En toen ging de wasdroger plotseling kapot… Die hadden we even niet ingecalculeerd! Huishoudelijke apparaten vervangen: een flinke kostenpost…

Slechte timing

Begin januari togen wij met z’n vijven naar de woonboulevard om een nieuwe bank uit te zoeken. We hadden deze al een tijdje in de planning (hashtag: wishlisted) en na de jaarwisseling en mijn vakantie op Aruba was ik he-le-maal klaar met het huidige bankstel. We pasten er niet eens meer samen op, iedere vrije middag of in het weekend geruzie tussen de kinderen wie waar mocht zitten. Dé oplossing: een nieuwe bank! Nou, daar zit natuurlijk ook een bepaald kostenplaatje aan maar daarvoor hadden we gespaard. Er kwam ook nog een leuke meevaller van Eriks werk dus al met al waren wij erg tevreden. Ik grapte nog tegen Erik: ‘zul je zien dat de vriezer het begeeft’. Heb het waarschijnlijk over onszelf afgeroepen, haha. Het was niet de vriezer, maar de wasdroger die er plotseling de brui aan gaf. Hoezo slechte timing? In het lijstje van huishoudelijke apparaten vervangen had ik deze even niet zien aankomen. In eerste instantie hebben we er een monteur naar laten kijken, maar repareren was vrij prijzig voor zo’n oud beestje en het was maar de vraag hoe lang het apparaat vervolgens nog mee zou gaan. Dus kozen we voor een nieuwe wasdroger. Een duur grapje, maar ik verwacht de komende tijd wel meer van deze ‘verrassingen’.

Huishoudelijke apparaten vervangen flinke kostenpost - Mama's Meisje blog

Huishoudelijke apparaten vervangen

Hoe lang een huishoudelijk apparaat meegaat, is ten eerste afhankelijk van de productgroep. Een koffiezetapparaat zal eerder aan vervanging toe zijn dan bijvoorbeeld een duurder en groter apparaat zoals een koelkast. Toen wij in 2015 gingen samenwonen, hadden we nog geen witgoed. We schaften toen alles in één keer aan: een wasmachine en wasdroger, een tweede koelkast en een vriezer. In de keuken die in de woning zit en waar we niets aan gedaan hebben, zaten al een koelkast en een vaatwasser. Beide hebben we zo’n drie jaar geleden kort na elkaar vervangen. Dit jaar wonen we alweer negen jaar samen en vorig jaar sprak ik al eens uit dat ik verwacht dat het witgoed zo langzamerhand wel gebreken gaat vertonen. And here we are! De wasdroger was de eerste in het rijtje van huishoudelijke apparaten vervangen. De vriezer heeft ook al een tijdje kuren, dus ik ben bang dat die de volgende op het lijstje is. En als ik naar de voorspelde levensduur van de wasmachine kijk, die hier zéér intensief gebruikt wordt als gezin van vijf, dan vrees ik dat die zijn beste dagen ook gehad heeft. Een dure grap!

LEES OOK: DUPLO IN WASMACHINE

Digitaal spaarpotje

Tja, wie alles gelijktijdig aanschaft, kan op zijn vingers natellen dat het ook weer ongeveer rondom dezelfde tijd vervangen zal moeten worden. Gelukkig hebben we hiervoor een digitaal spaarpotje en sparen we de komende tijd extra om de huishoudelijke apparaten die we moeten vervangen, te bekostigen. Die nieuwe bank is inmiddels binnen en daaruit vloeiden ook weer wat nieuwe woonwensen. Ik speur stiekem al een beetje naar een nieuwe televisiekast, een mooie nieuwe lamp voor er bovenop en ook andere raamdecoratie in de woonkamer staat op het wensenlijstje. Oh, en laten we de televisie niet vergeten: die is binnenkort écht aan vervanging toe. Er zit zelfs al een soort vlekje in het scherm. Maar die woonwensen moeten sowieso wachten totdat we het potje voor witgoed voldoende hebben aangevuld. Al zitten er ook voordelen aan huishoudelijke apparaten vervangen. Veel apparatuur is in de loop der jaren energiezuiniger geworden en dat gaan we terugzien op de energierekening. Zo hadden we voorheen een condensdroger met energielabel B en koos ik nu voor een warmtepompdroger met energielabel A+++. Komende maanden dus lekker doorsparen zodat we goed voorbereid zijn op de komende aankopen. Al voelt het wel altijd als ‘jammer geld’, het hoort er nu eenmaal bij!

Huishoudelijke apparaten vervangen: welk apparaat verwacht jij komende tijd te moeten aanschaffen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog