Sinds we ermee startten, merken we alleen maar voordelen aan digitale spaarpotjes: beter sparen, meer overzicht en van het spaargeld afblijven. Zelfs de kinderen doen al mee! Ik praat je bij in deze blog en geef ook enkele voorbeelden van onze spaarpotjes. Lees je mee?

Digitale spaarpotjes: meer overzicht

Jarenlang belandde ons spaargeld ‘op de grote bult’. Naast mijn privérekening met bijbehorende spaarrekening, sparen we ook gezamenlijk en tot enkele jaren geleden zetten we dat appeltje voor de dorst apart op één rekening. Eerlijk gezegd wist ik ook niet beter, totdat ik via de website van PorteRenee in aanraking kwam met het fenomeen digitale spaarpotjes. Dit viel samen met het moment dat we meer inzicht in onze inkomsten en uitgaven wilden creëren en begonnen met het bijhouden van een huishoudboekje in Excel. Ik heb er eerst over gelezen en toen gekeken of het mogelijk was om digitale spaarpotjes te openen bij mijn bank. Dat bleek te kunnen: zowel privé als gezamenlijk kon ik er maximaal 10 openen. Zoveel was ik niet van plan om er te openen, maar we besloten gewoon te beginnen met datgene waarvan we op dat moment dachten dat het nuttig was om voor te sparen. Inmiddels zijn we dik twee jaar verder en zie ik eigenlijk alleen maar voordelen in het gebruiken van digitale spaarpotjes: beter sparen, meer overzicht en ook blijven we doorgaans van geld af dat voor de lange termijn ergens aan is toegeschreven. In deze blog vertel ik hoe wij de digitale spaarpotjes inzetten, noem ik enkele spaarpotjes voorbeelden en vertel ik hoe de kinderen ook al meedoen!

Spaarpotjes voorbeelden - Mama's Meisje blog

Spaarpotjes voorbeelden

Hoewel we bij onze bank 10 digitale spaarpotjes per rekening kunnen openen, wilden we gaan voor overzicht en vallen sommige spaardoelen of beoogde uitgaven onder één categorie. Zo beperken we de hoeveelheid digitale spaarpotjes en blijf het overzichtelijker. Om de doelen te bepalen heb ik veel gelezen op de website van PorteRenee en het Nibud. Veel tips over hoe je ervoor zorgt dat met digitale spaarpotjes beter sparen en je spaardoelen behalen ook daadwerkelijk gaat lukken, maar ook hoeveel spaargeld je bijvoorbeeld achter de hand zou moeten hebben volgens de richtlijnen van het Nibud. Nadat we er samen voor hadden gezeten, heb ik zowel voor onze gezamenlijke rekening als voor mijn privérekening de potjes geopend en de doelen ingevuld. Via mijn bankieren app kan ik ieder spaarpotje een naam en korte beschrijving geven, een spaardoel invullen (dat is dus het streefbedrag) en een plaatje uploaden. Wanneer ik geld in het potje zet, verandert het percentage en zie ik in één oogopslag hoeveel procent ik al heb gespaard. Dit stimuleert al enorm, want sommige potjes raken in sneller tempo vol en dan behaal je ook écht een doel. Ik zal enkele spaarpotjes voorbeelden noemen die wij hebben:

  • Auto: zowel privé als gezamenlijk hebben we deze. Mijn eigen digitale spaarpotje voor mijn auto is bedoeld voor reparaties en de jaarlijkse APK met onderhoud. Gezamenlijk zijn we aan het sparen voor een andere auto.
  • Eigen risico: sinds ik het vrijwillig eigen risico van mijn zorgverzekering verhoogd heb, heb ik een apart digitaal spaarpotje voor als er een medische rekening binnenkomt. Zo had ik laatst een bijholteontsteking en kreeg ik een antibioticakuur. Even later kwam er een rekening via de zorgverzekeraar en die betaal ik dan uit dit potje. Vervolgens vul ik het na de eerstvolgende salarisuitbetaling weer aan tot het streefbedrag.
  • Kinderbijslag: ik heb laatst uitgebreid geschreven over het budgetteren van de kinderbijslag.
  • Uitjes & vakanties: zowel gezamenlijk als privé hebben we een potje voor dagjes of weekendjes weg en vakanties. Zo ga ik dit voorjaar weer op vakantie met twee vriendinnen, dat betaalde ik uit dit potje en ondertussen spaar ik het weer bij voor op de plek van bestemming. Ook etentjes, de kapper, nieuwe kleding en cadeautjes betaal ik uit dit potje. Wat betreft het gezamenlijke potje sparen we de opbrengsten van de verkoop van kinderkleding en speelgoed, maar ook spullen die we niet meer nodig hebben. Zo verkochten we laatst de bedden van de kinderen omdat ze nieuwe kregen, kon er mooi weer €95 in dit gezamenlijke digitale spaarpotje! Dit geld gebruiken we dan voor als we een dagje uit gaan of op vakantie zijn. Bijvoorbeeld voor entreekaartjes, een ijsje of uit eten.
  • Buffer: naast het sparen voor allerlei praktische dingen, hebben we zowel een buffer als een potje voor onvoorziene kosten. Van de buffer blijven we af: deze vullen we alleen maar aan en gebruiken we pas als het écht niet anders kan. Het potje onvoorziene kosten gebruiken we als we bijvoorbeeld niet uitkomen met de maandelijkse budgetten omdat er onverwachte kosten zijn, zoals een rekening, reparatie of dure maanden (extra boodschappen tijdens de feestdagen of verjaardagen).

Doordat we onze uitgaven bijhouden in het huishoudboekje in Excel en deze ook budgetteren, gaan ook vaste bedragen maandelijks naar de verschillende digitale spaarpotjes. Is een spaardoel behaald, zit een spaarpotje ‘vol’? Dan spaar ik extra in een ander potje. Geven we het geld uit, zoals bijvoorbeeld aan de nieuwe ovale eettafel een tijdje geleden? Dan veranderen we het spaardoel weer naar iets anders. Er is altijd wel weer iets in of om het huis wat we willen veranderen, dus we zitten nooit zonder inspiratie haha!

Ook de kinderen doen mee

Eerder schreef ik al over zakgeld voor kinderen, hoe wij zijn begonnen en hoe wij hiermee omgaan. Door het contante geld in hun portemonnee te stoppen, zijn ze zelf ‘baas’ over wat ermee gebeurt. Dan komt het natuurlijk weleens voor dat ze alles uitgeven, dat het echt ‘op’ is. Dat is ook de bedoeling van zakgeld: leren met geld om te gaan. Toch proberen we ze de beginselen van spaarpotjes al mee te geven en ze bij te brengen dat je soms wat langer kunt sparen om iets groters te kopen. Ze krijgen – naast het zakgeld – ook weleens grotere bedragen toegestopt. Bijvoorbeeld als ze hun rapport aan de opa’s en oma’s laten zien, bij verjaardagen of laatst toen Suus haar zwemdiploma haalde. Ik vind het belangrijk dat ze ‘leergeld’ hebben, maar om een 6-jarige nu €30 over de balk te laten smijten is weer het andere uiterste. Daarom spreken we samen af dat er een deel in de spaarpot gaat en een deel in de portemonnee mag blijven. Ik hoop ze op deze manier te stimuleren om verstandig met geld om te gaan in de hoop dat ze later zelf ook digitale spaarpotjes zullen openen!

Maak jij gebruik van digitale spaarpotjes? Zo ja: merk je dat digitale spaarpotjes beter sparen stimuleren? Ik lees graag over je ervaringen in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog