Ken jij junglepark Pantropica in Luttelgeest (Flevoland) al? Ik hoorde er zoveel goede verhalen over dat ik erg nieuwsgierig was. Wij werden uitgenodigd om een dagje te komen kijken, spelen en genieten. Vandaag vertel ik alles over het leukste overdekte uitje voor kinderen! Lees je mee in deze Pantropica review?

Junglepark Pantropica met kinderen

Jaren geleden werkte ik in een verpleeghuis. Daar werden regelmatig leuke dagjes uit verzorgd voor de bewoners. Zo ook naar de Pantropica (voorheen de Orchideeënhoeve) en vandaar dat het beeld bij mij is blijven hangen dat dit een uitje is speciaal voor oudere mensen. Een beetje oubollig dus… Niets is minder waar! Wij werden meermaals uitgenodigd om een dagje te komen genieten bij Pantropica en we hebben iedere keer opnieuw ervaren dat dit het leukste overdekte uitje voor kinderen is. Sterker nog: ik weet niet eens waar ik moet beginnen met vertellen, zó enthousiast ben ik. Als je wel er zelf al eens bent geweest, dan snap je vast wat ik bedoel. Voor degene die twijfelen over een bezoekje: ik zal je in deze Pantropica review vertellen wáárom wij zo blij werden van dit uitje. Dit overdekte uitje in Flevoland is namelijk een echte aanrader!

Deze Pantropica review is een samenvatting van verschillende bezoekmomenten: we zijn in totaal drie keer bij Pantropica geweest. In 2020, 2022 en 2024 en in de loop der tijd is het junglepark steeds veranderd, maar er zijn ook dingen hetzelfde gebleven. Daarom zie je foto’s van de verschillende bezoekmomenten terug in deze blog.

Pantropica review uitje met kinderen - Mama's Meisje blog

Op ontdekking over de wildpaden

Bij binnenkomst merken we meteen dat het niet nodig is om hier een jas aan te trekken. Het is er lekker warm, dus heb je een jas bij je: die kan in de auto blijven óf worden opgehangen in de garderobe bij de entree. Vervolgens is het tijd om verschillende junglegedeelten in te gaan en we vallen meteen met onze neus in de boter, want Linn is niet bij de koi karpers weg te slaan. Suus spot een Toekan, dat vindt ze zó bijzonder! Het beestje kijkt ons nieuwsgierig aan. In Amazonia kijken we onze ogen uit, spotten naast de grote vissen ook schildpadden en prachtige bloemen. We wanen ons meteen in een warm, tropisch oord. Een soort minivakantie en dat al in het eerste gedeelte van Pantropica. Vervolgens lopen we door naar Tropica en daar gaan we met de kids op ontdekking over de wildpaden. Dit zijn meer robuuste paden die meteen het avontuur in mijn kinderen naar boven halen. We lopen over touwbruggen, klimmen naar een uitkijktoren en de meiden vinden het geweldig. Onderweg spotten we zelfs een aantal kleine aapjes! Deze wildpaden liggen ook in de vlindertuin (Vlinderica). Heel bijzonder dat deze tuinen uit meerdere ‘lagen’ bestaan!

Avontuurlijk overdekt dagje uit in Flevoland kinderen schoolvakantie vakantie tip uitje - Mama's Meisje blog

Welke dieren spot je in Pantropica?

Wist je dat er superveel dieren in Pantropica te bewonderen zijn? Vóór ons eerste bezoek, dacht ik dat Pantropica vooral om planten draaide. Niet dus! Tijd voor een lijstje, want de volgende diersoorten vind je er o.a.: stokstaartjes, ringstaartmaki’s, flamingo’s, vlinders, lori’s, alpaca’s, vogels, vissen, aapjes, schildpadden, eenden, leguanen en kleine reptielen. Je kunt ze niet alleen bekijken, maar ook voeren. Dat is voor de kinderen ontzettend leuk! Bij de kassa kun je plastic bakjes krijgen, waarin je het voer uit de voerautomaten kunt doen. Deze automaten staan verdeeld over de verschillende tuinen en er komt, na inwerpen van €0,50, ongeveer een handje voer uit. Wij voerden de vissen en de eendjes. Ook voerden we lori’s met speciale kleine voederbakjes die voor €1 per stuk te koop zijn vlakbij het verblijf. Deze activiteit zorgt voor leuke interactie tussen kinderen en dieren. Onze kinderen raakten er niet over uitgepraat! In het Jungletheater wordt tijdens de familieshow ‘Junglemasters’ van alles vertelt over tropische diersoorten zoals een vogelspin en slangen. Je kunt dan ook vragen stellen of meedoen aan vragenrondes. Super interactief en leerzaam!

Schildpad roodwang op boomstam - Mama's Meisje blog

Welke dieren in junglepark Pantropica - Mama's Meisje blog

Grote binnenspeeltuin PanAvontura

Dat Pantropica veel rekening houdt met de allerkleinsten, bewijst de grote binnenspeeltuin waaruit onze dames niet meer weg te slaan waren. Spelen in de grote binnenspeeltuin PanAvontura besloeg tijdens ons bezoek ongeveer een derde van de tijd. Dat is ook logisch, want in deze supergrote speeltuin van maar liefst 1000 vierkante meter, kunnen kinderen van alle leeftijden zich vermaken. Er is een zand- en waterspeelplek, er zijn glijbanen, speeltoestellen voor de kleintjes en klimtoestellen. Er loopt een beek door de speeltuin waar kinderen zowel overheen kunnen klauteren (door de aanwezige klimtoestellen) als doorheen kunnen banjeren. Tip: neem een setje schone kleren mee, want van spelen in het Mangrove Speelbos wordt je kleintje vies! Voor papa’s en mama’s zijn er diverse zithoekjes, zodat je je kroost in de gaten kunt houden tijdens hun ontdekkingstocht door deze prachtige speeltuin. Deze Pantropica review is niet compleet zonder het benoemen van het nieuwste gedeelte van dit overdekte uitje. Er is namelijk een heuse skelterbaan aangelegd voor de allerkleinsten tot 2,5 jaar! In hetzelfde gedeelte, te vinden vlakbij de Citruslaan, is ook een grote zandspeelplaats te vinden voor kids. Er is een terras aanwezig zodat je zelf even kunt bijkomen terwijl de kindjes spelen. En in Aarts Speeljungle (te vinden bij restaurant Pantropica) spelen de kinderen terwijl jij geniet van een kopje koffie. Een heleboel vermaak voor kinderen dus!

PanAvontura binnenspeeltuin Pantropica - Mama's Meisje blog

Klimtoestellen Mangrove Speelbos - Mama's Meisje blog

Leuk overdekt uitje voor kinderen Flevoland - Mama's Meisje blog

Glutenvrij eten bij Pantropica

Als mama van een dochter met coeliakie verdiep ik me sinds de diagnose extra in (het ontbreken van) de mogelijkheid om glutenvrije opties te bestellen tijdens een dagje uit. Hoe zit het met glutenvrij eten bij Pantropica? Als voorbereiding heb ik de website bezocht en las ik al snel dat er een glutenvrije menukaart is. Deze menukaart is beschikbaar in het zelfbedieningsrestaurant (vraag ernaar bij de kassa), gelegen in de entreehal. Indien je hier tijdens je bezoek wilt eten, kun je de tuinen verlaten en na de maaltijd weer terugkeren door je entreekaartje opnieuw te laten zien. Er is veel variatie, iets waar een heleboel uitjes en horecagelegenheden een voorbeeld aan kunnen nemen! Van soep tot een maaltijdsalade en van diverse broodjes tot een plate: dat is allemaal glutenvrij mogelijk! Voor Suus bestelden we tijdens iedere bezoek een glutenvrije kidsbox en de medewerker was steeds gelijk alert toen we bij de bestelling ‘glutenvrij’ doorgaven. In de kidsbox zaten, naast friet en een glutenvrije frikandel (andere optie: kroket), ook appelmoes, mayonaise en een kleine verrassing. Alles was glutenvrij en onze dochter is er alle drie de keren niet ziek van geworden. Ik weet hoe lastig het kan zijn om buiten de deur glutenvrij te eten, dus wilde dit graag benoemen in mijn Pantropica review. Wat super dat je tijdens dit dagje uit onbezorgd kunt genieten en dat je niet altijd hoeft te kiezen voor friet of pannenkoek, maar dat er ook andere opties mogelijk zijn! Een dikke duim voor het glutenvrije eten bij Pantropica!

Glutenvrij eten Pantropica ervaring - Mama's Meisje blog

Pantropica review

Al met al was ik positief verbaasd tijdens ons bezoek aan Pantropica. Wat is alles prachtig aangelegd en wat heeft iedere tuin een eigen sfeer. Je kijkt je ogen uit! Voor de mamarazzi’s onder ons: je kunt het zoooooveel mooie foto’s maken, echt geweldig! In het Hanami Flowerpark waande ik me op een filmset en tussen de vlinders leek het wel alsof ik in een ander land was. Je leest het: dit uitje is niet alleen maar leuk voor de kinderen, maar zeker ook voor de papa’s en mama’s. Je bent niet afhankelijk van het weer en dat maakt dit overdekte uitje naar mijn mening tot de leukste! Wij arriveerden rond 09.30 uur en gingen om 17.00 uur naar huis. We zijn er in totaal drie keer geweest, met de kinderen in verschillende leeftijdsfases en iedere keer was het een succes. Hoewel de entree prijzig is en je zelf geen eten en drinken mag meenemen, waardoor het een prijzig uitje is, vinden wij het wél de moeite waard. Het is natuurlijk een afweging die je zelf maakt. Wij zijn ook bij een vergelijkbaar uitje geweest, namelijk Erlebnispark Emsflower (vlak over de grens in Duitsland) en hoewel dat óók een leuke plek is, is Pantropica wel echt mooier aangekleed en biedt het meer variatie. Daar betaal je dan ook voor. Ik sluit deze Pantropica review dus heel positief af, met hierna nog praktische informatie en tips voor tijdens je bezoek.

Bloementuin - Mama's Meisje blog

Praktische informatie

Met deze praktische informatie en tips kan jouw dagje naar Pantropica niet meer stuk:

 • Bezoekadres: Oosterringweg 34 te Luttelgeest.
 • Entreeprijzen (geüpdatet 2024):
  • kinderen t/m 2 jaar: gratis
  • kinderen 3 t/m 12 jaar: €11
  • volwassenen: €17,50
 • Parkeren is gratis.
 • Er is een ruime verschoonruimte voor baby’s aanwezig bij alle drie de toiletpunten in het park.
 • Zelf meegebrachte drink- en etenswaren mogen niet genuttigd worden in Pantropica. Uitzondering? Neem even contact op om te overleggen.
 • Pantropica is goed toegankelijk voor buggy’s, rolstoelen en rollators. De wildpaden zijn dan lastiger toegankelijk.
 • Ben je van plan om de dieren te voeren? Zorg dat je bij de kassa alvast voedermuntjes koopt, zodat je goed voorbereid het park inloopt.
 • Mijn tip als je een dagje naar Pantropica gaat: zorg dat je op tijd gaat, zodat je alles kunt zien. Bij de kassa ontvang je een plattegrond: maak hier gebruik van, zodat je niets overslaat. Dat zou jammer zijn!
 • Vanwege de tropische temperaturen is het meebrengen van een jas niet aan te raden. Je kunt deze gerust in de auto laten of ophangen in de garderobe (rechts vóór de ticketcontrole).
 • Ik noemde het al eerder in deze Pantropica review, maar neem reservekleding mee. Trek niet de nieuwste kleren aan, want van de avontuurlijke wildpaden en spelen in PanAvontura kunnen de kinderen vies worden!
 • Het kan tijdens schoolvakanties en in de weekenden druk zijn bij Pantropica. Wil je het maximale uit je dagje uit halen, overweeg dan een bezoekje op een studiedag.
 • Indien je in de buurt van Pantropica woont, zou je een jaarabonnement kunnen overwegen.
 • Meer informatie over Pantropica vind je hier.

Ben jij al eens bij Pantropica geweest? Heb je nog aanvullingen op of vragen na het lezen van mijn Pantropica review? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Uitgenodigd: disclaimer