Gefeliciteerd, er is een kleintje op komst! Er komt veel op je af, er valt veel te kiezen én aan te schaffen. Denk eens aan de duurzame babyuitzet: niet alleen goed voor de wereld, maar veelal óók voor de portemonnee. In deze blog deel ik graag tips en musthaves met je!

Duurzame uitzet voor je baby

Je bent in verwachting van een nieuw mensje en bereidt je langzamerhand voor op zijn of haar komst. Hoewel het ontzettend leuk is om je te storten op het inrichten van de babykamer en het aanschaffen van de eerste spulletjes, kan het ook overweldigend zijn. Je ziet zo’n standaard uitzetlijst en fronst een keer: heb je dit écht allemaal nodig? Er valt ontzettend veel te kiezen en dat er ongetwijfeld veel spullen zijn die je nodig hebt, maakt de afweging niet makkelijker. Ik weet nog dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap halsstarrig vasthield aan de uitzetlijst die ik bij een tijdschrift voor aanstaande moeders ontving. De hormonen zullen ook wel hebben meegespeeld, maar ik realiseerde me op dat moment helemaal niet dat alles ook nog steeds te koop is ná de geboorte van mijn dochter . Je hoeft niet alles te kopen en je hoeft ook niet alles nieuw te kopen. In deze blog deel ik graag mijn tips en musthaves op het gebied van een duurzame babyuitzet met je. Bijkomend voordeel: dit is niet alleen duurzamer, maar vaak ook goedkoper!

Duurzame babyuitzet vaak goedkoper tips & musthaves! - Mama's Meisje blog

Babykamer tweedehands aanschaffen

Op Instagram en Pinterest wordt je overspoeld met de meest prachtige babykamers en alleen al de ideeën opdoen vond ik destijds leuk. Je wilt je kindje toch letterlijk en figuurlijk een gespreid bedje geven, maar dat bedje hoeft écht niet nieuw te zijn. Je babykamer tweedehands aanschaffen is niet alleen duurzaam, maar spaart je ook geld uit. Ga maar na: van alle uitgaven voor je duurzame babyuitzet, is dit één van de prijzigste. Toch valt er enorm op te besparen. In verhouding worden wiegjes, babybedjes en commode maar relatief kort gebruikt en zijn ze vaak in goede staat tweedehands over te nemen voor een budget prijsje. Tip: laat mensen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een babykamer. Zo zijn wij destijds ook aan onze babykamer gekomen: ik werd door een kennis getagd in een Facebookberichtje op een regionale verkoophoek en uiteindelijk hebben we die babykamer kunnen kopen voor een kwart van de originele verkoopprijs. Uiteindelijk is deze babykamer – nadat onze drie dochters er gebruik van hebben gemaakt – naar het baby’tje van vrienden gegaan. Grote kans dus dat jij jouw babykamer ook weer tweedehands kunt verkopen!

Wasbare luiers

Onmisbaar als je kleintje er is: luiers. Véél luiers, want die kleintjes hebben er een boel nodig per dag. Gemiddeld levert het gebruik van wegwerpluiers 25 kilo afval per maand op: dat is wel 300 kilo afval per jaar! Rekening houdend met de productie én het wassen zijn wasbare luiers in de meeste gevallen een duurzamere keuze. De moderne wasbare luiers zijn van zacht materiaal en hebben een voorgevormd broekje. Misschien is het in het begin even zoeken en kiezen tussen de verschillende systemen die je wilt afstrepen op je duurzame babyuitzet lijstje, maar je kunt je tijdens de zwangerschap al inlezen en oriënteren. De kostenbesparing kan een extra motivatie zijn om aan wasbare luiers te beginnen. Bij gemiddeld gebruik scheelt het gebruik van wasbare luiers tot wel €500 per kind tegenover wegwerpluiers. Als je de luiers vervolgens voor een tweede kindje gebruikt, zijn de kosten nog lager. Zwemluiers kopen is ook een slimme zet: ideaal voor op vakantie, tijdens weekendjes weg of als je bijvoorbeeld gaat babyzwemmen. Wasbare zwemluiers werken hetzelfde als wegwerpzwemluiers, alleen dan zonder het afval.

Preloved babykleertjes

Dat ze bij hun geboorte ruim in maatje 50 passen en dat twee weken later die fase alweer voorbij is: herkenbaar? Baby’s groeien ontzettend snel uit al die leuke outfits die jij met zorg hebt samengesteld. Sommige kledingstukken belanden ongedragen of slechts enkele keren gedragen achterin de kast. Zonde toch? Gelukkig is er volop tweedehands kinderkleding te vinden die in zeer goede staat en voor zeer zachte prijsjes verkocht wordt. Perfect dus als jij voor een duurzame babyuitzet hebt gekozen! En zelf kun je natuurlijk ook weer preloved babykleertjes verkopen als jouw kleintje het niet meer past!

babykamer tweedehands aanschaffen - Mama's Meisje blog

Verzorgingsproducten

Welke verzorgingsproducten heb je nodig voor je baby en welke producten zijn duurzaam? De keuze is reuze en hoewel dit onderdeel van de duurzame babyuitzet ook prima geregeld kan worden als de kleine er eenmaal is, is het wel fijn om een aantal producten in huis te hebben voor tijdens je kraamweek. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor wasbare zoogcompressen, pure amandelolie voor als je je baby in bad doet en een natuurlijke billencrème. Vaak weet je nog niet wat je fijn vindt en welke behoefte je kindje heeft op het gebied van verzorgingsproducten, maar dat kun je ook allemaal na de geboorte van de baby afstemmen en aanschaffen. Dat bespaart je onnodige aankopen!

Welke items vind jij onmisbaar in een duurzame babyuitzet? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer