Komt ze weer aan hoor, met haar zwangerschapstesten. Ja, ik weet het, het ziet er misschien een tikkeltje overdreven uit, maar ik deed ook bij deze derde zwangerschap weer een heleboel zwangerschapstesten! En niet alleen de ‘gewone’ variant, maar ook diegene die je kunt gebruiken voordat je daadwerkelijk ongesteld zou moeten worden. Typ ‘positieve test voor NOD’ in op Google en je wordt overladen met ervaringen. Ik was vooral benieuwd: hoe betrouwbaar is zo’n vroege zwangerschapstest en vanaf wanneer geeft ie iets aan? Ik ging op onderzoek uit en in De Vroege Zwangerschapstesten Test lees je alles over mijn ervaringen!

Positieve test voor NOD

Toen ik zwanger werd van Niene, testte ik 10 verschillende merken zwangerschapstesten uit en schreef er een blog over. Destijds probeerde ik, naast de zwangerschapstesten die het meest betrouwbaar zijn vanaf je te verwachten menstruatie (NOD), ook enkele vroege zwangerschapstesten uit. Op dat moment was mijn cyclus zeer onregelmatig en achteraf gezien werd ik 9 dagen achteruit gezet bij de termijnecho. De resultaten zijn daardoor niet geheel betrouwbaar te noemen, want waarschijnlijk bleven die vroege testen daarom wit. Nu was dat helemaal anders: ik kon precies terugrekenen hoelang mijn cyclus was, wanneer de bevruchting had plaatsgevonden en hoeveel dagen van te voren ik een positieve test voor NOD had. NOD staat trouwens voor ‘Niet Ongesteldheids Dag’ en is een term die veel op fora wordt gebruikt. Het is de dag waarop je eigenlijk ongesteld zou moeten worden, maar je hoopt natuurlijk van niet omdat je graag zwanger wilt worden! Je leest het: ik ben er helemaal ingedoken.

Disclaimer: deze blog is geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring en is niet gesponsord, noch bedoeld om adviezen van professionele medische zorgverleners te vervangen. Raadpleeg bij vragen/twijfels/klachten áltijd een professional!

Positieve test voor NOD De Vroege Zwangerschapstesten Test! mamablogger mamablog - Mama's Meisje blog

Vroege zwangerschapstesten

Omdat het deze keer 5 rondes duurde voordat ik zwanger was, heb ik er heel wat testen doorheen gejaagd en kan ik de testresultaten dus zéér betrouwbaar noemen. Ik gebruikte zwangerschapstesten van 8 verschillende merken, waarvan een aantal ‘gewone’ varianten en een aantal varianten die geschikt zijn om voor de te verwachten menstruatie uit te voeren. Soms heb ik meerdere testen op één dag gedaan en wanneer er meerdere testen in de verpakking zaten, heb ik deze één of enkele dagen later herhaald om het verschil te kunnen beoordelen. Hoewel een positieve test voor NOD erg hoopgevend is, brengt het ook veel onzekerheid met zich mee. Je kunt namelijk niet voorspellen of je alsnog ongesteld zal worden… Spannend! Ik heb per dag genoteerd welke testen ik heb gedaan en wat de uitslag was, inclusief foto’s.

7 dagen voor NOD testen

Doordat ik allerlei verschillende merken zwangerschapstesten in huis had, kwam ik tot de conclusie dat de meeste vroege zwangerschapstesten zo’n 4-6 dagen voor je NOD gebruikt kunnen worden. Dat vind ik al een vrij ruime marge, want er gebeurt natuurlijk van alles in je lichaam als je eventueel zwanger bent, maar je zou helaas ook nog steeds ongesteld kunnen worden. Toch vond ik één variant waarmee 7 dagen voor NOD testen mogelijk was: de vroege zwangerschapstest van Test-point (deze merknaam wordt veranderd in Dr. Original). In deze verpakking zit 1 vroege zwangerschapstest, deze bestelde ik voor €9,95 bij Etos maar is ook iets goedkoper verkrijgbaar bij bol. De test geeft een positief resultaat vanaf 10 mIE/ml HCG (zwangerschapshormoon). Mocht je negatief testen, dan raadt de bijsluiter aan om pas 48 uur later een nieuwe test uit te voeren, omdat het een tijdje kan duren voordat een hoger HCG-gehalte meetbaar is in je urine. Ik voerde deze test 7 dagen voor mijn NOD uit en het resultaat was negatief. Omdat ik voldoende andere merken had ingekocht, heb ik niet nogmaals een vroege zwangerschapstest van Test-point uitgevoerd.

collage vroege early zwangerschapstest Dr. Original Test-Point 7 dagen voor NOD testen zwangerschapstest - Mama's Meisje blog

5 dagen voor NOD: licht positieve test

Twee dagen later gebruik ik 2 verschillende vroege zwangerschapstesten: de Lifecare Early pregnancy test van Action en de Early Zwangerschapstest van Etos. De vroege zwangerschapstesten van Etos zitten per 2 in een verpakking en kosten €9,95. Die van Action zitten ook per 2 in een verpakking en kosten €1,49. De vroege test van Etos is vanaf 5 dagen voor je verwachte menstruatie te gebruiken, die van Action 4 dagen. Wat blijkt, ik heb 5 dagen voor NOD een licht positieve test in handen. Als eerst voer ik namelijk de test van Etos uit en daarop verschijnt na zo’n 3 minuten een héél dun streepje. Het is amper zichtbaar en ik krijg het dus ook niet goed op de foto. Als ik er een ongebruikte test bij houd, zie ik het wel heel duidelijk. Mijn nieuwsgierigheid is natuurlijk gewekt, dus ik besluit de Action Early test erachteraan te doen. Deze is iets duidelijker: hoewel ook op deze zwangerschapstest het lijntje dun is, is het wel enigszins op foto vast te leggen. Ik ben heel benieuwd wat er de komende dagen gebeurt…

Etos Early zwangerschapstest positief 5 dagen voor NOD - Mama's Meisje blog

Action Early vroege zwangerschapstest 5 dagen voor NOD licht positieve test - Mama's Meisje blog

Zwangerschapstesten 4 dagen voor NOD

Gelukkig heb ik nog heel wat testen te doen en ik besluit dezelfde vroege zwangerschapstesten 4 dagen voor NOD (dus 1 dag later) weer te gebruiken om zo het verschil te zien. Als eerst gebruik ik weer de Etos Early Zwangerschapstest. Deze is nog steeds héél licht positief, maar wel donkerder dan gisteren. Vervolgens pak ik de vroege zwangerschapstest van Action er weer bij en hoewel deze ook licht positief is, is het streepje ietsje donkerder dan gisteren en het donkerst van allemaal tot nu toe. Ik besluit ook de Trekpleister Zwangerschapstest Vroeg (€7,49 per stuk) erbij te pakken, die al vanaf 4 dagen voor de verwachte menstruatie te gebruiken is. Deze test geeft een licht positief resultaat, maar mag volgens de bijsluiter niet als zodanig beschouwd worden. Daarin staat namelijk: “de streepjes die het plusteken (+) vormen en het streepje in het controlevenster moeten echter qua breedte overeenkomen met de afbeelding“. Het blijft nog even spannend!

Vroege zwangerschapstesten van Etos Early zwangerschapstest licht positief uitslag 5 of 4 dagen voor NOD - Mama's Meisje blog

Trekpleister vroege zwangerschapstest ervaring uitslag positief voor NOD - Mama's Meisje blog

2 voor €5 zwangerschapstest 3 dagen voor NOD

Om een goede vergelijking te kunnen maken, besluit ik ook ‘gewone’ zwangerschapstesten te gebruiken. Ik probeer de Trekpleister 2 voor €5 zwangerschapstesten 3 dagen voor NOD. Ik lees overal dat deze testen van Trekpleister exact hetzelfde zijn als die van Kruidvat en dat ze heel gevoelig zijn. We gaan het meemaken! Er verschijnt een heel licht streepje na het uitvoeren van de test. Deze is veel lichter dan die van de vroege Trekpleister zwangerschapstest van gister en daarom besluit ik de Clearblue digitale zwangerschapstest (€20,99 per 2 stuks) ook te doen. Het fijne hiervan is dat je niet hoeft te turen naar streepjes, maar dat je een zenuwslopende 3 minuten later de uitslag in het scherm ziet verschijnen. Deze uitslag is iets minder onzeker: ‘zwanger, 1-2 weken’, wat inhoudt dat ik nu ergens tussen 3 en 4 weken zou moeten zijn. Wat dus weer precies klopt met mijn eigen telling!

Kruidvat Trekpleister 2 voor 5 euro test zwangerschapstest voor NOD uitslag positief licht streepje - Mama's Meisje blog

Clearblue digital positieve test voor NOD 3 dagen voor verwachte menstruatie - Mama's Meisje blog

Positieve test 2 dagen voor NOD

Het aftellen is nu wel flink begonnen. Ik vind het zó spannend! Ik voel nog vrij weinig, terwijl ik bij mijn vorige zwangerschap al overduidelijke kwaaltjes had. Ik houd dus een behoorlijke slag om de arm, al is een positieve test 2 dagen voor NOD toch iets veelbelovender dan eentje van enkele dagen geleden. Vandaag staan de testen van Trekpleister (2 voor €5), de ‘gewone’ Etos Zwangerschapstest (€9,69 per 2 stuks) en de ‘gewone’ Action zwangerschapstest op het programma. Geen vroege zwangerschapstesten dus, maar ik ben des te nieuwsgieriger naar de uitslag! De Trekpleister test, die ik gister ook deed, is vandaag weer een stukje donkerder. De test van Etos geeft ook een positief resultaat en hoewel dit streepje niet even donker is als de controlestreep, staat er in de bijsluiter te lezen: “ook als de streep in het vierkante resultaatvenster lichter of donkerder van kleur is dan de streep in het ovale controlevenster, ben je zwanger“. Ook al is deze test van Etos 99% betrouwbaar vanaf de dag dat de menstruatie zou moeten beginnen, ik ben voorzichtig blij. En optimistisch, zeker als ik de Action test er nog even achteraan doe. Voor alle drie deze testen geldt: het streepje verscheen zodra de urine zich over de strip verdeelde, ik hoefde niet eens te wachten!

Trekpleister zwangerschapstest 2 voor 5 euro uitslag positieve test voor NOD positief - Mama's Meisje blog

Etos zwangerschapstest 2 dagen voor NOD positief - Mama's Meisje blog

Action zwangerschapstest positief 2 dagen voor NOD - Mama's Meisje blog

1 dag voor NOD bloedverlies

Ik ben al half in de gloria als ik 1 dag voor NOD bloedverlies heb. Het is niet veel, maar ik word er wel extra onzeker door. Zal ik toch ongesteld worden en hebben die vroege zwangerschapstesten me voor niets blij gemaakt? Om deze Vroege Zwangerschapstesten Test wel goed te kunnen afronden, ga ik gewoon verder met de testen die voor vandaag op het programma staan: Trekpleister (2 voor €5), de ‘gewone’ Etos Zwangerschapstest en een zwangerschapstest van Dr. Original (zelfde als Test-point, maar de ‘gewone’ variant). De testen van Trekpleister en Dr. Original laten binnen 1 minuut een positief resultaat zien en de zwangerschapstest van Etos is 1 dag voor NOD een echte ‘knaltest’: al voordat de urine het hele venster heeft gevuld, is de test al positief. Dat geeft de burger moed ;) Als ik de testen met elkaar vergelijk, lopen de lijntjes qua kleur ook op, hopelijk is dat een goed teken.

Trekpleister 2 voor 5 zwangerschapstesten op een rijtje positieve test voor NOD - Mama's Meisje blog

Dr. Original zwangerschapstest Test-point 1 dag voor NOD positief - Mama's Meisje blog

Etos zwangerschapstest positief 1 dag voor NOD - Mama's Meisje blog

NOD: Niet Ongesteldheids Dag

Vandaag is het zover, mijn NOD: Niet Ongesteldheids Dag. De dag waarop ik mijn menstruatie verwachtte maar natuurlijk hoopte dat deze uitbleef. Ik deed vandaag de ‘gewone’ Action zwangerschapstest en ook nog een keer eentje van Dr. Original. Beide testen zijn een echte knaltest: nog voordat de urine over het hele strookje verdeeld is, geven ze al positief aan. Ook zie je op onderstaande foto’s duidelijk verschil in de lijntjes. De Action test is in 2 dagen flink donkerder en ook iets breder geworden. Op de Dr. Original test, die ik gister ook deed, is het verschil binnen 1 dag helemaal groot. We zijn heel blij, want deze dag gaat voorbij zonder bloedverlies, maar er staan nog een paar testen op het programma!

Verschil tussen Action zwangerschapstest na een dag positieve zwangerschapstest - Mama's Meisje blog

Verschil tussen zwangerschapstesten na 1 dag positieve test voor NOD dr. Original Test-point - Mama's Meisje blog

Etos digitale zwangerschapstest

Ik heb namelijk de Etos digitale zwangerschapstest nog in mijn la liggen en voer deze 1 dag na NOD uit. Ik heb deze al in de zomer gekocht, maar zie ‘m nu niet meer in het online assortiment van Etos terug. Het kan dus zijn dat deze niet meer verkrijgbaar is of uit het assortiment gaat, wat ik eerlijk gezegd niet zo gek zou vinden. Oké, je zit niet eindeloos te turen op een streepje, maar buiten het woord ‘Pregnant’ dat na het uitvoeren van mijn test in beeld komt, heeft deze digitale zwangerschapstest van Etos niet heel veel voordelen of toegevoegde waarde. Dan leg ik toch liever iets meer geld bij en koop de variant van Clearblue waarop een wekenindicator zit.

Etos digitale zwangerschapstest - Mama's Meisje blog

Volgens Clearblue 2-3 weken zwanger

Omdat ik een verpakking van de Clearblue Digitale zwangerschapstesten heb gekocht waar 2 stuks in zitten, besluit ik deze test na 5 dagen (dus 2 dagen na NOD) nogmaals te herhalen. De uitslag van deze Clearblue test was 3 dagen voor NOD 1-2 weken zwanger. Ik ben heel benieuwd of de uitslagen van de wekenindicator nu is opgelopen! Na 3 minuten wachten ben ik volgens Clearblue 2-3 weken zwanger. Dit klopt dus precies als ik naar mijn cyclus kijk en blijkt later, tijdens de termijnecho, ook precies te kloppen.

Volgens Clearblue digital zwangerschapstest 2-3 weken zwanger - Mama's Meisje blog

Mijn ervaring met vroege zwangerschapstesten

Na het uitvoeren van zoveel verschillende zwangerschapstesten, zowel bij de tweede als derde zwangerschap, heb ik inmiddels een sterke mening gevormd. Mijn ervaring met vroege zwangerschapstesten is wisselend: je moet heel goed weten hoe je cyclus loopt om er zeker van te zijn dat je daadwerkelijk zoveel dagen voor NOD test. Daarom verliep het testen deze keer zo anders dan bij mijn vorige zwangerschap, toen mijn cyclus veel onregelmatiger was. Niet voor niets vermelden álle bijsluiters van deze zwangerschapstesten dat deze tests het meest nauwkeurig zijn vanaf de dag dat je je menstruatie verwacht. Eerlijk gezegd werd ik er alleen maar onzeker van, want ik zag wel 2 streepjes op de test en dat maakte me aan de ene kant hoopvol, maar ook bang dat het op een teleurstelling zou kunnen uitlopen. Anderzijds heb ik ook 4 rondes vroeg getest waarbij de testen echt wit bleven en ik dus ook ongesteld werd. Het lijkt me alleen zo zuur als je een positieve test in handen had, maar enkele dagen later alsnog de hoop moet laten varen. Dan misschien liever een paar dagen volhouden en wachten met testen? Het is een beetje schijnzekerheid, want uiteindelijk kan het natuurlijk ook na je NOD nog mis gaan, alleen wordt de kans stapsgewijs steeds kleiner. Wat ik in deze Vroege Zwangerschapstesten Test heel bijzonder vond, is dat er een aantal ‘speciale’ vroege zwangerschapstesten niet per se een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van ‘gewone’ zwangerschapstesten. De Trekpleister 2 voor €5, Clearblue Digital en Dr. Original bewijzen ook gevoelig genoeg te zijn voor een positieve test voor NOD, evenals mijn favoriet: de Action Zwangerschapstesten!

Gezin compleet? Ik schreef over mijn anticonceptie keuze na drie kinderen en mijn sterilisatie ervaring als vrouw!

Heb jij weleens een vroege zwangerschapstest gedaan en had je toen een positieve test voor NOD? Naar welk merk zwangerschapstest gaat jouw voorkeur uit? Ik lees graag meer over je ervaringen in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1