Kinderbijslag: sparen of spenden? In deze blog vertel ik hoe wij de kinderbijslag besteden en waarom o.a. een digitaal spaarpotje daarin voor flinke besparingen heeft gezorgd! Lees je mee?

Shop till you drop

Back in the days, toen Suus net geboren werd, maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen kinderbijslag. Suus werd geboren op 7 juli, dus mijn geduld werd enigszins op de proef gesteld: ik kreeg de eerste kinderbijslag in januari het jaar erop. Kinderbijslag wordt namelijk altijd achteraf uitbetaald over het kwartaal ervoor en je kind moet dan het gehele kwartaal op de wereld zijn slash de leeftijd van de categorie waarin hij/zij valt, hebben. Eigenlijk zag ik het toen als een extraatje: tijd om te shoppen! Als ik terugdenk aan wat ik er toen allemaal wel niet van gekocht heb: oh oh oh… We hadden natuurlijk maar één kindje en redden ons financieel prima, dus was mijn motto shop till you drop. Destijds schreef ik er al over: na de geboorte van Niene werden de kosten hoger en merkte ik al snel dat we teveel geld uitgaven. Ik begon beter op te letten op waar ons geld naartoe ging en dat gold ook voor de kinderbijslag. Met de komst van een tweede meisje had ik verwacht dat ik veel kleding door kon schuiven, maar de zusjes verschilden vooral in de eerste twee jaar uiteindelijk heel vaak van maat en seizoen, waardoor ik alsnog moest kopen. Inmiddels is dat niet meer het geval. Op zich niet vervelend hoor dat ik ‘moest’ shoppen, maar waar ik in het verleden lekker losging na de kinderbijslag, pakte ik het nu strategischer aan. Al doende leert men, want toen ik eerder deze week via Instagram deelde dat ik de kinderbijslag apart zet, ontplofte mijn inbox. En dus klom ik weer achter mijn toetsenbordje om een blog te schrijven: zo besteden & budgetteren wij de kinderbijslag!

kinderkleding bewuster kopen en besparen - Mama's Meisje blog

Kinderbijslag: hoeveel?

De hamvraag van ieder kwartaal over kinderbijslag: hoeveel? Om daar achter te komen, check je eenvoudig de website van de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Zoals ik hierboven aangaf, ontvang je de kinderbijslag altijd na afloop van het kwartaal. In kwartaal 4 van 2022 vond al een verhoging plaats ten opzicht van de keer daarvoor. Dit is de kinderbijslag die we op 2 januari 2023 hebben ontvangen. De volgende kinderbijslag komt op 31 maart 2023 en is wéér hoger. Ik heb een screenshot gemaakt van de bedragen die je t.z.t kunt verwachten:

kinderbijslag hoeveel bedragen 2023 - Mama's Meisje blog

Sinds dit jaar valt Suus in de categorie 6 t/m 11 jaar, Niene en Linn vallen in de categorie 0 tot en met 5 jaar. Dit betekent dat ik op 2 januari 2023 €801,36 aan kinderbijslag kreeg overgemaakt. Waarom wij de kinderbijslag apart zetten en waaraan wij de kinderbijslag uitgeven, vertel ik hierna.

Kinderbijslag apart zetten

Ook al boog ik me na de komst van Niene meer en meer over de inkomsten en uitgaven, de kinderbijslag belandde steeds ‘op de grote bult’. Het verdween dus gaandeweg in de andere uitgaven en onderaan de streep had ik nog niet voldoende inzicht in waar ik het aan uitgaf. Op een zeker moment deelde ik het een tijdje door drie en stortte het op de betaalrekening van de kinderen zelf. Maar dat systeem werkte ook niet: waar Suus bij wijze van spreken om de haverklap iets nieuws nodig heeft omdat zij de oudste is, werkt dat voor Niene en Linn heel anders. Als moeder van drie dochters ben ik namelijk dol op kleding doorschuiven en voor Niene en Linn heb ik in verhouding veel minder nodig. Gevolg: ik bleef overboeken en dat was alleen maar onhandig. Vorig jaar maakte ik kennis met digitale spaarpotjes en sindsdien heb ik een digitaal spaarpotje ‘Kinderbijslag’. De kinderbijslag apart zetten is de beste keuze die ik ooit heb kunnen maken. Door het in een apart potje te zetten, heb ik veel meer inzicht in waar ik het aan uitgeef. Zoals je misschien gelezen hebt, houden wij een huishoudboekje in Excel bij. Hierin heeft Erik een aparte sheet gemaakt met daarin een overzicht van de binnengekomen kinderbijslag aan de ene kant en de uitgaven aan de andere kant. Ik heb even een screenshot gemaakt van de sheet. Onderaan is het saldo weggevallen (paste niet in het shot), maar de kolommen zijn allemaal aan elkaar gekoppeld dus als ik iets invoer, wordt het saldo bijgewerkt. Er is ook ruimte om in te vullen wat ik voor wie heb gekocht (zie de letters S, N en L), dat vind ik zelf fijn zodat ik weet waar de bedragen aan uit zijn gegeven.

kinderbijslag apart zetten besteden uitgeven waarvoor - Mama's Meisje blog

Bewuster kopen

Een tijdje geleden deelde ik via mijn stories op Instagram ook hoe ik het shoppen aanpak. In het verleden kocht ik maar raak en lette ik eigenlijk veel te weinig op wat ze nodig hadden en of het onderling een beetje te combineren was. Sinds ik dat anders doe, merk ik dat bewuster kopen me veel geld en onnodige uitgaven bespaard. Mijn stappenplan is als volgt:

 • Het is weer zover! De meiden groeien van de één op de andere dag uit hun kleren, dus tijd om de kast op te ruimen! Alles wat niet meer past gaat óf in de bewaarbox voor het volgende zusje, óf in de prullenbak omdat het afgedragen is óf op ons Instagramkastje om te verkopen óf ik geef het weg.
 • Kast opgeruimd en alles opnieuw gesorteerd? In de app ‘notities’ op mijn iPhone typ ik puntsgewijs uit wat ik per kind nodig heb. Dat doe ik terwijl ik voor de kast sta. Bijvoorbeeld ‘3 longsleeves’, ‘2 zwarte leggings’ of ‘jurkje’. Daarbij maak ik ook een foto van de huidige kleurtjes/printjes in de kast. Gewoon een overzichtsfoto van de inhoud van de kast die ik er weer bij kan pakken als ik online shop.
 • Vervolgens ga ik er een avondje voor zitten: aan de keukentafel, achter de laptop, kopje thee erbij en surfen maar! Ik open de webshops van mijn favoriete adresjes zoals H&M, Zara, C&A en Next Direct en vul dan digitale winkelmandjes/klik de ‘favorieten’ hartjes aan. No shame in the shopping game: ik selecteer álles wat ik leuk vind!
 • Daarna is het tijd om te schiften: wat blijft en wat gooi ik uit het winkelmandje? Daarvoor pak ik mijn notities er weer bij én check ik de foto van de kast. Ik let op wat ik voor ze nodig heb én of het onderling goed te combineren valt. Ook houd ik er rekening mee dat ik nog een keer de stad in ga, bijvoorbeeld naar Primark, Wibra en Zeeman en dat ik dan meestal ook nog tegen iets aanloop. Dus ik let op wat het budget is, hoeveel ik uit kan geven en hoeveel ik verwacht in de loop van het kwartaal nog nodig te hebben (bijvoorbeeld voor nieuwe schoenen).
 • Bestellen maar!

De combinatie van bewuster kopen en de kinderbijslag apart zetten is naar mijn ervaring écht een aanrader. Sinds ik het op deze manier aanpak, kom ik eigenlijk nooit geld tekort voor kleding en schoenen. Het helpt natuurlijk enorm mee dat ik drie dochters heb en dat ik veel kleding kan doorschuiven. Toch kreeg ik enorm veel reacties én vragen, dus die beantwoord ik meteen maar even in deze blog!

dit doen ouders met de kinderbijslag - Mama's Meisje blog

Vragen via Instagram:

Nadat ik een vraagsticker plaatste over kinderbijslag apart zetten en ons systeem van een digitaal spaarpotje, kwamen de volgende vragen binnen:

Hoe heb je je rekeningen georganiseerd? Potjes ook daar inzichtelijk of alleen op papier?

Zoals gezegd hebben wij bij onze bank de mogelijkheid om digitale spaarpotjes te openen. In ons geval maximaal 10, maar zoveel hebben we er niet hoor. Het potje ‘Kinderbijslag’ is zichtbaar in ons rekeningoverzicht en daarnaast houden we in Excel dus bij wat we waaraan hebben uitgegeven in een aparte sheet waar de kinderbijslag bedragen te vinden zijn.

Sparen jullie apart voor de kinderen?

Ja, we sparen beiden maandelijks een bedrag voor de kinderen. De helft hiervan gaat naar een spaarrekening voor later, de andere helft is voor bijvoorbeeld zwemles, sport, het jaarlijkse fotoboek en onvoorziene uitgaven. De hoogte van het bedrag deel ik niet, vind ik niet nodig.

Wat doe je als het niet opgaat?

Als de kinderbijslag niet volledig opgaat, blijft het gewoon apart staan. Wij kiezen er dan soms voor om andere uitgaven hiervan te betalen, zoals het jaarlijkse schoolgeld. Maar de ervaring leert dat er altijd wel weer duurdere tijden komen: dan hebben bijvoorbeeld zowel Suus en Niene in korte tijd per kind ineens twee paar nieuwe schoenen nodig. Nou, dan ben ik altijd weer blij dat ik dat geld nog heb staan, want dan tikken we in korte tijd minimaal €200 af… Aangezien we ook nog voor ze sparen, gebruiken we de kinderbijslag ook echt alleen voor de kinderen en wat ze nodig hebben.

Dit doen ouders met de kinderbijslag:

Naast bovenstaande vragen over de kinderbijslag, kwamen er ook veel ervaringen binnen in de vraagsticker. Dit doen ouders met de kinderbijslag:

 • Het bedrag wordt op een aparte rekening voor de kinderen gestort, voor later. Bijvoorbeeld om een rijbewijs mee te halen, een studie mee te bekostigen of als eigen geld om een huis te kunnen kopen.
 • Eén keer per twee jaar extra op vliegvakantie.
 • Op een aparte rekening, waar ook de toeslagen op binnenkomen, wordt de kinderbijslag gestort. Zo hoeft er niet bijbetaald te worden aan het kinderdagverblijf.
 • Het geld gaat naar een aparte rekening voor de zwemles over enkele jaren!
 • Wanneer geen nieuwe kleding nodig is, wordt het op een spaarrekening gestort.
 • Kinderbijslag wordt gebruikt voor grotere uitgaven zoals een kinderstoel, autostoel, fiets en dergelijke.
 • Veel mama’s lieten weten het ook op deze manier te doen óf heel blij te worden van deze tip!

Waaraan besteed jij de kinderbijslag? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog