Vanaf welke leeftijd oorbellen? Het verschilt per juwelier wanneer je de eerste gaatjes kunt laten schieten. In deze blog deel ik tips & aandachtspunten, lees maar mee!

Eerste gaatjes schieten

Vanaf welke leeftijd oorbellen? Daar is geen stelregel voor. De eerste gaatjes schieten is al mogelijk vanaf de babyleeftijd. Hoewel daar weleens kritiek op komt, past het ook bij sommige culturen om dit al op jonge leeftijd te doen. Al wordt het natuurlijk ook door ouders gekozen omdat ze het mooi vinden, of omdat hun kleintje er op die manier niet bang voor kan zijn dan wanneer ze ouder worden. Bij juwelierszaken in Nederland verschilt het per winkel of ze de eerste gaatjes schieten vanaf jonge leeftijd. Sommige winkels doen dit al vanaf 3 maanden, terwijl anderen een leeftijdsgrens van bijvoorbeeld 6 jaar aanhouden. Ben je dus van plan om gaatjes te gaan schieten met je kind, dan is het verstandig om van tevoren even te informeren. Twee jaar geleden ging ik op pad met mijn oudste dochter. Ze gaf al maanden aan graag oorbellen te willen. Ik liet het eerst even, misschien bedacht ze zich nog. Maar ook na het zien van een informatief filmpje op YouTube waarin uitgelegd wordt hoe een meisje haar eerste kinder oorbellen krijgt, hield ze voet bij stuk. Ja, dat gaatjes schieten zou even pijn doen, maar eyes on the price: die oorbellen moesten er komen!

Vanaf welke leeftijd oorbellen?

Als je je afvraagt vanaf welke leeftijd oorbellen verstandig zijn, dan is mijn advies om naar je eigen kind te kijken. Jij kent haar zelf het beste en kunt goed inschatten of ze al toe is aan oorbellen. Punten die je mee kunt nemen in je overweging:

  • De pijn van eerste gaatjes schieten: het is niet prettig om oorbellen te laten schieten, al trekt de pijn redelijk snel weg.
  • Gaatjes kunnen ontstoken raken.
  • De mogelijkheid bestaat dat je kind de oorbellen zelf uit doet. Stopt je kind dit in haar mond, dan kan dit verstikkingsgevaar opleveren.
  • Met het dragen van oorbellen bestaat het gevaar dat je kind ergens achter blijft haken.

Dit zijn punten om even bij stil te staan en mee te nemen in je besluitvorming om wel of niet de eerste gaatjes te laten schieten.

eerste gaatjes schieten hoe oud - Mama's Meisje blog

Onze ervaring

Onze oudste wilde dus oorbellen! Natuurlijk had ik van tevoren gebeld, maar ik was niet zo goed voorbereid. Ik informeerde bij een plaatselijke juwelierszaak naar de mogelijkheden, maar de vraag “vanaf welke leeftijd oorbellen?” liet ik achterwege. Dus toen ik samen met een gespannen Suus op pad ging en we bij de juwelier aan de beurt waren, vroeg de verkoper naar haar leeftijd. Op dat moment was ze 5 jaar en zij hielden een leeftijdsgrens aan van 6 jaar. Ze wilden dus geen gaatjes bij haar schieten. Je snapt dat het meisje hevig teleurgesteld was, maar gelukkig zit er nóg een juwelier in onze woonplaats. Daar wilden ze wél de eerste gaatjes schieten. Onze meiden hebben een zwak voor kinder sieraden, het zijn net eksters: dol op alles wat blinkt. En de keuze was reuze: geen standaard zweerknopjes maar in allerlei kleuren en vormen! Het duurde dus even voordat Suus een paar knopjes had uitgezocht, maar daarna zaten de oorbellen er al snel in. Trots dat ze was! Een goede keuze dus en tot op de dag van vandaag is ze enorm blij met haar oorbellen.

Verzorging & aandachtspunten

Het schieten van oorbelgaatjes gaat als volgt in zijn werk: de oorlellen worden ontsmet en de plek waar de gaatjes worden geschoten, wordt gemarkeerd. Je kunt dan nog even checken of de gaatjes op gelijke hoogte zitten. De uitgekozen zweerknopjes worden in een soort pistool gedaan, daarmee wordt de oorbel in het oor geschoten. Dat is best even pijnlijk, dus komen we op de eerste tip! Het is raadzaam om de oorbellen tegelijkertijd te laten schieten. Stel je voor dat er één oorbel geschoten is door één medewerker en oor nummer twee is aan de beurt, maar je kind durft absoluut niet meer. Dan loopt je kind dus met één oorbel rond. De meeste juweliers pakken dit uit zichzelf al zo aan, maar wees hier zelf ook alert op. De zweerknopjes die geschoten zijn, zijn vaak van chirurgisch staal om de kans op irritatie of een allergische reactie te minimaliseren. Door het schieten zijn er kleine wondjes ontstaan in de oorlellen. Het is zaak dat dit op de juiste manier ‘geneest’: zonder ontsteking, maar met nette gaatjes die geheeld zijn. Daarom worden de volgende aandachtspunten meegegeven:

  • De zweerknopjes dienen minstens 6 weken continue te blijven zitten: niet wisselen met andere oorbellen dus.
  • Het advies is om gedurende die 6 weken geregeld de oorbellen te draaien om te voorkomen dat ze vast gaan zitten.
  • Je krijgt als het goed is een flesje ontsmettingsmiddel mee van de juwelier. Deze voorziet je ook van instructies hoe dit te gebruiken.
  • Zwemmen na oorbellen schieten: dit mag gewoon. Wel wordt geadviseerd om de eerste 6 weken na het zwemmen de gaatjes een extra keer schoon te maken.
  • Na de periode van 6 weken is het raadzaam om zowel de gaatjes als de oorbellen nog regelmatig te checken. Let hierbij op dat de knopjes niet te strak zitten, schoon zijn en dat de oorlel geen tekenen van irritatie of infectie vertoont.

Vanaf welke leeftijd oorbellen: wat vind jij? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer