Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Ine pint iedere eerste vrijdag van de maand €500 en doet daar de boodschappen van voor haar gezin van vijf. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Ine het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Ik ben Ine (34), woon samen met mijn vriend en samen hebben we 3 kinderen van 4, 3 en 1,5 jaar oud. Mijn vriend heeft een eigen bedrijf waar ik de administratie en randzaken verzorg. Meestal maak ik op vrijdag mijn boodschappen rondje. Soms halen we nog iets bij als ik wat vergeten ben of onverwacht bezoek krijgen.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Sparen is bij ons thuis vroeger met de paplepel ingegoten. Ik vind het dan ook erg zonde om ergens meer geld aan uit te geven dan nodig is. In de winkel kijk ik naar welke groenten, fruit en/of vlees in de aanbieding is. Voor onszelf hebben we een budget per maand/week ‘afgesproken’. Ik ben redelijk prijsbewust en kan dan ook in de winkel boodschappen van een andere supermarkt met elkaar vergelijken (als ik deze toch op mijn lijstje had staan om heen te gaan).

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Ik doe gemiddeld 1 keer in de week boodschappen, soms nog een 2e keer maar dit is dan voor iets wat ik vergeten ben tijdens de grote boodschappen. Voordat ik boodschappen ga doen maak ik een weekmenu waarbij ik kijk wat we nog in de kast hebben staan van bijv. een wereldgerecht, bamikruiden etc. Iedere week haal ik het grootste deel van de boodschappen bij de Nettorama, daarna naar de Jumbo en als laatste naar de slager en de bakker. Bij de Nettorama heb je vaak 10% extra korting als je van iets 2 dingen pakt, zonde om er dan maar 1 te pakken en vervolgens 2 weken later weer 1. Daarnaast vind ik persoonlijk dat de groente en fruit beter houdbaar blijft in vergelijking met de Jumbo. Echter hebben ze bij de Nettorama niet alles wat we willen of minder lekker vinden, dus daarom ga ik daarna nog naar de Jumbo. We geven tussen de €400 en €500 per maand uit aan boodschappen. Dit is incl. luiers, maar excl. cosmetica. Iedere eerste vrijdag van de maand pin ik €500,– en iedere week neem ik tussen de €100 en €150 mee tijdens het boodschappen doen. Heb ik van de vorige week nog over, dan haal ik minder uit de boodschappen envelop.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Het boodschappenlijstje was niets bijzonders in vergelijking met andere weken. Een aantal basisdingen zoals aardappels, groente, fruit, kwark, beleg en vlees hebben we altijd. Brood haal ik vaak 1x in de 2 weken. Luiers heb ik niet iedere week nodig, dit geld ook voor bijv. koffiebonen. Deze halen we alleen als de in de aanbieding zijn.
Nettorama: €39,66 – Jumbo: € 23,05 – Bakker: € 10.75 – Slager: €17,15 – AH: €22,35
Totaal deze week: €112,98

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Dit koop ik meestal niet in de supermarkt, maar ik kijk waar een goede aanbieding is. Het is vaak genoeg ergens in de aanbieding, waardoor ik het zonde vind om hier meer voor te betalen dan nodig.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Nee, ik doe niet mee met koopzegels. Wij sparen iedere maand zelf en doen dit niet met koopzegels. Wanneer het een gratis spaaractie is doen we mee en kijken wel of we hier uiteindelijk iets mee doen.

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Iedere week staat er 2 keer iets op met aardappelen, vlees/vis en groente. In de winkel kijk ik welke groenten er goed geprijsd zijn en bij de slager kijk ik welk vlees in de aanbieding is, 1 keer per week iets met pasta, 1 keer in de week iets met rijst en 1 keer in de iets van lasagne, wereldgerecht, wraps, bami o.i.d. Op zaterdag is het vaak restjes opmaken, iets uit de vriezer (ook restjes bijv. wereldgerecht, bami, lasagne etc.) of zelf pizza maken. Als we op zondag thuis zijn is het meestal iets gemakkelijks zoals frietjes. Deze bakken we zelf.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Ik schrijf op het boodschappenbriefje bijv. vlees, groenten, fruit, maar kijk dan in de supermarkt en slager wat het precies gaat worden. Ik haal met name boodschappen voor het ontbijt, lunch en het avondeten. Aan mijn partner wordt standaard de vraag gesteld of hij nog iets gemist heeft, opgemaakt heeft of nog iets nodig heeft. Snoep, koek en chips liggen niet standaard in het karretje. Alleen dit in de voorraadkast op is of als mijn partner vraagt of ik iets specifieks mee wil nemen.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Maak een weekmenu, zodat je precies weet wat je nodig gaat hebben. Kijk bij de aanbiedingen naar dingen die je ook echt gebruikt, misschien niet voor je weekmenu van deze week maar wel voor de week daarna.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Zuivel- en kaasafdeling, huishoudartikelen en luiers. Dit zijn voor ons de duurste uitgaven in de supermarkt.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Mijn vriend mag niet zo vaak boodschappen gaan doen van mij ;-) Hij komt vaak met extra dingen thuis die we niet nodig hebben en soms ook niet opmaken/gebruiken. Ik kan me goed houden aan het boodschappenbriefje, zeker nu we sinds een jaar dit contant uitgeven. Hierdoor ben ik me veel bewuster wat we uitgeven in vergelijking met ‘even snel pinnen’.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind het altijd erg leuk om te lezen hoe anderen dit doen en haal hier ook wel weer inspiratie uit.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Ine! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog