Niet overlopen worden door andere ouders met hun kroost? Mijn tip voor volgend schooljaar: een uitje op studiedag plannen! In deze blog vertel ik welke voordelen daar nog meer aan kleven én welke uitjes wij in het bijna afgelopen schooljaar allemaal inplanden. Lees maar mee!

Basisschool termen

Voor mij is het alweer bijna drie jaar geleden dat ik mijn eerste stappen op het schoolplein zette als ‘de mama van…’. Met het starten op de basisschool leerde ik ook weer allemaal nieuwe basisschool termen, zoals IB’er en de naam van het oudercommunicatiesysteem dat onze school gebruikt. En natuurlijk maakte ik al snel kennis met het fenomeen studiedag. Een studiedag is bedoeld voor leerkrachten: zij volgen dan scholing of bespreken belangrijke zaken in het onderwijs, zoals planning. Leerkrachten geven dan geen les. Op zo’n studiedag zijn de leerlingen dus vrij en dat kan op iedere dag van de week zijn, waardoor je soms kunt genieten van een lang weekend of een langere schoolvakantie. Maar het komt ook voor dat je kinderen midden in de week een dagje vrij zijn. Voor veel ouders is het een uitdaging om het agendatechnisch allemaal te regelen als een studiedag precies op je werkdag valt: dat betekent een extra dag opvang of oppas regelen óf zelf een dag vrij nemen. In de laatste schoolweken voor de vakantie zit ik altijd met smart te wachten op de studiedagenplanning voor het volgende schooljaar. Wij plannen namelijk graag een uitje op studiedag!

Uitje op studiedag plannen tip voor volgend schooljaar! - Mama's Meisje blog

Uitje op studiedag

Natuurlijk heb je rekening te houden met werkdagen en zijn vrije dagen niet eindeloos op te nemen, maar een uitje op studiedag is wat mij betreft écht een verademing. Met twee van de drie kinderen op de basisschool zijn we forever overgeleverd aan de schoolvakanties en ik hoef je niet uit te leggen dat dit de drukste (én duurste!) periodes zijn op het gebied van vermaak, recreatie en dagjes weg. Dat je dan mag ‘genieten’ van een dagje dierentuin of pretpark, samen met de rest van schoolvakantie vierend Nederland: ik word er niet héél vrolijk van. Dat betekent overigens niet dat we in schoolvakanties niets ondernemen, want we willen heus wel de deur uit. Maar bij drukte beleef je zo’n dagje uit toch anders dan wanneer je in alle rust door bijvoorbeeld de dierentuin of een leuk pretpark slentert. Terwijl de rest van Nederland op school zit, flaneer jij met je kids van de achtbaan naar de draaimolen en iedereen die nog een rondje wil, sluit zonder al teveel wachttijd gewoon weer aan in de rij! Dat is pas waar voor je geld! En moet je zelf werken? Misschien willen oppassende grootouders wel een dagje op pad met hun kleinkind.

Luchtvaartmuseum Aviodrome met kinderen onze ervaring Mamas Meisje blog

LEUKE STUDIEDAG UITJESTIP: LUCHTVAARTMUSEUM AVIODROME!

Studiedag uitje

Je hoort het: ik ben enthousiast! En dol op uitjes, want het is gewoon ontzettend leuk om samen op pad te gaan. Iets met making memories, hoe cliché dat ook klinkt. Maar naast dat je niet overlopen wordt door andere ouders en hun kinderen, is er nóg een voordeel aan zo’n studiedag uitje. Via kortingssites en apps vind je in de rustige periodes vaak een leuke korting op dagjes weg en hoef je in veel gevallen dus niet de volle pond te betalen. En dat geldt ook vaak voor bioscoopkaartjes met korting op maandagen en dinsdagen omdat dit veelal rustige dagen zijn met doorgaans weinig bezoekers. Een fijne budgettip! In het bijna afgelopen schooljaar hebben wij een aantal keer een uitje op een studiedag ingepland. Zo gingen we naar de dierentuin in Duitsland, naar het Speelgoedmuseum in Deventer en naar Hans en Grietje in Zeewolde. Maar de parel was toch écht onze overnachting in het GuestHouse Hotel in Kaatsheuvel, gevolgd door een dagje Efteling op een studiedag. Door dit uitje op een studiedag te plannen, hebben wij echt waar voor ons geld gehad en hebben we in één dag een heleboel van de Efteling kunnen afstrepen. Ik weet zeker dat dat niet was gelukt op een dag in de schoolvakantie! Zodra de studiedagenplanning bekend is, noteer ik ze in mijn agenda en in de periode erna kom ik altijd weer leuke acties of kortingen tegen die we kunnen gebruiken voor zo’n studiedag uitje. Natuurlijk is het soms net zo fijn om even helemaal niets te hoeven, maar ik wilde deze tip toch even met je delen. Wie weet ben je erdoor geïnspireerd geraakt!

Uitje op studiedag: plan jij dat weleens in of bewaar je ze liever voor de schoolvakanties? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog