Beginnen met zakgeld: hoe pak je dat aan? Aan welke bedragen moet je denken en hoeveel geef je? Ik vertel hoe wij dat gaan aanpakken en waar voor ons de grootste uitdaging ligt… lees maar mee!

Kind leren omgaan met geld

Steeds vaker lopen we door de winkel of zien onze meiden iets bij een vriendje of vriendinnetje en willen ze dat hebben. Was het tot voor kort haast een vanzelfsprekendheid dat papa en mama de portemonnee trokken, gaan we daar vanaf nu iets anders mee om. Dat we kleding, schoenen, uitjes en cadeautjes voor de kids betalen staat natuurlijk niet ter discussie, maar je kind leren omgaan met geld kan wat mij betreft niet vroeg genoeg beginnen. Het is geen bodemloze put, we hebben geen geldboom in de tuin en ze hoeven niet alles te krijgen wat ze willen. En natuurlijk heb ik in het verleden weleens dingen geroepen als ‘vraag het maar voor je verjaardag’ of ze iets laten kopen van hun verjaardagscentjes, maar het zélf ervaren is echt anders. En dus gaan we beginnen met zakgeld, waarover ik in deze blog meer vertel!

Beginnen met zakgeld welke leeftijd, hoeveel en waarom - Mama's Meisje blog

Op welke leeftijd beginnen met zakgeld?

Altijd als ik iets wil weten over financiën, dan raadpleeg ik de website van het Nibud. Zo ook nu, want op welke leeftijd begin je eigenlijk met zakgeld? Ik las dat de meeste ouders beginnen met zakgeld vanaf een jaar of vijf, zes. Dat sluit perfect aan bij de leeftijd van Suus, want die is een kleine twee maanden geleden zes geworden. Ik merk ook dat ze steeds meer interesse krijgt in geld en ik laat haar weleens dingen betalen, zoals de bloemen in de bloemenwinkel. Kom ik verderop nog op terug, want daar ligt direct een uitdaging… In de afgelopen jaren heeft Suus regelmatig verjaardagsgeld, rapportgeld en een zakcentje voor op vakantie toegeschoven gekregen van ons en van opa’s en oma’s. Inmiddels is de spaarpot goed gevuld en afgelopen voorjaar kochten we een nieuwe portemonnee voor haar. Een deel van haar ‘centjes’ zit daar nu in, maar de waarde van geld is haar natuurlijk totaal niet duidelijk. Daarom sluiten wij nu aan op het Nibud advies om op deze leeftijd te beginnen met zakgeld. Ik volgde recent een cursus van PorteRenee: Money Maestro en vertel in deze blog meer over deze cursus om je kind financieel op te voeden!

Hoeveel en waarom?

Op de website van het Nibud staan tabellen met richtbedragen: per leeftijd zie je hoeveel zakgeld kinderen gemiddeld per week krijgen van hun ouders. Er is een tabel voor basisschoolkinderen en eentje voor kinderen die op de middelbare school zitten. Deze tabel is recent (oktober 2023) aangepast vanwege de prijsstijgingen en inflatie. Kinderen van 6 jaar krijgen bijvoorbeeld gemiddeld €1,20 tot €2,30 per week. Het bedrag stijgt natuurlijk, want er komen steeds meer persoonlijke interesses; wensenlijstjes groeien en je kunt afspraken maken over wat ze van het zakgeld betalen. Zo ver zijn wij nog niet. Wij begonnen met €0,50 per week en zouden na een half jaar verhogen naar €1. Maar na het zien van de nieuwe richtbedragen, zijn we er weer even voor gaan zitten. En hebben we besloten om Suus een iets hoger bedrag te geven dan Niene, omdat zij ouder is. We vinden het belangrijk om dit verschil erin te houden, want dat zal ook op andere vlakken niet altijd gelijk zijn. Niene is nu 5 jaar en krijgt €0,50 per week. Als ze 6 wordt, verhogen we dit naar €1 per week. Suus is 7 jaar en krijgt vanaf nu €1,50 per week. Als ze 8 jaar wordt, verhogen we dit naar €2 per week. Waarom beginnen met zakgeld? Ons doel is nu voornamelijk om Suus te leren dat als je iets koopt, je minder geld in je portemonnee (of spaarpot) hebt. Alles op? Dan moet je weer opnieuw beginnen met sparen. Ik denk dat die ervaring super leerzaam is en ik ben eerlijk gezegd ook wel nieuwsgierig hoe ze met haar zakgeld om zal gaan. Op vakantie hield ze de hand op de knip; ze was absoluut niet van plan om iets te kopen. “Ik wil mijn centjes sparen mam, dus ik hoef niks te kopen“. Heel verstandig hoor, we spreken elkaar over tien jaar weer haha!

hoeveel zakgeld geef je een kind welke leeftijd bedragen - Mama's Meisje blog

Contant geld

Beginnen met zakgeld is één ding, maar dan de grootste uitdaging: contant geld in huis hebben. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik pin zelf bijna alles. Ik heb maar zelden contact geld op zak, dus we moeten maar even een voorraadje muntjes aanleggen. Ik las namelijk dat het daadwerkelijk in de hand hebben van geld veel leerzamer is dan bijvoorbeeld pinnen en een bankrekening hebben. Vooral op deze leeftijd. Niene is vorig voorjaar 4 geworden, maar ook zij kreeg vanaf dat moment €0,50 zakgeld per week. Haar interesse in geld is er sinds vorig jaar vakantie volop en waar Suus een spaarder is, is Niene echt een spender. Zo spotte ze Frozen LEGO toen we in Billund waren en ik zei dat ze die wel mocht kopen van haar centjes, maar dan was alles op. No problemo voor deze jongedame hoor, de set ging mooi mee naar huis. Ze wil graag meedoen met haar grote zus, dat vinden wij helemaal prima. De eerste stappen zijn gezet om de kinderen te leren dat het leven niet gratis is!

Beginnen met zakgeld: welke leeftijd en welke bedragen vind jij acceptabel? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog