De gezondheid van jouw kersverse baby is het allerbelangrijkste! Toch zijn niet alle babyproducten even veilig en gezond voor je kindje. Ze kunnen bijvoorbeeld hormoonverstoorders of microplastics bevatten. In deze blog lees je 5 tips voor een veilige baby-uitzet.

Wat zijn hormoonverstoorders?

Stoffen die onze hormonen verstoren, ook wel hormoonverstoorders genoemd, zijn stoffen die mogelijk de ontwikkeling van een baby negatief kunnen beïnvloeden. Waar in landen als België en Denemarken zwangere vrouwen standaard voorlichting krijgen over de mogelijke gevaren van deze stoffen, staat dit in Nederland nog ter discussie. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat deze stoffen daadwerkelijk schade toebrengen aan het (ongeboren) kind, maar er zijn steeds meer aanwijzingen die dit wel bevestigen. Hormoonverstoorders kunnen onze eigen hormonen nabootsen en ervoor zorgen dat ons hormonale evenwicht ongemerkt uit balans raakt. En dat terwijl we dagelijks blootgesteld worden aan deze stoffen, bijvoorbeeld in onze voeding, verzorgingsproducten, schoonmaakproducten en in plastic. Er zijn aanwijzingen dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn een grote bedreiging voor ons milieu. Deze microplastics zijn zo klein dat ze onopgemerkt in de bodem en het water belanden en moeilijk zijn op te ruimen. Vaak zijn ze een onbedoeld bijproduct van plastic producten. Wanneer we voeding eten die in contact is gekomen met plastic of synthetische stoffen, belanden deze microplastics in ons lichaam. Het is helemaal niet geweten welk effect ze hebben in ons lichaam.

Een veilige baby-uitzet waar let je op - Mama's Meisje blog

5 tips voor een gezonde en veilige baby-uitzet.

1. Kies voor baby kleertjes uit natuurlijke stoffen
Kies voor kleding van organisch katoen, linnen, wol of een andere natuurlijke stof,  het liefst met het GOTS-label. Kleding met dit label is zeker milieuvriendelijk en op een sociaal verantwoorde manier geproduceerd. Het Oeko-tex label geeft je ook de garantie dat het eindproduct vrij is van schadelijke stoffen.

2. Was baby kleertjes voor gebruik!
Vaak worden bij de productie van kleding schadelijke stoffen gebruikt die hormoonverstoorders bevatten, bijvoorbeeld om te bleken, te verven of om kleding minder te laten kreuken. Kies voor een mild en hypoallergeen wasmiddel, liefst zonder parfum, en vermijd een chemische anti-vlekkenspray!

3. Kies natuurlijke verzorgingsproducten
Veel verzorgingsproducten bevatten nog steeds parabenen, wat niet ideaal is voor de gezondheid van je baby. Het is veiliger om producten zonder parfum te gebruiken of te kiezen voor natuurlijke parfums gemaakt van essentiële oliën. Als je hulp nodig hebt bij het maken van de juiste keuze natuurlijke verzorgingsproducten, kan de duurzame babywinkel Blabloom je daarbij helpen! Denk ook aan veilige billendoekjes!

4. Vermijd plastic flesjes
We raden je aan om bij flesvoeding te kiezen voor een alternatief voor plastic. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat plastic melkflessen veel microplastics vrijgeven wanneer ze worden verwarmd. Hoewel de nieuwere generatie babyflessen gemaakt zijn van BPA-vrij plastic, zoals polypropyleen, kunnen ze nog steeds andere weekmakers bevatten waarvan de effecten op lange termijn onbekend zijn. Heb je al eens nagedacht over glazen of roestvrijstalen flesjes?

5. Let op met plastic speelgoed
Hormoonverstoorders zijn ook aanwezig in plastic speelgoed. Bepaalde ftalaten worden gebruikt als weekmakers en zijn te vinden in flexibel plastic. Let bij het kopen van plastic speelgoed zeker op het CE-merk. Of kies voor houten speelgoed of speeltjes gemaakt van natuurrubber. Natuurrubber heeft een fijne structuur en voelt zacht aan, wat kleine kinderen erg prettig vinden. Aangezien kinderen vaak hun speelgoed in hun mond stoppen, is het belangrijk dat het volledig veilig is. Het is ook het beste om knuffels, speelmatten en voetenzakken te kiezen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen.

Als je winkelt bij de duurzame conceptstore Blabloom, hoef je je geen zorgen te maken. Wij hebben al het werk voor je gedaan en wat je in onze winkel vindt, is gegarandeerd vrij van hormoonverstoorders. Heb je advies nodig om je baby-uitzet of duurzame geboortelijst samen te stellen? De consulentes van Blabloom zijn er om je te helpen!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer