Geen geldboom in de tuin en ook niet de mogelijkheid om maandelijks honderden euro’s extra aan de kant te leggen? I feel you, want door een inkomensverlies moeten wij nu extra opletten. Toch proberen we iedere maand wat extra’s weg te zetten. Kleine bedragen sparen: zo pakken wij dat aan!

Sparen met kleine bedragen

In huize Mama’s Meisje ben ik chef financiën en zit ik bovenop ons budget. Misschien herkenbaar voor anderen: wij hebben de afgelopen tijd te maken gehad met een inkomensverlies waardoor we nu extra moeten opletten. En eerlijk is eerlijk: opletten moesten we altijd al. Als kind was ik niet anders gewend dan dat ieder dubbeltje werd omgedraaid en ook nu weeg ik onze uitgaven goed af. Ik bespaar graag op de boodschappen, we budgetteren maandelijks terugkomende uitgaven en hebben digitale spaarpotjes voor verschillende te verwachten alsook onverwachte uitgaven. Nadat het salaris gestort is, gaan er een aantal vaste bedragen naar de spaarrekening. Toch doen we altijd ons best om nog wat meer te sparen: alle beetjes helpen en bij elkaar opgeteld is het toch altijd meer dan je op het eerste oog zou denken. Maar maandelijks honderden euro’s extra naar de spaarrekening overboeken? Dat redden wij niet, hoor! Ik focus me op kleine bedragen sparen en in deze blog deel ik graag met je hoe wij dat aanpakken. Ik denk namelijk dat het bij heel veel gezinnen zo gaat en daar is – om Olof van B&B Vol Liefde maar even te quoten – helemaal niks mis mee.

Tweedehands kleding verkopen

Als moeder van drie meiden is de kledingkast regelmatig de place to be: om de paar maanden duik ik er weer even in om te checken welke kleding ze nog passen, wat door kan naar het volgende zusje voor een nieuwe ronde óf wat weg kan. Het één is niet meer netjes of kapot en belandt in de prullenbak, van de andere kleding maak ik een selectie. Een deel geef ik weg en een deel verkoop ik. Tweedehands kinderkleding verkopen levert altijd een leuk spaarcentje op, zeker als je – net als ik – pakketjes maakt en dat voor een prima prijsje van de hand doet. De ene keer levert dat €12 op, de andere keer ruim €90 en dat geld belandt altijd in ons potje voor uitjes en leuke dingen. Kleine bedragen sparen is ook leuk als je wat kunt verkopen op een kleedjesmarkt of rommelmarkt in de buurt. Ruimt meteen lekker op! Qua budget voor de aanschaf van kleding voor de kinderen verwijs ik naar de blog over kinderbijslag budgetteren. Daarin lees je hoe ik met dit bedrag uitkom en wat mij hielp om dit bedrag puur aan de kinderen te besteden.

Kleine bedragen sparen zo pakken wij dat aan! - Mama's Meisje blog

Restant saldo sparen

Aangezien ik ondernemer ben en mezelf salaris uitbetaal, kan ik ook zelf bepalen op welke datum ik dit doe. Tot een maand of vier geleden betaalde ik mezelf altijd op dezelfde dag uit als wanneer Erik zijn salaris ontving. Toch merkten we dat we het soms nèt niet redden en moesten overboeken vanuit een potje voor extra kosten. Daar is het natuurlijk wel voor bedoeld, maar als dit ineens maandelijks voorkomt moet je je toch weer buigen over je huishoudboekjeAnd so we did. Ik besloot om mijn salaris 10 dagen eerder uit te betalen en dat bleek de perfecte zet. Sindsdien hebben we niet meer bij hoeven boeken van het potje voor extra kosten, maar konden we het restant saldo sparen. Dat is het saldo wat nog op de rekening staat op de dag dat ik mijn salaris uitbetaal, dat is onze ‘peildatum’. De ene keer is dit een tientje, de andere keer €50 maar we doen het áltijd op deze manier, want dat bedrag keer twaalf is toch weer een flinke som. We boeken het naar het potje ‘Koopzegels’, ik vertel hierna waarom. Ik doe dit trouwens ook op mijn privérekening en spaar het dan op in één van mijn eigen digitale spaarpotjes, meestal de buffer.

Koopzegels sparen

Sinds kort ben ik begonnen met koopzegels sparen. Dit is een ideale manier van sparen met kleine bedragen. Via Instagram vroeg ik naar ervaringen en velen deelden toen dat ze deze zegels wel zouden wíllen sparen, maar er simpelweg het budget niet voor hebben. Hoe werkt het ook alweer? Als voorbeeld neem ik de Albert Heijn, waar wij zelf ook 9 van de 10 keer de boodschappen doen. Voor iedere euro die je uitgeeft, kun je een spaarzegel kopen à €0,10. In een boekje kunnen 490 zegels, wat inhoudt dat je €49 uitgeeft per vol boekje. Hierop krijg je €3 rente. Als je het volle boekje dus uit laat betalen, ontvang je €52 terug. In tegenstelling tot velen kunnen wij het ons niet permitteren om die €52 volledig te sparen. We hebben zo’n 3 à 4 boekjes per maand vol, dat zou een extra spaarbedrag zijn van €150 à €200 per maand. Nog altijd geen geldboom in de tuin en zoals ik al eerder zei, hebben we te maken met een inkomensverlies, dus die vlieger gaat hier gewoonweg niet op. En aan de binnengekomen berichtjes via Instagram te lezen, zijn wij daarin écht niet de enigen. Toch heb ik hierop een handigheidje gevonden zodat we wel koopzegels kunnen sparen zónder dat dit invloed heeft op het boodschappenbudget. Wat heb ik gedaan? Ik opende een apart digitaal spaarpotje met de naam ‘Koopzegels’ en zette hier eenmalig €49 in. Iedere keer als ik boodschappen doe, betaal ik de aangeschafte koopzegels direct terug uit dit potje. Is het boekje vol, dan laat ik dit gelijk uitbetalen en zet de ontvangen €52 in het digitale spaarpotje terug. Omdat we AH Premium hebben (lees hier hoeveel we in een half jaar bespaarden op de boodschappen!), sparen we twee keer zo snel koopzegels. We hebben per maand zo’n 3 à 4 boekjes vol, dat betekent €9 à €12 rente per maand. Dit bedrag laten we dus in het digitale spaarpotje ‘Koopzegels’ staan en de €49 gebruiken we steeds opnieuw. Het bedrag loopt in een jaar tijd naar verwachting op naar ergens tussen de €108 en €144 én we zetten steeds het restant saldo in dit potje, wat gemiddeld om en nabij de €35 is. Ons spaardoel is om €500 voor de verjaardagsboodschappen van de kinderen bij elkaar te sparen (maart, mei en juli) en ik verwacht dat dit wel gaat lukken!

Digitale spaarpotjes beter sparen sinds we hiermee begonnen! - Mama's Meisje blog

Ruimte voor verbetering

Volgens mij zijn we, binnen de grenzen van onze mogelijkheden, al goed op weg. Toch is er altijd ruimte voor verbetering en daarom heb ik laatst een nieuwe cursus aangeschaft van PorteRenée. Deze cursus gaat over het bereiken van je spaardoel en we gaan ‘m binnenkort samen doorlopen. Hoewel onze financiële situatie nu niet is wat we voor ogen hadden, hebben we het – mede door mijn werk als content creator – nog steeds goed, al blijft het opletten. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit in de nabije toekomst gaat verbeteren, tot die tijd is kleine bedragen sparen voor ons gevoel een slimme zet: elke euro is er één.

Kleine bedragen sparen: heb jij nog tips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog