Spaar jij koopzegels? Wij begonnen er, na lang twijfelen, deze zomer mee. Maar de hele inleg sparen? Dat is voor ons geen optie! Koopzegels alleen rente sparen: ik vertel in deze blog waarom we toch gestart zijn, hoe we ervoor zorgen dat het ons boodschappenbudget niet beïnvloedt en wat ons spaardoel is. Lees je mee?

Boodschappen kosten 5 personen

Over boodschappen, en dan met name de stijgende prijzen in de supermarkt, is de afgelopen tijd veel te doen geweest in het nieuws. Dat alles duurder is geworden en het geld voor ons gevoel de portemonnees uitvliegt: we zijn in ieder geval géén uitzondering op de regel. De boodschappen kosten voor ons gezin van 5 personen zijn dan ook nog eens extra hoog door het dure glutenvrije dieet. In de afgelopen anderhalf jaar heb ik – chef budget & financiën in huize Mama’s Meisje – ons boodschappenbudget al regelmatig verhoogd omdat het steeds tegenviel aan de kassa. Momenteel houden wij voor puur boodschappen een budget aan van €800 per maand. Dan hebben we nog een apart potje voor drogisterijartikelen en voor glutenvrij brood wat we bestellen bij een glutenvrije bakker. Dat brengt het totaal op €915 per maand en eerlijk is eerlijk: dat is écht een klap geld! Ik schreef laatst over het sparen van kleine bedragen en daarin benoemde ik al dat wij sinds kort gestart zijn met het sparen van koopzegels. Wat maakte dat we, na lang twijfelen, toch gestart zijn en waarom we alleen de rente sparen? In deze blog ga ik daar dieper op in en licht ik onze aanpak én ons spaardoel toe.

Koopzegels alleen rente sparen waarom + onze aanpak! - Mama's Meisje blog

Koopzegels: wij sparen alleen rente

Jarenlang voelde ik niets voor het sparen van koopzegels. Achteraf is dat te wijten aan een gebrek aan kennis: ik wist eigenlijk helemaal niet wat het systeem van koopzegels sparen inhield. Een poosje geleden sloeg de twijfel toe, mede doordat ik er ineens meer over las in online nieuwsbladen. Via Instagram vroeg ik naar ervaringen en naast hele goede ervaringen, kwamen er ook reacties binnen van mensen die het wel zouden willen, maar er simpelweg het budget niet voor hebben. En precies dát was voor mijn heel herkenbaar. Zo doe ik bijvoorbeeld het gros van de boodschappen bij Albert Heijn. Als je daar koopzegels spaart, kun je voor iedere euro die je uitgeeft, een spaarzegel kopen à €0,10 per stuk. Als je AH Premium hebt (hier lees je onze AH Premium ervaring), kun je een verdubbelaar aanzetten, waardoor je voor iedere euro die je uitgeeft, twee zegels kunt kopen en dus €0,20 bovenop iedere euro uitgeeft. Aangezien in een boekje 490 zegels zitten, geef je dus €49 uit per vol boekje. Daarop krijg je €3 rente: als je een vol boekje laat uitbetalen, ontvang je €52 terug. Toch kiezen wij ervoor om niet het volledige bedrag dat uitbetaald wordt, te sparen. Wij besloten van de koopzegels alleen rente te sparen en ik vertel je graag waarom. Als ik naar de boodschappen kosten voor ons gezin van 5 personen kijk, dan vliegt het geld er doorheen: het is al een uitdaging om maandelijks onder die €800 te blijven. Als ik dan ook nog het volle bedrag per boekje zou moeten uitgeven én sparen, dan komt dat op 3 à 4 boekjes per maand. Dat is een extra bedrag van €150 à €200 per maand. Zoals ik in die eerdere blog vertelde, hebben wij hier te maken gehad met een inkomensverlies en dus is het geen optie om tot €200 per maand extra aan koopzegels uit te geven. Daar heb ik wel een handigheidje op gevonden: we sparen koopzegels zónder dat het invloed heeft op ons boodschappenbudget.

Koopzegels sparen AH - Mama's Meisje blog

Spaardoel: de verjaardagsboodschappen betalen!

Het voelde toch een beetje alsof ik geld liet liggen door geen koopzegels te sparen. Ik besloot afgelopen zomer de proef op de som te nemen, maar niet het totaalbedrag van €52 per boekje te sparen: dat bedrag kunnen we niet zomaar missen. We sparen van de koopzegels alleen rente, het heeft geen invloed op ons boodschappenbudget en mijn aanpak is als volgt:

  • Ik heb een apart digitaal spaarpotje ‘Koopzegels’ geopend en hier eenmalig €49 in gezet.
  • Telkens als ik boodschappen doe, betaal ik de aangeschafte koopzegels direct terug uit dit potje.
  • Boekje vol? Ik laat dit gelijk uitbetalen: de ontvangen €52 gaat dan naar het digitale spaarpotje.
  • We gebruiken die €49 dus steeds ‘opnieuw’ om de koopzegels aan te schaffen.

Sinds kort kun je ook een spaardoel aangeven ín de AH app bij ‘Koopzegels’, maar ik laat altijd ieder vol boekje direct uitbetalen, dus ik maak geen gebruik van deze funcite. Omdat we, dankzij AH Premium, de verdubbelaar hebben aangezet, sparen we twee keer zo snel koopzegels en hebben 3 à 4 boekjes per maand vol. Dat komt neer op €9 tot €12 rente per maand: dit blijft in het potje ‘Koopzegels’ staan en loopt naar verwachting in één jaar op naar een bedrag tussen de €108 en €144 euro. Ook boeken we op de dag dat ik mezelf salaris uitbetaal, het restantsaldo over naar dit potje. Ons spaardoel is om de verjaardagsboodschappen voor de verjaardagen van onze meiden bij elkaar te sparen. Dit kwam altijd uit een potje voor als we eens een duurdere maand hebben, maar ik wilde graag een doel geven aan de gespaarde rente van de koopzegels. Gemiddeld sparen we, naast de koopzegels rente, zo’n €35 per maand en ons spaardoel is €500. Ik verwacht dat we ons spaardoel van €500 voor de verjaardagsboodschappen wel gaan halen voor maart, mei en juli! We zijn eind juli begonnen en hebben besloten om dit zo te blijven doen: het bevalt goed en door er een spaardoel aan te hangen, motiveert het ook om in die laatste week extra op te letten zodat het restantsaldo altijd meevalt!

Koopzegels alleen rente sparen: ik ben benieuwd of jij koopzegels spaart en of je de volledige inleg apart legt of niet! Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog