Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Marcella heeft een boodschappenbudget van €400 per maand voor haar gezin van vier, maar dat is zonder luiers en vochtige doekjes. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Marcella het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Ik ben Marcella, 35 jaar oud en heb samen met mijn vriend twee meiden van 7 jaar en 9 maanden. Ik doe de boodschappen bij ons thuis. Ik neem mijn vriend en de oudste zelden nog mee want die twee kosten alleen maar meer geld als je die meeneemt.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Ja en dat komt vooral omdat ik zelf in een supermarkt werk en daar dagelijks de prijsstijgingen zie. Ook ik schrik me af en toe dood, juist omdat ik zo goed de prijzen weet van wat het eerst koste. Ik heb er sport in om meer uit m’n geld te halen. Ik ben niet zuinig of gierig, ik vind het gewoon zonde om te veel te betalen en als je oplet valt echt op hoe vaak dit gebeurt.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Ik doe weekboodschappen en dan voornamelijk bij de Lidl, Albert Heijn en Jumbo. Meestal ga ik voor de grote boodschappen naar de Lidl. Als ik daar wat mis, haal ik het bij Albert Heijn want die ligt er tegenover. Als er goede (persoonlijke) bonus aanbiedingen zijn ga ik sowieso extra naar de Albert Heijn. Soms neem ik nog wat boodschappen mee op weg of terug vanuit school want daar ligt de Jumbo of natuurlijk vanuit mijn werk dan neem ik het bij onze Albert Heijn mee. Ik heb mijn boodschappenbudget een beetje opgeschroefd want het werd wel heel krap: voor nu houd ik €400,- per maand aan. Soms ga ik eroverheen en soms blijf ik eronder. Dit ligt aan grote uitgaven zoals bijv. wasmiddel, extra houdbare aanbiedingen etc. Dit is wel zonder luiers en vochtige doekjes. Dit haal ik een keer per 3 à 4 weken bij Etos of Kruidvat: net waar op dat moment een goede actie is. De flesvoeding neem ik bij Albert Heijn mee: eigen merk. Dat is pas een bespaartip! Eigen merk flesvoeding. Bij onze oudste gebruikte ik Hero baby à € 18,- per pot (2016), achteraf gezien ontzettend duur in vergelijk met eigen merk

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Ik deed boodschappen bij Lidl:

Druiven 1+1 gratis dus 2 voor €2,49
Knäckebröd 2x € 2,78
Vruchten magere kwark 3x € 1,69 = € 5,07
2 bakmixen € 3,98
Magere yoghurt € 1,09
Vanille vla € 0,95
Paprikamix € 1,89
Groente pannetje € 1,79
Smeerkaas 20+ € 1,15
Goudse jong belegen plakken 30+ € 3,59
Fusilli € 1,19
Hamblokjes € 2,49
Prei € 0,69
Komkommer € 0,89
Snackpaprikamix € 2,49
Kipfilet € 6,99
Gehakt half om half €4,19
Champignons € 1,39
Uien € 2,49
Scharreleieren 12 stuks € 2,59
Koekjes € 0,99
Rijstwafels € 1,19
Spaghetti € 0,94
Runderrookvlees € 2,89
Kipfilet gerookt € 2,49
Kruiden € 1,49
Slasaus € 1,19
Afbakbroodjes € 0,79
Croissants in blik € 1,55
Mandarijnen € 2,49
Tomaten € 1,29
Tauge € 0,99
Tomatenblokjes € 0,69
Peperkoek € 1,46
Wortel € 0,35
Kiwi’s € 0,98
Magere kwark 2x € 0,99 = € 1,98
Griekse yoghurt € 2,49
Koffiecups 1+1 gratis dus 6 voor € 9,87
Knijpfruit 3x € 1,99 = € 5,97
Totaal € 92,26

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Alleen Andrelon shampoo en conditioner maar altijd 1+1 gratis. Ik heb goedkopere merken geprobeerd maar ik vind deze niet fijn. Andere cosmeticaproducten koop ik bij de DM: we wonen net aan de grens.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Ja, koopzegels spaar ik bij Albert Heijn en Jumbo. Hier heb ik niet een duidelijk doel voor van tevoren. Soms laat ik het uitbetalen voor een vakantie, soms voor carnaval; net hoe het uitkomt.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Ons weekmenu is deze week:
Maandag: Macaroni (groentes had ik nog in de diepvries)
Dinsdag: Prei kerrieschotel
Woensdag: Vegatarische Nasi
Donderdag: Spaghetti carbonara
Vrijdag: Kip jambalaya
Zaterdag: Frietjes
Zondag: Aardappelkroketjes, groentepannetje en kip

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Ik houd wel rekening met gezonde voeding, vandaar de 20+ en 30+ kaas en de magere (vruchten) kwark. Ik kijk ook altijd naar goede aanbiedingen, nu bijv. de koffie.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Vergelijk sommige prijzen eens goed, dan schrik je van de prijsverschillen. Probeer van A-merken af te stappen, soms zelfs van B-merken. Laatst stond ik bij de vanillevla te kijken bij de Jumbo. Het A-merk ging over de €2,- B-merk €1,49 en C-merk € 0,95. Ik vind dat een groot verschil en probeer dan het C-merk. Soms valt dat tegen en soms vind je het B- of C-merk net zo lekker of nog lekkerder. Brood van gisteren: dat scheelt een hele hoop maar die tip heeft Mama’s Meisje al vaker gedeeld. Snij de vaatwastabletten doormidden: merk je niets van en je krijgt 2x zoveel voor je geld. Oh ja, ik had vroeger de € 2,- regel: alles boven de € 2,- dacht ik even over na of ik het nodig had of er echt zin in had. Dit zit nog steeds in mijn systeem alleen koop ik het nu dus vaker dan vroeger omdat de prijzen zo gestegen zijn.

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Vlees denk ik en non-food.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Een vers broodje lonkt mij wel vaak, ik ben gewoon een broodeter. Alleen rijzen die prijzen ook echt de pan uit voor 1 broodje dus vaak weersta ik het en bakken we zelf broodjes af. Gebak! Ik ben al niet echt een gebak eter maar als ik het eet: graag vers van de bakker. De zonde is het mij vaak niet waard voor gebak uit de supermarkt.

Wil je verder nog iets kwijt?

Door mijn werk zie ik veel verschillende ‘shoppers’. Ik vind het leuk om te zien hoe mensen dat doen. De een vliegt door de winkel, de anders heeft een heel gestructureerd lijstje. Bij de een krijgt het kind alles wat hij vraagt, bij de ander hoor je ‘nee nu niet, als ze weer in de aanbieding zijn’. Ik werk op de broodafdeling waar klanten komen en wel 10 broden half willen hebben. Waarbij de klant erna vraagt of ik even 2 halve broden voor een heel kan stickeren want dat scheelt € 0,05. (die €0,05 = extra werk en een zakje extra). Dat wordt trouwens niet gedaan voordat jullie allemaal massaal naar de Appie rennen hahaha. Moraal van het verhaal: iedereen doet het anders en iedereen op zijn eigen manier.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Marcella! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog