De kinderen hebben hun zinnen gezet op een Nintendo Switch en sinds een paar weken gaat het nergens anders meer over. Hoe we onze kinderen leren sparen voor deze dure aankoop? Ik vertel je daar in deze blog graag meer over!

Kleine mensen, grote wensen

Een kleine anderhalf jaar geleden begonnen wij met het geven van zakgeld aan Suus en Niene. Iedere zondag krijgen ze een klein bedrag: Suus krijgt €1,50 per week, Niene €0,50 per week. Als Linn 4,5 jaar is, gaan we bij haar ook beginnen met zakgeld. Iedere verjaardag komt daar €0,50 per week bij op: Suus wordt in juli 8 jaar en zal dan €2 per week krijgen, Niene wordt in maart 6 jaar en zal dan €1 per week krijgen. Bij het bepalen van het zakgeld hebben wij gekeken naar de zakgeld richtlijnen van Nibud. Niene zit iets onder het gemiddelde bedrag, maar loopt weer in vanaf haar 7e verjaardag. En Suus zal tegen haar 10e verjaardag weer iets boven het gemiddelde bedrag zitten, tenzij de richtlijnen weer worden herzien vanwege inflatie en prijsverhogingen. We gaan het meemaken! Wat ik wel heel grappig vind, is dat je al veel verschil ziet in hoe ze ieder op hun eigen manier naar geld kijken. Suus is echt een spaarder, denkt over iedere aankoop goed na en overweegt dan haar besluit. Niene heeft dat totaal niet: ze wil het liefst alles uitgeven, om vervolgens bijna teleurgesteld in haar portemonnee te kijken als er geen ‘briefjes’ meer inzitten. En dat is beide helemaal prima, want het is tenslotte ‘leergeld’. Het gaat dan natuurlijk om kleine aankopen, zoals een stickerboek of een Barbie uit het Kruitverkoop rek. Maar sinds afgelopen zomer is daar een grote wens bijgekomen. De dames hebben hun zinnen gezet op een Nintendo Switch en wisten steeds vaker het gesprek op deze spelcomputer te brengen. Een dure aankoop en Erik en ik waren het er gelijk over eens: die mogen ze grotendeels zelf gaan betalen. Onze kinderen leren sparen: zo pakken wij dat in het kader van financiële opvoeding in dit geval aan!

kinderen bewust maken van geld spaarkleurplaat - Mama's Meisje blog

Spaardoel: Nintendo Switch

Helaas, ik ben nog geen geldboom tegengekomen in mijn tuin: het is nog steeds geen bodemloze put! Laatst vertelde ik al over de boodschappen uitgaven voor ons gezin van vijf en daarvan hebben de kinderen eigenlijk geen flauw benul. Verwacht ik ook nog helemaal niet op die leeftijd hoor, maar zakgeld is al een eerste stap om ze bewuster te maken. Wat koop je eigenlijk van een bedrag als €1,50? Dat stukje financiële opvoeding is al een tijdje gaande, maar onze kinderen leren sparen voor een duurdere aankoop hadden we nog niet eerder gedaan. Die Nintendo Switch is hier sinds een paar weken echt hot topic: de meiden zijn in maart, mei en juli jarig en brainstormden al hardop over allerlei cadeauwensen. Geen sjoege hebbende van wat dat eigenlijk allemaal wel niet kost. Een goed moment om dus een plan te maken: zij willen een Nintendo Switch, dan mogen ze daar zelf voor sparen! Natuurlijk helpen we ze daarbij op weg, maar dat hoeven ze nu nog niet te weten…

Spaarkleurplaat: geld zichtbaar en tastbaar

Onze kinderen leren sparen: wij besloten het als volgt aan te pakken. Als eerst gingen we op mijn laptop op zoek naar de prijs: wat kost een Nintendo Switch nou eigenlijk? We hebben er één gevonden die niet alleen de spelcomputer en controllers bevat, maar óók een spel: Mario Kart. Afgerond naar boven kost dit pakket €380. Veel geld, dat had met name Suus wel door. We hebben uitgerekend hoe lang ze zou moeten sparen als ze dat alleen van haar eigen zakgeld zou betalen. Nou, dat viel even tegen hoor! Om het allemaal wat overzichtelijker en tastbaarder te maken, printte ik een spaarkleurplaat uit. We vulden het totaalbedrag van €380 in en verdeelden dat vervolgens over 10 vakjes: in ieder vakje staat een bedrag van €38. Iedere keer als ze weer €38 bij elkaar hebben gespaard, mogen ze een nieuw vakje inkleuren op de spaarkleurplaat.

Rommelmarkt & verjaardagsgeld

Dat het met alleen zakgeld wel een hele lange strijd zou worden, daar waren ze het over eens. Dus gingen de spaarpotten op de kop. De één had daar meer in zitten dan de ander, maar de eerste drie vakjes konden worden ingekleurd nadat ieder €38 inlegde. Daarna leegden we een ander contant potje, omdat ik in de afgelopen decembermaand speelgoed verkocht heb via de plaatselijke verkoophoek. De opbrengst was €28, maar wij zijn de beroerdste niet en hebben dit aangevuld tot €38. Dat betekend dat ze nu op 40% van hun totale spaardoel zitten. Daarna gingen we bedenken hoe we nog meer geld konden ‘verdienen’ om te zorgen dat die Nintendo Switch er zal komen. Suus kwam met het idee om armbandjes te maken en te verkopen. Goed idee, ze zijn inmiddels al druk doende! Maar ook dat tikt niet zo hard aan. Dus zei ik dat het misschien wel een optie is om geld voor hun verjaardagen te vragen. Dat geld kan dan weer in het potje voor de Nintendo. En omdat ik natuurlijk al wat spulletjes had verkocht en ze nu die €28 weer tegenkwamen, vonden ze het ook wel een strak plan om iets van hun speelgoed te verkopen.

kinderen leren sparen Mamas Meisje blog

Onze kinderen leren sparen

We zijn nog maar een paar weken met dit spaardoel bezig en ik vind het nu al leuk om het enthousiasme bij de kinderen te zien. We hopen dat we op deze manier onze kinderen leren sparen en een stukje bewustwording meegeven. Inmiddels hebben we de hele speelhoek ook kritisch onder handen genomen. De Duplo collectie, het poppenhuis van Gabby en de Decathlon evenwichtsset zijn allemaal dismissed naar de verkoophoek, haha. Ook dat was weer een mooi leermoment: je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Soms moet je keuzes maken en iets inleveren om een ander doel te behalen. We laten het nu een tijdje op z’n beloop: €380 is een groot bedrag en het duurt een tijdje voordat ze dit bij elkaar hebben gespaard. De spaarkleurplaat hangt aan het wandrek in de keuken en het contante geld hebben we in een digitaal spaarpotje gestort omdat ik niet zoveel contant geld in huis wil hebben. Erik en ik besloten wel dat wij er een accessoirepakket bij zullen aanschaffen (met twee stuurtjes voor Mario Kart en extra consoles) en één of twee extra spellen, maar dat gaan we natuurlijk nog niet vertellen. Ik ben heel benieuwd hoe dit projectje ‘financiële opvoeding’ verder gaat verlopen!

Kinderen leren sparen: op welke manier pak jij dat aan? En wat doe jij aan financiële opvoeding? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog