Leuk uitje voor peuters en kleuters: een kabouterpad lopen! Omdat ik dit echt een aanrader vind, zette ik alle kabouterpaden van Nederland per provincie op een rijtje. Benieuwd of er een kabouterpad bij jou in de buurt zit? Het zijn er 84, dus er zit er vast een in jouw omgeving… Kijk maar snel verder!

Leuk uitje voor peuters en kleuters

Als je op zoek bent naar een leuk uitje voor peuters en kleuters, dan is het kabouterpad mijn persoonlijke aanrader. Het is alweer een tijdje geleden dat wij naar de Sallandse Heuvelrug reden om daar voor het eerst het kabouterpad te lopen. Bij de balie haalden we een rugzakje en het kabouterboek op. Destijds was Suus nog klein: ze kreeg een puntmuts, maar als echte peuter wilde ze die (en het rugzakje trouwens ook) natuurlijk niet op ;) Inmiddels hebben wij meerdere kabouterpaden in Nederland afgestreept op ons lijstje. Op avontuur en op zoek naar kabouters in het bos: perfect om samen met een jong kind te doen! Omdat het mooie weer en de vakanties er weer aankomen, zette ik alle kabouterpaden van Nederland voor je op een rijtje (Laatste update: 19-02-2024).

LEES OOK: DE LEUKSTE KINDERBOERDERIJEN IN NEDERLAND

kabouterpad de leukste kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Wat is een kabouterpad?

Een kabouterpad is een wandelroute speciaal voor jonge kinderen van ongeveer 3 tot 6 jaar. Onze dochters vonden dit al ontzettend leuk toen ze 2 jaar waren, dus ik zou de grens van 3 jaar niet al te streng nemen. De afstand van een kabouterpad is dan ook niet lang: zo’n 500 tot 1500 meter. Bij de meeste kabouterpaden (o.a. bij de buitencentra van Staatsbosbeheer) kun je een knapzak en een opdrachtenboek ophalen, waarna je kleintje als kabouter op pad gaat. Door liedjes te zingen en te luisteren naar de kabouterverhalen, ga je op zoek naar de kabouters! En dat is leuk, een echt low budget uitje en ook een leuk idee voor bijvoorbeeld een kinderfeestje! Ik heb alle kabouterpaden in Nederland per provincie gerangschikt, zodat je ze makkelijk op kunt zoeken. Om het nog makkelijker te maken, staat hieronder een klikbare inhoudsopgave. Bij ieder kabouterpad staat informatie en een link naar de website, waar je uiteraard nóg meer informatie kan vinden! Let op: niet bij ieder kabouterpad zit een puntmutsje en knapzak inbegrepen. Ook is het verstandig om de gelinkte website te raadplegen voor meer informatie, openingstijden en mogelijke wijzigingen.

Inhoudsopgave

kabouterpad kabouterpaden in nederland overzicht per provincie - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Friesland

Twee van de zes kabouterpaden in Friesland liggen op de Waddeneilanden. Ook is er een kabouterpad in de Naturij in Drachten, een budget uitje in Friesland!

Terschelling – Kabouterpad Terschelling

Het kabouterpad op Terschelling is goed te doen voor peuters en kleuters én geeft vermoeide beentjes de mogelijkheid om halverwege te stoppen. Een opdrachtenboekje is voor €1 verkrijgbaar bij VVV Terschelling en de Natuurschuur van Staatsbosbeheer in Lies. De route is ongeveer 2 kilometer lang en niet rolstoel- of kinderwagenvriendelijk.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 tot 2 uur
Locatie:  Het startlocatie is Badweg Hoorn, Hoorn.

Oudemirdum – Kabouterpad Elfbergen

Het kabouterpad Elfbergen in het Friese Oudemirdum is ongeveer 1 kilometer lang en er is ruimte om te picknicken. De prijs per kind is €5, dat is inclusief een kabouterboekje en een kaboutermuts. Reserveren kan bij Informatiecentrum Mar en Klif, dat op 10 fietsminuten van het kabouterpad ligt. In de omgeving is nog veel meer te doen: bij het bezoekerscentrum Mar en Klif zijn nog veel meer routes door bos Elfbergen of het Rijsterbos voor (oudere) kinderen. Bijvoorbeeld het Hippe Heksen en Paddestoelenpad, Dassenpad, Spechtenpad, Bosbeestenpad en rugzakroutes voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook is er een speciale tabletroute ‘Quest door het landschap’ ontwikkeld die geschikt is voor kinderen van 4-12 jaar.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Bezoekerscentrum Mar en Klif, De Brink 4 te Oudemirdum

Appelscha – Kabouterpad Drents-Friese Wold

Het kabouterpad Drent-Friese Wold in Appelscha is in ongeveer 1 uur te lopen (1500 meter) en toegankelijk wanneer het bijbehorende bezoekerscentrum geopend is. Reserveren is niet nodig. Kinderen betalen €6,50 per set en ontvangen dan een puntmuts en een rugzakje. Met behulp van de Kabouter-klapkaart doe je de Kabouteropdrachten. Het onderweg gemaakte natuurschilderij mag je thuis neerzetten en ook het rugzakje mag mee naar huis.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a te Appelscha

Sneek – Kabouterpad Rasterhoffpark

Ik moest even wat navraag doen, maar kreeg uiteindelijk van verschillende volgers op Instagram de bevestiging dat er inderdaad een kabouterpad in het Rasterhoffpark in Sneek zit. Het is klein, maar erg leuk en het ligt zo’n beetje tegen de rand van het ‘bos’ waar je met de auto naar hotel Van der Valk rijdt. Daar zijn voldoende parkeerplaatsen en je loopt er zo het Rasterhoffpark in, toegang is gratis. Wel uitkijken voor brandnetels!

Locatie: Van der Valk Sneek, Burgemeester Rasterhofflaan 1 te Sneek

Vlieland – Kabouterspeurtocht de Noordwester

In de Noordwester op Vlieland woont Tobias de kabouter en hij heeft een leuke kabouterspeurtocht opgezet voor kinderen! De kabouterspeurtocht is te koop bij de balie van De Noordwester. Je krijgt dan een knapzak met daarin een kaboutermuts, de routebeschrijving plus opdrachten en kleurpotloden. Kosten: €12,50 per tocht, 2e kind en meer €2,50 p.k. extra.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De Noordwester, waddencentrum en zeeaquarium, Dorpsstraat 150 te Vlieland

Sallandse heuvelrug Nijverdal kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Groningen

Welke van de vijf kabouterpaden in Groningen ga jij bezoeken?

Slochteren – Kabouterpad het Slochterbos

In het Midden-Groningse Slochteren is ieder najaar een kabouterpad te vinden in het Slochterbos, in het park van de Fraeylemaborg. Naast Kabouterpad het Slochterbos worden er dan ook een heleboel andere leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals appeltjes rapen en paaseieren zoeken. Check de agenda vóór je bezoek! Op de website kan ik geen informatie vinden over de kosten, maar wel dat het park gratis toegankelijk is binnen de openingstijden.

Leeftijd: t/m 12 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Hoofdweg 30, Slochteren

Steendam – Kabouterpad Steendam

In het Steendamsterbos vind je het kabouterpad Steendam. Bij Kaap Steendam kun je de Kabouterkrant ophalen, waarin opdrachtjes en weetjes over de natuur staan. De hoofdroute is 2,3 kilometer lang, maar er is ook een route van 1 kilometer nodig als de kleine beentjes dat beter volhouden. Naast de website is er ook een Facebookpagina waar meer informatie te vinden is over dit kabouterpad.

Leeftijd: kinderen en volwassenen
Tijdsduur: niet vermeld, route van 2,3 km en van 1 km
Locatie: Damsterweg 20 te Steendam. De start van het pad vind je schuin tegenover Kaap Steendam, aan de overkant van het afwateringskanaal.

Lauwersoog – Kabouterpad Lauwersmeer

Met een puntmuts op het hoofd en rood geschminkte wangen kan je kleintje een route van 500 tot 1500 meter lopen op het kabouterpad Lauwersmeer in Lauwersoog. De puntmuts mag na afloop mee naar huis, de knapzak en het kabouterboek moeten retour. Kosten: €5,95 per kind (t/m 12 jaar).

Leeftijd: 3-6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1 te Lauwersoog

Sellingen – Kabouterpad Sellingen

Het kabouterpad in Sellingen start bij Kopje Genieten: daar liggen rugzakjes klaar om het kabouterpad mee te lopen. Het pad is 1,3 km lang en de kosten bedragen €6,50 per kind. Na afloop mogen de rugzak en materialen mee naar huis.

Leeftijd: 3-7 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, route is 1,3 km
Locatie: Kopje Genieten, Dennenweg 1a te Sellingen

Kornhorn – Kabouterpad Curringherveld

Het kabouterpad in Kornhorn ligt in natuurgebied Curringherveld en kan op aanvraag gereserveerd worden. Zoals ik het lees, is dit vooral bestemd voor het onderwijs en dan met name de onderbouwklassen. Op de website staat dat er daarnaast ook natuur ontdekpaden voor hogere basisschoolgroepen te vinden zijn.

Leeftijd: onderbouw basisschool
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Provincialeweg 30/34 te Kornhorn. Parkeren aan de Provincialeweg in de parkeervakken. Loop vervolgens 300 meter de Storteboomsreed in (deze weg is niet toegankelijk voor auto’s).

Kabouterpad Drenthe erop uit met kinderen bos wandeling speelbos - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Drenthe

Je kunt je geluk niet op als je op zoek gaat naar kabouterpaden in Drenthe. Deze provincie is sowieso enorm veelzijdig en kindvriendelijk!

Drouwen – Kabouterpad bij het Boomkroonpad

Het kabouterpad van Drouwen is zo’n 1500 meter lang en na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. De kosten zijn €6,50 per kind. In de rugzak zitten materialen, opdrachten en een kaart om het kabouterpad mee te lopen. Rugzak en materialen mogen naderhand mee naar huis genomen worden!

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 tot 1,5 uur
Locatie: Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4 te Drouwen

Eext – Rijk der Kabouters

Niet alleen een kabouterbos, maar een heel familiepark in het teken van kabouters. Bij het Rijk der Kabouters in Eext kunnen kinderen zich de hele dag onderdompelen in het kabouterleven! In het kabouterbos kan gewandeld worden en onderweg komen de kleintjes tal van verhaaltjes, gedichtjes en feitjes tegen over kabouters. Maar er is meer! Wat dacht je van een skelterbaan, kaboutergolf, een speeltuin met springkussen en een kabouterhut met speelhoek? De entreeprijs van het Rijk der Kabouters is €9 per persoon (kinderen 0-12 maanden gratis). Meer informatie vind je hier!

Leeftijd: t/m 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Rijk der Kabouters, Gieterstraat 20 te Eext

Odoorn – Kabouterpad Odoorn

Het kabouterpad in Odoorn is 1,5 kilometer lang en draait om de lieve heks Ipsewips, die met een toverdrankje van de uitkijktoren valt. Doordat de toverdrank ook valt, valt iedereen in slaap, behalve de kabouterkinderen! Die kunnen helpen om al wandelend op het kabouterpad een nieuwe toverdrank te maken. De brochure download je heel makkelijk én gratis thuis via deze link.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Poolshoogte, Boswachter Meelkerlaan 5 te Odoorn

Emmen – Kabouterpad Emmen

Het Kabouterpad Emmen is een gratis route voor groot en klein door een gedeelte van de Emmerdennen. Je kunt kiezen uit twee afstanden: 2100 meter of 1100 meter. Er zijn verder geen voorzieningen aanwezig, dus je zou zelf iets lekkers en een puntmuts mee kunnen nemen. Dit kabouterpad heeft geen website, wel een Facebookpagina.

Leeftijd: ‘groot en klein’
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: er wordt geadviseerd om de navigatie in te stellen op Laan van de Bork 101 in Emmerhout of aan het zandmeertje van de Boslaan.

Meppen – Kabouterpad ’t Witte Zand

Sinds 2018 heeft camping ’t Witte Zand in Meppen een eigen kabouterpad direct naast de camping. Dit kabouterpad is niet alleen bedoeld om te bewandelen, maar kan ook door middel van een ponyritje (onder begeleiding), op één van de skelters van de camping of op de fiets gedaan worden. Meer informatie over dit kabouterpad vind je hier!

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Camping ’t Witte Zand, Middendorpsstraat 16 te Meppen

Zuidwolde – Kabouterpad het Kabouterwoud

Achter Pannenkoekenhuis het Kabouterwoud in Zuidwolde ligt het kabouterpad. Naast leuke kabouters, kom je onderweg allemaal borden met verhaaltjes, liedjes en spelletjes tegen. In het restaurant kun je een kaboutermuts kopen en kan je kleintje zijn of haar wangen rood laten schminken. Het kabouterpad is ook onderdeel van het arrangement voor een kinderfeestje, waarbij de kleintjes na afloop kunt genieten van een heerlijke pannenkoek in het Kabouterwoud! Helaas staan er geen prijzen vermeld. Meer informatie over dit uitje vind je hier.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Pannenkoekenhuis het Kabouterwoud, Ommerweg 59 te Zuidwolde

Ruinen – Kabouterroute de Wiltzangh

Op vakantiepark de Wiltzangh in Ruinen is een heuse kabouterroute aanwezig. Tijdens deze speurtocht met puntmuts, baard en knapzak, kunnen de kleintjes allemaal leuke opdrachten doen. Deze items moeten na afloop wel worden ingeleverd.

Leeftijd: 4 t/m 10 jaar
Tijdsduur: 1,5 uur
Locatie: Vakantiepark de Wiltzangh, Witteveen 2 te Ruinen

Exloo – Kabouterland Exloo

Kabouterland Exloo is het leukste kabouteruitje voor de kleintjes! In Kabouterland is heel veel speeltuinpret, zowel binnen als buiten. Wat dacht je van een trollengrot, mysterieuze kabouterstenen en een overdekt wandelpad dat loopt langs bijzondere planten en kleine exotische dieren. Tijdens ons verblijf in Roompot Hunzedal hadden we dit uitje op de planning staan, maar helaas gooide de griep roet in het eten. We willen er sowieso graag nog eens naartoe! De entree bedraagt €11 per persoon (kinderen tot 2 jaar gratis) en meer informatie vind je hier.

Nijverdal kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Flevoland

Op zoek naar kabouterpaden in Flevoland? Er zijn niet alleen vijf ‘gewone’ kabouterpaden, er is zelfs een groot kabouterbos waar je kleintje zich de hele dag kan vermaken!

Almere – Kabouterpad Almeerderhout

De puntmuts die je krijgt tijdens het lopen van het kabouterpad Almeerderhout in Almere, mag je na afloop houden. De route is 500 tot 1500 meter en de kosten zijn €6,50 per kind (t/m 12 jaar). Daarnaast wordt €10 borg gerekend en moeten de knapzak en het kabouterboek na afloop weer terug.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten (afhankelijk van route, afstand is 500-1500 meter)
Locatie: Buitencentrum Almeerderhout, Kemphaanlaan 4 te Almere

Zeewolde – Kabouterpad Speelbos de Zevensprong

Via de website van Staatsbosbeheer kun je verschillende themaroutes downloaden voor dit kabouterpad in Zeewolde. Kies er eentje die past bij het seizoen en ga, samen met je kleintje, op zoek naar kabouters! De route is 750 meter lang en de toegang is gratis.

Leeftijd: 4 tot 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, de route is 750 meter
Locatie: Werkschuur De Zevenhorst, Groenewoudseweg 7 te Zeewolde

Bant – Kabouterpad Kuinderbos

Als je kleintje alle kabouteropdrachten van het kabouterpad Kuinderbos in Bant hebt gedaan, ligt er na afloop een kabouterdiploma klaar! Dit kabouterpad moet altijd minimaal 24 uur van te voren gereserveerd worden. De prijs is €6 per kind (t/m 12 jaar), deze prijs is inclusief gevulde knapzak, brandhout en broodjes voor kampvuur, kaboutermuts*, kabouterboekje* en kabouterdiploma* (* mag je houden).

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: kabouterpad 1 uur, kampvuur maken en broodjes bakken 0,5 uur
Locatie: Werkschuur en boswachterijwinkel Kuinderbos, Hopweg 21 te Bant

Lelystad – Kabouterpad Oostvaardersplassen

Het kabouterpad Oostvaardersplassen in Lelystad is 500 tot 1500 meter lang. De kosten per kind zijn €6,50 (t/m 12 jaar) en er wordt €15 borg gerekend. De puntmuts mag je houden, de knapzak en het kabouterboek moeten retour.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1 te Lelystad

Lelystad – Kabouterpad Rivierduinpad

Het kabouterpad aan de Visvijverweg in Lelystad is een hobbyproject van een boer die in de boerderij naast het bos woont. Ik kon niet veel informatie vinden, alleen een brochure van het Landschapsbeheer Flevoland, waarin staat dat het gratis toegankelijk is. “Een korte wandeling voor de kleintjes over een kronkelend bospad“.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Visvijverweg 41 te Lelystad. De start is tegenover de boerderij bij het theehuisje. U kunt uw auto parkeren in de brede wegberm.

Dronten – Het Grote Kabouterbos

In het Grote Kabouterbos in Dronten valt van alles te beleven! Tijdens openingstijden van dit kindvriendelijke restaurant haal je voor €6,50 per kind een rugzakje op met daarin leuke opdrachten en iets om te picknicken onderweg. En rode wangetjes natuurlijk! In dit spannende stukje bos kan je kleintje spelen in kabouterhuisjes, op de kaboutertrimbaan, het kabouterpadlopen, springen op de trampoline en kijken bij de dieren. Het bewandelen van het kabouterpad kost ongeveer 45 minuten en is rolstoel- en buggy toegankelijk. Na het kabouterpad haal je je kabouterdiploma op en kun je aanschuiven voor een pannenkoek of ijsje.

Leeftijd: van ongeveer 2 tot 7 jaar.
Tijdsduur: zie openingstijden
Locatie: Het Grote Kabouterbos, Roggebotweg 21, Dronten

tips peuteruitjes kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Overijssel

Van alle kabouterpaden in Overijssel hebben wij die in Nijverdal, Haaksbergen en Lemelerveld bezocht. Die in Enschede en in Bornerbroek staan zeker op ons to visit lijstje!

Lemelerveld – Kabouterpad Natuurlijk Heidepark

Mijn meest recente ontdekking is de kabouterspeeltuin en bijbehorende kabouterpad van Natuurlijk Heidepark in Lemelerveld. Wauw, wat een ontzettend leuk plekje is dat! De toegang tot de kabouterspeeltuin is gratis, dit is een soort speelgedeelte mét kabouterhuisjes waar kinderen veilig kunnen spelen (er is vanaf hier geen toegang tot het nabijgelegen zwemgedeelte mogelijk). Het kabouterpad is alleen toegankelijk onder begeleiding van een volwassene en tegen betaling. Dit kost €6 per kind en zij ontvangen dan een rugtasje met daarin een kaboutermuts en een koekje. De begeleiders ontvangen een speciale tas met daarin de attributen die onderweg nodig zijn. De kabouters wijzen de weg! Na inleveren van het rugtasje krijgt ieder kind een tegoedbon voor chips of een ijsje. De gezellige paddestoelenhuisjes spreken tot de verbeelding dus dit plekje hebben wij al meermaals bezocht! Ik maakte er ook een reel over, die zie je hieronder:

Leeftijd: tot ongeveer 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Natuurlijk Heidepark, Zwembadlaantje 8 in Lemelerveld

De Lutte – Kabouterpad / De Kaboutertocht van Oerrr

De kabouterpaden in Overijssel kunnen er sinds kort weer eentje bij optellen: de Kaboutertocht van Oerrr! Dit kabouterpad begint bij Pannenkoekhoes De Stroper waar voor de huurprijs €7,50 een tas kan worden afgehaald, is ongeveer 2 kilometer lang en daarmee geschikt voor de allerkleinsten. Bij iedere kabouter langs de route is een activiteit, spel of opdracht. Houdt er rekening mee dat de paden af en toe modderig kunnen zijn. Na afloop is er een kabouterdiploma en een glas limonade voor de kinderen! Wil je liever reserveren, neem dan telefonisch contact op met het pannenkoekenhuis.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Pannenkoekhoes De Stroper, Bentheimerstraat 25 in De Lutte

Nijverdal – Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

Het kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal is er eentje van 500 tot 1500 meter en na afloop mag je de puntmuts meenemen. Voor €6,50 per kind (t/m 12 jaar) krijg je die, een knapzak, een kabouterboek én rood geschminkte wangen. Er wordt €10 borg gerekend en knapzak + kabouterboek dienen na afloop weer te worden ingeleverd. Wij gaan regelmatig wandelen in dit bos en er is ook een speelbospad, waar kleine avonturiers op een 2 kilometer lange route hutten kunnen bouwen, een dassenburcht binnen kunnen gaan en er naar hartenlust geklommen en geklauterd kan worden.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281 te Nijverdal

Haaksbergen – Kabouterpad de Watermölle

Het kabouterpad in Haaksbergen ligt bij de Watermölle en deze kaboutertocht varieert van 900 tot 2700 meter. Tijdens de openingstijden van de kiosk (dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur) kun je een kidspakket afhalen voor €5 per kind. Hierin zitten verschillende lekkernijen, drinken en de instructies en opdrachten voor de kaboutertocht. Ook kunnen voor €2,50 per stuk kaboutermutsjes worden aangeschaft. Na afloop van de tocht ligt er een leuke verrassing klaar. Voor de iets grotere kinderen is er een speurtocht, die duurt ongeveer een uurtje.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De Watermölle, Watermolenweg 3 te Haaksbergen

Bornerbroek – Kabouterbos Krikkenhaar

In het bos rondom het Nivonhuis in Bornerbroek is alle ruimte voor de kleintjes om op zoek te gaan naar kabouters. De kinderen krijgen een kaboutermuts, knapzakje, kabouterlimonade en een echt kabouterdiploma. Reserveren kan via de site of door telefonisch contact op te nemen.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Natuurvriendenhuis Krikkenhaar, Krikkenhaar 11 te Bornerbroek.

Ossenzijl – Kabouterpad Weerribben

Ook in Ossenzijl ligt een kabouterpad. Hier betaal je €6,50 per kind (tot 12 jaar) en dien je €15 borg te betalen, om na afloop het kabouterboek en de knapzak weer in te leveren.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum Weerribben, Hoogeweg 27 te Ossenzijl

Rouveen – Kabouterpad de Veldschuur

Tussen Rouveen en Hasselt ligt natuurgebied De Olde Maten. Bij de Veldschuur is een educatief kabouterpad voor kleuters. Deelname kost €5 per kind en is inclusief een koekje, sapje en een verrassing.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De Veldschuur, Wijkweg 2 Rouveen

Mariënheem – Kabouterpad  Mariënheem

Sinds kort is er in het parochiebos in Mariënheem een kabouterpad geopend! Achter de kerk is een bos dat helemaal is ingericht als kabouterpad, ontzettend leuk voor de allerkleinsten! Parkeren is gratis, entree ook. Meer info vind je op deze Facebookpagina.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De kerk zit aan de Nijverdalseweg 32 te Mariënheem, het parochiebos vind je aan de zijstraat (De Jongstraat).

Enschede – Kabouterpad landgoed Hof Espelo

Het kabouterpad dat gelegen is op het Enschedese landgoed Hof Espelo is te reserveren als onderdeel van een kinderfeestje. Daarnaast is er een mooi speelbos waar kinderen van 4 t/m 12 jaar onder begeleiding kunnen klimmen en klauteren! Meer informatie vind je op de website van Landschap Overijssel.

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Koetshuis Hof van Espelo, Weerseloseweg 259 te Enschede

Vroomshoop – Kabouterpad Zandstuvebos

Het kabouterpad in Vroomshoop is in september 2021 geopend, begint op de parkeerplaats bij Aquapark de Zandstuve en loopt parallel aan de ijsbaan en het zwembad. De route is circa 1 kilometer lang en er zijn wel parkeerplaatsen, maar kom op de fiets als dat kan. De foto’s op Facebook en op de website zien er echt enorm leuk uit! Meer informatie vind je hier.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Hammerweg 75 te Vroomshoop.

Zwolle – Kabouterpad Park de Stadshoeve

Park de Stadshoeve is bedoeld voor de inwoners van de Zwolse wijk Stadshagen en biedt een ontmoetingsplek waar activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Zo is er een kinderboerderij, kun je een historische wandeling maken, zijn er moes- en belevenistuinen en kan er gespeeld worden met een waterloop. En natuurlijk, je voelt ‘m al aankomen, is er ook een kabouterpad! Er zijn negen gekleurde kabouters verstopt in Kabouterpad Park de Stadshoeve en bij iedere kabouter zit een leuke seizoensgebonden opdracht. De prijs per kind is €1,50, hiervoor krijg je de looproute, een kabouterdiploma, een kleurplaat en een kaboutermuts. Meer informatie over het vooraf aanmelden vind je hier.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: één uur
Locatie: Arendshorstlaan 23 te Zwolle. Kom je met de auto dan is de “kleine” parkeerplaats beschikbaar bij de entree van het park. Je kunt ook bij het winkelcentrum parkeren en dan langs de dierenwijde naar de Stadshoeve lopen.

LEES OOK: 50 GRATIS & LOW BUDGET UITJES IN OOST-NEDERLAND

Kabouterpad Overijssel overzicht tips uitje met kinderen - Mamas Meisje blog

Kabouterpad Gelderland

Maar liefst zeven (!) kabouterpaden in Gelderland. Heb jij er al eens een bezocht?

Renkum – Kabouterpad Renkums Beekdal

Met een mooie kaboutermuts en geschminkte rode wangen kan je kleintje in Renkum op zoek naar kabouters! Het kabouterpad is 800 meter lang en na afloop krijgt je avonturier nog een leuke verrassing mee. De kosten bedragen €5 per kind (t/m 12 jaar) en is inclusief een consumptiebon voor limonade bij het naastgelegen restaurant De Beken. Er moet €10 borg betaald worden en zowel knapzak als kabouterboek moeten na afloop worden ingeleverd.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170 te Renkum

Beek-Ubbergen – Kabouterroute

In Beek-Ubbergen is een kabouterpad van maar liefst 5 kilometer, die vertrekt vanaf hotel-restaurant ’t Spijker. Via deze website kun je een gps-route en kabouterboekje downloaden. Ook is er een pdf-bestand beschikbaar met extra verhalen, vragen, liedjes en achtergrondinformatie over de route. Deze kabouterroute is geschikt voor kinderen, maar de leeftijd en afstand worden niet vermeld. Wel staat in het kabouterboekje dat de route minder geschikt is voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen vanwege trappetjes en hoogteverschillen.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Hotel-Restaurant ’t Spijker, Rijksstraatweg 191 te Beek-Ubbergen

Nunspeet – Kabouterpad Nunspeet

Het kabouterpad in Nunspeet is ongeveer 1 kilometer lang, kost €6,50 per kind (t/m 12 jaar) en €10 borg. Reserveer van tevoren online bij Bezoekerscentrum Nunspeet. De knapzak en het opdrachtenboek moeten na afloop weer worden ingeleverd!

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Bezoekerscentrum Nunspeet, Plesmanlaan 2 te Nunspeet

Hoenderloo – Kabouterpad Hoenderloo

Het kabouterpad Hoenderloo is 800 meter lang en omdat het in toeristisch gebied ligt, zijn er diverse startlocaties vanaf verschillende recreatieparken. Let even op welke aanlooproute je neemt, want die varieert van afstand. De kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar), dat is inclusief een koek, sap en een verrassing.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: zie website voor diverse startpunten

Hummelo – Kabouterpad Jena

Vanaf 15 april is het weer mogelijk om kabouterpad Jena, vanaf Camping Jena in Hummelo, te lopen. Bij de receptie haal je een routeboekje met opdrachten af. Na afloop ligt er een beloning voor de kinderen klaar. De route is een kleine 2 kilometer lang. Een prijs staat niet vermeld op deze website.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: ongeveer 30 minuten
Locatie: Camping Jena, Rozegaarderweg 7 te Hummelo

Ruurlo – Kabouterpad Achterhoek

Het kabouterpad Achterhoek in Ruurlo vertrekt vanaf pannenkoekenboerderij de Heikamp, waar nog veel meer leuks te doen is! Het opdrachtenboekje (€4,95) en de kaboutermuts (€2,50)  voor dit kabouterpad zijn tijdens openingsuren te koop bij de pannenkoekenboerderij en VVV Ruurlo. Verder is er een klimbos, het grootste heggendoolhof van Nederland, een speeltuin en een spannende Roekoetocht voor avonturiers van 6 t/m 12 jaar. Dat is nog maar een kleine samenvatting, dus kijk echt even op de website van de Heikamp voor meer informatie!

Leeftijd: 2 t/m 6 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Locatie: Pannenkoekenboerderij de Heikamp, Hengeloseweg 2 te Ruurlo

Groesbeek – Kabouterroute Avonturenbos Stekkenberg

Avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek is een gratis toegankelijk speelbos waar ook een soort van kabouterroute is. Daar zijn van boomstronken huisjes gemaakt waarin kabouters wonen. Kinderen kunnen de deurtjes open doen en er is nog veel meer te doen in dit avonturenbos. Er zijn verschillende afdelingen ingericht voor kinderen van de leeftijd 3 t/m 6 jaar en 7 t/m 12 jaar. Via de Facebookpagina blijf je het beste op de hoogte van alle activiteiten.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Per auto is het speelbos het gemakkelijkst bereikbaar door vanaf de Nieuweweg de afslag Stekkenberg te nemen, dan via de Bosbesstraat naar de (nieuwe straat) Koekeleklef. Parkeren in de wijk. De ingang van het speelbos ligt ter hoogte van de hoek Koekeleklef / Frambozenstraat.

Uitje voor peuters kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Utrecht

Ik zette alle kabouterpaden in Utrecht voor je op een rijtje.

Baarn – Kabouterbos Grand Café Groeneveld

Wandel in de tuin van Kasteel Groeneveld een kabouterpad! Haal in het Grand Café voor €3 een routebeschrijving en kaboutermuts af. Voor €6,95 is het mogelijk om een knapzak af te halen met daarin Chocomel of Fristi, een mini muffin, mandarijn en marshmallows. Check de website voor meer informatie en openingstijden.

Leeftijd: 2 t/m 7 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Grand Café Groeneveld, Groeneveld 2 te Baarn

Soest – Kabouterpad Restaurant ’t Hoogt

Gewapend met puntmuts en knapzak plus een Kabouterboek vol leuke opdrachten kunnen kinderen het kabouterpad bij restaurant ’t Hoogt in Soest lopen. De kosten zijn €5 per kind en na afloop ontvangen ze een kabouterdiploma.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Restaurant ’t Hoogt, Van Weerden Poelmanweg 220 te Soest

Leersum – Kabouterpad Leersumse Veld

Het kabouterpad Leersumse Veld in Leersum is vrij toegankelijk. Alleen in het weekend zijn voor de prijs van €6,50 per kind (t/m 12 jaar) een boekje, puntmuts en knapzak verkrijgbaar. Deze prijs is inclusief puntmuts, knapzak met eten en drinken en opdrachtenboekje. Na afloop ligt er dan een kleinigheidje klaar.

Leeftijd: vanaf 3 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, lengte route 1 kilometer
Locatie: De Veldschuur, Maarsbergseweg 18a te Leersum

IJsselstein – Kabouterpad IJsselstein

Over het kabouterpad in de IJsselsteinse bossen kon ik helaas niets meer vinden. Wel zag ik dat er een initiatief is genaamd IJsselstein Kabouterstad. Er zijn 49 rode kabouterdeurtjes verspreid door de stad, kun jij ze vinden? Het is me niet helemaal duidelijk of dit een jaarronde activiteit is of alleen in bepaalde periodes. Daarnaast is er eens in de zoveel tijd een kabouterfeest in Speeltuin Kloosterplantsoen. Daarover vind je hier meer informatie.

Wandelen met kinderen kabouterpad Nederland per provincie - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Noord-Holland

Twee van de kabouterpaden in Noord-Holland zijn gelegen op Texel. Grappig detail: dit ligt naast het vakantiepark waar wij een keer verbleven and I didn’t even know… Oeps!

Bovenkarspel – Kabouterpad Streekbos

!! HELAAS IS DIT KABOUTERPAD TIJDELIJK NIET TOEGANKELIJK (SINDS SEPTEMBER 2023) VANWEGE ONDERHOUD!!
Start- en eindpunt van kabouterpad Streekbos is het Streekbos Paviljoen. Deze wandeling van 1,3 kilometer over een schelpenpad is voor volwassenen in 20 minuten te doen, op aangepast tempo voor de kinderen zal het ongeveer een uurtje duren. Dit kabouterpad is het hele jaar begaanbaar én goed berijdbaar met wandel- of invalidenwagen. Een folder kost €1 per stuk, voor €2 koop je een kaboutermuts inclusief wasco en papier. Tijdens de zondagmiddagopenstelling (13.00-17.00 uur) te koop aan de balie van IVN West-Friesland. Doordeweeks is IVN op wisselende tijden geopend, eventueel ook te koop bij café/restaurant IJgenwijs.

Leeftijd: 3 t/m 8 jaar
Tijdsduur: ongeveer een uur
Locatie: Veilingweg 21 te Bovenkarspel

Amsterdam – Boskabouterpad Amsterdamse Bos

Helaas is het Boskabouterpad in het Amsterdamse bos opgeheven: in plaats daarvan is er nu een Beleefpad ontwikkeld. Daarover vind je hier meer informatie.

Texel – Het Sommeltjespad

Sommeltjes zijn een soort aardmannetjes die volgens een legende op Texel wonen. Aan de kleine avonturiers om de versteende Sommeltjes langs de route op te zoeken! Volg de bruine route, het pad is aangegeven met een wegwijzer aan de weg. Ben je op zoek naar meer leuke uitjes op Texel? Check dan dit artikel!

Leeftijd: voor kleine kinderen
Tijdsduur: niet genoemd, afstand: 1,5 km
Locatie: Pelikaanweg, De Koog op Texel

Texel – Zelfpluktuin het Kabouterpad

Een ander pareltje op Texel is Voedselbos Texel! Hier is een heus Kabouterpad waar kabouter Berry je alles leert over het maken van kabouterjam. Het kabouterpad is 900 meter en in de bijbehorende Boerderijwinkel kun je een kaboutermuts en de kabouterjam kopen. De kosten staan niet op de website vermeld. Dit kabouterpad is geopend wanneer Voedselbos Texel ook geopend is: check hiervoor de website.

Leeftijd: 2 tot 10 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Middellandseweg 4 in Oudeschild

Castricum – De Tuin van Kapitein Rommel

In het centrum van Castricum ligt de Tuin van Kapitein Rommel. Deze tuin is opengesteld voor publiek en er worden regelmatig allerlei activiteiten georganiseerd. In het najaar zijn er met name activiteiten voor jonge kinderen, zoals in oktober een kabouterpad. De kosten zijn €4 per kind en het is raadzaam om de website in de gaten te houden over precieze data. Daar las ik ook iets over een natuurpad voor kinderen.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Stationsweg 3 in Castricum (schuin tegenover het station, ga over de brug naast Stationsweg 3).

Schoorl – Kabouterpad Schoorlse Duinen

In Schoorl zijn twee kabouterroutes: één waarmee je de hoogste duin van Nederland beklimt, daarvan zijn de kosten €6,50 per kind + €10 borg. Deze route is ongeveer 1,5 kilometer en met een leeftijdsadvies van 4 t/m 8 jaar. De andere route is meer geschikt voor jonge kinderen en wandelwagens. Check ook de Elfendeurtjesroute en het Speelbos Zandspoor!

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 te Schoorl. Navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan de Oorsprongweg op!

Bergen – Kabouterpad bij de Schaapskooi

Vanaf Bezoekerscentrum de Schaapskooi start kabouterpad Bergen. Dit pad heeft een afstand van 1,5 kilometer. Volg de rode bordjes met kaboutermutsjes erop om de juiste route te lopen. Bij De Schaapskooi zijn rugzakjes verkrijgbaar voor €8 per tas. Deze is voor 1 volwassene en maximaal 4 kinderen, inclusief kaboutermutsen. Deze activiteit is inclusief duinkaart en op beperkte openingsuren verkrijgbaar.

Leeftijd: 4 t/m 6 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur
Locatie: Bezoekerscentrum de Schaapskooi, Zeeweg 2 te Bergen

Castricum – Kabouterpad de Hoep

!!DIT BEZOEKERSCENTRUM IS TIJDELIJK GESLOTEN VANWEGE EEN RENOVATIE!!
Bij Kabouterpad de Hoep in Castricum gaan de kleintjes op zoek naar kabouters Pim en Pientje. Deze kort uitgezette wandeling heeft een afstand van 2 kilometer en het bezoekje kan extra leuk worden gemaakt door een (gratis) bezoekje aan het bezoekerscentrum te brengen. De prijs is €8 per rugzak, waar maximaal 4 kinderen + 1 begeleider gebruik van kunnen maken. In de rugzak zitten een routebeschrijving en spannende opdrachten en materialen. De tocht is van te voren te reserveren, meer informatie vind je hier.

Leeftijd: 4 t/m 6 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur
Locatie: Bezoekerscentrum de Hoep, Johannisweg 2 te Castricum

Op avontuur kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Zuid-Holland

Enkele kabouterpaden in Zuid-Holland zijn gelegen in de duinen. Hoe bijzonder!

Lisse – Kabouterwandeling Kasteel Keukenhof

Verspreid op het landgoed van Kasteel Keukenhof staan 16 verschillende kabouterpaaltjes. De kabouterwandeling is 750 meter lang en start bij de grote kabouter naast de speeltuin (bij de Hofboerderij). Het is sowieso een aanrader om de website te bekijken, want er zijn ook een kinderboerderij en een speurtocht te vinden!

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Keukenhof 1 te Lisse

Alphen aan den Rijn – Kabouterbos Park Zegersloot

In 2021 is het Kabouterbos Park Zegersloot in Alphen aan den Rijn geopend! In dit knusse stukje bos, dat omheind is met takken, kunnen de allerkleinsten ruim 300 kabouters vinden. Deurtjes in bomen en allerlei schattige kabouterhuisjes: dat spreekt zeker tot de verbeelding. Ik las dat het Prinses IreneBos, waar dit kabouterpad te vinden is, flink onder handen wordt genomen en dat er ook andere activiteiten zijn. Voor zover ik kan vinden, is de toegang gratis.

Leeftijd: 2 tot 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: er zijn 2 grote parkeerplaatsen:

  • Burgemeester Bruins Slotsingel 20, 2403 NC Alphen aan den Rijn: dit is aan de noordkant bij het bezoekerscentrum IVN, pannekoekenboerderij, klimpark en kinderboerderij.
  • Sportlaan 5, 2406 LD Alphen aan den Rijn: dit is bij de sportvelden aan de westkant dichtbij Wet ’n Wild.

Ridderkerk – Kabouterpad Waalbos

In november 2020 kreeg ik een leuk mailtje dat Kabouterpad Waalbos in Ridderkerk nog in dit overzicht ontbrak! Ik heb het natuurlijk direct toegevoegd. Dit pad is speciaal aangelegd voor jonge natuurliefhebbers en tijdens de wandeling zijn er diverse opdrachten te doen uit een speciaal opdrachtenboekje (€3,50). Dit boekje is verkrijgbaar bij twee locaties, hierover vind je meer informatie op de website.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Parkeren nabij Ross Lovell, Waalweg 3 te Rijsoord (Ridderkerk). Vanaf hier kunt u makkelijk het Waalbos bezoeken.

Noordwijk – Duinkabouterpad Hollands Duin

Het Duinkabouterpad Hollands Duin in Noordwijk is 1,5 kilometer lang en start bij restaurant Langs Berg en Dal. De kosten zijn €6,50 per kind, dat is inclusief een knapzak met wat lekker en een puntmuts die je kindje mag houden.

Leeftijd: 3 t/m 9 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Restaurant Lands Berg en Dal, Langevelderlaan 22 te Noordwijk

Delft – Kabouterpad Kerkpolder

In het bos in Kerkpolder ligt een kabouterpad / bosdierenpad. Via de Facebookpagina vind je precieze instructies over waar de ingang van het pad zich precies bevindt. De entree is gratis en als je begint met de kabouterroute, loop je daarna automatisch de bosdierenroute.

Leeftijd: 2 t/m 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Zie Facebookpagina voor precieze uitleg

Benthuizen – Kabouterpad Bentwoud

Kabouterpad Bentwoud te Benthuizen is een pad met een afstand van 1,2 kilometer. Je moet van tevoren online reserveren. De prijs per kind is €6,50, er ligt dan een rugzakje klaar met een puntmuts, opdrachtenboekje en kaart. De afhaallocatie voor de tassen is Restaurant Roest op Golfbaan Bentwoud.

Leeftijd: 3 tot 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, afstand is 1,2 km
Locatie: Parkeerplaats Bentwoud-West, Wilde Venenpad te Benthuizen

Oud-Beijerland – Kabouterpad Hoeksewaard

Het Kabouterpad in Oud-Beijerland is geschikt voor kinderen in de kleuterleeftijd en kost €2 per kind. Er worden 15 opdrachtkaarten meegegeven en de kleintjes krijgen een kaboutermuts. Als bij terugkomst de opdrachtkaarten worden ingeleverd, mogen de kleintjes een presentje uitzoeken. Willen de (groot)ouders ook een kaboutermuts? Dat kan voor €1,50!

Leeftijd: kleuterleeftijd
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Klein Profijt, Zalmpad 11 te Oud-Beijerland

Rockanje – Het Kabouterpad

Het Kabouterpad in Rockanje  heet op de website een Knapzakroute. Voor €2,50 kun je een knapzak lenen, voor €2 extra scoor je ook een kaboutermuts. Deze route heeft een afstand van 1,7 kilometer en is dus perfect voor korte beentjes! Naar dit kabouterpad zijn er nog veel meer doe-routes voor kinderen!

Leeftijd: 4-6 jaar
Tijdsduur: minimaal 1,5 uur
Locatie: Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a te Rockanje

Rotterdam – Kabouterpad Plaswijckpark

In pretparkje Plaswijckpark in Rotterdam is, naast een heleboel ander vermaak, ook een kabouterpad te vinden! Het kabouterpad is onderdeel van Wandelwijck, het groene gedeelte van Plaswijckpark. Daarna kan je kleintje nog spelen in de speeltuin, dieren kijken, zoeven met de kabelbaan, varen met de rondvaartboot of genieten van de binnenspeeltuin. En dat is nog maar een klein gedeelte van álle activiteiten! Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €15,95. Meer informatie vind je hier!

Leeftijd: tickets vanaf 2 jaar (tot en met 1 jaar gratis)
Tijdsduur: n.v.t.
Locatie: Plaswijckpark, Ringdijk 20 te Rotterdam

Poortugaal – Kabouterpad Rhoon

Het startpunt van kabouterpad Rhoon is bij restaurant Tasman, waar voor €6,50 een tasje met lekkers voor je klaar ligt. Wel even reserveren van tevoren! Ook betaal je €10 borg. De route is een kilometer lang en onderweg kun je allerlei leuke opdrachten doen. Na afloop mag je de rugtas met materialen houden, de overige items moeten worden ingeleverd.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Locatie: Albrandswaardsedijk 194 te Poortugaal

Paddestoel speelbos nijverdal kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Zeeland

Er zijn vijf kabouterpaden in Zeeland, waarvan twee gelegen in een prachtig natuurgebied en in een speelbos!

Biervliet – Kabouterpad Braakman-Noord

Het kabouterpad Braakman-Noord is alleen te lopen als de Braakmanboerderij geopend is. Via deze website vind je daarover meer informatie. De route is 1500 meter lang en met rode wangetjes plus puntmuts kunnen onderweg allerlei opdrachten worden uitgevoerd. Na afloop ligt er een verrassing klaar!

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Braakmanweg 5 te Biervliet

Westerschouwen – Kabouterpad Boswachterij Westerschouwen

In Westerschouwen kun je het kabouterpad bij de Boswachterij Westerschouwen wandelen. De prijs is €6,50 per kind (t/m 12 jaar) en €10 borg per groepje. Na afloop ligt er een kleine verrassing klaar!

Leeftijd: 2 t/m 7 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Excursieschuur Westerschouwen, Kraaijensteinweg 140 te Westenschouwen

Dreischor – Kabouterbos Dreischor

In Dreischor vind je in het Slingerbos Kabouterbos Dreischor. Dit kabouterpad is versierd met zo’n honderd beschilderde stenen. Van houten paaltjes zijn kabouters gemaakt en ook zijn er kleine trapjes, schommeltjes en wasrekjes met kabouterkleding te zien. Er zijn vier ingangen en bij iedere ingang staat een informatiebord. Via de Facebookpagina is er een puzzeltocht uit te printen waarbij de kleintjes in het kabouterbos op zoek kunnen gaan naar de deurtjes van de kabouterhuisjes. Het kabouterbos is geopend tot eind november en wordt in het voorjaar weer opgebouwd.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Molenweg 3 te Dreischor

Kapellebrug – Kabouterpad Clingse Bossen

In het speelbos in Clinge is een kabouterpad van 1,5 kilometer lang waar kinderen op zoek kunnen gaan naar kabouters. In het speelbos zijn verder een waterspeelpark, klimvoorzieningen en een klein openluchttheater.

Leeftijd: voor de allerkleinsten
Tijdsduur: niet vermeld, route is 1,5 km lang
Locatie: Clingse Bossen, Van Hogendorplaan te Kapellebrug

Renesse – Kabouterpad Renesse

In het bos rond Slot Moermond vind je Kabouterpad Renesse. Dit kabouterpad kent 2 routes met ieder hun eigen charme. De toegang is gratis, maar bij VVV Renesse en het nabijgelegen Fletcher Hotel zijn eventueel een routekaart en een rode puntmuts te koop. De kinderwagen kun je op dit kabouterpad beter thuislaten.

Leeftijd: kinderen t/m 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Slot Moermond, Stoofwekken 5 te Renesse

nijverdal sallandse heuvelrug kabouterpad kabouterpaden in nederland mamas meisje blog

Kabouterpad Noord-Brabant

Mijn zoektocht leverde 12 kabouterpaden in Noord-Brabant op!

Sint Anthonis – Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis

Vanaf restaurant de Heksenboom is het zo’n 200 meter lopen naar het kabouterpad in Sint Anthonis. Het kabouterpad heeft een afstand van 1 kilometer en de kosten zijn €6,50 per kind (t/m 12 jaar). In de rugzak zitten alle materialen die je nodig hebt om het kabouterpad te lopen. Na afloop mag je dit mee naar huis nemen.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 1,5 uur
Locatie: Restaurant de Heksenboom, Bosweg 40 te Sint Anthonis

Steenbergen – Kabouterbos Steenbergen

Kabouterbos Steenbergen is het initiatief van een 11-jarige jongen en is pas net geopend. In dit kabouterbos, dat te vinden is in het Peetersbos in Steenbergen, zijn heel veel verschillende voordeurtjes en mini meubeltjes te vinden die tot de verbeelding spreken. Voor zover ik kan vinden, is de entree gratis. Er is een makkelijke én een moeilijke route!

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Kabouterbos Steenbergen is te vinden in het trim- of Peetersbosje aan de Krommeweg in Steenbergen

Breda – Kabouterpad Mastbos

Langs een route van anderhalve kilometer staan 25 kleurige kabouters waarbij opdrachten gedaan kunnen worden. Het kabouterpad Mastbos in Breda kun je lopen door het routeboekje te downloaden door ter plekke een QR-code te scannen. Je kunt er ook voor kiezen om bij restaurant de Boschwachter een kaboutermuts te kopen.

Leeftijd: 4 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 1,5 uur
Locatie: Restaurant de Boschwachter, Huisdreef 4 te Breda

Den Dungen – Kabouterpad Den Dungen

Het Kabouterpad Den Dungen is uniek in zijn soort, want er is zelfs een gratis app te downloaden waardoor je de kabouters kunt verstaan en het verhaal kunt horen! Dus laarsjes aan (het pad kan erg modderig zijn) en op avontuur! Kabouterpad Den Dungen is gratis toegankelijk.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Meersestraat in Den Dungen. Op de Facebookpagina vind je meer info.

Eersel – Kabouterpad Kempen

Kabouterpad Kempen in Eersel is superleuk voor de kleintjes. De kinderen krijgen een kaboutermuts en rood geschminkte wangen. Na de wandeling wacht een leuk aandenken. De spulletjes voor het Kabouterpad kunnen opgehaald worden bij de receptie. De kosten hiervoor bedragen €6,50 per kind (t/m 12 jaar). Prijs: inclusief rugzak, puntmuts, Kabouter-klapkaart, stickervel en diploma.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Natuurpoort TerSpegelt, Postelseweg 88 te Eersel. Parkeren kan tegenover De Keizer eten&drinken.

Heeze – Kabouterpad Strabrechtse Heide

Om Kabouterpad Strabrechte Heide in Heeze te bewandelen, kun je bij het Heidecafé een knapzak ophalen. Deze is gevuld met de benodigde materialen en een puntmuts. Na het opzetten van de puntmuts is hij/zij good to go! Kosten zijn €6,50 per kind (t/m 12 jaar), de route is 1 kilometer lang en na afloop dienen knapzak en kabouterboek te worden ingeleverd.

Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 1,5 uur
Locatie: Heidecafé De Strabrechtse Heide, Plaetse 71A te Heeze

Etten-Leur – Kabouterpad De Hooiberg

Veel informatie kon ik er niet over vinden, maar het kabouterpad de Hooiberg in Etten-Leur schijnt volgens verschillende krantenberichten en recensies op Google leuk én gratis toegankelijk te zijn.

Leeftijd: kleuters
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Deurnestraat te Etten-Leur

Best – Kabouterpad Son

Het kabouterpad in Son laat je kleintje kennismaken met kabouterfamilie Pluk. Het kabouterpad is te bewandelen tijdens de openingstijden van ’t Boshuys en de kosten bedragen €3 per groep.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Sonseweg 39 in Best

Nistelrode – Kabouterpad de Maashorst

Kabouterpad de Maasthorst in Nistelrode is 2,5 kilometer lang en ook beschikbaar als onderdeel van een compleet kinderfeestje! Er is een mapje met foto’s, verhaaltjes en opdrachtjes te huur in vier varianten die refereren naar de seizoenen.

Leeftijd: 3 tot 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, afstand route 2,5 km
Locatie: Erenakkerstraat 5 te Nistelrode

Bergen op Zoom – Kabouterpad Landgoed Lievensberg

Op Landgoed Lievensberg in Bergen op Zoom kunnen kinderen voor €9,95 een knapzakje huren (voor 2-3 kinderen), waar puntmutsjes en andere materialen in zitten om deze route van 1,2 kilometer geheel in stijl af te leggen. Na afloop krijgen de kleine kabouters een leuk aandenken.

Leeftijd: voor de allerkleinsten
Tijdsduur: niet vermeld, afstand 1,2 kilometer
Locatie: Natuurpoort Stayokay Bergen op Zoom, Boslustweg 1 te Bergen Op Zoom

Bakel – Kabouterpad Bospark Bakel

In Bospark Bakel, onderdeel van Landgoed Bakel, ligt een kabouterbos. Hier hoeft je kleintje geen kabouters te zoeken, maar kijkt hij gegarandeerd zijn ogen uit! De entree is gratis, het pad is verhard en dus geschikt voor kinderwagen/rolstoel en er is nog veel meer te doen! Een vlindertuin, een treintje, dieren en ga zo maar door!

Leeftijd: t/m 8 jaar
Tijdsduur: de route is 4 km lang, tijdsduur niet vermeld
Locatie: Roessel 3 in Bakel

Beers – Kabouterpad Landgoed de Barendonk

Als je het kabouterpad op Landgoed de Barendonk loopt, is de kans groot dat je Barendje Onk tegenkomt. Deze kabouter woont in zijn eigen paddenstoel in het kabouterdorp. Voordat je op bezoek gaat, kun je bij de receptie een kabouterpadboekje en kaboutermuts komen lenen. Het boekje meenemen naar huis is ook mogelijk: dan krijg je tegen betaling van €2,50 een nieuw exemplaar mee na afloop. De opbrengst gaat naar kindertehuizen in Malawi en Calcutta. Check ook even de website van Landgoed de Barendonk voor een overzicht van de 10 leukste activiteiten voor kinderen op en om dit gebied!

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld, de route is ongeveer 1 km lang.
Locatie: Milseweg 13 te Beers

kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Kabouterpad Limburg

En als afsluiter geef ik je hierbij informatie over de kabouterpaden in Limburg.

Ospel – Kabouterpad de Pelen

Kabouterpad de Pelen in Ospel heeft een afstand van 500 meter en bij het buitencentrum ligt een knapzak gevuld met de benodigde materialen klaar. Met een puntmuts op kunnen de kleintjes op zoek naar kabouters! Prijs: €6,50 per kind en €10 borg. De rugzak met materialen mag na afloop mee naar huis!

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15 te Ospel

Herkenbosch/Roermond – Kabouterpad de Meinweg

Ook in Herkenbosch/Roermond ligt een kabouterpad, namelijk kabouterpad de Meinweg. Voor €6,50 per kind kunnen knapzakken met de materialen voor dit kabouterpad worden afgehaald. Ook kun je voor €0,75 voor je kleintje een kaboutermuts kopen en na afloop van de route mag de rugzak mee naar huis.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Brasserie de Boshut, Meinweg 2 te Herkenbosch / Roermond

Venray – Kabouterpad bij de Perdstal

Strikt genomen is het een zeven dwergenpad, maar het staat ook wel bekend als kabouterpad in het Vlakwaterbos bij Venray! Het reserveren van de wandeling of het kinderfeestje kan tijdens de openingstijden van de Perdstal. Met een puntmuts, rode wangen en tas vol leuks en lekkers gaan de kleintjes de bossen in, waar ze onderweg van alles leren over de natuur en de dieren. Er zijn een paar spelletjes voor onderweg en als na afloop de tasjes weer zijn ingeleverd, ontvangen ze een dwergendiploma. De prijs voor de wandeling is €5, als arrangement i.c.m. een kinderfeestje €13,50.

Leeftijd: 3 t/m 10 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Kempweg 164 te Venray

Zo, dat was een heleboel werk en dat zijn een heleboel kabouterpaden! Mis je een kabouterpad in dit overzicht? Of is er iets gewijzigd? Laat het me weten! Ik pas de blog graag aan om het overzicht zo compleet en informatief mogelijk te maken. Heb jij wel eens een kabouterpad bezocht met je kind(eren)? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog