De komst van een kindje kan best spannend zijn, vooral als je je eerste kindje verwacht. Er komt zoveel op je af! Gelukkig duurt een zwangerschap in veel gevallen negen maanden en heb je ruim de tijd om belangrijke zaken te regelen. Waar je allemaal aan moet denken? Voorbereiding tijdens je zwangerschap: een checklist!

Je kindje erkennen

Back in the days was je bijna een uitzondering als je níét getrouwd was voordat je een kindje kreeg. Maar in de tegenwoordige tijd zijn er steeds meer stellen die niet gehuwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben en samen een kindje verwachten. In dat geval kun je het ongeboren kind erkennen voor de geboorte, tijdens de geboorteaangifte of daarna. Tijdens de erkenning kunnen jij en je partner ook de achternaam van het kindje kiezen. Slim dus om je hier tijdig in te verdiepen en met elkaar te praten over je wensen hieromtrent. Vaak krijg je al vroeg in de zwangerschap een reminder hierover van je verloskundige of geboortecentrum. Je kindje erkennen kan bij de gemeente waarin je woonachtig bent, in veel gevallen kun je hiervoor online een afspraak inplannen. Kies je ervoor om het kindje te erkennen bij de geboorteaangifte? Je hebt hiervoor drie dagen de tijd vanaf het moment dat de baby geboren is.

Babyshoppen: uitzetlijstje zwangerschap

Of je nu in verwachting bent van je eerste of van je vierde kindje, ik denk dat het altijd leuk blijft om die kleinste mini-outfitjes uit te zoeken. Misschien heb je gaandeweg je zwangerschap ook al spulletjes gekregen of vragen mensen wat je cadeauwensen zijn voor een babyshower, kraamvisite of geboortefeest. Realiseer je ook dat je soms nog helemaal niet weet wat jij of je kindje fijn vinden: welk merk fles of fopspeen, wel of geen draagdoek, enzovoorts. Gelukkig is alles ook nog steeds te koop ná de geboorte van de kleine. Altijd slim om hiermee rekening te houden, want het is zonde om teveel spullen aan te schaffen die later overbodig blijken. Ondertussen blijft schaamteloos babyshoppen geweldig: ik vond het óók tijdens mijn derde zwangerschap nog steeds leuk om wat nieuwe kleertjes en spulletjes te kopen voor ons derde meisje!

Voorbereiding tijdens je zwangerschap een checklist - Mama's Meisje blog

Geboortekaartje uitkiezen

Stond babyshoppen al hoog in mijn favorietenlijstje van voorbereiding tijdens je zwangerschap, vlak ook het geboortekaartje uitkiezen niet uit! Urenlang zat ik te scrollen en te neuzen tussen allerlei aanbieders en ontwerpen. Voor mij viel de definitieve keuze van het kaartje samen met de definitieve keuze van de naam: toen het proefdrukje op de mat viel, voelde het ineens nóg echter allemaal. Je kunt ervoor kiezen om de enveloppen al te adresseren tijdens je verlof: scheelt weer stress in je kraamweek!

Babykamer inrichten

Zeker als je het toekomstige kamertje voor de baby aan een flinke metamorfose wilt onderwerpen, is het verstandig om tijdig te beginnen met het inrichten van de babykamer. Voorbereiding tijdens je zwangerschap houdt ook in dat je sommige klussen beter kunt overlaten aan anderen, maar je voelt zelf het beste aan wat je lijf aankan. Maar laten we wel wezen: niets is zo heerlijk als lekker rommelen in de babykamer en er het fijnste plekje in het hele huis van te maken!

Vluchttas inpakken

Heel wat voorbereiding tijdens je zwangerschap, maar sommige dingen kunnen heus wel wachten tot in je verlof. De countdown kan beginnen: je gaat je vluchttas inpakken! Hoop je thuis te bevallen of staat er een geplande keizersnede in de agenda? Over de ideale inhoud van een vluchttas is al veel gezegd en geschreven. Mijn tip: als je ineens gehaast moet vertrekken, wat zou je dan het allerliefst bij je hebben? Zorg dat je dat speciaal gekochte geboortepakje labelt en dat je voor jezelf comfortabel zittende kleding en je fave toiletspullen bij je hebt. Een bidon vond ik heel prettig omdat ik een droge mond kreeg tijdens het wegpuffen van de weeën en ik was dankbaar dat het snoer van mijn oplader zo lang was, want ziekenhuisstekkers zitten soms ver weg van je bed.

Voorbereiding tijdens je zwangerschap: wat regelde jij als eerst? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer