Een scheiding met kinderen is een indrukwekkende gebeurtenis. In deze blog deel ik 10 praktische tips voor ouders.

Uit elkaar

Dat door een scheiding niet alleen je eigen leven, maar ook dat van je kinderen verandert, heb ik zelf als kind ervaren. Ik was 5 jaar toen mijn ouders uit elkaar gingen en op dat moment woonden we in het buitenland. Na de scheiding gingen wij met mijn moeder terug naar Nederland, terwijl mijn vader daar bleef. Dat heeft invloed gehad op mijn leven, maar gelukkig zijn we inmiddels one happy family inclusief nieuwe partners. Iedereen kan goed met elkaar door één deur en dat is zo waardevol voor mij als kind van gescheiden ouders. Een scheiding met kinderen is iets wat niemand zo uitstippelt op het moment dat de kinderen geboren worden, maar als je de cijfers erbij pakt, komt het redelijk vaak voor. Volgens het Nationaal Jeugdinstituut ligt het percentage kinderen met gescheiden ouders op 1,5%. Gelukkig is er vandaag de dag veel meer informatie beschikbaar dan toen mijn ouders gingen scheiden. Ik besloot er een blog aan te wijden met daarin 10 tips voor ouders die een scheiding met kinderen meemaken.

Scheiding met kinderen 10 praktische tips voor ouders Mamas Meisje blog

Scheiding met kinderen

Wanneer je aan je kind vertelt dat zijn of haar ouders gaan scheiden, dan kun je je vast voorstellen dat daar een heleboel emoties bij komen kijken. In principe staat het leven van je kind compleet op z’n kop. Alles wat voorheen normaal was, zoals hun vertrouwde gezin en hun thuis, is opeens niet meer vanzelfsprekend. Er komen veel veranderingen aan: nadat een advocaat familierecht de scheiding heeft begeleid, kan er een omgangsregeling zijn afgesproken waarbij het kind zijn ouders ineens minder ziet dan voorheen. Bijvoorbeeld omdat ze de per week wisselen van ouder en huis of omdat ze één ouder alleen nog twee weekenden per maand zien. Ook het wonen in twee huizen, waar mogelijk ook nog een verandering van wijk of woonplaats en daarmee van school en omgeving bij komt kijken, heeft veel invloed op kinderen.

Tips bij echtscheiding

Een scheiding met kinderen is een zeer ingrijpende gebeurtenis in jullie leven. Deze 10 praktische tips helpen mogelijk om de kinderen hier zo ongeschonden mogelijk doorheen te helpen:

  • Vertel het slechte nieuws samen indien dit mogelijk is. Doe dit op een rustig moment, niet vlak voor bedtijd of een belangrijke sportwedstrijd. Geef duidelijk aan dat de scheiding niet de schuld is van je kind.
  • Voor jezelf zorgen: houd in gedachten dat je niet voor anderen kunt zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt. Na een overleg met een advocaat echtscheiding kun je er bijvoorbeeld best wel even doorheen zitten. Zorg in zulke gevallen voor voldoende rust en ontspanning, zodat je weer beter voor je kinderen kunt zorgen.
  • Welzijn van de kinderen: dit is prioriteit nummer één! Houdt het welzijn van je kinderen altijd goed in de gaten: er komt veel op ze af.
  • Ontspan: waar krijg jij energie van? Een lange wandeling, een theedate met een vriendin zodat je je hart even kunt luchten of het lezen van een goed boek? Doe regelmatig iets waar je van ontspant en om stress kwijt te raken.
  • Praat niet slecht over de andere ouder waar je kind bij is. Je wilt niet dat je kind in een loyaliteitsconflict terechtkomt.
  • Doe geen valse beloftes: dat je je kind wilt troosten is logisch, maar beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken. Zoals beloven dat jullie niet zullen verhuizen terwijl je geen idee hebt of je in je huidige woning of woonplaats kunt blijven wonen. Dit zal het gevoel van onveiligheid bij je kind versterken.
  • Twee huizen: een situatie die erg moet wennen bij een scheiding met kinderen. Zorg in beide huizen voor een veilig ’thuis’, een eigen slaapkamer en heb ook begrip als kinderen tijdens het verblijf bij de ene ouder graag contact willen zoeken met de niet-aanwezige ouder.
  • Stel school op de hoogte: stel de leerkrachten van school als ouders samen op de hoogte van de veranderde situatie. Zo kan de leerkracht rekening houden met eventueel veranderd gedrag en leerprestaties van je kind. Spreek af dat de leerkracht zo nodig contact mag opnemen.
  • Uiterlijk: voor je kind kan het erg belastend zijn als je alleen maar verdrietig of boos bent. Door dezelfde zorg en aandacht aan je uiterlijk te besteden als voorheen én te laten zien dat je ook vrolijk en blij kunt zijn, help je je kind in de verwerking van deze situatie.
  • Betrek familie en vrienden: it takes a village to raise a child is zéker van toepassing bij een scheiding met kinderen. Nu je alleenstaande ouder bent, heb je vast nog weleens de hulp nodig van familie en vrienden. En het is ook fijn voor je kind om een luisterend oor te hebben van iemand die belangrijk is voor jouw kroost en die je kunt vertrouwen.

Heb jij ervaring met een scheiding met kinderen? Welke tips zou je willen toevoegen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer