Wij gingen een dagje naar de Efteling met kleine kinderen en in deze blog deel ik onze ervaring & handige tips! Lees je mee?

Naar de Efteling met peuter, kleuter en grote zus!

Het stond al een tijdje op mijn wishlist: een bezoekje aan de Efteling. Het was alweer jaren geleden dat we er voor het laatst waren, we waren toen nog jong en kindloos. Inmiddels is dat helemaal anders en leek me een bezoekje aan de Efteling met kleine kinderen de afgelopen jaren iets teveel van het goede. Onder het mom van ‘ze zijn nog zo klein’, stelde ik het uit, maar in de zomervakantie vond ik een goede reden om nu toch écht dat magische uitje te gaan boeken! Ik behaalde met Mama’s Meisje mijn omzetdoel voor 2022 en dat wilde ik vieren. Maar eerlijk is eerlijk: een dagje naar dit prachtige pretpark is niet goedkoop en als budgetmama wilde ik er het maximale uithalen. We keken in de schoolplanning en zagen een studiedag op een vrijdag gepland staan. Een studiedag is altijd goed nieuws: dat betekent een vrije dag voor onze kinderen terwijl bijna alle andere kinderen wél op school zitten. En dat betekent: lekker rustig! Precies wat ik voor ogen had, want áls je dan gaat, dan wil je niet je tijd verdoen aan lange wachtrijen en drukte. Dan het volgende issue: de reistijd. Vanuit onze woonplaats is het zo’n twee uur rijden naar Kaatsheuvel en dan zijn eventuele files niet meegerekend. Het leek me niet zo’n strak plan om met onze jonge kinderen met een beetje geluk vier, maar als het tegenvalt misschien wel vijf of zes uur op één dag in een auto te zitten en dan ook nog een dagje pretpark in gezellige stimmung te moeten beleven. Gelukkig zijn er meer oplossingen dan problemen. Ik boekte een nachtje in een nabijgelegen hotel op de avond vóór ons bezoek (lees hier onze GuestHouse Hotel review) in combinatie met een dagje toegang tot de Efteling (de volgende dag dus). We hielden het een verrassing tot op de dag van vertrek en daar gingen we: naar de Efteling met peuter, kleuter en grote zus! In deze blog vertel ik eerst over onze ervaring wat betreft de Efteling met kleine kinderen en daarna deel ik praktische tips.

Winter Efteling 2022 - Mama's Meisje blog

De leukste attracties voor de kleintjes

Bij het hotel huurden we een bolderkar voor €9 en dat was de beste keuze ooit. Vanuit het hotel deden we eerst wat boodschappen bij de naastgelegen Albert Heijn: we namen snacks en pakjes drinken mee. Ook had ik fleecedekens en paraplu’s mee vanwege de weersvoorspelling en ook dat bleek achter géén overbodige luxe. Het hotel ligt op loopafstand van de Efteling en de auto kon er de hele dag gratis geparkeerd blijven staan, dat scheelde ons dus weer €12,50 parkeergeld! Omdat we een Efteling arrangement hadden geboekt, hadden we de tickets al meegekregen vanuit het hotel en konden we dus meteen doorlopen naar de ingang. En zeg nou zelf: als je naar het prachtige en iconische Eftelinggebouw met de torens loopt, dan borrelt er al een sprookjesachtig gevoel op! Eenmaal binnen kon de pret beginnen en startten we met een boottochtje in de Fata Morgana. In deze attractie vaar je met een bootje door de verboden stad in de stijl van duizend en één nachten. Dit was achteraf een beetje een té enge binnenkomer (eigenlijk niet zo’n handige start van ons dagje Efteling met kleine kinderen want één dochter was doodsbang), maar dat weten we dan weer voor een volgende keer… Vervolgens liepen we door en keken we vanaf de grond naar de achtbaan Baron 1898: die hebben wij met onze kleine kids maar overgeslagen! Tijdens ons bezoek waren dit de leukste attracties voor de kleintjes (onder begeleiding):

  • Symbolica: deze familieattractie was helemaal nieuw voor ons en bevindt zich in een betoverend paleis waar fantasie tot leven komt. Je zit in een soort karretje dat over een traject voortbeweegt dat in de grond is gewerkt: je ziet dus geen rails. Voordat je instapt, kun je kiezen uit drie verschillende routes. Wij kozen voor de Muziektour, maar je hebt ook de Schattentour en de Heldentour. Afhankelijk van de gekozen route krijg je dus steeds iets anders te zien, dus als je deze attractie in zijn geheel wilt beleven, dan ga je er drie keer in! Omdat het rustig was, kon dit prima: wij deden ‘m twee keer.
  • Stoomcarrousel: een draaimolen waarbij je kunt kiezen tussen een paard, een koets, een big en nog wat andere rijtuigen.
  • Monorail: een rondje in de lucht waardoor je het Volk van Laaf vanuit de hoogte kunt bewonderen.
  • Zweefmolen op het Anton Pieck Plein.
  • Carnaval Festival: Linn vond deze zó leuk, dat we ‘m twee keer deden. Je krijgt het liedje nóóit meer uit je hoofd, maar voor de kindjes die Jokie en Jet leuk vinden, mag deze attractie natuurlijk niet ontbreken.
  • Sirocco: een duizelingwekkend avontuur in een schuitje, mee op reis met Sindbad!
  • Volk van Laaf, Sprookjesbos en Diorama: wandelen door het prachtig vormgegeven dorpje, door het magische Sprookjesbos en langs het Diorama. Even een rustmomentje tussen de attracties door!
  • Warme Winter Weide: tijdens ons bezoek was de Winter Efteling al begonnen en genoten de meiden van het winterse sfeertje én  openluchttheater!

Natuurlijk hadden we nog veel meer attracties willen zien en bepaalde delen nog uitgebreider willen bekijken. Maar de tijd was beperkt en een dagje Efteling met kleine kinderen betekende in ons geval dat we a) rekening hielden met sanitaire stops en eetmomentjes b) de korte beentjes, die maken wat minder meters en c) het middagslaapje van onze jongste, waardoor ik op een gegeven moment ergens ben gaan zitten met een slapende Linn in de bolderkar terwijl Erik met Suus en Niene nog wat attracties meepakte.

Efteling met peuter de leukste attracties voor de kleintjes - Mama's Meisje blog

Glutenvrij eten in de Efteling

Als moeder van een dochter met coeliakie heb ik sinds de diagnose een extra taak: uitzoeken waar er lekker en betrouwbaar glutenvrij gegeten kan worden tijdens onze dagjes weg en vakanties. Hoe zit het met glutenvrij eten in de Efteling? Van tevoren heb ik de website van de Efteling geraadpleegd en daarop las ik bij welke locaties in het pretpark glutenvrije producten verkrijgbaar zijn. Wat dat precies is, daar kon ik niet wijzer over worden. En als je iets niet wilt, is dat je tijdens je dagje Efteling met kleine kinderen tijd kwijtraakt aan het zoeken naar een geschikte locatie om te eten. Ik heb het al eerder benoemd, maar via Facebook ben ik lid van een groep voor ouders van kinderen met coeliakie. Daarop worden altijd hele handige tips en ervaringen gedeeld en in die groep heeft iemand de moeite genomen om een overzicht te maken met het verkrijgbare glutenvrije eten in de Efteling. Zó fijn! Daardoor kon ik dus een perfecte inschatting maken van waar we rekening mee konden houden, wat we zelf zouden meenemen en wat we daar zouden kunnen eten. En ik kan je vertellen: de Efteling is op glutenvrij gebied ontzettend gastvrij. Het voelde deze keer eens niet als een militaire operatie, maar als een ontspannen dagje uit. Het leek bijna onwerkelijk, zo relaxt verliep het allemaal! Normaliter zijn wij aanvoerder van team ‘zelf meenemen’, omdat het een flinke hap uit je budget is als je buiten de deur eet. In dit geval hadden we iets te vieren en namen we het er een keertje van. Bij Albert Heijn kochten we voor de tijd pakjes drinken, glutenvrije koekjes en zoutjes, snoepkomkommers en Skyr in knijpverpakking. We besloten om lunch en avondeten in de Efteling te nuttigen, want nu kon het een keertje! Even op een rijtje wat wij hebben gegeten en waar:

  • Polles keuken: hier lunchten wij met een heerlijke pannenkoek. Het restaurant is al een attractie op zich, want in deze koninklijke keuken pruttelen pannen, fluiten ketels en tikken soeplepels en spatels tegen elkaar aan, tot groot plezier van de kinderen! De hartjesvormige kinderpannenkoek met fruit kon ook glutenvrij besteld worden – alleen de snoepjes ontbreken dan – en werd in een aparte keuken bereid. Deze werd vervolgens afgedekt met folie aan tafel geserveerd: perfect!
  • Eigenheymer Marerijk: hier kochten we een aardappeltwister, dat is een gefrituurde aardappelsnack waarbij je kunt kiezen tussen zout, paprika of barbecue als kruiden. Dit is een take-away en er wordt niets anders bereid dan dat, dus geen kans op kruisbesmetting. Mijn dochter omschreef het als chips op een stokje, we hebben gesmuld!
  • Frau Boltes Küche: hier hebben we ’s avonds patat en snacks gegeten. Via het scherm bestelde ik voor onze dochter een glutenvrij kindermenu met frietjes, een glutenvrije kroket en mayonaise. Het werd via een apart uitgiftepunt aangereikt, dat geeft een betrouwbaar gevoel!

Dankzij het overzicht uit de Facebookgroep hebben wij steeds ter plekke kunnen kijken waar we terecht konden en dat heeft ons een hele geslaagde dag bezorgd. Andere glutenvrije opties die in dit overzicht staan, zijn o.a.: pizza, pasta, brownie, tosti, een hartkoek en broodje ham of kaas. Naar onze ervaring is dat op glutenvrij gebied een heleboel keuze en wij kunnen alleen maar concluderen dat dit aanbod ons dagje Efteling met kleine kinderen ontzettend geslaagd heeft gemaakt!

glutenvrij eten in de Efteling ervaring - Mama's Meisje blog

Vanaf welke leeftijd is de Efteling leuk?

Is een dagje Efteling met kleine kinderen een goed idee? Vanaf welke leeftijd is de Efteling leuk? Nadat ik wat foto’s van onze dag op Instagram deelde, vroegen een aantal volgers zich af of de Efteling voor Linn – die 2 jaar is – wel leuk was geweest. Het antwoord is een beetje tweeledig. Aangezien Linn de derde in de rij is, vindt zij het geweldig en is zij het gewend om met Suus (6 jaar) en Niene (4 jaar) mee te doen. En dus heeft ze zichtbaar genoten en keek ze haar ogen uit in diverse attracties en in het Land van Laaf. En mocht ze er niet in, dan wandelden ik of Erik even met haar rond: er is immers genoeg te bewonderen! Maar Linn doet ook nog steeds een middagdutje en hoewel ze die dag echt tot het bittere einde wakker bleef, stortte ze op een bepaald moment echt in. We hebben haar toen op en onder de fleecedekentjes in de bolderkar gelegd, mét een paraplu erboven want het miezerde af en toe. Ze heeft toen een dikke twee uur geslapen. In de tussentijd liepen we over de Warme Winter Weide en door het Sprookjesbos, waar ik op een gegeven moment onder een afdak op een bankje ben gaan zitten met haar in de bolderkar. Erik kon toen met Suus en Niene nog een keer in Symbolica en daarna liepen we richting de patat met snacks. In alle eerlijkheid: wij zouden dit uitje niet hebben gedaan met kinderen jonger dan 4 jaar. De uitgave vinden we daarvoor te groot. Hoewel kinderen t/m 3 jaar natuurlijk gratis entree hebben, betaal je wel voor jezelf (en eventueel de rest van het gezin). Dan zijn er alternatieven die ons veel meer aanspreken, zoals Avonturenboerderij Molenwaard of Vakantiepark Molenwaard. Maar ik kan me voorstellen dat als je op steenworp afstand van de Efteling woont en een abonnement hebt, de Efteling met peuter juist wél goed te doen is omdat je dan vaker kunt gaan. Of als je de uitgave geen probleem vindt, dat kan natuurlijk ook. Die afweging maakt ieder voor zich, ik ben dan ook wel benieuwd naar andere ervaringen! Ondanks dat Linn dus nog aan een slaapje vastzit, was onze ervaring top: we kijken allemaal ontzettend goed terug op deze dag en vonden het jammer toen het er alweer op zat. Een tweede bezoekje in de toekomst staat inmiddels genoteerd op de wishlist: als Linn een jaar of 4/5 is, willen we een verblijf boeken waarbij we overnachten en twee dagen toegang hebben tot het pretpark. Op die manier kunnen we veel meer attracties meepakken en is het ook voor de jongste goed vol te houden. Want hoewel Suus en Niene nu volop genoten, waren ze compleet geradbraakt na de hele dag Efteling. En zou een tweede dag voor nu geen goede optie zijn geweest, want ze moesten behoorlijk bijkomen. Maar ook hiervoor geldt dat ieder kind anders is, dus zoveel mensen, zoveel wensen. Wij keren in ieder geval zéker terug, want ja: deze dag kostte veel geld, maar het was het méér dan waard. De Efteling is echt magisch, sprookjesachtig, betoverend, you name it. Wij kregen echt waar voor ons geld!

Efteling vanaf welke leeftijd leuk tips Efteling met kleine kinderen - Mama's Meisje blog

Praktische informatie & tips:

Een bezoekje aan de Efteling met kleine kinderen in de planning? Wij hadden veel aan deze informatie & tips:

  • Adres: Europalaan 1 in Kaatsheuvel
  • Prijzen: ticketprijzen variëren van €38 tot €46, afhankelijk van of je bezoek plaatsvindt in het laagseizoen of hoogseizoen. Kinderen t/m 3 jaar krijgen gratis toegang.
    • abonnement: kinderen t/m 3 jaar: gratis – 4 t/m 59 jaar: €205 per jaar of €18,50 per maand – 60 jaar en ouder: €190 per jaar of €16,50 per maand – bezoekers met een beperking: €160 per jaar of €14,50 per maand – in 2023 gaan deze prijzen omhoog!
    • korting: Albert Heijn heeft jaarlijks een spaaractie waarbij je voor korting op een ticket kunt sparen, meestal rondom de zomervakantie. Ook loopt er op het moment van schrijven een kortingsactie voor de Winter Efteling bij Kruidvat.
  • Parkeren: €12,50 per voertuig per dag – parkeerabonnement: €40 per jaar of €3,50 per maand. Wij parkeerden onze auto gratis bij het hotel!
  • Zelf meegebrachte etenswaren zijn toegestaan, maar je mag deze niet nuttigen in de horecagelegenheden of bijbehorende terrassen. Wel op de verschillende picknickplekken in het park.
  • Wifi: er zijn diverse punten in het park waar je gratis gebruik kunt maken van het Efteling netwerk. Check de website voor meer informatie hieromtrent.
  • Kinderwagen, buggy: bij diverse attracties is een overdekte plek waar buggy’s geparkeerd kunnen worden. Dat is niet overal zo, maar wij zagen dat ze veelal aan de rand van een plein werden neergezet. Buggy’s en kinderwagens zijn niet bij ieder restaurant toegestaan, dus als je op pad bent met een baby is een draagzak misschien praktisch om bij je te hebben. Het is wel verstandig om bij slecht weer een regenhoes mee te nemen voor het geval de buggy niet overdekt kan staan. Ook is het mogelijk om zelf een slot mee te nemen zodat je de buggy ergens aan vast kan zetten, bijvoorbeeld aan een hek. En laat natuurlijk geen waardevolle spullen onbeheerd achter in de buggy.
    • buggy huren: geen zin om zelf een buggy mee te nemen? Je kunt dan voor €4,50 per dag een soort trekkarretje huren bij het servicegebouw (bij het parkeerterrein van de hoofdentree). Dit is een karretje met één zitplaats geschikt voor een dreumes of peuter.
    • rolstoel: bijna alle attracties hebben een speciale rolstoelingang. Voor sommige attracties geldt een toegangsbeperking. Hulphonden zijn in alle winkels en restaurants welkom en in enkele attracties. Er zijn aangepaste toiletten, twee verzorgingsruimtes voor het liggend verzorgen van bezoekers met een beperking en er is een stilte- en rustruimte aanwezig. Check de website voor de uitgebreide informatie hierover.
  • Babyswitch: tijdens je dagje Efteling met kleine kinderen hoef je dankzij de Babyswitch bij 20 attracties maar één keer in de rij te staan. Eén ouder sluit aan in de wachtrij, de andere ouder meldt zich met baby bij de uitgang van de attractie. Wanneer de ene ouder de attractie bezocht heeft, kan die de baby overnemen en kan de andere ouder via de uitgang de attractie bezoeken. Superhandig!
  • Kolven: er zijn in de Efteling drie verschillende ruimtes aanwezig waar je rustig kunt kolven. Raadpleeg de app voor de exacte locatie van deze ruimtes.
  • Verschonen: een toilet is in de Efteling nooit ver weg en ze beschikken allemaal over tenminste één verschoonplek. Ook zijn er prullenbakken aanwezig voor de vieze luiers.
  • Babyvoeding opwarmen: indien je warm water nodig hebt voor het maken van een fles, een flesje wilt opwarmen of babyvoeding wilt opwarmen, kun je in één van de restaurants een medewerker aanspreken. Zij helpen je verder.
  • TIP: download de app voor een plattegrond & de actuele wachttijd van de attracties! Als je je locatie deelt met deze app, zie je bij het openen precies op de plattegrond waar je staat. Je checkt dan supersnel welke attracties, toiletten, eetgelegenheden en noem-maar-op er in de buurt liggen. Wij hebben de app de hele dag door gebruikt!
    • virtuele wachtrij: momenteel test de Efteling bij de attractie Carnaval Festival het concept ‘virtuele wachtrij’ uit. Hierbij meld je je aan via de Efteling-app, via de QR-code op de sandwichborden en bij de ticketautomaten bij de attractie. Je ziet direct de verwachte virtuele wachttijd. Terwijl je virtueel in de wachtrij staat, kun je ondertussen in de omgeving genieten (bijvoorbeeld van de Warme Winter Weide). 5 minuten voor het einde van je wachttijd krijg je een seintje en kun je met de code het poortje openen. Op rustige dagen zijn de poortjes gewoon geopend. Deze test duurt tot het einde van de Winter Efteling.
    • alert instellen: via de app kun je een alert instellen dat je een melding krijgt als de wachttijd minder is dan … minuten (je kunt hier kiezen, bijvoorbeeld 10 of 20 minuten). Wij deden dat bij Symbolica, waar een wachttijd gold van 25 minuten. Een kwartiertje later kreeg ik een alert dat de wachttijd nu minder dan 10 minuten was en we sloten aan in de rij, waardoor we supersnel aan de beurt waren. Ideaal voor een dagje Efteling met kleine kinderen, want je wilt geen uren verdoen aan wachttijd!
  • Meer informatie vind je op de website van de Efteling!

Heb jij al eens een bezoekje aan de Efteling met kleine kinderen gebracht? Deel je ervaringen in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog