangezien het verstandig is om hiermee eerst binnen te beginnen, past dit perfect in het lijstje van binnen activiteiten voor peuters! Hoe tof is het als het daadwerkelijk lukt om, als de plantjes eenmaal sterk genoeg zijn om verpot te worden naar buiten, bijvoorbeeld tomaten te kweken? Wij gaan ons er dit voorjaar aan wagen! TIP: check deze Action kweekset voor kinderen voor maar €1,89!

Een eigen tuintje maken zaadjes kweekbakjes Flying Tiger budgettip - Mama's Meisje blog

Plakoogjes

Een gewone tekening is ook maar zo saai. Tenminste, als het aan mijn peuter ligt wel! Het is ook een voor de hand liggende optie als je het hebt over leuke spelletjes en activiteiten voor peuters, maar er zijn simpele hacks om een gewone tekening op te leuken en de fantasie van je peuter te prikkelen! Ik liep laatst bij Wibra tegen plakoogjes aan: van die oogjes die je ergens op kunt plakken en die wiebelen. Ik besloot een zakje mee te nemen en plakte er twee op een leeg papier. Aan mijn peuter de taak om er een gezichtje omheen te tekenen! Dat bleek nog iets te moeilijk, maar ze vond de plakoogjes geweldig! 1-0 voor mama ;)

Zoekboeken

Dit puntje behoeft weinig uitleg. Regent het pijpenstelen buiten, dan is het een idee om er eens een zoekboek bij te pakken! Zoekboeken zijn er in allerlei soorten en maten, de keuze is reuze! Er is vast een variant of thema die perfect aansluit bij de interesses van jouw peuter. Van voertuigen tot het schoolplein en van dieren op de boerderij tot een pretpark: in ieder zoekboek mag je peuter op zoek naar een bepaald figuur of kleur en dat kan soms best wel even duren! Ik zeg: kopje thee, moeders?

Spelletje op de tablet

Allemaal leuk en aardig, die leuke spelletjes en activiteiten voor peuters zonder scherm. Maar soms is er gewoon geen land te bezeilen met die eigenwijze mopperkonten en dan pak ik mijn lifesaver voor de dag! Ik laat haar dan een spelletje op de tablet spelen en dat zorgt er 9 van de 10 keer voor dat de rust terugkeert. Ik maakte al eens een overzicht met leuke apps voor peuters. Vooral in drukke periodes, als we veel de deur uit zijn geweest, merk ik dat ze hier echt behoefte aan kan hebben. Prima! Kind vermaakt zich, mama kan zich richten op ál die andere dingen die op de to do list staan.

Rijgen

Of je nu chipjes aan een dropveter rijgt, in stukken geknipte toiletrolletjes aan een wollen draad of je hebt er een speciaal spel voor in de kast liggen: rijgen is leuk! Als decembercadeautje van die gozer uit Spanje besloot ik dit keer een rijgspel te kopen. Ik scoorde dit bij Lidl en het is een groot succes. Er zitten allerlei houten figuren bij, verschillende kleuren draad en daarmee kunnen de figuren aan het houten bord geregen worden. Erg leerzaam! Sowieso is de Lidl webshop een aanrader om eens te bekijken, want ze hebben er een groot assortiment (houten) speelgoed dat van goede kwaliteit is en met vaak hele originele items voor een leuke prijs! En dat leent zich weer als invulling van leuke binnen activiteiten voor peuters.

Kapsels van wol

Je hebt misschien nog wel wat restjes wol liggen, ergens achter in de kast? Knip er draadjes van met een lengte van ongeveer 5 à 10 centimeter, pak een blanco papier waarop je één of meerdere poppetjes tekent en een lijmstift en verras je peuter met een leuke opdracht. Kapsels van wol maken! Met de lijmstift plakt je peuter de draadjes op het hoofd van de poppetjes en zo ontstaan de gekste kapsels! Papa’s en mama’s mogen natuurlijk ook meedoen: misschien maak jij dan een mooie vlecht of hanekam?

Verven met washi tape

Als afsluiter in het rijtje van leuke binnen activiteiten voor peuters heb ik er eentje die ik al meermaals gebruikte en die een groot succes bleek: verven met washi tape! Plak met washi tape één of meerdere figuren of letters af op een blanco papier. Vervolgens mag je peuter zich uitleven met verf. Is het kunstwerk opgedroogd? Verwijder dan de washi tape en er ontstaat een prachtige verrassing! Ook leuk om op canvas te doen voor bijvoorbeeld een jarige oma of opa! Blanco canvassen in kleine maatjes zijn voor vriendelijke prijsjes verkrijgbaar bij Action.

verven met washi tape binnen activiteiten voor peuters - Mama's Meisje blog

Buiten activiteiten voor peuters

Leuke spelletjes en activiteiten voor peuters die geschikt zijn om buiten uit te voeren? Na het zien van deze lijst mag je wat mij betreft wel mooi weer bestellen, want niets is leuker voor je peuter dan buiten spelen. Al zijn we niet van suiker, toch is het spelen van buitenspelletjes net wat gezelliger met een lekker zonnetje erbij!

Verven met water

Een leuke tip die ik ontving na het plaatsen van een oproep voor leuke spelletjes en activiteiten voor peuters, is verven met water. Men neme een emmer vol water, een schone blokkwast per kind en je peuter kan losgaan op de schutting of op het terras. Ideaal, want na opdrogen zie je er niets meer van, maar het levert veel plezier op. Daarnaast is spelen met water bij warm weer nog verfrissend ook!

Stoepkrijt

Nog zo’n voor de hand liggende maar toffe tip is stoepkrijt. Budgetvriendelijk, je kunt er zelfs hinkelblokken mee tekenen en als je er een regenbuitje of de tuinslang op los laat, is alles weer weggepoetst. Kunnen ze weer opnieuw beginnen ;)

Basisschool inschrijven kiezen hoe gaat dat welke leeftijd school keuze - Mama's Meisje blog

Waterspelletjes

Als het zonnetje schijnt en de temperatuur omhoog gaat, zijn wij meestal in de tuin te vinden. Ik zet de parasol op, smeer de kids goed in en bedenk leuke spelletjes en activiteiten voor peuters die graag buiten spelen! Zo verzamelde ik in een overzicht de leukste waterspelletjes, wat hier afgelopen zomer écht een succes was. Ik kijk nu alweer uit naar de zomer!

Blote voetenpad

Een veelgelezen inzending na mijn oproep voor leuke spelletjes en activiteiten voor peuters was het blote voetenpad! Zelf hebben wij er nog nooit één gelopen, maar ik ben erg nieuwsgierig geworden. Er zit er vast één bij jou in de buurt en veel paden zijn gratis of voor een kleine entreeprijs toegankelijk. Je kunt wel vies worden maar dat mag de pret niet drukken. Het is een groot avontuur en het hoeft niet eens per se stralend weer te zijn: met af en toe een druppeltje regen wordt je er niet minder vies ;) En wil je liever rondom huis blijven, dan is zelf een speurtocht maken ook een hele toffe optie!

Kabouterpad

In het kader van ‘paden’ is er nog een categorie waar ik al eens aandacht aan heb besteed op mijn blog: het kabouterpad! Samen op zoek gaan naar kabouters sluit perfect aan op de fantasie van een peuter. Deze mag dus niet in het lijstje van leuke spelletjes en activiteiten voor peuters ontbreken ;) Ik maakte een overzicht van alle kabouterpaden in Nederland, zodat je snel kunt zien welk kabouterpad er bij jou in de buurt ligt! Ook hiervoor geldt: voor een kleine entreeprijs of zelfs gratis toegang heb je een dagdeel plezier!

tips peuteruitjes kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Lego of Duplo in het buitenbadje

Als je goed hebt opgelet, zag je deze ook staan in het kopje over binnen activiteiten voor peuters. Bij mooi weer knikker je alle Lego of Duplo in het buitenbadje en heb je in het kader van ‘buiten activiteiten voor peuters’ weer een slimme combi gemaakt. Niet alleen vermaakt het kroost zich, na afloop laat je alle bouwblokken drogen op een schone badhanddoek en alles is weer fris voordat het de speelgoedkast in gaat. En je peuter is maar wat trots op het feit dat hij mama heeft geholpen met schoonmaken. Ik hou d’r van!

Een dagje uit

Hoewel het heerlijk is om leuke spelletjes en activiteiten voor peuters in en rondom huis te organiseren, kan een dagje uit ook enorm gezellig zijn! Via Google zijn er diverse blogs te vinden met uitjesinspiratie voor verschillende regio’s in ons land. Zo maakte ik een overzicht van gratis en low-budget uitjes in Oost Nederland (Overijssel en een gedeelte Gelderland en Drenthe) en datzelfde deed ik voor uitjes in Friesland. Maar check ook zeker de categorie Budget Uitjes op mijn blog voor meer inspiratie, plan een uitje op een studiedag of check hoe je korting op de Efteling scoort. Op deze manier kun je kiezen uit leuke uitstapjes die iets vriendelijker zijn voor de portemonnee, zodat er misschien nog wat van het budget overblijft voor een ijsje.

LEES OOK: KORTING OP UITJES TIPS!

Dierentuinen Nederland Friesland tip uitje erop uit kids kinderen uitjes - Mama's Meisje blog

Foto’s

Vorig jaar was ze er nog iets te klein voor, maar dit jaar ben ik van plan om onze peuter mijn oude fotocamera te geven! Je peuter zelf foto’s laten maken: ik ben heel benieuwd welke plaatjes dat oplevert! Al valt ze vanaf de zomervakantie onder de categorie ‘kleuters’, ik denk écht dat dit heel leuk is voor kindjes vanaf 3 à 3,5 jaar. Wees je er wel bewust van dat de camera schade kan oplopen, dus je moet er niet zoveel waarde meer aan hechten. Ik heb nog een oudje liggen en die leveren toch weinig meer op via tweedehands verkoopsites, dat dit me wel een leuk idee leek in het kader van leuke dingen voor peuters!

Picknicken

Regelmatig pak ik een tasje in met pakjes drinken en een koekje en gaan we als gezin wandelen in een natuurgebied in de buurt. Halverwege de route staan bankjes en onze peuter vindt het geweldig als we daar gaan picknicken! Ook al duurt het maar tien minuten, ze geniet er volop van en vindt het een geweldig avontuur! Hetzelfde effect bereik ik met lunchen op een kleedje in de tuin, al was dat vorig jaar vrijwel onmogelijk door de hoeveelheid wespen in de tuin. Dit jaar gaan we voor de herkansing…

Bellenblazen

Need I say more? Bellenblazen is de no.1 buitenactiviteit van mijn peuter! Je moet alleen wel goed uitkijken met vlekken, want die onschuldig ogende bellenblaas kan de kleding van je kids compleet naar de filistijnen helpen. Daarom is het slim om, nadat je bellenblaas hebt aangeschaft, de inhoud van het potje weg te mikken en zelf bellenblaas te maken. Hierin zit namelijk geen glycerine, dat is de veroorzaker van de vlekken. Neem 400 ml warm water, los hierin 2 scheppen suiker op en voeg daarna 100 ml afwasmiddel toe. Het mag niet gaan schuimen, maar met dit goedje zou het bellenblazen zonder vlekken moeten lukken!

LEES OOK: BELLENBLAAS HACK & MEER ZOMER LIFEHACK VOOR OUDERS!

Spelletjes voor peuters

Zit je al vol met inspiratie voor leuke spelletjes en activiteiten voor peuters? We zijn aangekomen bij de laatste categorie: spelletjes voor peuters! Enkele spelletjes hebben wij zelf in de kast liggen, maar na mijn oproepje op social media kreeg ik ook een heleboel leuke spelletjes getipt! Hier is het doen van een spelletje meestal een leerzaam moment, want hoewel het vaak gezellig is, is verliezen niet altijd leuk. Het ene spelletje is simpel, het andere spelletje duurt weer wat langer: de keuze is reuze en in dit lijstje vind je vast wat nieuwe ideeën! Ook leuk om vervolgens op het verlanglijstje te zetten bij een aankomende verjaardag om te vragen aan de visite óf een jarige peuter mee te verrassen!

spelletjes voor peuters - Mama's Meisje blog

Woezel en Pip Yogaspel

Het eerste spel dat ik getipt kreeg, is het Woezel en Pip Yogaspel. Dit is een bordspel dat je niet tegen elkaar, maar mét elkaar speelt. Gooi met de dobbelsteen en kijk op welk vakje van het spelbord jullie uitkomen. Is dat een yogavakje? Voer dan samen de yogaoefening uit die op het spelkaartje staat. Is het een peertje? Hang dan een peertje in de perenboom. Verzamel zo zes peertjes voor tante Perenboom om het spel samen te winnen. Maar pas op! Als de zes sterren eerder in de lucht hangen, hebben jullie gezamenlijk het spel verloren.

Knibbel Knabbel Knuisje

Volgens zo’n 20 moeders mag Knibbel Knabbel Knuisje niet ontbreken in de lijst met leuke spelletjes en activiteiten voor peuters! Dit bordspel is gebaseerd op het sprookje Hans en Grietje. Net als in dat sprookje, moeten de spelers snoepgoed verzamelen. In het midden van het speelbord staat een huisje, waarin een heks zit. Deze heks kan zomaar ineens tevoorschijn komen en dan moet je je verzamelde snoep weer inleveren… Degene die als eerst het snoepgoed verzamelt, is de winnaar!

Electro Wonderpen

In het najaar stonden bij Kruidvat regelmatig leuke spelletjes voor peuters in de aanbiedingsfolder. Zo scoorde ik er een setje van Electro Wonderpen. Suus heeft al een grote doos met daarin losse bladen en de bekende pen die rood of groen opkleurt afhankelijk van het gekozen antwoord. Maar nu hadden ze kleine mapjes met een losse pen die ook heel handig zijn voor onderweg! Er waren diverse varianten en ik spotte ze ook bij bol.com, maar daar kost dezelfde set (vormen & kleuren) €17,99 terwijl ik er €4,99 voor betaald heb.

Kleurentorentjes

Vorig jaar kreeg Suus het spel Kleurentorentjes voor haar verjaardag. Dit spel is simpel, maar een ideale kennismaking met het spelen van een spelletje en de regels die daarbij komen kijken. Gooien met de dobbelsteen, de juiste kleur herkennen en wachten op je beurt omdat je tegenspeler aan de beurt is. Tel daarbij op dat één spelronde maximaal 10 minuten duurt en je snapt dat dit perfect is voor jonge dames en heren. In de lijst met spelletjes voor peuters mag deze niet ontbreken, ik vind het echt een aanrader!

Kleurentorentjes spelletjes voor peuters - Mama's Meisje blog

Kroko Loko

Na mijn oproepje voor het insturen van leuke spelletjes en activiteiten voor peuters, werd door één mama het spel Kroko Loko genoemd. Dit is een superleuk dierenmemo-spel waarmee jonge kinderen spelenderwijs leren dieren herkennen, samen spelen en onthouden. Kroko Loko heeft altijd grote trek. Het maakt hem niet uit wat voor dier het is, als hij maar te eten krijgt. En hoe meer hij eet, hoe langer hij wordt! Jij kunt Kroko Loko voeren door te onthouden waar de juiste dierenkaartjes liggen. Wie maakt de langste krokodil?

Memory

Zelf hebben wij memory van Nijntje in de kast liggen, die ik eens kocht toen er diverse Nijntje spelletjes voor peuters in de Kruidvat folder stonden. Maar er zijn natuurlijk tal van varianten van Memory verkrijgbaar! Omdat er vaak vrij veel kaartjes in het spel zitten, ben ik begonnen met 6 kaartjes, daarna 8, 10, 12 enzovoorts. Onze peuter heeft de smaak van dit spelletje inmiddels te pakken!

Spelletjes van HABA

Een veelgenoemd merk dat ik tussen de reacties voor leuke spelletjes en activiteiten voor peuters terug las, is HABA. Zelf had ik hier nog nooit van gehoord, maar na wat zoekwerk zag ik dat zij diverse leuke spelletjes voor peuters in het assortiment hebben. Spelletjes van HABA zijn veelal geschikt voor kinderen van ongeveer 2 tot 4 en 3 tot 6 jaar, hebben een korte spelduur en er zijn enorm veel varianten. Van dobbelspel tot kaartspel en variërend in moeilijkheidsgraad, wat mij betreft een leuke aanrader om eens tussen te neuzen!

Domino

Nog zo’n vondst toen er diverse Nijntje spelletjes voor peuters in het Kruidvat foldertje stonden: domino! Het duurde wel even voordat onze peuter het spelconcept snapte en dat ze niet lukraak plaatjes mocht aanleggen aan het kaartje op tafel. Daarom vind ik het zo belangrijk om samen spelletjes te doen: ze leren er zoveel van!

Nijntje Verstoppertje Spelen

Nu we het toch over Nijntje hebben, kan ik nog een optie toevoegen aan de lijst met leuke spelletjes en activiteiten voor peuters. Nijntje Verstoppertje Spelen werkt heel simpel: je zet Nijntje aan, verstopt haar ergens en ze gaat vanzelf roepen: “ik ben hier!“. Dit doet ze om de 10 seconden en het blijkt maar weer dat verstoppertje spelen nooit verveelt. Er zijn ook andere poppetjes verkrijgbaar die verstoppertje spelen, zoals Bumba en Woezel en Pip. Het is maar net waar jouw peuter enthousiast van wordt!

leuke kaartspelletjes of bordspelletjes voor je peuter kind 3 jaar - Mama's Meisje blog

Kwartet

Nog zo’n onvergetelijke in de lijst van leuke spelletjes voor peuters: kwartet! Ik kan me nog heel goed herinneren hoe leuk ik dit kaartspel vond en ook voor kwartet geldt dat er superveel varianten verkrijgbaar zijn. Ik kocht laatst kwartet van Dick Bruna voor een jarig vriendinnetje van mijn peuter en viel in dit geval voor de duidelijke tekeningen. Zo kunnen kindjes die niet kunnen lezen, ook al een potje kwartetten!

Poepie Knor

Je kunt erop wachten dat je peuter in de fase van ‘poep’, ‘scheet’ en wat al niet meer belandt. Een spel als Poepie Knor kan dus niet ontbreken in de lijst met leuke spelletjes en activiteiten voor peuters! Poepie Knor is een grappig bordspel waarbij spelers hun varken moeten redden uit een modderbad. Het grote varken in het midden bepaalt de opdracht. Knort hij, dan mag er een kaart gepakt worden. Laat hij een scheet, dan moet er een kaart ingeleverd worden. Alleen al deze geluiden zorgen voor een schaterlach!

Ontbreken er volgens jou nog leuke spelletjes en activiteiten voor peuters in deze lijst? Ik lees graag jouw aanvullende tip(s) in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer