Het is de Week van het geld en op Mama’s Meisje zijn al veel blogs over onze financiële aanpak verschenen. Hoe houden wij grip op geld en wat helpt ons om beter te sparen? Ik maakte een overzicht, lees maar mee!

Grip op geld: onze financiële aanpak

Om kinderen en jongeren voor te bereiden op financiële zelfredzaamheid is de toekomst, heeft het platform Wijzer in geldzaken de Week van het geld in het leven geroepen. Deze week is het weer zover en het thema van 2024 is: ‘Hoe ben jij GELD de BAAS?’. Dankzij lesmateriaal en activiteiten kunnen zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs hier aandacht aan besteden. Maar thuis kun je dit natuurlijk ook doen en je kinderen klaarstomen voor de toekomst. Omdat grip op geld hebben al vanaf jonge leeftijd te introduceren is, besloot ik een verzamelblog te maken. Ik schrijf namelijk regelmatig over onze financiële aanpak en deel tips en tricks om je inkomsten en uitgaven inzichtelijker te maken. Deze blogs vind je terug in dit overzicht, ze staan per onderwerp gelinkt:

Inzicht in inkomsten en uitgaven

Onze financiële aanpak is enerzijds heel uitgebreid, maar anderzijds heel simpel. Een ding is niet meer weg te denken: ons huishoudboekje in Excel. Sinds we op deze manier een huishoudboekje bijhouden, hebben we veel meer inzicht in inkomsten en uitgaven en werd het ook makkelijker om budgetten in te stellen voor verschillende uitgavencategorieën. In de blog die gelinkt staat vind je ook een voorbeeld van de opzet die wij gebruiken.

Week van het geld onze financiële aanpak - Mama's Meisje blog

Sparen

Het geeft me een gerust gevoel om te weten dat we geld achter de hand hebben voor ‘later’. We sparen aan het begin van de maand vaste bedragen, dat is onderdeel van onze financiële aanpak. Maar het is ook een leuke uitdaging om iedere maand te streven naar extra spaargeld overmaken. Geld overhouden dus, door te besparen. Ik schreef al eens over hoe digitale spaarpotjes ons helpen beter te sparen. Maar ook over kleine bedragen sparen en koopzegels sparen zonder dat dit het boodschappenbudget beïnvloedt.

Boodschappen

De prijzen in de supermarkt zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Ik schreef over onze boodschappen uitgaven in 2023: we zijn bijvoorbeeld gebonden aan een duur glutenvrij dieet en om te besparen speur ik altijd naar de beste aanbiedingen. Ook gaan we regelmatig naar Duitsland voor inkopen bij DM en deel ik hoeveel we bespaarden op onze boodschappen na een half jaar AH Premium. Qua financiële aanpak is het mijn doel om maandelijks geld over te houden en dus scoor ik regelmatig Brood van Gisteren of pas ik één van mijn 19 boodschappen bespaartips toe. Toch blijft gevarieerd en voedzaam eten voor ons belangrijk. Tel daarbij de stijgende prijzen op en je snapt: boodschappen zijn duur!

Shoppen & kinderbijslag

Er waren tijden dat ik géén financiële aanpak had op het gebied van kinderkleding shoppen. Ik kocht wat ik leuk vond en zag de kinderbijslag als een lekker extraatje. Gelukkig is mijn inzicht in de loop der jaren veranderd en ga ik vandaag de dag een stuk verstandiger om met de aanschaf van kinderkleding. Ik kom altijd uit door de kinderbijslag te budgetteren en ook kinderkleding verkopen doe ik een paar keer per jaar in bundels. De opbrengst daarvan gaat in een potje voor uitjes!

kinderbijslag uitgeven - Mama's Meisje blog

Financiële opvoeding

Toen we jaren geleden onze financiële aanpak veranderden en meer grip op geld creëerden, hebben we stapsgewijs een heleboel bijgeleerd en ontdekt wat voor ons werkt. We denken daardoor ook na over financiële opvoeding en wat we onze kinderen willen meegeven op het gebied van geldzaken. Daarom zijn we begonnen met zakgeld en heb ik een cursus gevolgd bij PorteRenee om meer kennis op te doen over financiële opvoeding passend bij de leeftijd van je kind. Recent zijn we met de kinderen een nieuw projectje gestart: ze leren sparen voor een groot spaardoel, namelijk een Nintendo Switch! In de gelinkte blog lees je uitgebreid hoe we dit hebben aangepakt en inzichtelijk hebben gemaakt.

Ben jij bewust van je financiële aanpak? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog