Op zoek naar een betaalbaar, interactief en speels uitje? Wij gingen naar het Speelgoedmuseum Deventer met kinderen en in deze blog vertel ik je meer over onze ervaring! Lees je mee?

Dagje Deventer met kinderen

Het was weer zo ver: er stond een studiedag in de agenda! Wat mij betreft zijn dit altijd perfecte dagen om samen op pad te gaan en in eerste instantie dacht ik aan een dagje pretpark. Nou, dat ging ‘m helaas niet worden, want geen enkel pretpark in de buurt was geopend… Zoekend naar een andere optie bedacht ik dat een dagje Deventer met kinderen me wel eens leuk leek. Eigenlijk zijn wij helemaal niet van die citytrippers, wat eigenlijk zonde is. Deventer heeft superveel leuks te bieden voor kinderen en aangezien de peuter wel gewoon naar de opvang ging, hadden we iets meer onze handen vrij. Ik ging op zoek naar leuke hotspots en stelde een soort ‘programma’ op. Klinkt wel heel perfectionistisch, maar met een dochter die glutenvrij moet eten, laten we niets aan het toeval over en konden we nu met een gerust hart buiten de deur eten! Maar we wilden niet alleen eten en shoppen; ik wilde ook eens kijken bij dit kidsproof museum (zelf betaald!). Bij het woordje ‘museum’ zul je misschien niet gelijk staan te trappelen van enthousiasme, maar ik kan je verzekeren dat je van een bezoek aan het Speelgoedmuseum Deventer géén spijt krijgt en dat je kinderen je dankbaar zullen zijn. In deze blog deel ik graag onze ervaring tijdens dit leuke budget uitje met je!

Dagje Deventer met kinderen Speelgoedmuseum Deventer reviewn beoordeling ervaring - Mama's Meisje blog

Wat is er allemaal te zien?

Het Speelgoedmuseum Deventer is gevestigd in twee koopmanshuizen van vóór 1500, op de Brink op de hoek met de Boterstraat. Een karakteristiek pand dus: je ziet in het museum op verschillende plekken bijzondere onderdelen van die oude pakhuizen terug. Een leuk extraatje! Dit museum heeft de grootste speelgoedcollectie van Nederland: ruim 14.000 items in Nederland gebruikt speelgoed. Dat gaat van hele oude voorwerpen, zoals poppenhuizen met miniatuur meubeltjes gemaakt van zilver tot de Furby (die ik zelf als kind ook heb gehad) en van tinnen soldaatjes tot computerspelletjes. Veel staat opgesteld in prachtige vitrinekasten, maar het blijft niet alleen bij kijken. Dankzij een audiotour – die bij de entreeprijs inbegrepen is – kunnen zowel kinderen als volwassenen op hun eigen niveau rondgeleid worden. Je volgt gewoon de aangegeven route en wordt door de verschillende kamers, verdeeld over meerdere verdiepingen, geleid. Een ding staat vast: na het lezen van deze Speelgoedmuseum Deventer review zul je begrijpen dat dit budget uitje geschikt is voor jong en oud!

audiotour museum met speelgoed overijssel budget uitje betaalbaar goedkoop - Mama's Meisje blog

Speelgoedmuseum Deventer review

Naast dat er veel te zien is in Speelgoedmuseum Deventer, is er ook enorm veel te doen! Niet alleen maar kijken, ook spelen! Ik vertel hierna puntsgewijs welke activiteiten onze kinderen (en oké, papa en mama deden ook gezellig mee) in het museum hebben gedaan:

 • Een kunstwerk maken van allerlei random voorwerpen zoals een kapotte zonnebril, flessendoppen, kromme spijkers en een computermuis. Er is een bak vol van dit soort voorwerpen en erboven zit een camera op het werkblad gericht. Nadat je jouw kunstwerk hebt gecreëerd, druk je op een rode knop en zie je jouw kunstwerk terug op een groot scherm!
 • Door een buis met elkaar praten waarbij de één op de begane grond staat en de ander een verdieping hoger.
 • Met poppen spelen in een levensgrote poppenkast: het poppentheater! Kinderen kunnen op knopjes drukken waardoor allerlei geluidseffecten te horen zijn, zoals applaus, een aankondiging en meer leuks.
 • Spelen met een groot poppenhuis.
 • Een lange autobaan met speelgoedauto’s.
 • Een speelzaal met een bouwhoek, tafelvoetbal en spelletjestafels met o.a. een dambord.
 • Een quiz waarbij je met o.a. Pacman, Snake en Tetris hints kunt vrijspelen om punten te scoren op de quizvragen.
 • Een bouwzaal met Mobaco, LEGO, Kapla, Knex en Mescano met tafels en stoeltjes, gevulde bakken met bouwmaterialen van de genoemde merken en voorbeeldfoto’s.
 • Pacman en andere speelautomaten.
 • In deze Speelgoedmuseum Deventer review heb ik alleen de activiteiten genoemd die wij zelf ervaren hebben. Er is nog veel meer!

Lego bouwhoek museum - Mama's Meisje blog

poppentheater Speelgoedmuseum Deventer review - Mama's Meisje blog

Onze ervaring

Bij binnenkomst kregen we de optie om een audiotour te nemen, óók de kinderen. Tijdens de route, die staat aangegeven met peilen, kom je op de muur verschillende herkenbare bordjes tegen waar je het audiokastje op kunt richten. Er begint dan een verhaaltje waar je naar kunt luisteren om meer te weten te komen. Het leuke is dat er speciale bordjes zijn voor kinderen, deze worden ook met een kinderstem en op kinderniveau vertelt. De audiotour maakt het bezoek aan Speelgoedmuseum Deventer interactief, maar nog leuker is dat de kids ook zelf mogen spelen. Nou, dat was een succes hoor! Ze wilden helemaal niet meer mee naar huis, haha! Vooral het poppentheater scoorde hoog, evenals de bouwhoek waar Suus aan de slag ging met Kapla en Niene samen met Erik een K’nex draaimolen bouwde. In iedere zaal is wel iets wat je kind mag aanraken, draaien, indrukken of beluisteren (audiotour), maar ook voor volwassenen is het bezoek heel vermakelijk. Ik spotte speelgoed waar ik vroeger zelf ook mee speelde. Op het moment van ons bezoek was er een expositie over het werk van de wereldberoemde poppenmaker- en speler Max Verstappen, niet te verwarren met de Formule 1 coureur. Ik herkende diverse poppen uit tv-programma’s en films uit mijn jeugd, enorm leuk! Al met al zijn wij zo’n twee uur in het museum geweest en hebben wij alles uitgebreid bekeken en de kinderen gespeeld. Dat ik deze review over het Speelgoedmuseum Deventer alleen maar positief kan afsluiten, is dan ook geen verrassing. Dit uitje is budgetproof, geschikt voor jong en oud, interactief en de kinderen gaan zich hier gegarandeerd vermaken. Perfect ook voor op een regenachtige dag!

kidsproof museum dagje Deventer met kinderen tips - Mama's Meisje blog

budget uitje oost nederland overijssel gelderland kidsproof tips museum met speelgoed - Mama's Meisje blog

Praktische informatie:

Een dagje Speelgoedmuseum Deventer met kinderen op de planning? Hierbij wat praktische informatie & tips:

 • Adres: Brink 47 in Deventer
 • Entree/prijzen: kinderen onder 4 jaar: gratis – kinderen 4 t/m 18 jaar: €4 – volwassenen: €7,50 – Museumkaart, Rembrandtkaart en ICOMkaart: gratis.
  • Gebruik van garderobekluisjes, toiletten, audiotour, Brinkietour en de activiteiten is inbegrepen bij de entreeprijs.
 • Parkeren: vanaf parkeergarage De Brink (onder de Wilhelminabrug) is het 100 meter lopen naar Speelgoedmuseum Deventer. Het uurtarief voor deze parkeergarage is van maandag t/m zaterdag tussen 07- 19 uur €0,50 per 15 min.
  • Budgettip: parkeer gratis aan de andere kant van de IJssel en neem het pontje naar de overkant (€1,80 per persoon, retour), nog een extra avontuur ook!
 • Zelf meegebrachte etenswaren mogen genuttigd worden in het entreegedeelte van het museum (ijs, warme snacks en alcohol uitgesloten). Er is geen museumcafé, maar er is een drankenautomaat voor koffie, thee of warme chocolademelk en er zijn gekoelde blikjes frisdrank en pakjes drinken verkrijgbaar.
 • Kinderwagen/buggy: de ruimte voor buggy’s is beperkt en vanwege de vele trappen is het museum niet geheel toegankelijk met een buggy of kinderwagen. Het is dus aan te raden om zelf een draagzak mee te nemen.
 • Er zijn een baby verschoonruimte en een flessenwarmer aanwezig.
 • Huisdieren zijn niet toegestaan, met uitzondering van geregistreerde assistentiehonden.
 • Meer informatie vind je op de website van Speelgoedmuseum Deventer.

Ben jij al eens bij Speelgoedmuseum Deventer geweest? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog