Een tijdje geleden liepen we het kabouterpad in Nijverdal. Wat een leuk uitje met onze peuter was dat! Omdat ik dit echt een aanrader vind, zette ik alle kabouterpaden van Nederland op een rijtje. Benieuwd of er een kabouterpad bij jou in de buurt zit? Het zijn er 76, dus er zit er vast een in jouw omgeving… Kijk maar snel verder!

Leuk uitje voor peuters

Als je op zoek bent naar een leuk uitje voor peuters, dan is het kabouterpad mijn persoonlijke aanrader. Het is alweer een tijdje geleden dat wij naar de Sallandse Heuvelrug reden om daar het kabouterpad te lopen. Bij de balie haalden we een rugzakje en het kabouterboek op. Ook kreeg Suus een puntmuts, maar als echte peuter wilde ze die (en het rugzakje trouwens ook) natuurlijk niet op ;) Op avontuur en op zoek naar kabouters in het bos: perfect voor een peuter! Omdat het mooie weer en de vakanties er weer aankomen, zette ik alle kabouterpaden van Nederland voor je op een rijtje. Ook een aanrader: dit overzicht van de leukste kinderboerderijen in Nederland! Per provincie vermeld en veelal gratis of budgetproof!

kabouterpad de leukste kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Wat is een kabouterpad?

Een kabouterpad is een wandelroute speciaal voor jonge kinderen van ongeveer 3 tot 6 jaar. Onze dochter is 2 en zij vindt het ook ontzettend leuk, dus ik zou de grens van 3 jaar niet al te streng nemen. De afstand van een kabouterpad is dan ook niet lang: zo’n 500 tot 1500 meter. Bij de meeste kabouterpaden (o.a. bij de buitencentra van Staatsbosbeheer) kun je een knapzak en een opdrachtenboek ophalen, waarna je kleintje als kabouter op pad gaat. Door liedjes te zingen en te luisteren naar de kabouterverhalen, ga je op zoek naar de kabouters! En dat is leuk, een echt low budget uitje en ook een leuk idee voor bijvoorbeeld een kinderfeestje! Ik heb alle kabouterpaden per provincie gerangschikt, zodat je ze makkelijk op kunt zoeken. Om het nog makkelijker te maken, staat hieronder een klikbare inhoudsopgave. Bij ieder kabouterpad staat informatie en een link naar de website, waar je uiteraard nóg meer informatie kan vinden! Let op: niet bij ieder kabouterpad zit een puntmutsje en knapzak inbegrepen. Ook is het verstandig om de gelinkte website te raadplegen in verband met de landelijke maatregelen en de invloed op de openingstijden.

Inhoudsopgave

kabouterpad kabouterpaden in nederland overzicht per provincie - Mama's Meisje blog

Kabouterpaden in Friesland

Twee van de zes kabouterpaden in Friesland liggen op de Waddeneilanden. Daarnaast is er één kabouterpad gevestigd in een heus museumdorp! Ook is er een kabouterpad in de Naturij in Drachten, een budget uitje in Friesland!

Allingawier – Kabouterpad Fries Museumdorp

2022: Op de website van het Fries Museumdorp is geen informatie meer te vinden over het kabouterdorp. Ik ga er vanuit dat dit opgeheven is! In Allingawier, het Fries Museumdorp, komt de geschiedenis tot leven. In dit pittoreske museumdorp is niet alleen genoeg te bekijken, aan de kleintjes is ook gedacht! Naast leven als een kleine boer, bootje varen, zwieren aan de kabelbaan, steltlopen of hoepelen, is er ook een heus kabouterpad te vinden. Samen met kabouters Abe, Siebe, Klaas en Jelle gaat je kleintje op zoek naar de geiten die per ongeluk zijn ontsnapt. Bij de receptie krijgen de kinderen kleurpotloden en een speurkaart met allerlei opdrachten. Na afloop ontvangen ze een lekkere beloning voor het harde speurwerk! Het kabouterpad bevindt zich in het museum. De entreeprijs voor het museum is €4,50 (kinderen tot 12 jaar gratis). Wij brachten al eens een bezoekje aan het museumdorp (wat in de tussentijd dus veranderd is), maar een dagje Sanjes Safari is ook een aanrader!

Leeftijd: peuters en kleuters
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Sichting Aldfaers Erf, Meerweg 4 te Allingawier

Terschelling – Kabouterpad Terschelling

Het kabouterpad op Terschelling is goed te doen voor peuters en kleuters én geeft vermoeide beentjes de mogelijkheid om halverwege te stoppen. Een opdrachtenboekje is voor €1 verkrijgbaar bij VVV Terschelling en de Natuurschuur van Staatsbosbeheer in Lies. De route is ongeveer 2 kilometer lang en niet rolstoel- of kinderwagenvriendelijk.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 tot 2 uur
Locatie:  Natuurschuur, Duinweg 4 te Lies

Oudemirdum – Kabouterpad Elfbergen

Het kabouterpad Elfbergen in het Friese Oudemirdum is ongeveer 1 kilometer lang en er is ruimte om te picknicken. De prijs per kind is €3,50, dat is inclusief een kabouterboekje en een kaboutermuts. Reserveren kan bij Informatiecentrum Mar en Klif, dat op 10 fietsminuten van het kabouterpad ligt. In de omgeving is nog veel meer te doen: bij het bezoekerscentrum Mar en Klif zijn nog veel meer routes door bos Elfbergen of het Rijsterbos voor (oudere) kinderen. Bijvoorbeeld het Hippe Heksen en Paddestoelenpad, Dassenpad, Spechtenpad, Bosbeestenpad en rugzakroutes voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook is er een speciale tabletroute ‘Quest door het landschap’ ontwikkeld die geschikt is voor kinderen van 4-12 jaar.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Bezoekerscentrum Mar en Klif, De Brink 4 te Oudemirdum

Appelscha – Kabouterpad Drents-Friese Wold

Het kabouterpad Drent-Friese Wold in Appelscha is in ongeveer 1 uur te lopen (1500 meter) en toegankelijk wanneer het bijbehorende bezoekerscentrum geopend is. Reserveren is niet nodig. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €3,50 per set (opdrachtenvel, kaboutermuts en kabouterspeldje) en €1,50 voor een extra muts en speldje. De prijs is inclusief een pakje drinken en koek. Je betaalt een borg van €20.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a te Appelscha

Sneek – Kabouterpad Rasterhoffpark

Ik moest even wat navraag doen, maar kreeg uiteindelijk van verschillende volgers op Instagram de bevestiging dat er inderdaad een kabouterpad in het Rasterhoffpark in Sneek zit. Het is klein, maar erg leuk en het ligt zo’n beetje tegen de rand van het ‘bos’ waar je met de auto naar hotel Van der Valk rijdt. Daar zijn voldoende parkeerplaatsen en je loopt er zo het Rasterhoffpark in, toegang is gratis. Wel uitkijken voor brandnetels!

Locatie: Van der Valk Sneek, Burgemeester Rasterhofflaan 1 te Sneek

Vlieland – Kabouterspeurtocht de Noordwester

In de Noordwester op Vlieland woont Bastiaan de kabouter en hij heeft een leuke kabouterspeurtocht opgezet voor kinderen! De kabouterspeurtocht is te koop bij de balie van De Noordwester. Je krijgt dan een knapzak met daarin een kaboutermuts, de routebeschrijving plus opdrachten, kleurpotloden en een bon om in De Noordwester kabouterpannenkoeken met ranja te komen eten. Kosten: €12,50 per tocht, 2e kind en meer €2,50 p.k. extra.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De Noordwester, waddencentrum en zeeaquarium, Dorpsstraat 150 te Vlieland

Sallandse heuvelrug Nijverdal kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

 

Kabouterpaden in Groningen

Welke van de zes kabouterpaden in Groningen ga jij bezoeken?

Kolham – Kabouterpad Roegwold

De route van kabouterpad Roegwold in Kolham is 1,5 kilometer lang en kost €5 per kind (tot 12 jaar). Je krijgt een knapzak en een kabouterboek mee, die beide weer retour moeten worden gebracht. Daarnaast wordt €15 borg gerekend.

Leeftijd: 3-6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, route is 1,5 km
Locatie: Buitensportbedrijf Ecomotion, Hoofdweg 137 te Kolham

Slochteren – Kabouterpad het Slochterbos

In het Midden-Groningse Slochteren is ieder najaar een kabouterpad te vinden bij Landgoed Fraeylemaborg. Naast Kabouterpad het Slochterbos worden er dan ook een heleboel andere leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Op de website kan ik geen informatie vinden over de kosten. Het park is altijd toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Leeftijd: t/m 12 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Hoofdweg 88A te Slochteren

Steendam – Kabouterpad Steendam

In het Steendamsterbos vind je het kabouterpad Steendam. De hoofdroute is 2,3 kilometer lang, maar er is ook een route van 1 kilometer nodig als de kleine beentjes dat beter volhouden. Naast de website is er ook een Facebookpagina waar meer informatie te vinden is over dit kabouterpad.

Leeftijd: kinderen en volwassenen
Tijdsduur: niet vermeld, route van 2,3 km en van 1 km
Locatie: Damsterweg 20 te Steendam. De start van het pad vind je schuin tegenover het Podiumcafé Peter en Leni, aan de overkant van het afwateringskanaal.

Lauwersoog – Kabouterpad Lauwersmeer

Met een puntmuts op het hoofd en rood geschminkte wangen kan je kleintje een route van 500 tot 1500 meter lopen op het kabouterpad Lauwersmeer in Lauwersoog. De puntmuts mag na afloop mee naar huis, de knapzak en het kabouterboek moeten retour. Kosten: €5 per kind (t/m 12 jaar).

Leeftijd: 3-6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1 te Lauwersoog

Sellingen – Kabouterpad Sellingen

Het kabouterpad in Sellingen is alleen geopend wanneer de Noordmee, Hof van Sellingen en Tourist Info geopend zijn (deze zijn tijdens de wintermaanden gesloten).  Het pad is 1,3 km lang en de kosten bedragen €3,50 per kind of €1 per kind voor scholen (zonder consumpties). Knapzakken en kabouterboek dienen na afloop te worden geretourneerd.

Leeftijd: 3-7 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, route is 1,3 km
Locatie: De Noordmee, Dennenweg 1a te Sellingen

Kornhorn – Kabouterpad Curringherveld

Het kabouterpad in Kornhorn ligt in natuurgebied Curringherveld en kunnen van maandag tot en met zaterdag gereserveerd worden. Dat is mogelijk voor €1,50 per persoon, waarbij je geplastificeerde opdrachtkaarten, een handleiding met plattegrond en een kistje met de benodigde materialen meekrijgt. Het kabouterpad loopt langs 13 opdrachten waarbij de hulp van een ouder per groepje kinderen wordt aangeraden. Na afloop is het mogelijk om gebruik te maken van de vuurplaats om broodjes te bakken. Meer informatie staat in deze folder.

Leeftijd: niet vermeld, ‘voor de jongsten’
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Provincialeweg 27 te Kornhorn. De ingang van dit pad ligt naast Auto Quick, tegenover garage Kruizinga en gaat in zuidelijke richting.

Kabouterpad Drenthe erop uit met kinderen bos wandeling speelbos - Mama's Meisje blog

Kabouterpaden in Drenthe

Je kunt je geluk niet op als je op zoek gaat naar kabouterpaden in Drenthe. Deze provincie is sowieso enorm veelzijdig en kindvriendelijk!

Drouwen – Kabouterpad bij het Boomkroonpad

Het kabouterpad van Drouwen is zo’n 1500 meter lang en na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. De kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar) en €20 borg. In de knapzak zit iets lekkers (geen speciale dieetwensen mogelijk), maar deze én het kabouterboek moeten na afloop worden ingeleverd bij het Buitencentrum Boomkroonpad.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 tot 1,5 uur
Locatie: Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4 te Drouwen

Eext – Rijk der Kabouters

Niet alleen een kabouterbos, maar een heel familiepark in het teken van kabouters. Bij het Rijk der Kabouters in Eext kunnen kinderen zich de hele dag onderdompelen in het kabouterleven! In het kabouterbos kan gewandeld worden en onderweg komen de kleintjes tal van verhaaltjes, gedichtjes en feitjes tegen over kabouters. Maar er is meer! Wat dacht je van een skelterbaan, kaboutergolf, een speeltuin met springkussen en een kabouterhut met speelhoek? De entreeprijs van het Rijk der Kabouters is €7,50 per persoon (kinderen 0-12 maanden gratis). Meer informatie vind je hier!

Leeftijd: t/m 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Rijk der Kabouters, Gieterstraat 20 te Eext

Odoorn – Kabouterpad Odoorn

Het kabouterpad in Odoorn is 1,5 kilometer lang en draait om de lieve heks Ipsewipse, die met een toverdrankje van de uitkijktoren valt. Doordat de toverdrank ook valt, valt iedereen in slaap, behalve de kabouterkinderen! Die kunnen helpen om al wandelend op het kabouterpad een nieuwe toverdrank te maken.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Poolshoogte, Boswachter Meelkerlaan 5 te Odoorn

Emmen – Kabouterpad Emmen

Het Kabouterpad Emmen is een gratis route voor groot en klein door een gedeelte van de Emmerdennen. Je kunt kiezen uit twee afstanden: 2100 meter of 1100 meter. Er zijn verder geen voorzieningen aanwezig, dus je zou zelf iets lekkers en een puntmuts mee kunnen nemen. Dit kabouterpad heeft geen website, wel een Facebookpagina.

Leeftijd: ‘groot en klein’
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: er wordt geadviseerd om de navigatie in te stellen op Laan van de Bork 101 in Emmerhout of aan het zandmeertje van de Boslaan.

Meppen – Kabouterpad ’t Witte Zand

Sinds 2018 heeft camping ’t Witte Zand in Meppen een eigen kabouterpad direct naast de camping. Dit kabouterpad is niet alleen bedoeld om te bewandelen, maar kan ook door middel van een ponyritje (onder begeleiding), op één van de skelters van de camping of op de fiets gedaan worden. Meer informatie over dit kabouterpad vind je hier!

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Camping ’t Witte Zand, Middendorpsstraat 16 te Meppen

Zuidwolde – Kabouterpad het Kabouterwoud

Achter Pannenkoekenhuis het Kabouterwoud in Zuidwolde ligt het kabouterpad. Naast leuke kabouters, kom je onderweg allemaal borden met verhaaltjes, liedjes en spelletjes tegen. In het restaurant kun je een kaboutermuts kopen en kan je kleintje zijn of haar wangen rood laten schminken. Het kabouterpad is ook onderdeel van het arrangement voor een kinderfeestje, waarbij de kleintjes na afloop kunt genieten van een heerlijke pannenkoek in het Kabouterwoud! Helaas staan er geen prijzen vermeld. Meer informatie over dit uitje vind je hier.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Pannenkoekenhuis het Kabouterwoud, Ommerweg 59 te Zuidwolde

Ruinen – Kabouterroute de Wiltzangh

Op vakantiepark de Wiltzangh in Ruinen is een heuse kabouterroute aanwezig. Tijdens deze speurtocht met puntmuts, baard en knapzak, kunnen de kleintjes allemaal leuke opdrachten doen. Deze items moeten na afloop wel worden ingeleverd.

Leeftijd: 4 t/m 10 jaar
Tijdsduur: 1,5 uur
Locatie: Vakantiepark de Wiltzangh, Witteveen 2 te Ruinen

Exloo – Kabouterland Exloo

Kabouterland Exloo is het leukste kabouteruitje voor de kleintjes! In Kabouterland is heel veel speeltuinpret, zowel binnen als buiten. Wat dacht je van een trollengrot, mysterieuze kabouterstenen en een overdekt wandelpad dat loopt langs bijzondere planten en kleine exotische dieren. Tijdens ons verblijf in Roompot Hunzedal hadden we dit uitje op de planning staan, maar helaas gooide de griep roet in het eten. We willen er sowieso graag nog eens naartoe! De entree bedraagt €8,50 per persoon (kinderen tot 2 jaar gratis) en meer informatie vind je hier.

Nijverdal kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpaden in Flevoland

Op zoek naar kabouterpaden in Flevoland? Er zijn niet alleen vijf ‘gewone’ kabouterpaden, er is zelfs een groot kabouterbos waar je kleintje zich de hele dag kan vermaken!

Almere – Kabouterpad Almeerderhout

De puntmuts die je krijgt tijdens het lopen van het kabouterpad Almeerderhout in Almere, mag je na afloop houden. De route is 500 tot 1500 meter en de kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar). Daarnaast wordt €10 borg gerekend en moeten de knapzak en het kabouterboek na afloop weer terug.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten (afhankelijk van route, afstand is 500-1500 meter)
Locatie: Buitencentrum Almeerderhout, Kemphaanlaan 4 te Almere

Zeewolde – Kabouterpad Speelbos de Zevensprong

Via de website van Staatsbosbeheer kun je verschillende themaroutes downloaden voor dit kabouterpad in Zeewolde. Kies er eentje die past bij het seizoen en ga, samen met je kleintje, op zoek naar kabouters! De route is 750 meter lang en de toegang is gratis.

Leeftijd: 4 tot 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, de route is 750 meter
Locatie: Werkschuur De Zevenhorst, Groenewoudseweg 7 te Zeewolde

Bant – Kabouterpad Kuinderbos

Als je kleintje alle kabouteropdrachten van het kabouterpad Kuinderbos in Bant hebt gedaan, ligt er na afloop een kabouterdiploma klaar! Dit kabouterpad moet altijd minimaal 24 uur van te voren gereserveerd worden. De prijs is €6 per kind (t/m 12 jaar), deze prijs is inclusief gevulde knapzak, brandhout en broodjes voor kampvuur, kaboutermuts*, kabouterboekje* en kabouterdiploma* (* mag je houden).

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: kabouterpad 1 uur, kampvuur maken en broodjes bakken 0,5 uur
Locatie: Werkschuur en boswachterijwinkel Kuinderbos, Hopweg 21 te Bant

Lelystad – Kabouterpad Oostvaardersplassen

Het kabouterpad Oostvaardersplassen in Lelystad is 500 tot 1500 meter lang. De kosten per kind zijn €5 (t/m 12 jaar) en er wordt €15 borg gerekend. De puntmuts mag je houden, de knapzak en het kabouterboek moeten retour.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1 te Lelystad

Lelystad – Kabouterpad Rivierduinpad

Het kabouterpad aan de Visvijverweg in Lelystad is een hobbyproject van een boer die in de boerderij naast het bos woont. Ik kon niet veel informatie vinden, alleen een brochure van het Landschapsbeheer Flevoland, waarin staat dat het gratis toegankelijk is. “Een korte wandeling voor de kleintjes over een kronkelend bospad“.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Visvijverweg 41 te Lelystad. De start is tegenover de boerderij bij het theehuisje. U kunt uw auto parkeren in de brede wegberm.

Dronten – Het Grote Kabouterbos

In het Grote Kabouterbos in Dronten valt van alles te beleven! In dit spannende stukje bos kan je kleintje spelen in kabouterhuisjes, op de kaboutertrimbaan, het kabouterpadlopen, springen op de trampoline en kijken bij de dieren. Na het spelen kun je aanschuiven voor een pannenkoek of ijsje. Toegang is gratis, meer informatie staat op de website.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: zie openingstijden
Locatie: Het Grote Kabouterbos, Roggebotweg 21, Dronten

tips peuteruitjes kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpaden in Overijssel

Van alle kabouterpaden in Overijssel hebben wij tot nu toe alleen die in Nijverdal bezocht. Die in Enschede en in Bornerbroek staan zeker op ons to visit lijstje!

Lemelerveld – Kabouterdorp Natuurlijk Heidepark

Mijn meest recente ontdekking is het kabouterdorp en bijbehorende kabouterpad van Natuurlijk Heidepark in Lemelerveld. Wauw, wat een ontzettend leuk plekje lijkt me dat! De toegang tot het kabouterdorp is gratis, dit is een soort speelgedeelte waar kinderen veilig kunnen spelen (er is vanaf hier geen toegang tot het nabijgelegen zwemgedeelte mogelijk). Het kabouterpad is alleen toegankelijk onder begeleiding van een volwassene en tegen betaling. Dit kost €6 per kind en zij ontvangen dan een rugtasje met daarin een kaboutermuts en een koekje. De begeleiders ontvangen een speciale tas met daarin de attributen die onderweg nodig zijn. De kabouters wijzen de weg! Na inleveren van het rugtasje krijgt ieder kind een tegoedbon voor chips of een ijsje. De gezellige paddestoelenhuisjes spreken tot de verbeelding dus dit plekje gaan we zéker nog eens bezoeken!

Leeftijd: tot ongeveer 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Natuurlijk Heidepark, Zwembadlaantje 8 in Lemelerveld

De Lutte – De Kaboutertocht van Oerrr

De kabouterpaden in Overijssel kunnen er sinds kort weer eentje bij optellen: de Kaboutertocht van Oerrr! Dit kabouterpad begint bij Pannenkoekhoes De Stroper waar voor de huurprijs €7,50 een tas kan worden afgehaald, is ongeveer 2 kilometer lang en daarmee geschikt voor de allerkleinsten. Bij iedere kabouter langs de route is een activiteit, spel of opdracht. Houdt er rekening mee dat de paden af en toe modderig kunnen zijn. Na afloop is er een kabouterdiploma en een glas limonade voor de kinderen! Wil je liever reserveren, neem dan telefonisch contact op met het pannenkoekenhuis.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Pannenkoekhoes De Stroper, Bentheimerstraat 25 in De Lutte

Nijverdal – Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

Het kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal is er eentje van 500 tot 1500 meter en na afloop mag je de puntmuts meenemen. Voor €5 per kind (t/m 12 jaar) krijg je die, een knapzak, een kabouterboek én rood geschminkte wangen. Er wordt €10 borg gerekend en knapzak + kabouterboek dienen na afloop weer te worden ingeleverd. Wij gaan regelmatig wandelen in dit bos en er is ook een speelbospad,waar kleine avonturiers op een 2 kilometer lange route hutten kunnen bouwen, een dassenburcht binnen kunnen gaan en er naar hartenlust geklommen en geklauterd kan worden.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281 te Nijverdal

Haaksbergen – Kabouterpad de Watermölle

Het kabouterpad in Haaksbergen ligt bij de Watermölle en deze kaboutertocht varieert van 900 tot 2700 meter. Tijdens de openingstijden van de kiosk (dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur) kun je een kidspakket afhalen voor €5 per kind. Hierin zitten verschillende lekkernijen, drinken en de instructies en opdrachten voor de kaboutertocht. Ook kunnen voor €2,50 per stuk kaboutermutsjes worden aangeschaft. Na afloop van de tocht ligt er een leuke verrassing klaar. Voor de iets grotere kinderen is er een speurtocht, die duurt ongeveer een uurtje.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De Watermölle, Watermolenweg 3 te Haaksbergen

Bornerbroek – Kabouterbos Krikkenhaar

In het bos rondom het Nivonhuis in Bornerbroek is alle ruimte voor de kleintjes om op zoek te gaan naar kabouters. De kinderen krijgen een kaboutermuts, knapzakje, kabouterlimonade en een echt kabouterdiploma.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Natuurvriendenhuis Krikkenhaar, Krikkenhaar 11 te Bornerbroek.

Ossenzijl – Kabouterpad Weerribben

Ook in Ossenzijl ligt een kabouterpad. Hier betaal je €5 per kind (tot 12 jaar) en dien je €15 borg te betalen, om na afloop het kabouterboek en de knapzak weer in te leveren.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum Weerribben, Hoogeweg 27 te Ossenzijl

Rouveen – Kabouterpad de Veldschuur

Tussen Rouveen en Hasselt ligt natuurgebied De Olde Maten. Bij de Veldschuur is een educatief kabouterpad voor kleuters. Deelname kost €5 per kind en is inclusief een koekje, sapje en een verrassing.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De Veldschuur, Wijkweg 2 Rouveen

Mariënheem – Kabouterpad  Mariënheem

Sinds kort is er in het parochiebos in Mariënheem een kabouterpad geopend! Achter de kerk is een bos dat helemaal is ingericht als kabouterpad, ontzettend leuk voor de allerkleinsten! Parkeren is gratis, entree ook.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De kerk zit aan de Nijverdalseweg 32 te Mariënheem, het parochiebos vind je aan de zijstraat (De Jongstraat).

Enschede – Kabouterpad landgoed Hof Espelo

Het kabouterpad dat gelegen is op het Enschedese landgoed Hof Espelo is te reserveren als onderdeel van een kinderfeestje. Daarnaast is er een mooi speelbos waar kinderen van 4 t/m 12 jaar onder begeleiding kunnen klimmen en klauteren! Meer informatie vind je op de website van Landschap Overijssel.

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Koetshuis Hof van Espelo, Weerseloseweg 259 te Enschede

Vroomshoop – Kabouterpad Zandstuvebos

Het kabouterpad in Vroomshoop is in september 2021 geopend, begint op de parkeerplaats bij Aquapark de Zandstuve en loopt parallel aan de ijsbaan en het zwembad. De route is circa 1 kilometer lang en er zijn wel parkeerplaatsen, maar kom op de fiets als dat kan. De foto’s op Facebook en op de website zien er echt enorm leuk uit! Meer informatie vind je hier.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Hammerweg 75 te Vroomshoop.

Zwolle – Kabouterpad Park de Stadshoeve

Park de Stadshoeve is bedoeld voor de inwoners van de Zwolse wijk Stadshagen en biedt een ontmoetingsplek waar activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Zo is er een kinderboerderij, kun je een historische wandeling maken, zijn er moes- en belevenistuinen en kan er gespeeld worden met een waterloop. En natuurlijk, je voelt ‘m al aankomen, is er ook een kabouterpad! Er zijn negen gekleurde kabouters verstopt in Kabouterpad Park de Stadshoeve en bij iedere kabouter zit een leuke seizoensgebonden opdracht. De prijs per kind is €1,50, hiervoor krijg je de looproute, een kabouterdiploma, een kleurplaat en een kaboutermuts. Meer informatie over het vooraf aanmelden vind je hier.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: één uur
Locatie: Arendshorstlaan 23 te Zwolle. Kom je met de auto dan is de “kleine” parkeerplaats beschikbaar bij de entree van het park. Je kunt ook bij het winkelcentrum parkeren en dan langs de dierenwijde naar de Stadshoeve lopen.

Kabouterpad Overijssel overzicht tips uitje met kinderen - Mamas Meisje blog

Kabouterpaden in Gelderland

Maar liefst acht (!) kabouterpaden in Gelderland. Heb jij er al eens een bezocht?

Renkum – Kabouterpad Renkums Beekdal

Met een mooie kaboutermuts en geschminkte rode wangen kan je kleintje in Renkum op zoek naar kabouters! Het kabouterpad is 800 meter lang en na afloop krijgt je avonturier nog een leuke verrassing mee. De kosten bedragen €5 per kind (t/m 12 jaar) en is inclusief een consumptiebon voor limonade bij het naastgelegen restaurant De Beken. Er moet €10 borg betaald worden en zowel knapzak als kabouterboek moeten na afloop worden ingeleverd.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170 te Renkum

Beek-Ubbergen – Kabouterroute

In Beek-Ubbergen is een kabouterpad van maar liefst 5 kilometer, die vertrekt vanaf hotel-restaurant ’t Spijker. Via deze website kun je een opdrachtenboekje en routefolder downloaden. Deze kaboutterroute is geschikt voor kinderen, maar de leeftijd wordt niet vermeld. De afstand is wel een puntje van aandacht in vergelijking met de meeste andere routes uit dit overzicht. Op de website van Visit Nijmegen staat echter dan de route 2 kilometer lang is… Verwarrend! Het boekje is te koop bij het startpunt en bij VVV Rijk van Nijmegen voor €1,50 óf gratis te downloaden via bovengenoemde websites.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: 1 uur (houdt rekening met de afstand van 5 km!)
Locatie: Hotel-Restaurant ’t Spijker, Rijksstraatweg 191 te Beek-Ubbergen

Nunspeet – Kabouterpad Nunspeet

Het kabouterpad in Nunspeet is ongeveer 1 kilometer lang, kost €5 per kind (t/m 12 jaar) en €10 borg. De knapzak en het opdrachtenboek moeten na afloop weer worden ingeleverd!

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Bezoekerscentrum Nunspeet, Plesmanlaan 2 te Nunspeet

Hoenderloo – Kabouterpad Hoenderloo

Het kabouterpad Hoenderloo is 800 meter lang en omdat het in toeristisch gebied ligt, zijn er diverse startlocaties vanaf verschillende recreatieparken. Let even op welke aanlooproute je neemt, want die varieert van afstand. De kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar), dat is inclusief een koek, sap en een verrassing.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: zie website voor diverse startpunten

Hummelo – Kabouterpad Jena

Een kabouterpad in combinatie met GPS: vernieuwend! Er zijn 2 afstanden mogelijk: een korte route van 2 kilometer en een langere van 5 kilometer. Beide vertrekken vanaf Camping Jena in Hummelo en na afloop van deze leuke actieve kabouterspeurtochten krijgen de kleintjes een leuke verrassing. Kosten voor huur van de GPS is €5, tevens dient er €50 borg te worden betaald.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Camping Jena, Rozegaarderweg 7 te Hummelo

Ruurlo – Kabouterpad Achterhoek

Het kabouterpad Achterhoek in Ruurlo vertrekt vanaf pannenkoekenboerderij de Heikamp, waar nog veel meer leuks te doen is! Het opdrachtenboekje (€4,95) en de kaboutermuts (€2,50)  voor dit kabouterpad zijn tijdens openingsuren te koop bij de pannenkoekenboerderij en VVV Ruurlo. Verder is er een klimbos, het grootste heggendoolhof van Nederland, een speeltuin en een spannende Roekoetocht voor avonturiers van 6 t/m 12 jaar. Dat is nog maar een kleine samenvatting, dus kijk echt even op de website van de Heikamp voor meer informatie!

Leeftijd: 2 t/m 6 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Locatie: Pannenkoekenboerderij de Heikamp, Hengeloseweg 2 te Ruurlo

Nijmegen – Kabouterpad de Bastei

Aan de Nijmeegse Waalkade vind je de Bastei: een informatiecentrum voor natuur en cultuurhistorie. Hier komen heden en verleden samen, kun je een spectaculair museum bezoeken, de 16e-eeuwse verdedigingstoren aanschouwen en op een leuke manier kennismaken met het verleden van Nijmegen. Speciaal voor kinderen is er een kabouterpad, dat door natuurgebied de Stadswaard loopt. 15 kabouters nodigen de kinderen door middel van vragen uit om in de natuur te ruiken, voelen, proeven, kijken en luisteren. Op de website staat niets vermeld over de prijs, wel staat er vermeld dat het informatiecentrum gratis toegankelijk is.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Waalkade 83-84 te Nijmegen.

Groesbeek – Kabouterroute Avonturenbos Stekkenberg

Avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek is een gratis toegankelijk speelbos waar ook een soort van kabouterroute is. Daar zijn van boomstronken huisjes gemaakt waarin kabouters wonen. Kinderen kunnen de deurtjes open doen en er is nog veel meer te doen in dit avonturenbos. Er zijn verschillende afdelingen ingericht voor kinderen van de leeftijd 3 t/m 6 jaar en 7 t/m 12 jaar. Via de Facebookpagina blijf je het beste op de hoogte van alle activiteiten.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Per auto is het speelbos het gemakkelijkst bereikbaar door vanaf de Nieuweweg de afslag Stekkenberg te nemen, dan via de Bosbesstraat naar de (nieuwe straat) Koekeleklef. Parkeren in de wijk. De ingang van het speelbos ligt ter hoogte van de hoek Koekeleklef / Frambozenstraat.

Uitje voor peuters kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpaden in Utrecht

Ik zette alle kabouterpaden in Utrecht voor je op een rijtje.

Baarn – Kabouterpad Baarnse Bos

Kabouterpad Baarnse Bos in Baarn is een route van 500 tot 1500 meter en kost €5 per kabouter. Tevens wordt er €10 borg gevraagd. Als je kindje na afloop de stok inlevert en het opdrachtenboekje laat zien, krijgt je avonturier zijn/haar diploma! Het boekje mag mee naar huis worden genomen.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Eethuys-Café De Generaal, Lt. Gen. van Heutszlaan 5 te Baarn

Soest – Kabouterpad Restaurant ’t Hoogt

Gewapend met puntmuts en knapzak plus een Kabouterboek vol leuke opdrachten kunnen kinderen het kabouterpad bij restaurant ’t Hoogt in Soest lopen. De kosten zijn €5 per kind en na afloop ontvangen ze een kabouterdiploma.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Restaurant ’t Hoogt, Van Weerden Poelmanweg 220 te Soest

Leersum – Kabouterpad Leersumse Veld

Het kabouterpad Leersumse Veld in Leersum is vrij toegankelijk. Alleen in het weekend zijn voor de prijs van €5 per kind (t/m 12 jaar) een boekje, puntmuts en knapzak verkrijgbaar. Deze prijs is inclusief puntmuts, knapzak met eten en drinken, per groep een boekje en een kleinigheidje na afloop.

Leeftijd: vanaf 3 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, lengte route 1 kilometer
Locatie: De Veldschuur, Maarsbergseweg 18a te Leersum

IJsselstein – Kabouterpad IJsselstein

In het IJsselsteinse bos is een mooi kabouterpad uitgestippeld met allemaal leuke opdrachten. Onderweg leren de kinderen de mooie natuur van IJsselstein kennen. De route is ongeveer 1,7 kilometer lang en onderweg zijn er 8 opdrachten waarbij 12 kabouters gevonden moeten worden. Vooraf aanmelden kan online (vanwege tijdslot) en dit kabouterpad is maar tijdelijk geopend: van 21 april t/m 13 juni 2021 (van 13.00 – 18.00 uur). De kosten zijn €5 per kind. Bij de start ontvang je een knapzak inclusief puntmuts, pakje drinken, rozijntjes, speelgoedje, zoekboekje en een kleurplaat. Bij het terugbrengen van de knapzak ontvangen de kinderen bij de Roozeboom hun Kabouterdiploma.

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Tijdsduur: ongeveer een uur
Locatie: Restaurant Roozeboom, Noord IJsseldijk 89 te IJsselstein

Maarsbergen – Kabouterpad Landgoed Maarsbergen

Update november 2020: dit kabouterpad bestaat helaas niet meer!

Wandelen met kinderen kabouterpad Nederland per provincie - Mama's Meisje blog

Kabouterpaden in Noord-Holland

Twee van de kabouterpaden in Noord-Holland zijn gelegen op Texel. Grappig detail: dit ligt naast het vakantiepark waar wij in 2017 verbleven and I didn’t even know… Oeps!

Bovenkarspel – Kabouterpad Streekbos

Start- en eindpunt van kabouterpad Streekbos is het Streekbos Paviljoen. Deze wandeling van 1,3 kilometer over een schelpenpad is voor volwassenen in 20 minuten te doen, op aangepast tempo voor de kinderen zal het ongeveer een uurtje duren. Dit kabouterpad is het hele jaar begaanbaar én goed berijdbaar met wandel- of invalidenwagen. Een folder kost €1 per stuk, voor €2 koop je een kaboutermuts inclusief wasco en papier. Tijdens de zondagmiddagopenstelling (13.00-17.00 uur) te koop aan de balie van IVN West-Friesland. Doordeweeks is IVN op wisselende tijden geopend, eventueel ook te koop bij café/restaurant IJgenwijs.

Leeftijd: 3 t/m 8 jaar
Tijdsduur: ongeveer een uur
Locatie: Veilingweg 21 te Bovenkarspel

Amsterdam – Boskabouterpad Amsterdamse Bos

Helaas is het Boskabouterpad in het Amsterdamse bos opgeheven: er wordt gewerkt aan een alternatief. Zodra hier meer over bekend is, zal ik het uiteraard melden in dit overzicht!

Texel – Het Sommeltjespad

Sommeltjes zijn een soort aardmannetjes die volgens een legende op Texel wonen. Aan de kleine avonturiers om de versteende Sommeltjes langs de route op te zoeken! Volg de bruine route, het pad is aangegeven met een wegwijzer aan de weg. Ben je op zoek naar meer leuke uitjes op Texel? Check dan dit artikel!

Leeftijd: voor kleine kinderen
Tijdsduur: niet genoemd, afstand: 1,5 km
Locatie: Pelikaanweg, De Koog op Texel

Texel – Zelfpluktuin het Kabouterpad

Een ander pareltje op Texel is de Zelfpluktuin! Hier is een heus Kabouterpad waar kabouter Berry je alles leert over het maken van kabouterjam. Het kabouterpad is 900 meter en in de bijbehorende Boerderijwinkel kun je een kaboutermuts en de kabouterjam kopen. De kosten staan niet op de website vermeld. Dit kabouterpad is geopend wanneer de Zelfpluktuin ook geopend is: van 1 mei tot 26 oktober.

Leeftijd: 2 tot 10 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Middellandseweg 4 in Oudeschild

Castricum – De Tuin van Kapitein Rommel

In het centrum van Castricum ligt de Tuin van Kapitein Rommel. Deze tuin is opengesteld voor publiek en er worden regelmatig allerlei activiteiten georganiseerd. In het najaar zijn er met name activiteiten voor jonge kinderen, zoals in oktober een kabouterpad. De kosten zijn €3 per kind en het is raadzaam om de website in de gaten te houden over precieze data.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Stationsweg 3 in Castricum

Schoorl – Kabouterpad Schoorlse Duinen

In Schoorl zijn twee kabouterroutes: één waarmee je de hoogste duin van Nederland beklimt, de ander is meer geschikt voor jonge kinderen en wandelwagens. Bij de hoge duinroute hoort een opdrachtboekje à €2,50. Het kabouterpad Schoorlse Duinen heeft een afstand van 2 kilometer en de kosten zijn €5 per kind. Dat is inclusief drinken, een traktatie en de puntmuts die je kabouter na de tijd mag houden.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 te Schoorl. Navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan de Oorsprongweg op!

Bergen – Kabouterpad bij de Schaapskooi

Met een kaboutermuts, rood geschminkte wangen en een rugzak gaan de kinderen bij de Schaapskooi in Bergen op kabouterpad. Er kunnen maximaal 10 kinderen met één rugzak doen en na afloop wacht een glaasje limonade en een diploma. Kosten: €2,50 per kind en €10 borg, wel even reserveren van te voren!

Leeftijd: 4 t/m 7 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur
Locatie: Schaapskooi Bergen, Zeeweg 2 te Bergen

Castricum – Kabouterpad de Hoep

Bij Kabouterpad de Hoep in Castricum gaan de kleintjes op zoek naar kabouters Pim en Pientje. Deze kort uitgezette wandeling heeft een afstand van 2 kilometer en het bezoekje kan extra leuk worden gemaakt door een (gratis) bezoekje aan het bezoekerscentrum te brengen. De prijs is €8 per rugzak, waar maximaal 4 kinderen + 1 begeleider gebruik van kunnen maken. In de rugzak zitten een routebeschrijving en spannende opdrachten en materialen. De tocht is van te voren te reserveren, meer informatie vind je hier.

Leeftijd: 4 t/m 6 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur
Locatie: Bezoekerscentrum de Hoep, Johannisweg 2 te Castricum

Op avontuur kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpaden in Zuid-Holland

Enkele kabouterpaden in Zuid-Holland zijn gelegen in de duinen. Hoe bijzonder!

Lisse – Kabouterwandeling Kasteel Keukenhof

Verspreid op het landgoed van Kasteel Keukenhof staan 16 verschillende kabouterpaaltjes. De kabouterwandeling is 750 meter lang en start bij de grote kabouter naast de speeltuin (bij de Hofboerderij). Het is sowieso een aanrader om de website te bekijken, want er zijn ook een kinderboerderij en een speurtocht te vinden!

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Keukenhof 1 te Lisse

Alphen aan den Rijn – Kabouterbos Park Zegersloot

Vers van de pers, want het Kabouterbos Park Zegersloot in Alphen aan den Rijn is pas net geopend! In dit knusse stukje bos, dat omheind is met takken, kunnen de allerkleinsten ruim 300 kabouters vinden. Deurtjes in bomen en allerlei schattige kabouterhuisjes: dat spreekt zeker tot de verbeelding. Ik las dat het Prinses IreneBos, waar dit kabouterpad te vinden is, flink onder handen wordt genomen en dat er ook andere activiteiten zijn. Voor zover ik kan vinden, is de toegang gratis.

Leeftijd: 2 tot 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: er zijn 2 grote parkeerplaatsen:

  • Burgemeester Bruins Slotsingel 20, 2403 NC Alphen aan den Rijn: dit is aan de noordkant bij het bezoekerscentrum IVN, pannekoekenboerderij, klimpark en kinderboerderij.
  • Sportlaan 5, 2406 LD Alphen aan den Rijn: dit is bij de sportvelden aan de westkant dichtbij Wet ’n Wild.

Ridderkerk – Kabouterpad Waalbos

In november 2020 kreeg ik een leuk mailtje dat Kabouterpad Waalbos in Ridderkerk nog in dit overzicht ontbrak! Ik heb het natuurlijk direct toegevoegd. Dit pad is speciaal aangelegd voor jonge natuurliefhebbers en tijdens de wandeling zijn er diverse opdrachten te doen uit een speciaal opdrachtenboekje. Dit boekje is verkrijgbaar bij twee locaties, hierover vind je meer informatie op de website.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Parkeren nabij Ross Lovell, Waalweg 3 te Rijsoord (Ridderkerk). Vanaf hier kunt u makkelijk het Waalbos bezoeken.

Noordwijk – Duinkabouterpad Hollands Duin

Het Duinkabouterpad Hollands Duin in Noordwijk is 1,5 kilometer lang en start bij restaurant Langs Berg en Dal. De kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar), dat is inclusief een knapzak met wat lekker en een puntmuts die je kindje mag houden.

Leeftijd: 3 t/m 9 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Restaurant Lands Berg en Dal, Langevelderlaan 22 te Noordwijk

Delft – Kabouterpad Kerkpolder

In het bos in Kerkpolder ligt een kabouterpad / bosdierenpad. Via de Facebookpagina vind je precieze instructies over waar de ingang van het pad zich precies bevindt. De entree is gratis en als je begint met de kabouterroute, loop je daarna automatisch de bosdierenroute.

Leeftijd: 2 t/m 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Zie Facebookpagina voor precieze uitleg

Benthuizen – Kabouterpad Bentwoud

Kabouterpad Bentwoud te Benthuizen is een pad met een afstand van 1,2 kilometer. De prijs per kind is €5, inclusief koek, drinken, een kaboutermuts en een kabouterpin. Je kunt je aanmelden per groep (min. 1 en max. 6 kinderen). Elke groep krijgt 1 tas mee. Wil je boeken voor meer dan 6 kinderen, maak dan meerdere boekingen. De begeleidertas en kindertassen dienen na afloop weer te worden ingeleverd. De afhaallocatie voor de tassen is Restaurant Roest op Golfbaan Bentwoud.

Leeftijd: 3 tot 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, afstand is 1,2 km
Locatie: Parkeerplaats Bentwoud-West, Wilde Venenpad te Benthuizen

Oud-Beijerland – Kabouterpad Hoeksewaard

Het Kabouterpad in Oud-Beijerland is geschikt voor kinderen in de kleuterleeftijd en kost €2 per kind. Er worden 15 opdrachtkaarten meegegeven en de kleintjes krijgen een kaboutermuts. Als bij terugkomst de opdrachtkaarten worden ingeleverd, mogen de kleintjes een presentje uitzoeken. Willen de (groot)ouders ook een kaboutermuts? Dat kan voor €1,50!

Leeftijd: kleuterleeftijd
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Klein Profijt, Zalmpad 11 te Oud-Beijerland

Rockanje – Het Kabouterpad

Met een echte kaboutermuts op en een bolderkar vol materialen ligt op 100 meter van het bezoekerscentrum de kabouterweide. Het Kabouterpad in Rockanje is alleen voor groepen (minimaal 6, maximaal 30 kinderen) te boeken. De kosten zijn €2 per deelnemer.

Leeftijd: 4-6 jaar
Tijdsduur: minimaal 1,5 uur
Locatie: Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a te Rockanje

Rotterdam – Kabouterpad Plaswijckpark

In pretparkje Plaswijckpark in Rotterdam is, naast een heleboel ander vermaak, ook een kabouterpad te vinden! Het kabouterpad is onderdeel van Wandelwijck, het groene gedeelte van Plaswijckpark. Daarna kan je kleintje nog spelen in de speeltuin, dieren kijken, zoeven met de kabelbaan, varen met de rondvaartboot of genieten van de binnenspeeltuin. En dat is nog maar een klein gedeelte van álle activiteiten! Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €12,95. Meer informatie vind je hier!

Leeftijd: tickets vanaf 2 jaar (tot en met 1 jaar gratis)
Tijdsduur: n.v.t.
Locatie: Plaswijckpark, Ringdijk 20 te Rotterdam

Poortugaal – Kabouterpad Rhoon

Het startpunt van kabouterpad Rhoon is bij restaurant Abel Tasman, waar voor €6,50 een tasje met lekkers voor je klaar ligt. Wel even reserveren van tevoren! Ook betaal je €10 borg. De route is een kilometer lang en onderweg kun je allerlei leuke opdrachten doen. Na afloop krijgt je kindje een kabouterpin. De begeleider- en kindertassen moeten weer worden ingeleverd.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Locatie: Albrandswaardsedijk 194 te Poortugaal

Paddestoel speelbos nijverdal kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpaden in Zeeland

Er zijn vijf kabouterpaden in Zeeland, waarvan twee gelegen in een prachtig natuurgebied en in een speelbos!

Biervliet – Kabouterpad Braakman-Noord

Het kabouterpad Braakman-Noord is alleen te lopen als de Braakmanboerderij geopend is. Via deze website vind je daarover meer informatie. De route is 1500 meter lang en met rode wangetjes plus puntmuts kunnen onderweg allerlei opdrachten worden uitgevoerd. Na afloop ligt er een verrassing klaar!

Leeftijd: t/m 12 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Braakmanweg 5 te Biervliet

Westerschouwen – Kabouterpad Boswachterij Westerschouwen

In Westerschouwen kun je het kabouterpad bij de Boswachterij Westerschouwen wandelen. De prijs is €5 per kind (t/m 12 jaar) en €10 borg per groepje. Het tasje, de materialen en het opdrachtboekje moeten na afloop worden ingeleverd, de kaboutermuts mag mee naar huis.

Leeftijd: 2 t/m 7 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Excursieschuur Westerschouwen, Kraaijensteinweg 140 te Westenschouwen

Dreischor – Kabouterbos Dreischor

In Dreischor vind je in het Slingerbos Kabouterbos Dreischor. Dit kabouterpad is versierd met zo’n honderd beschilderde stenen. Van houten paaltjes zijn kabouters gemaakt en ook zijn er kleine trapjes, schommeltjes en wasrekjes met kabouterkleding te zien. Er zijn vier ingangen en bij iedere ingang staat een informatiebord. Via de Facebookpagina is er een puzzeltocht uit te printen waarbij de kleintjes in het kabouterbos op zoek kunnen gaan naar de deurtjes van de kabouterhuisjes. Het kabouterbos is geopend tot eind november en wordt in het voorjaar weer opgebouwd.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Molenweg 3 te Dreischor

Kapellebrug – Kabouterpad Clingse Bossen

In het speelbos in Clinge is een kabouterpad van 1,5 kilometer lang waar kinderen op zoek kunnen gaan naar kabouters. In het speelbos zijn verder een waterspeelpark, klimvoorzieningen en een klein openluchttheater.

Leeftijd: voor de allerkleinsten
Tijdsduur: niet vermeld, route is 1,5 km lang
Locatie: Clingse Bossen, Van Hogendorplaan te Kapellebrug

Renesse – Kabouterpad Renesse

In het bos rond Slot Moermond vind je Kabouterpad Renesse. Dit kabouterpad kent 2 routes met ieder hun eigen charme. De toegang is gratis, maar bij VVV Renesse en het nabijgelegen Fletcher Hotel zijn eventueel een routekaart en een rode puntmuts te koop. De kinderwagen kun je op dit kabouterpad beter thuislaten.

Leeftijd: kinderen t/m 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Slot Moermond, Stoofwekken 5 te Renesse

Kabouterpaden in Noord-Brabant

Mijn zoektocht leverde 12 kabouterpaden in Noord-Brabant op!

Sint Anthonis – Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis

Vanaf restaurant de Heksenboom is het zo’n 200 meter lopen naar het kabouterpad in Sint Anthonis. Het kabouterpad heeft een afstand van 1 kilometer en de kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar). Dat is inclusief pakje drinken en een koekje plus een klein aandenken achteraf. Ook wordt er €10 borg per rugzak gevraagd. Deze, de knapzak en het kabouterboek dienen na afloop geretourneerd te worden.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 1,5 uur
Locatie: Restaurant de Heksenboom, Bosweg 40 te Sint Anthonis

Steenbergen – Kabouterbos Steenbergen

Kabouterbos Steenbergen is het initiatief van een 11-jarige jongen en is pas net geopend. In dit kabouterbos, dat te vinden is in het Peetersbos in Steenbergen, zijn heel veel verschillende voordeurtjes en mini meubeltjes te vinden die tot de verbeelding spreken. Voor zover ik kan vinden, is de entree gratis. Er is een makkelijke én een moeilijke route!

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Kabouterbos Steenbergen is te vinden in het trim- of Peetersbosje aan de Krommeweg in Steenbergen

Breda – Kabouterpad Mastbos

Langs een route van anderhalve kilometer staan 25 kleurige kabouters waarbij opdrachten gedaan kunnen worden. Het kabouterpad Mastbos in Breda kun je lopen door het routeboekje te downloaden. Je kunt er ook voor kiezen om bij restaurant de Boschwachter een kaboutermuts af te halen en een kabouterarrangement te boeken (met kabouterdrinken en een kabouterpannenkoek).

Leeftijd: 4 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 1,5 uur
Locatie: Restaurant de Boschwachter Mastbos, Huisdreef 4 te Breda

Den Dungen – Kabouterpad Den Dungen

Het Kabouterpad Den Dungen is uniek in zijn soort, want er is zelfs een gratis app te downloaden waardoor je de kabouters kunt verstaan en het verhaal kunt horen! Dus laarsjes aan (het pad kan erg modderig zijn) en op avontuur! Kabouterpad Den Dungen is gratis toegankelijk.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Meersestraat in Den Dungen. Op de website staat een kaartje met routebeschrijving naar de start van het pad.

Eersel – Kabouterpad Kempen

Kabouterpad Kempen in Eersel is superleuk voor de kleintjes. De kinderen krijgen een kaboutermuts, rood geschminkte wangen en een hapje en drankje voor onderweg. Na de wandeling wacht een leuk aandenken. De spulletjes voor het Kabouterpad kunnen opgehaald worden bij de receptie. De kosten hiervoor bedragen €5,- per kind (t/m 12 jaar).

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Natuurpoort TerSpegelt, Postelseweg 88 te Eersel. Parkeren kan tegenover De Keizer eten&drinken.

Heeze – Kabouterpad Strabrechtse Heide

Om Kabouterpad Strabrechte Heide in Heeze te bewandelen, kun je bij het Heidecafé een knapzak ophalen. Deze is gevuld met lekkers en de wangen van je kleintje worden geschminkt. Na het opzetten van de puntmuts is hij/zij good to go! Kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar), de route is 1 kilometer lang en na afloop dienen knapzak en kabouterboek te worden ingeleverd.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 1,5 uur
Locatie: Heidecafé De Strabrechtse Heide, Plaetse 71A te Heeze

Etten-Leur – Kabouterpad De Hooiberg

Veel informatie kon ik er niet over vinden, maar het kabouterpad de Hooiberg in Etten-Leur schijnt volgens verschillende krantenberichten en recensies op Google leuk én gratis toegankelijk te zijn.

Leeftijd: kleuters
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Deurnestraat te Etten-Leur

Best – Kabouterpad Son

Het kabouterpad in Son laat je kleintje kennismaken met kabouterfamilie Pluk. Het kabouterpad is te bewandelen tijdens de openingstijden van ’t Boshuys en de kosten bedragen €3 per groep.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Sonseweg 39 in Best

Nistelrode – Kabouterpad de Maashorst

Kabouterpad de Maasthorst in Nistelrode is 2,5 kilometer lang en ook beschikbaar als onderdeel van een compleet kinderfeestje! Er is een mapje met foto’s, verhaaltjes en opdrachtjes te huur in vier varianten die refereren naar de seizoenen.

Leeftijd: 3 tot 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, afstand route 2,5 km
Locatie: Erenakkerstraat 5 te Nistelrode

Eindhoven – Kabouteren in ’t Heempark

Via Google kwam ik op de blog van Janske over Kabouteren in ’t Heempark terecht. Een evenement dat in de vakantie plaatsvond, maar wie weet wordt er wel een vervolg aan gegeven! Leuk om in de gaten te houden dus ;)

Bergen op Zoom – Kabouterpad Landgoed Lievensberg

Op Landgoed Lievensberg in Bergen op Zoom kunnen kinderen voor €7,95 een een knapzakje huren, waar puntmutsjes en andere materialen in zitten om deze route van 1,2 kilometer geheel in stijl af te leggen. Na afloop krijgen de kleine kabouters een leuk aandenken.

Leeftijd: voor de allerkleinsten
Tijdsduur: niet vermeld, afstand 1,2 kilometer
Locatie: Natuurpoort Stayokay Bergen op Zoom, Boslustweg 1 te Bergen Op Zoom

Bakel – Kabouterpad Bospark Bakel

In Bospark Bakel, onderdeel van Landgoed Bakel, ligt een kabouterbos. Hier hoeft je kleintje geen kabouters te zoeken, maar kijkt hij gegarandeerd zijn ogen uit! De entree is gratis, het pad is verhard en dus geschikt voor kinderwagen/rolstoel en er is nog veel meer te doen! Een vlindertuin, een treintje, dieren en ga zo maar door!

Leeftijd: t/m 8 jaar
Tijdsduur: de route is 4 km lang, tijdsduur niet vermeld
Locatie: Roessel 3 in Bakel

Beers – Kabouterpad Landgoed de Barendonk

Als je het kabouterpad op Landgoed de Barendonk loopt, is de kans groot dat je Barendje Onk tegenkomt. Deze kabouter woont in zijn eigen paddenstoel in het kabouterdorp. Voordat je op bezoek gaat, kun je bij de receptie een kabouterpadboekje en kaboutermuts komen lenen. Het boekje meenemen naar huis is ook mogelijk: dan krijg je tegen betaling van €2,50 een nieuw exemplaar mee na afloop. De opbrengst gaat naar kindertehuizen in Malawi en Calcutta. Check ook even de website van Landgoed de Barendonk voor een overzicht van de 10 leukste activiteiten voor kinderen op en om dit gebied!

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld, de route is ongeveer 1 km lang.
Locatie: Milseweg 13 te Beers

kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpaden in Limburg

En als afsluiter geef ik je hierbij informatie over de kabouterpaden in Limburg.

Ospel – Kabouterpad de Pelen

Kabouterpad de Pelen in Ospel heeft een afstand van 500 meter en bij het buitencentrum ligt een knapzak gevuld met lekkers klaar. Met een puntmuts en rood geschminkte wangen kunnen de kleintjes op zoek naar kabouters! Prijs: €5 per kind (t/m 12 jaar) en €10 borg. De knapzak en het kabouterboek dienen na afloop te worden ingeleverd.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15 te Ospel

Herkenbosch/Roermond – Kabouterpad de Meinweg

Ook in Herkenbosch/Roermond ligt een kabouterpad, namelijk kabouterpad de Meinweg. Voor €5 per kind kunnen knapzakken met een pakje drinken en koekje worden afgehaald. Ook krijgt je kleintje een kaboutermuts en schmink voor echte kabouterwangen. Als de route goed wordt uitgevoerd, mogen de kinderen de kaboutermuts én een kabouterspeldje houden!

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Brasserie de Boshut, Meinweg 2 te Herkenbosch / Roermond

Venray – Kabouterpad bij de Perdstal

Strikt genomen is het een zeven dwergenpad, maar het staat ook wel bekend als kabouterpad in het Vlakwaterbos bij Venray! Het reserveren van de wandeling of het kinderfeestje kan tijdens de openingstijden van de Perdstal. Met een puntmuts, rode wangen en tas vol leuks en lekkers gaan de kleintjes de bossen in, waar ze onderweg van alles leren over de natuur en de dieren. Er zijn een paar spelletjes voor onderweg en als na afloop de tasjes weer zijn ingeleverd, ontvangen ze een dwergendiploma. De prijs voor de wandeling is €5, als arrangement i.c.m. een kinderfeestje €13,50.

Leeftijd: 3 t/m 10 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Kempweg 164 te Venray

Zo, dat was een heleboel werk en dat zijn een heleboel kabouterpaden! Mis je er eentje in dit overzicht? Laat het me weten! Ik voeg ‘m graag toe om het overzicht zo compleet mogelijk te maken. Heb jij wel eens een kabouterpad bezocht met je kind(eren)? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog