Onze eigen geldzaken op orde hebben is één ding, maar we willen onze kinderen ook graag wat meegeven als ze groter zijn. Sparen voor de kinderen: in deze blog noem ik 3 manieren én deel ik een praktische tip met je! Lees je mee?

Hoeveel sparen voor de kinderen?

Nog maar net een verse baby in de wieg liggen en dan al een spaarrekening openen. Zo ging dat bij ons in ieder geval wel, een paar weken na de geboortes van onze dochters. Met hun komst veranderde onze toekomst en wilden we ons gelijk goed voorbereiden op hun toekomst. Misschien gaan ze ‘later’ wel op een dure sport, willen ze hun rijbewijs halen of studeren? Alles kost geld en doordat we zo snel na hun geboortes al zijn begonnen met sparen voor de kinderen, hebben wij het gevoel dat we hierop kunnen inspelen wanneer de tijd zich aandient. En hoewel we maandelijks een vast bedrag opzij zetten voor zowel de korte als de lange termijn, ben ik weleens benieuwd of we het maximale eruit halen. Want hoeveel geld moeten we sparen om ze over 10, 12 en 14 jaar (als ze allemaal 18 jaar worden) een mooi appeltje voor de dorst mee te geven? Door de informatie van het Nibud te raadplegen hebben wij een helder beeld gekregen van alle opties waar we rekening mee moeten houden. Bijvoorbeeld met inkomsten die kunnen stijgen of dalen gedurende de jaren. En of we de rekeningen op onze eigen naam of op die van de kinderen zetten? Hoe zit het met belasting en wat kost een studie gemiddeld per maand?  Dat laatste vind ik het meest lastige punt, want we hebben geen idee hoeveel ons geld over pak ‘m beet 10 jaar nog waard is en hoe het dan zit met studiefinanciering en dergelijke. In deze blog vertel ik over drie manieren om te sparen voor de kinderen en deel ik een handige tip met je!

Sparen voor de kinderen 3 manieren & tips - Mama's Meisje blog

1: Kinderspaarrekening

De meest bekende manier van sparen voor de kinderen is wel de kinderspaarrekening. Sparen voor de toekomst van je kind door een speciale spaarrekening te openen waarop je geld opzij zet voor je kind. Over dat bedrag ontvang je vervolgens rente. Wij sparen ook op deze manier: we zetten per kind per maand een bepaald bedrag weg. De ene helft van dat bedrag gaat naar een spaarrekening die bedoeld is voor uitgaven op de korte termijn, zoals zwemles en op den duur sport- en schoolgerelateerde uitgaven. De andere helft gaat naar een spaarrekening voor de lange termijn. Wij sparen maandelijks, maar er zijn ook ouders die de kinderbijslag voor hun kinderen sparen of bijvoorbeeld eens per zoveel tijd een groter bedrag wegzetten. De rente is niet zo hoog, maar het risico ook niet.

2: Beleggen voor je kind

Een vorm van geld opzij zetten voor je kind die steeds populairder wordt, is beleggen. Met beleggen loop je wel iets meer risico, afhankelijk van of je belegt in obligaties, aandelen, beleggingsfondsen of opties. De winst die je kunt behalen is vaak hoger wanneer het risico groter is. Het is verstandig om je goed in te lezen als je overweegt om te gaan beleggen. Kun je het geld dat je wilt inleggen voor langere tijd missen? Het hebben van een buffer náást het beleggen met spaargeld is wijs, want stel je belegging levert weinig tot niets op of je verliest een deel, dan moet je niet in de problemen komen met het ophoesten van je vaste lasten. Goed de opties onderzoeken en afwegen dus!

3: Leren sparen

Dat wij als ouders een steentje bijdragen in de vorm van een spaarrekening voor later is natuurlijk één ding, maar een stukje financiële opvoeding staat ook nog op de planning in huize Mama’s Meisje. Wanneer begin je met zakgeld? Onze oudste twee dochters krijgen al zakgeld en zoals je misschien gelezen hebt, is project ‘leren sparen‘ onlangs ook gestart. Ze willen een nieuwe spelcomputer: die is duur en daarvoor sparen ze zelf. Voor de kinderen natuurlijk een geweldige manier om te leren dat het leven geld kost. En dat er een stukje geduld en inzet bij komt kijken: een groot bedrag in kleine stapjes opdelen zorgt ervoor dat ieder behaald stapje een klein feestje is. Dichter bij het behalen van het spaardoel! Wij proberen ze op jonge leeftijd al bij te brengen hoe je met geld omgaat: niet alles opmaken, een beetje overhouden voor op een later moment en daar ook een doel aan mogen hangen. We sturen er nu al op aan zodat ze hopelijk, als ze ouder zijn en een bijbaantje hebben, verstandig blíjven omgaan met hun geld. En zelf ook bijdragen aan het sparen voor hun toekomst. Want als ze groter worden, gaan ze ook meer verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen leven en daar hoort ‘voor jezelf zorgen’ in de vorm van geld ook bij. Tenminste, zo denken wij erover.

Financiële opvoeding Onze kinderen leren sparen - Mama's Meisje blog

Spaarmogelijkheden vergelijken

Toen wij voor de keuze stonden om een kinderspaarrekening te openen, vond ik het aanbod overwhelming. Waar doe je goed aan? Welke opties zijn er, welke rente wordt er gehanteerd en wat zijn de voorwaarden? Ik heb een hele praktische tip voor je: check de website van spaaronline.nl! Dit is een onafhankelijke vergelijkingssite waar je diverse spaarmogelijkheden met elkaar kunt vergelijken. Zo check je in één overzicht welke kinderspaarrekeningen er zijn en tegen welke rente. Bij iedere kinderspaarrekening heb je de mogelijkheid om op ‘verder’ te klikken en meer informatie over de spaarrekening te lezen. Bijvoorbeeld of er een bonusrente wordt gehanteerd, of er een maximaal bedrag per jaar gespaard mag worden en of het mogelijk is om tussentijds geld op te nemen. Maar je kunt je ook verdiepen in andere spaarrekeningen en rentetarieven. Overzichtelijk, in eenvoudige en begrijpelijke taal: perfect voor ons als drukke ouders!

Sparen voor de kinderen: op welke manier doe jij dit? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer