Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Joyce vind het een leuke uitdaging om te besparen in de supermarkt en kan aanbiedingen niet weerstaan. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Joyce het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Hi, ik ben Joyce, 38 jaar en woon samen met man en 2 kinderen (meisje (6) jongen (4) in het zuiden van het land. Ik werk bij een zorgverzekeraar en ben verantwoordelijk voor (bijna) alle boodschappen.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Ja, boodschappen zijn echt duur geworden. Ik vind het een leuke uitdaging om te kijken waar we goedkoper uit kunnen zijn. Soms is het wel lachwekkend: sta ik in de supermarkt terug te rekenen naar wat de prijs per stuk is en kies ik de appelsap die het goedkoopst is en die leng ik dan ook nog aan met water, terwijl ik de volgende dag gemakkelijk 3 euro voor een glaasje appelsap aftik wanneer we met vriendjes afspreken in het lokale krijspaleis.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Ik woon in een dorp met maar één supermarkt. Voor de snelle boodschap of dingen die ik ben vergeten ga ik dus naar de Jumbo. Voor de grote boodschappen ga ik vaak naar Nettorama. Maar zijn er goede aanbiedingen, ga ik ook naar Albert Heijn (waar ik eigenlijk alleen de bonus-producten koop) of Lidl. Voor de kaas ga ik naar de kaasboer want die is daar gewoon het lekkerst. Soms kopen we producten in de bulk aanbieding bij Makro (bijvoorbeeld grootverpakkingen vlees, cola, koffie, wasmiddel en toiletpapier en keukenrol).

Ik probeer één keer per week de grote boodschappen te doen. Dit doe ik aan de hand van een lijstje (anders koop ik te veel). Het lijstje maak ik op basis van wat er in de aanbieding is, in combinatie met wat we nog op voorraad hebben en er in de diepvries ligt. Soms vergeet ik wel eens wat en ga ik extra, of hebben we veel voorraad en hoef ik een week geen grote boodschappen te doen en alleen wat vers bij te halen.

Gemiddeld geef ik ongeveer €400 per maand uit. Dit is zonder drogisterij-artikelen. Maar dit kan door de bulk inkopen soms €600 in één maand zijn, en de volgende maand red ik het dan met €200.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

We hebben nog best veel vlees in de vriezer en wat voorraad in huis. Dat hoefde ik dus niet te kopen. We hebben een keer eten gehaald en ik heb een avond niet thuis gegeten. Voor appels, bananen, koekjes, brood van gister, crackers, smeerkaas en smeerworst, melk, vla, smeerboter, appelsap (die ik verdun), Tucjes, groenten, aardappels en een bosje bloemen (want die wilde mijn zoontje voor me kopen) was ik €40 kwijt. We zijn het weekend teruggegaan naar de winkel voor wat chips, airfryer snacks en een pizzadeeg kit met kaas en champignons en waren hiervoor nog €19 kwijt.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Drogisterij-artikelen koop ik bij DM in Duitsland, waar ik dan ook meteen insla, of ik koop het in de aanbieding bij de Kruidvat of Makro. Ik heb gelukkig een fijn huis met genoeg ruimte om soms voorraadjes aan te leggen. Zo hebben we altijd megapacks toiletpapier van de makro in huis, maar heb ik op een gegeven moment ik denk wel 20 mega-packs luiers en 10 dozen met 12 packs billendoekjes in huis gehad (was een hele goede aanbieding).

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Ik heb Jumbo Extra’s en een (niet gepersonaliseerde) bonuskaart. Soms spaar ik mee voor korting op producten die ik toch nodig heb. Ik kan hier wel meer gebruik van maken, bijvoorbeeld de Lidl app. Via Mama’s Meisje wat vaker gehoord over koopzegels, maar hier moet ik me nog maar eens in verdiepen.

LEES OOK: KOOPZEGELS ALLEEN RENTE SPAREN

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Ik vind het leuk om op zondag de ‘boodschappen’ of Allerhande door te lezen om wat inspiratie op te doen. Helaas heb ik nogal kieskeurige eters waardoor ik een soort standaard lijstje heb met een aantal verschillende gerechten waar ik uit kies. Aan de hand van de aanbiedingen van die week maak ik dan een weekmenu, of hebben we deze week nog veel in huis en eten we dat maar eens op. Voor onderstaand menu hoefde ik alleen de ragoutbakjes te kopen, roerbakgroenten, een komkommer en wat tomaatjes.

Ma: leftover Grieks van de afhaal van zondag
Di: gebakken vis met aardappeltjes en rauwkost
Wo: roerbak met gemarineerde kip
Do: spaghetti of een ander makkelijk pastarecept
Vrij: AVG van wat we nog in huis hebben
Za: ragout van oma
Zo: frietjes uit de airfryer

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Mijn man (en kinderen) lusten helaas niet alles. Hierdoor ben ik gebonden aan bepaalde producten (bijvoorbeeld altijd Coca Cola, maar die kopen we in de aanbieding bij de Makro en dan meteen 8 six-packs, dan kunnen we vooruit). Verder koop ik drogisterij-artikelen eigenlijk nooit voor de volle mep. Ik wacht altijd tot er een aanbieding is, of check online of iets ergens anders voordeliger is. Zo moest ik laatst nieuwe tandpasta hebben. Bij Kruidvat ‘in de aanbieding’, maar nog steeds dik 2 euro per tube. Vond ik online een aanbieding voor 1 euro per tube! En dan koop ik er net zo veel dat ik ook geen verzendkosten hoef te betalen. Ik sta ook vaak met mijn telefoon in mijn hand in de winkel om te kijken of hetzelfde product niet ergens anders goedkoper is. Eigenlijk probeer ik zo veel mogelijk in de aanbieding of in het seizoen te kopen en vergelijk ik ook regelmatig aanbiedingen met huismerk-prijzen.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Als je de ruimte hebt, maak er gebruik van door een (grote) vriezer neer te zetten en voorraadjes aan te leggen van producten die je in de aanbieding of met volumevoordeel koopt. Een kilo gehakt is goedkoper dan 4x 250 gram, verdeel het thuis en gooi wat je niet nodig hebt in de vriezer. Ook brood van gisteren is prima als je dat meteen in de vriezer gooit en er per dag uit haalt wat je nodig hebt. Reken producten terug naar per stuk of per liter/kg en kies dan het goedkoopste product. Als het lang genoeg houdbaar is en je maakt het toch wel op kun je daar veel geld mee besparen. Ik heb net 6 jaar luiers achter de rug en terugrekenen naar stuksprijzen heeft me zoveel geld bespaard. 1+1 gratis op pampers klinkt goed, maar als je dan nog steeds 40 cent per luier betaalt is het echt geen goede aanbieding. Ik had voor mezelf een max vastgesteld. Een luier mocht nooit meer dan 18 cent kosten, anders kocht ik hem niet (en ja, dit lukt zelfs in 2024, heb net gecheckt: DM luiers maat 6: 17 cent per luier).

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Naar de vlees/vis afdeling. Dan gooi ik daarna mijn vriezertje vol!

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Ik kan een goede aanbieding niet weerstaan haha. Ik neem nooit de losse repen snoep mee die bij de kassa liggen (haha die zijn namelijk heel duur per stuk). Verder neem ik ook nooit meer eitjes mee uit de supermarkt. We hebben onze eigen kippen, die onze restjes opeten en ons ontzettend lekkere eitjes ervoor teruggeven.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Joyce! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog