Digitale spaarpotjes en mijn spaardoelen behalen: yes please! Ik stelde mezelf enkele spaardoelen voor 2023 en vertel welke ik behaalde in 2022. Lees je mee?

Mijn geld, mijn keuzes

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik al eens over het onderwerp wat toch echt het minst besproken wordt, maar waar men het meest nieuwsgierig naar is: geld. Gooien jij en je partner alles op één bult of is het ‘jouw geld, mijn geld’? Ik ben er een groot voorstander van dat ieder z’n eigen rekening heeft naast de gezamenlijke rekening. Mijn geld, mijn keuzes en dan hoeven we daarover niets naar elkaar te verantwoorden. Voor ons is dit in ieder geval de manier waarop wij het financieel aanpakken en voor de gezamenlijke rekening houden we ook een huishoudboekje in Excel bij. Dit geeft ons enorm veel inzicht in onze inkomsten en uitgaven én grip op geld. Nooit gedacht dat ik daar heel blij van zou worden, maar here we are. Zoals je in de blog over financiële to do’s in december hebt kunnen lezen, hebben we de Money Planner van PorteRenee aangeschaft en zijn daar sinds deze maand in begonnen. Naast het in beeld houden van onze gezamenlijke kosten en het streven naar de gezamenlijke spaardoelen, heb ik ook persoonlijke financiële doelen. Komen we meteen bij het eerste punt, want hoewel ik me al veel bewuster was van wat ik uitgaf en waar mijn geld naartoe ging, hield ik het nog niet bij in een persoonlijk huishoudboekje. Puntje voor 2023 dus, want daar ga ik vanaf nu verandering in brengen! Zoals je in Mama’s Meisje Jaaroverzicht 2022 hebt kunnen lezen, heb ik wederom een mooi jaar achter de rug wat betreft de verdiensten voor mijn blog en social media. Mijn omzetdoel heb ik méér dan behaald en dit stapje hoger hoop ik in 2023 opnieuw waar te maken. Maar er waren ook kosten en uitgaven én het leven is een stuk duurder geworden dan ik in het begin van 2022 kon vermoeden. Daarom heb ik opnieuw alles onder de loep genomen en mijn persoonlijke spaardoelen voor 2023 gesteld.

Minder sparen dan vorig jaar

Vorig jaar kon ik eindelijk, na jarenlang in een duur pakket te zijn blijven hangen vanwege drie zwangerschappen, bevallingen en een sterilisatie vrouw operatie, mijn zorgverzekering oversluiten! Dat voelde best wel als een gok, maar een jaar later kan ik zeggen dat de overstap goed is bevallen. Ik ging er destijds goed voor zitten en stapte over van Menzis naar De Friesland. Ik koos daar voor een budgetpolis. Ik verhoogde mijn eigen risico vrijwillig met €100 en sloot een aanvullende verzekering af voor fysiotherapie. De tandartsverzekering heb ik gelaten voor wat het is, omdat de premie vaak hoog is en de vergoeding vaak maximaal 75% tot 80% is op veel codes. De overstap van Menzis naar De Friesland betekende een premievoordeel van €26,62 per maand. Dit bedrag heb ik meteen weggezet als spaargeld. Waar ik voorheen mijn eigen risico maandelijks afdroeg aan de verzekering en later het verschil inde, spaarde ik het nu zelf. Ik opende een apart digitaal spaarpotje voor medische kosten met als spaardoel €800. Dit behaalde ik in mei al, omdat ik toen het vooruitbetaalde eigen risico van 2021 kreeg terugbetaald en in dit potje stopte. Door het jaar heen heb ik enkele rekeningen van de zorgverzekering uit dit potje betaald, zoals de tandartscontrole, gebitsreiniging en een bloedonderzoek. Het sparen ging prima, dus het potje zat weer vol in december, maar helaas brak er een stuk van mijn kies af en moest ik nog eens extra naar de tandarts. Het kon opgelost worden met een vulling, de factuur komt nog binnen en zal ik wederom uit dit potje betalen. En natuurlijk weer aanvullen, maar dat is te overzien. Het kan je niet ontgaan zijn dat de zorgverzekering flink duurder is geworden: ik betaal voor hetzelfde pakket in 2023 bijna €21 meer dan in 2022. Ik heb er uitgebreid voor gezeten en dacht in eerste instantie bij dezelfde verzekeraar te blijven hangen. Maar omdat het digitale spaarpotje voor deze kostenpost nagenoeg vol zit, ben ik er twee dagen vóór 2023 toch nog eens voor gaan zitten. Ik ben tóch overgestapt naar een andere verzekeraar en heb mijn eigen risico nog eens €100 opgehoogd naar €585. Daardoor betaal ik nu, inclusief een aanvullende verzekering voor 9 fysiotherapie behandelingen, €130,80 per maand. Toch weer €7,90 per maand en dus €94,80 per jaar goedkoper dan de polis van De Friesland. Dat is weer snel verdiend!

Mijn persoonlijke spaardoelen voor 2023 - Mama's Meisje blog

Digitale spaarpotjes ervaring

Digitale spaarpotjes, ik heb er pas in 2022 voor het eerst gebruik van gemaakt. En wat is dát goed bevallen, zeg! We waren natuurlijk al langer bezig met het creëren van meer overzicht in onze financiën, bijvoorbeeld door het bijhouden van een huishoudboekje, maar de digitale spaarpotjes hadden we nog niet eerder ingezet. Ik kan het iedereen aanraden! Bij onze bank kan ik tot 10 digitale spaarpotjes openen. Dat doen we natuurlijk niet voor iedere poep of scheet, maar het helpt écht om geld weg te zetten onder een ‘label’. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heb ik bijvoorbeeld een potje voor medische kosten. Het gaf veel rust om, wanneer de facturen van de tandarts en het lab binnenkwamen, geld apart te hebben staan voor dit soort gevallen. Door de digitale spaarpotjes is er een betere splitsing ontstaan van welk geld waarvoor bestemd is. Een potje als buffer (waar ik liever van afblijf), een potje voor medische kosten, een potje voor leuke dingen zoals die heerlijke girlstrip naar Mallorca in 2022 en ga zo maar door. Aanvoerder van team spaarpotjes speaking!

Mijn spaardoelen voor 2023

Nadat het potje voor medische kosten weer is aangevuld, heb ik nog enkele andere persoonlijke spaardoelen voor 2023. Net zoals vorig jaar (en alle jaren daarvoor sinds hun geboorte), spaar ik ook dit jaar voor de kinderen. Erik doet dit ook trouwens, voor ons beiden staat deze overboeking automatisch ingesteld direct nadat we salaris ontvangen. Naast het potje medische kosten heb ik ook een potje voor onvoorziene kosten, zoals de APK van mijn auto. Mijn auto is eind december weer gekeurd en heeft een kleine onderhoudsbeurt gehad. De factuur van €225 heb ik inmiddels voldaan, maar nu wil ik dit potje dus weer aanvullen om het tot het oude niveau van €500 te krijgen. Vorig jaar verwachtte ik geen tripjes naar het buitenland, maar ging toch! Ik heb flink gebruik gemaakt van het potje leuke dingen, waardoor het nu op een legendarisch laag niveau zit. Daar wil ik verandering in brengen en toevallig zit ik nog op een teruggave van de belasting te wachten. Die kan ik dan mooi verdelen over de potjes en van daaruit verder sparen. In plaats van mezelf meer loon uit te keren na de hogere omzet in 2022, ben ik begonnen met sparen voor mijn pensioen. In dit nieuwe jaar wil ik er nog verder induiken hoe ik dat het beste kan aanpakken. Door Mama’s Meisje heb ik regelmatig samenwerkingen met kleding- en schoenenmerken, waardoor ik daar aanzienlijk minder geld aan uit hoef te geven. Dat zorgt ervoor dat ik weer flink kan sparen, dus daar ga ik voor in 2023!

Wat zijn jouw spaardoelen voor 2023? En heb jij digitale spaarpotjes? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog