Koop jij wel eens tweedehands kleding voor je kleintje? Sinds ik ben gestart met de Twee Tientjes Challenge krijg ik regelmatig de vraag of ik wel eens tweedehands kinderkleding koop. Vandaag vertel ik daar meer over en deel ik een heleboel nuttige tips van ervaren vintage shopping mommy’s! Lees je mee?

Tweedehands kinderkleding

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik me vol overgave gestort op het vullen van een complete garderobe voor mijn babymeisje. Al snel kwam ik erachter dat er superleuke babykleertjes te koop zijn. Niet alleen nieuw, maar ook tweedehands. En dus kocht ik hier en daar allerlei leuke items zoals jurkjes, broekjes en boxpakjes. Na de geboorte van Suus heeft ze enkele dingen ook aangehad, maar meestal trok ik haar toch de kleertjes aan die ik nieuw had gekocht of (in dit geval vooral) gekregen. Ik ontdekte al snel dat shoppen bij HEMA, Zeeman, Wibra, Zara, H&M en andere favorieten meer mijn ding was. En dus kan ik stellen dat ik maar zeer zelden tweedehands items koop. Niet omdat ik er iets tegen heb, zeer zeker niet. Als kind liep ik bijna alleen maar in tweedehands kleding en look at me: ik heb er niets aan over gehouden ;)

Koop jij alles nieuw of ook wel tweedehands kleding - Mama's Meisje blog

Goed voor een volgende ronde

En dus liggen er voornamelijk nieuw gekochte kleren in de kast van Suus. Voor Niene gebruik ik redelijk veel kleding van Suus die nog goed is voor een volgende ronde. Wel merk ik dat de seizoenen en maten behoorlijk scheef lopen, waardoor ik voor Niene alsnog wel wat dingetjes koop. Meestal nieuw dus. Als ik tweedehands kleding koop, dan is dat vooral via een lokale verkoophoek. Eigenlijk zoek ik nooit op Marktplaats en ook bezoek ik amper tweedehands winkeltjes. En vaak gaat het dan om merkkleding, een tof item dat ik erg leuk vind. Het zit niet zo in m’n systeem denk ik. Eigenlijk ben ik wel heel tevreden met hoe ik de meisjes nu kleed. Maar toen ik een oproepje op mijn Instagram Stories plaatste, kreeg ik superleuke voorbeelden en tips binnen van mama’s die wel regelmatig vintage shoppen! Hele nuttige tips die ik dan ook graag met je deel.

Waarom tweedehands kinderkleding?

Op de vraag waarom mama’s tweedehands kinderkleding kopen, kwamen er verschillende antwoorden binnen. Redenen om tweedehands te kopen, zijn:

 • Merkkleding is erg mooi, maar ook duur. Op deze manier past het in het budget.
 • Veel mama’s vinden het onnodig om zoveel geld uit te geven voor iets nieuws als het tweedehands ook prima is
 • Duurzaamheid: er is al zoveel ‘fast fashion‘ en op deze manier krijgt mooie kleding die nog prima een ronde mee kan een 2e of misschien wel 3e of 4e leventje
 • Ze groeien er zo snel weer uit, dat het zonde is om alles nieuw te kopen

collage tweedehands kinderkleding tips - Mama's Meisje blog

Waar vind je de leukste tweedehands kleding?

We willen natuurlijk allemaal de leukste items voor mooie prijsjes en daarom vroeg ik waar mama’s de leukste tweedehands kinderkleding vinden. Waar scoor je de pareltjes? Er kwamen verschillende antwoorden binnen. Mis je een tip in dit rijtje? Laat ‘m achter in de comments of stuur me een berichtje, dan voeg ik ‘m toe!

 • Marktplaats
 • Verkoophoeken op Facebook. Er zijn zowel regionale Facebookgroepen (dus van je woonplaats of in die omgeving) als Facebookgroepen die gericht zijn op bepaalde merkjes (als voorbeeld werd Noppies genoemd).
 • Ook op Instagram zijn verschillende ‘verkoopaccounts’ te vinden. Meestal heten deze ‘kastjevan…‘ of een variant daarop. Je kunt ook zoeken op de hashtag #tweedehandskinderkleding om nieuwe verkoopaccounts te ontdekken.
 • Verder werd als tip genoemd om eens een kijkje te nemen op tweedehands kinderkleding beurzen. Mama Nicole deelde de tip van de Gooische kledingbeurs, haar absolute favoriet! Sowieso een tip om haar te volgen op Instagram want zij is een echte budgetshopper en stelt de tofste outfits en looks samen voor haar dochter. Waarvan ook veel tweedehands is! Een echte inspiratie :) Onderstaande foto is ook van haar, de opbrengst van een dagje Gooische kinderkledingbeurs!
 • Little Green Company, een website en Instagram account met mooie tweedehands items
 • Kids Vintage in Enschede
 • Het Winkeltje in Hengelo
 • Robbedoes in Heino
 • Via familie, vrienden en bekenden

Waar moet je op letten als je tweedehands kinderkleding koopt?

Wanneer je tweedehands kinderkleding wilt kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ik kreeg diverse tips binnen om ervoor te zorgen dat je tevreden op je aankoop kunt terugkijken. Dit is waar andere mama’s op letten bij het kopen van tweedehands kleding:

  • Het moet er nog goed uitzien, dus geen vlekken, gaten of verkleuringen
  • Opletten dat de kleding niet pillig of verwassen is.
  • Afkomstig uit een huisdier- en rookvrij huis
  • Via Facebookgroepen letten veel mama’s op of de verkopende partij betrouwbaar is. Dit kan tegenwoordig ook via Marktplaats. Zo dubbelcheck je of je niet met een partij in zee gaat die wel geld ontvangt maar geen kleding verstuurt… Even de naam van de verkoper googelen of via de zoekfunctie van de Facebookgroep de naam intypen. Dit is natuurlijk geen garantie, maar in ieder geval iets meer dan ‘blind vertrouwen‘.
  • Kan het item na dragen goed worden doorverkocht? Qua budget heeft het dragen dan niets of enkele euro’s gekost.
  • Vraag een Track&Trace code bij verzending van spullen. Het is niet de eerste keer dat pakketten zoek raken of niet eens verstuurd worden. Oplichting dus.
  • Hoeveel kost het item nieuw? Is de gevraagde tweedehands prijs dan reëel voor de staat van het item?
  • Merkitems worden tegenwoordig goed nagemaakt zodat je bijna het verschil niet ziet. Als je de labels of wasinstructies checkt, dan kun je goed nagaan of het inderdaad om een merkitem gaat of om een kopie. Je kunt de verkoper dus vragen om foto’s van de labels
  • Sommige verkopers zijn heel eerlijk en voegen in hun advertentie direct foto’s van de eventuele ‘slijtage’ die de kleding heeft. Maar je zult niet de eerste zijn die een item ontvangt dat er toch niet ‘zo goed als nieuw’ uitziet… Vraag altijd even na hoe de staat van het item is en om gedetailleerde foto’s. Wat voor een ander een ‘piepklein’ gaatje kan zijn, kan voor jou een reden zijn om van de koop af te zien.

Gooische tweedehands kinderkledingbeurs - Mama's Meisje blog

Tips tweedehands kinderkleding

Op mijn vraag welke dingen er NIET tweedehands worden gekocht, kreeg ik de volgende antwoorden: zwemkleding, ondergoed, sokken, rompers en schoenen. Deze laatste is trouwens regelmatig een uitzondering, want er zijn heel veel advertenties te vinden met tweedehands schoenen die nog nieuw zijn of slechts één keer gedragen. Verder kreeg ik nog wat aanvullende tips om de aankoop van tweedehands kleding nog makkelijker te maken:

 • Als je op Marktplaats een advertentie hebt gevonden met leuke items, klik dan even door naar de andere advertenties van dezelfde verkoper. Er wordt meestal een ‘bulk’ tegelijkertijd verkocht en wie weet zit er nog meer leuks tussen!
 • Sommige moeders geven er de voorkeur aan om halve garderobes over te kopen. Vaak is dit door de verkoper zelf aangeschaft en goed verzorgd.

Ik ben enthousiast geworden van alle nuttige tips! Koop jij wel eens tweedehands kinderkleding? Wat is jouw tip? Ik lees het graag in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

 

20 tips tweedehands kinder kleding Pinterest - Mama's Meisje blog