Zei er iemand ‘vliegtuig’? Wij gingen een dagje naar Luchtvaartmuseum Aviodrome met kinderen en in deze blog deel ik onze ervaring! Lees je mee?

Uitje in Flevoland

Vorige maand reden we, onderweg naar een ander uitje in Flevoland, langs Luchtvaartmuseum Aviodrome. Van een afstandje zagen we al diverse vliegtuigen staan én vliegen, maar wij waren op dat moment onderweg naar pannenkoekenrestaurant Hans & Grietje in Zeewolde. We keken dus zeker uit naar ons bezoek, want we werden uitgenodigd voor een dagje Aviodrome met kinderen! Luchtvaartmuseum Aviodrome ligt bij Lelystad, normaal gesproken is dat een aardige rit in de auto vanuit ons huis in Twente. Tijdens ons verblijf op een vakantiepark in Voorthuizen konden we dit mooi met elkaar combineren: Lelystad ligt op 40 autominuten afstand. Van tevoren hadden we nog niets tegen de kinderen gezegd, dus toen we ze ’s ochtends aan de ontbijttafel vertelden dat we vandaag vliegtuigen van dichtbij gingen bekijken, waren ze door het dolle heen. Nog niet eerder waren we bij Aviodrome geweest en ik had geen idee wat ik moest verwachten, wat er te zien en te doen is en hoe kidsproof het is. Ik kan alvast verklappen dat wij dit uitje een enorme aanrader vinden, maar lees vooral verder want in deze blog ga ik je meer vertellen over onze ervaring!

Uitje in Flevoland - Mama's Meisje blog

Wat is er allemaal te zien?

Nadat we de auto hebben geparkeerd, lopen we richting de entree van Luchtvaartmuseum Aviodrome. Deze is vormgegeven als incheckbalie en dat is natuurlijk ontzettend leuk voor de kinderen! Nadat we door de ‘beveiligingspoortjes’ zijn gegaan, komen we in een grote hal. Hier worden we opgevangen door een ontzettend vriendelijke vrijwilliger die aan de hand van een grote plattegrond vertelt waar we het beste kunnen beginnen en wat er allemaal te zien is. De kinderen krijgen een speurtocht: een papieren boekje dat ze met potlood mogen invullen gedurende de route die we afleggen. Naderhand kunnen ze dit dan weer inleveren en mogen ze kiezen tussen een piloten- of stewardessdiploma. Nou, daar hebben ze wel oren naar! Wij beginnen aan de tentoonstelling die ons meeneemt in het ontstaan van de luchtvaart, beginnend in de vroege jaren 1900 en oplopend tot nu. Deze tentoonstelling is opgedeeld in verschillende tijdsblokken binnen die jaren en is interactief gemaakt voor kinderen door leuke quizvragen, opdrachten, knopjes waar ze op mogen drukken, proefjes die ze kunnen uitvoeren en ga zo maar door. Op de route zijn er ook diverse vliegtuigen in de collectie die je van heel dichtbij mag bekijken. Daarover later meer. Naast de tentoonstelling over het ontstaan van de luchtvaart, is er ook een gedeelte dat gaat over de ruimte. Alle wannabe astronauten verzamelen dus! Je kunt zelfs het model van een deel van een ISS ruimtestation bewonderen, hoe gaaf! Daarna lopen we door naar dé attractie van dit museum: de Boeing 747 waar je gewoon ín mag! Geweldig en voor ons hét hoogtepunt van een dagje Aviodrome met kinderen! Hierna spelen ze in de speeltuin, genieten we van een lunch in Restaurant ’t Genot in de ‘aankomsthal’, vervolgens bezoeken we nog een expositie (hieronder meer) en checken we een replica van het Schipholgebouw uit 1928.

vliegtuigmuseum Lelystad - Mama's Meisje blog

Vanaf welke leeftijd Aviodrome?

Wij bezochten Luchtvaartmuseum Aviodrome met drie kinderen in de leeftijd van 6, 4 en 2 jaar. Vanaf welke leeftijd is Aviodrome met kinderen leuk? De oudste twee kan ik het natuurlijk vragen: zij hebben een fantastische dag gehad. Maar de jongste heeft zich ook kostelijk vermaakt, al duurde voor haar de tentoonstelling eigenlijk net iets te lang. Maar zij keek haar ogen uit in de grote Boeing 747 en heeft heerlijk gespeeld in de toffe speeltuin. Ieder kind is natuurlijk anders, in dit soort blogs deel ik puur onze eigen ervaring, maar ik denk dat dit uitje al leuk is voor kinderen vanaf een jaar of twee. Onze peuter stapt parmantig achter haar grote zussen aan en doet totaal niet onder qua plezier! Als ik de oudste twee vraag wat ze het leukst vonden, zeggen ze allebei: “dat we in het vliegtuig mochten”. Er zijn verschillende vliegtuigen die je van binnen mag zien en dat is gewoon méga leuk, ook voor de grote mensen!

vanaf welke leeftijd Aviodrome met kinderen - Mama's Meisje blog

Glutenvrij eten bij Aviodrome

Als moeder van een dochter met coeliakie heb ik sinds de diagnose een extra taak: uitzoeken waar er lekker en betrouwbaar glutenvrij gegeten kan worden tijdens onze dagjes weg en vakanties. Hoe zit het met glutenvrij eten bij Aviodrome? Van tevoren zocht ik op een Facebookgroep voor ouders van kinderen met coeliakie naar ervaringen. Die waren niet recent, dus deed ik navraag bij Luchtvaartmuseum Aviodrome zelf. Zij gaven aan wel glutenvrije opties te hebben, maar niet te kunnen garanderen dat kruisbesmetting is uitgesloten. Er is een aparte frituur en je kunt kiezen uit patat, frikandel en diverse sauzen. Ook zijn er glutenvrije afbakbroodjes. En verder zag ik ook naturel chips en enkele candybars voor als je op zoek bent naar een snack. Aangezien we tijdens ons bezoek een vertrouwd gevoel hadden, hebben we voor de kinderen glutenvrije patat met mayonaise en een glutenvrije frikandel besteld. Onze dochter heeft hier heerlijk van gesmuld en geen klachten gehad. Dat maakt een dagje Aviodrome met kinderen extra leuk en onze ervaring met glutenvrij eten bij Aviodrome is dus positief!

glutenvrij eten bij Aviodrome - Mama's Meisje blog

Straaljagerexpositie ‘Sneller dan het geluid’

Tijdens ons dagje Aviodrome met kinderen was de nieuwe straaljagerexpositie ‘Sneller dat het geluid’ pas geopend. Deze expositie is verdeeld over meerdere ruimtes en neemt je mee in het ontstaan van de straalmotor. Deze is uitgevonden door Frank Whittle en je stapt in deze expositie zijn werkkamer binnen, waar je op interactieve manier wordt meegenomen terug in de tijd. Ik ga natuurlijk niet teveel verklappen, maar uiteindelijk kom je – via verschillende ruimtes – uit in een prachtige hangar waar je 6 straaljagers van dichtbij kunt bekijken. Deze expositie is permanent en ik vind het een hele mooie aanvulling op wat al te zien was bij Luchtvaartmuseum Aviodrome. Een medewerker vertelde dat vrijwilligers een aantal van de te bewonderen straaljagers hebben gerestaureerd. Ontzettend knap! Sowieso vond ik de vrijwilligers tijdens ons bezoek – óók op andere plekken in het museum – enorm vriendelijk en gastvrij, dat wilde ik graag nog even benoemen!

Luchtvaartmuseum Aviodrome straaljagerexpositie sneller dan het geluid - Mama's Meisje blog

Onze ervaring

Tussen de regels door las je het al: ons dagje Aviodrome met kinderen gaat in de boeken als geslaagd! We gingen er vrij verwachtingsloos in en we gingen vól ervaring en avontuur weer naar huis. Dit museum is ontzettend veelzijdig en scoort naar onze mening behoorlijk hoog op kindvriendelijkheid. Van een tentoonstelling bomvol interactieve onderdelen tot een speurtocht waarbij je een diploma kunt halen. Van een supertoffe landingsbaan-met-verkeerstoren speeltuin tot een heuse Boeing 747 die je van binnen mag bewonderen en waar je zelfs even in de business class mag plaatsnemen! Van vliegtuigjes vouwen om te zien hoe ver ze vliegen tot plaatsnemen in een cockpit en van spelen in een speeltuin die is vormgegeven als bagageband tot vliegen in een simulator! Wij zijn enorm enthousiast over Luchtvaartmuseum Aviodrome en raden een bezoek zéker aan. Sterker nog: wij willen absoluut een keertje terug, zodat we de onderdelen die we op het laatst vluchtig bekeken, dan iets grondiger kunnen bewonderen en ervaren. Spelen, leren en ervaren: een geweldige combi en wat ons betreft een echte uitjes tip! Als kersje op de taart mochten ze alle drie nog even in airline outfit op de foto: een prachtige herinnering voor later! Moeten we toch maar eens gaan sparen voor een vliegvakantie, want dat staat sinds vandaag hóóg op de wishlist

Praktische informatie

Een dagje Aviodrome met kinderen op de planning? Hierbij wat praktische informatie & tips:

  • Adres: Pelikaanweg 50 – Lelystad Airport.
  • Entree/prijzen: kinderen onder 3 jaar: gratis – kinderen 3 t/m 11 jaar: €15.50 online (€16,95 aan de kassa) – regulier: €17,50 online (€18,95 aan de kassa) – Museumkaart/Vriendenloterij VIP-kaart: gratis.
  • Parkeren: €7,50 per dag.
  • Zelf meegebrachte etenswaren: het is toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen.
  • Wifi: er is wifi aanwezig voor bezoekers.
  • Kinderwagen/buggy: aangezien Aviodrome zeer rolstoelvriendelijk is, kun je ook bijna overal komen met een kinderwagen/buggy. Enkele vliegtuigen en de grote Boeing 747 zien niet toegankelijk.
  • Er is een verschoonruimte voor baby’s aanwezig in het toilet tegenover het restaurant.
  • Huisdieren zijn niet toegestaan bij Luchtvaartmuseum Aviodrome. Er geldt een uitzondering voor hulphonden, zij mogen wel het park op.
  • Meer informatie vind je op de website van Luchtvaartmuseum Aviodrome.

Ben jij al eens bij Aviodrome geweest? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Uitgenodigd: disclaimer