Een tripje naar Billund kan best een uitdaging zijn als je coeliakie hebt. Hoe zit het met LEGOLAND glutenvrij? Ik deel onze ervaring bij het pretpark, Lalandia, LEGOLAND Castle Hotel en LEGO House met je in deze blog. Lees maar mee!

Militaire operatie

Als moeder van een dochter met coeliakie heb ik sinds de diagnose een extra taak: uitzoeken waar er lekker en betrouwbaar glutenvrij gegeten kan worden tijdens onze dagjes weg en vakanties. In de voorbereidingen op ons bezoek aan LEGO House, LEGOLAND en het logeerpartijtje in het LEGOLAND Castle Hotel merkte ik dat er maar summier informatie te vinden is over de glutenvrije opties bij LEGOLAND en de andere highlights in Billund. Niet alleen de taalbarrière zorgde voor een extra uitdaging, maar ook het ‘gebrek’ aan informatie. Dit was het tweede jaar dat wij op perstrip mochten richting Billund en via social media kreeg ik tijdens ons verblijf al vele vragen over LEGOLAND glutenvrij. Daarom besloot ik onze glutenvrije ervaring bij LEGOLAND, Lalandia, het LEGOLAND Castle Hotel en LEGO House te bundelen in een blog. Goed om je te realiseren dat dit dus puur onze ervaring is: ik vertel waar wij hebben gegeten (en wanneer, want ik heb het over 2022 en 2023) en welke opties er op dat moment waren. Toch weet ik dat dit al heel geruststellend kan zijn voor degene die nog een tripje naar Denemarken gaan maken! Dus ik hoop dat je – als mede glutenvrije mama of papa – iets aan deze informatie hebt.

Deense dieetvertaling glutenvrij

We weten allemaal dat er veel restaurants zijn die aangeven dat er glutenvrije opties zijn, maar dat – als je doorvraagt – de kennis niet altijd toereikend genoeg is om veilig te kunnen eten. Mijn eerste tip in de voorbereiding is om een Deense dieetvertaling uit te printen en deze mee te nemen. Die kun je aan het horecapersoneel overhandigen: zij zijn dat meteen goed op de hoogte van waarom glutenvrij eten een must voor jou of je kind is. TIP: ik downloadde de Deense informatiekaart op de website celiac travel. Ik heb voor de zekerheid het bekende lijstje met glutenbevattende granen (en degene die alleen zijn toegestaan met glutenvrij keurmerk) vertaald en erbij opgeschreven zodat ik zeker wist dat het compleet was. Ook al is LEGOLAND glutenvrij goed te doen, wij gaan nóóit op pad zonder zelf eten mee te nemen. Dus ook naar Billund namen we broodjes, snacks en dergelijke mee. En tijdens ons verblijf in een vakantiehuisje ging de Airfryer mee. Voor het geval dat!

glutenvrij eten bij Lalandia en Mini Chef Billund Denemarken Mamas Meisje blog

Lalandia: supermarkt & restaurant

In 2022 mochten we op perstrip naar Billund en verbleven we in een vakantiehuisje op bungalowpark Lalandia. Het grote voordeel hieraan is dat je zelf kunt koken, maar op vakantie is het ook fijn om een hapje buiten de deur te kunnen eten. In de voorbereidingen zocht ik dus niet alleen informatie over LEGOLAND glutenvrij, maar ook over dit vakantiepark waar een aantal restaurants te vinden is op een centrale plek. Via de website van Lalandia las ik vooral dat er glutenvrije opties mogelijk waren in overleg met het personeel. Wat die opties dan precies waren, daarover kon ik geen informatie vinden. Ik raadpleegde de Facebookgroep voor ouders van kinderen met coeliakie en vond daar al positieve recensies over Il Bambino in Lalandia. Dat geeft de burger moed! Uiteindelijk was onze ervaring heel positief. Bij restaurant Chef’s Plaza in Lalandia (waar we tijdens de perstrip werden uitgenodigd om te lunchen) werd heel zorgvuldig gecheckt wat wel en niet mogelijk was. Er bleken sporen van gluten in een bepaald ingrediënt te zitten, dus werd door de chef direct aangegeven dat dit een ‘no-go’ was. Daarom kreeg onze dochter als alternatief het glutenvrije gerecht op de foto: een gepofte aardappel en gegrilde kipfilet met snackgroenten. Ze was dolgelukkig (echt: ze heeft het er nog over, terwijl het al anderhalf jaar geleden is op het moment van schrijven), heeft heerlijk gegeten en alles verliep ontspannen! In de supermarkt op Lalandia is een glutenvrij schap aanwezig (zie foto). Daarnaast lagen er ook afbakbroodjes, pizza en vegan glutenvrije snacks (waaronder hamburger en kipnuggets) in het vriesvak. Herkenbaar aan het plaatje ‘Glutenfri’.

Glutenvrije opties LEGO House Mini Chef - Mama's Meisje blog

Glutenvrije opties LEGO House

In LEGO House vind je niet alleen Brickaccino, een café waar je snacks, broodjes en warme en koude drankjes kunt krijgen, maar ook restaurant Mini Chef. Dit is een enorm populair restaurant (tijdig reserveren is een must!), wat niet zo gek is. Hier bouw je namelijk je eigen lunch met LEGO steentjes! Deze wordt vervolgens gemaakt door de minifigures van LEGO en komt in een LEGO-blok via een speciaal systeem uit de keuken, waarna het wordt uitgeserveerd door twee vrolijke robots. Op de menukaart staat precies welk steentje je moet gebruiken om jouw favoriete gerechten te kiezen. Er was ook een hele duidelijke allergenenkaart met enkele glutenvrije opties. Suus koos voor kip met patatjes en snackgroenten. Volwassenen kiezen 4 ‘bouwsteentjes’, kinderen kiezen er 3 en ontvangen een kleine verrassing in de vorm van een LEGO poppetje dat ze zelf mogen bouwen. Doordat het ‘dicht’ geserveerd wordt, is er onderweg geen kans op kruisbesmetting. Wij hebben beide keren een bezoek gebracht aan restaurant Mini Chef en Suus heeft heerlijk gegeten, geen klachten gehad. Een goed voorbeeld van waarom LEGOLAND glutenvrij me echt meeviel!

LEGOLAND glutenvrij Castle hotel ervaring - Mama's Meisje blog

Glutenvrij ontbijt bij LEGOLAND Castle Hotel

Tijdens ons tweede bezoek aan LEGOLAND Billund logeerden we in het prachtige LEGOLAND Castle Hotel. Een ontbijtbuffet was hierbij inbegrepen. Van tevoren deed ik uitgebreid navraag en research naar LEGOLAND glutenvrij en ook naar de mogelijkheden in het hotel maar ik kreeg amper informatie los. Daarom ben ik op beide ontbijtochtenden even losgegaan met foto’s maken, zodat een volgende glutenvrije ouder iets beter weet wat er verwacht kan worden van de glutenvrije opties. Die waren wat ons betreft prima: dat we geen croissantjes, zoete traktaties en dergelijke hoeven te verwachten, daar is onze dochter inmiddels al aan gewend. Wat we wel aantroffen, waren lekkere glutenvrije broodjes, roggebrood en op de tweede dag ook crackers. Er waren glutenvrije ontbijtgranen en er was Nutella, dat ook glutenvrij is. Bij het overige beleg staan kaartjes met allergenen vermeld, maar je houdt bij een buffet natuurlijk altijd het risico op kruisbesmetting. Wij vroegen aan de medewerker om een apart bordje met kaas, dit was geen enkel probleem. Ook lagen er diverse fruitsoorten en gekookt ei, dus al met al genoot onze dochter van een stevig ontbijt. Toereikend genoeg voor een dagje avontuur! Voor wie ook lactosevrij eet: er was lactosevrije melk, boter en yoghurt aanwezig bij het glutenvrije gedeelte van het buffet. Tevens waren we ’s avonds uitgenodigd in het Panorama buffetrestaurant, dat in het LEGOLAND Hotel ligt. Hoewel daar wel allergenen staan aangegeven, is de kans op kruisbesmetting hier groot. Wij overlegden met een medewerker en zij waren meer dan behulpzaam. Je maakte onze dochter op dat moment heel blij met een bordje patat. Speciaal voor haar gebakken in schone olie en ze heeft heerlijk gesmuld. Kreeg het niet eens helemaal op, haha! TIP: Op de hotelkamer is een koelkastje aanwezig. Klein en compact, maar ruimte genoeg om wat gekoelde glutenvrije snacks in te bewaren voor tijdens je bezoek.

Legoland glutenvrij attractiepark Billund - Mama's Meisje blog

LEGOLAND glutenvrij & tips

Als laatste natuurlijk hetgeen waar het meest op gezocht word: LEGOLAND glutenvrij! Tijdens ons vorige bezoek aan het pretpark namen wij zelf broodjes en snacks mee en hebben we geen gebruik gemaakt van de horecafaciliteiten in LEGOLAND zelf. Deze keer werden we echter uitgenodigd om te lunchen in een restaurant naar keuze in het attractiepark. Tijdens ons bezoek waren niet alle restaurants geopend, maar ik had geen stress. Ik stuitte in mijn voorbereidingen namelijk op een Deense website over glutenvrij eten en het is echt een aanrader om dit artikel te lezen als je van plan bent om naar Billund te komen. Je kunt de pagina vertalen naar het Nederlands en leest dan per restaurant of horecapunt in LEGOLAND welke glutenvrije opties er verkrijgbaar zijn. Wij lunchten bij Burger Kitchen, waar onze dochter een cheeseburger op een glutenvrij broodje kreeg. Zoals je ziet, werd deze duidelijk gemarkeerd en was deze netjes verpakt. Het broodje was echt prima: niet droog en lekker van smaak. Op de foto zie je trouwens dat er al aangevallen werd en dat de sla er al tussenuit was geplukt, want dat viel dan weer niet in de smaak. Kleinigheidje hou je altijd! Maar na het lezen van deze blog weet je hopelijk iets meer over hoe LEGOLAND glutenvrij geregeld heeft. Voor ons was dit toereikend genoeg om er tijdens beide bezoeken een fantastisch verblijf van te maken!

Over de rest van ons verblijf lees je in onderstaande blogs meer:

Hoe is jouw ervaring met LEGOLAND glutenvrij? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog