Ik woon dan wel in Twente, maar ben geboren in Friesland! Omdat er nog steeds veel familie woont, zijn we regelmatig in deze mooie provincie te vinden. Natuurlijk mét de kinderen en daarom zijn we regelmatig op zoek naar de leukste dagjes uit. Als ze dan ook nog betaalbaar zijn, zijn wij helemaal blij. In navolging op de lijst met uitjes in Oost-Nederland kreeg ik meermaals het verzoek om ook een lijst te maken met low budget en gratis uitjes in Friesland. Ik verzamelde er 20, zit er iets voor jou tussen? Lees maar mee!

Goedkoop dagje uit

Inmiddels woon ik alweer bijna 20 jaar in het Oosten des lands maar ik ben geboren en getogen in Sneek. Er woont veel familie in deze prachtige provincie en daarom zijn we als gezin nog regelmatig een lang weekend in Friesland te vinden. We genieten altijd volop en voor degene die denken dat Friesland saai is: no way! Iedere keer ontdekken we weer nieuwe plekjes en uitjes en dus besloot ik, in navolging op de lijst met gratis en low budget dagjes uit in het Oosten, er ook één voor Friesland te maken. Ik vond maar liefst 20 low budget en gratis uitjes in Friesland met een maximale entreeprijs van €14,50 (dat betreft een e-ticket voor een uitje dat all inclusive is, dus mét eten en drinken!). Ik heb ook de parkeerkosten vermeld zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hopelijk ontdekt je met behulp van deze lijst wat inspiratie voor een goedkoop dagje uit, want het is helemaal niet nodig om veel geld uit te geven om een geslaagde dag te hebben! Check ook deze blog met tips over korting op uitjes in Nederland!

20 gratis en low budget uitjes in Friesland - Mama's Meisje blog

Kabouterpad

In Friesland zijn diverse kabouterpaden te vinden. Uitgerust met een knapzak gevuld met een lekkere versnapering ga je samen met je kleintje(s) op zoek naar kabouters! Ik maakte al eens een compleet overzicht van alle kabouterpaden in Nederland. Kijk snel naar de verschillende kabouterpaden die er in Friesland te vinden zijn!

Paddestoel speelbos nijverdal kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Gratis uitjes in Friesland

Wist je dat er een heleboel leuke gratis uitjes in Friesland zijn? Hier komen ze:

Uitkijktoren Fochteloërveen – Ravenswoud

Een toren die ook geschikt is voor mensen met hoogtevrees? Dat is de Uitkijktoren Fochteloërveen! Doordat er een knik in de stijle trap zit (‘De Zeven’), kun je de hoogte niet overzien en loop je dus zorgeloos naar boven in deze 18 meter hoge toren. De toren staat in de bosrand en is gemaakt van materiaal dat niet opvalt in de omgeving. Vanuit de toren kijk je door een groot panoramaraam uit over een uitgestrekt open veengebied. Een bijzonder en gratis uitje in Friesland!

Tarief: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Uitkijktoren de Zeven, Meester Lokstraat, 8427 RC Ravenswoud

Speelbos Hossebos – Drogeham

Speelbos Hossebos in Drogeham is 1 hectare groot en heeft 6 verschillende speelpoelen met water. Iedere speelpoel is weer anders, maar je kunt hier naar hartelust klimmen, klauteren en springen bij/in het water! Voor de wat oudere kinderen is er een junglebrug en een spinnenwebnet; voor de jongere een waterspiraal met zand en een steiger waarop je met schepnetjes kunnen vissen.

Tarief: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Speelbos Hossebos, bij het Prinses Margrietkanaal, Tillewei, 9289 te Drogeham

Kaasboerderij ‘de Gelder’ – Tijnje

Op kaasboerderij ‘De Gelder’ in Tijnje wordt tijdens de zomervakantie wekelijks de Boerderijbeleving georganiseerd. Tijdens deze rondleiding, die ontzettend leuk is voor kinderen, kom je van alles te weten over dit grote melkveebedrijf. Tevens worden er tijdens Pasen en Kerst leuke evenementen georganiseerd. Houd de website of Facebookpagina in de gaten voor data en tijdstippen. Naast deze rondleiding is er ook een boerderijwinkel waar eigen kaas en zuivel, kazen van collega kaasmakers en allerlei andere streekproducten te koop zijn.

Tarief: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Kaasboerderij ‘de Gelder’, Heawei 42, 8406 AW Tijnje

Speelbos Sparjebird – Hemrik

In het Speelbos Sparjebird in Hemrik mag je vies worden! Loop de greppelroute, sleep met takken of bouw een eigen hut. Kliederen met water bij de waterpomp, hink-stap-sprong over boomstammen, 3 verschillende touwbruggen en een echte klimboom. Daarnaast is er een dierenpad met 10 uit hout gezaagde dieren. Bij ieder dier is iets te doen, dus volop spelen en ontdekken!

Tarief: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Speelbos Sparjebird, Sparjeburd 4, 8409 CK Hemrik

Goedkope uitjes in Friesland

Nationaal Modelspoor Museum – Sneek

In het Nationaal Modelspoor Museum Sneek zijn allerlei bijzondere treinen in miniatuur te bewonderen. Maar het is niet alleen te bekijken: de treinen moeten ook rijden! In het museum zijn diverse banen waarop de bezoekers zelf de treinenloop kunnen regelen. Ook zijn er speeltreinen voor kinderen en heel veel meer. In de herfstvakantie is zelfs Thomas de Trein in het museum te vinden!

Tarief: kinderen t/m 2 jaar: gratis | 3-12 jaar: €5,50 | vanaf 13 jaar: €7,50 | museumkaarthouders: gratis
Parkeren: op het parkeerterrein naast het busstation is voldoende gelegenheid. Prijs: €1,20/uur, maximaal €5 per dag.
Adres: Nationaal Modelspoor Museum Sneek, Dokter Boumaweg 17B, 8601 GM Sneek

De Naturij – Drachten

Bij een bezoekje aan De Naturij in Drachten weet je haast niet waar je moet beginnen. Er is een kinderboerderij, speeltuin, verkeerstuin, speelbos, midgetgolf, reptielenhuis, spartelbad, speelhal en ponybaan. En dan is het rijtje nog niet eens compleet! Of het nu binnen- of buitenspeelweer is: bij De Naturij kun je voor beide terecht.

Tarief: kinderen vanaf 2 jaar & volwassenen: €5,95 p.p.
Parkeren: gratis, wanneer het parkeerterrein vol is kan je parkeren op de Oude Slingeweg (ALLEEN RECHTS), De Morra en de bus parkeerplaats. In het weekend kan je extra parkeren bij de Morra 2 (verzamelgebouw terrein).
Adres: De Naturij, Oude Slingeweg 4, 9204 WS Drachten

CHECK OOK: DE LEUKSTE KINDERBOERDERIJEN IN NEDERLAND!

Kameleon – Terherne

Wie kent de boeken over de tweeling Sietse en Hielke nu niet? In de Kameleon-reeks beleven zij spannende avonturen en als bezoeker van het Kameleondorp in Terherne waan je je in hun wereld. Bij Kameleon Terherne heb je niet eens genoeg aan één dag, zoveel is er te beleven! Lekker picknicken of juist survivallen op het Avonturen Eiland, een kijkje nemen in de Kameleonboerderij en een mooie rondvaart maken. Ook kunnen de kids helpen om een code te kraken door middel van een puzzelroute, spelen op het erf, klimmen in boomhutten en het gestrande piratenschip ontdekken. De Kameleon bestaat uit allerlei verschillende onderdelen die allen andere openingstijden hanteren. Ook zijn er tal van arrangementen (met of zonder eten en drinken) samen te stellen. Ik ben hier uitgegaan van de goedkoopste arrangementen: arrangement Hielke en arrangement Sietse. De prijzen zijn ’s zomers hoger dan ’s winters. Meer informatie vind je op de website van de Kameleon. Een ding is zeker: een nat pak loop je hier makkelijk op. Schone en droge kleding meenemen dus!

Tarief: arrangement Hielke/Sietse zomer: €19,50 p.p.| kinderen 0 t/m 2 jaar: gratis | kinderen 3 t/m 5 jaar: 50% korting
Parkeren: gratis
Adres: Kameleon, Koailân 2, 8493 LA Terherne

Speelbos – Joure

Binnen spelen, klimmen, glijden en bouwen? Dat kan bij Speelbos Joure! Ze hebben er een heuse jungle, een spookhuis, een glow in the dark voetbalveld, een doolhof en springkussens. Er is zelfs een speciale escape room voor kinderen die geboekt kan worden voor bijvoorbeeld kinderfeestjes. Er is een apart peutereiland voor kindjes tot en met 3 jaar en twee bos terrassen zodat papa’s en mama’s ook goed in de watten worden gelegd terwijl hun kroost zich vermaakt.

Tarief: tot 1 jaar: gratis | peutertarief van 1 t/m 3 jaar: €4,50 (woe t/m vrijdag bij binnenkomst vóór 11.30 uur en buiten schoolvakanties en feestdagen om) | regulier tarief: €7 | volwassenen: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Speelbos Joure, Marconiweg 20b, 8501 XM Joure

Museum ‘De Sûkerei’ – Damwâld/Damwoude

In Museum ‘De Sûkerei’ in Damwâld (Damwoude) staat de periode rondom 1900 in het Friese Woud centraal. Je gaat dus terug in de tijd en leert meer over de cichorei, een wortel die gebruikt werd om koffie van te maken. Voor kinderen zijn er regelmatig diverse activiteiten, zoals het spelen van oud Hollandse in speciale ouderwetse kleding, fotopuzzel speurtocht, kleurplaten kleuren en geocaching. Raadpleeg de website voor actuele data van deze activiteiten. Het museum is alleen op afspraak geopend en alle activiteiten zijn onder voorbehoud.

Tarief: kinderen t/m 5 jaar: gratis | 6-12 jaar: €2,50 | volwassenen: €5,50. Toegang is incl. persoonlijke rondleiding
Parkeren: gratis?
Adres: Museum ‘De Sûkerei’, Trekwei 8a, 9104 AB Damwâld (Damwoude)

Speel- en dierenpark Sanjes Safari – Feanwâlden

Een speel- en dierenpark in één: dat is Sanjes Safari in Feanwâlden! Laten we beginnen met de dieren, want naast vogels, neusberen, stokstaartjes, geitjes en paarden is er ook een heus caviadorp! Er zijn niet alleen boerderijdieren, maar ook ‘wilde’ dieren en in totaal zijn er maar liefst 40 diersoorten te vinden bij Sanjes Safari. Verspreid over het park vind je allerlei informatieborden met dierenweetjes en in het natuurmuseum kom je nóg meer te weten over de dieren. Na al die dierenkennis te hebben opgedaan, is het tijd om te spelen! Dat kan zowel binnen als buiten, bijvoorbeeld in de grootste apenkooi van Friesland! Speciaal voor kindjes tot 4 jaar is er een apart gedeelte en buiten is er naast een speeltuin ook een verkeerstuin. Kortom: genoeg te beleven! Lees ook onze uitgebreide Sanjes Safari review!

Tarief: kinderen t/m 1 jaar: gratis | vanaf 2 jaar: €12,50 | volwassenen (15+): €12,50 | in de zomervakantie is de entree €1 duurder
Parkeren: gratis
Adres: Sanjesfertier, De Sânjes 4, 9269 HA Feanwâlden

geit - Mama's Meisje blog

De Pannekoektrein – Marrum

Dit uitje staat met stip op 1 op onze ’to visit’ lijst: de Pannekoektrein in Marrum! Aan het roemruchte ‘Dokkumer Lokaaltje’ ligt het station van Marrum-Westernijkerk en bij een bezoek aan dit station ga je helemaal terug in de tijd. Bij aankomst kun je je melden aan het loket, waar je een ouderwets treinkaartje krijgt. Daarna loop je door naar perron 1, waar de Pannekoektrein staat te wachten. Deze locomotief uit 1914 is in stijl gerestaureerd en er huist tegenwoordig een heus pannenkoekrestaurant in. Dat is pas eten in stijl en voor kinderen zéker een bijzondere belevenis! De conductrice knipt de kaartjes en vertelt over de dienstregeling met daarin de heerlijkste pannenkoeken. Ik las dat er zelfs rekening gehouden kan worden met allergieën, daarom willen wij hier zeker een bezoekje brengen! Na het eten is het zeker de moeite waard om verder te kijken in het oude station, de Friesche Spoorwinkel en zelfs een bezoekje te brengen aan het bijzondere toilet.

Tarief: zie menukaart
Parkeren: gratis
Adres: De Pannekoektrein, Perron 1, Station Marrum, Stasjonswei 24, 9073 GJ Marrum

Natuurmuseum Fryslân – Leeuwarden

Een low budget uitje in Friesland dat zeker niet in dit overzicht mag ontbreken… Ik kan me herinneren dat ik eens een bezoekje bracht aan het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Inmiddels is dat al heel wat jaren geleden, maar ik vond het toen al erg leuk! In dit museum staat alles in het teken van de Friese natuur en is er voor kinderen van alles te zien en te doen. Zo zijn er regelmatig nieuwe tentoonstellingen, zoals op dit moment de tentoonstelling over vismigratie waarbij het hele gezin in een helikopterboot een tochtje kan maken zowel boven als onder water! Ook is er een OnderWaterSafari waar kinderen vanaf 4 jaar een interactieve ride kunnen maken door de onderwaterwereld van Nederland. Deze is apart bij te boeken voor €4 p.p. Kortom: een leerzaam dagje uit!

Tarief: kinderen t/m 3 jaar: gratis | 4 t/m 18 jaar: €6,50 | volwassenen: €13 | Entreeprijzen zijn excl. OnderWaterSafari
Parkeren: betaald parkeren bij parkeergarage Oldehove (max. €9,20 per dag) of Hoeksterend (max. €6,30 per dag). Het museum ligt tussen deze parkeerplaatsen in.
Adres: Natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden

Kinderboerderij Sneek

De Kinderboerderij in Sneek ligt in een groot parklandschap en staat voor spelenderwijs genieten. Er zijn allerlei boerderijdieren die je kunt aaien, bekijken en soms knuffelen. Ook zijn er diverse speeltoestellen zoals een kabelbaan, traptrekkers, een springkussen, waterfietsen en de mogelijkheid om te vlotvaren. De watertuin en speelzolder maken het helemaal af en ook aan de inwendige mens is gedacht: in het restaurant en op het bijgelegen terras kan men genieten van een warme of koude snack.

Tarief: €2 p.p. | kinderen tot 2 jaar gratis
Parkeren: gratis
Adres: Kinderboerderij Sneek, Harste 11B, 8602 JX Sneek

Attractiepark Duinen Zathe – Appelscha

De entreeprijs van Attractiepark Duinen Zathe in Appelscha lijkt misschien wat af te schrikken, ware het niet dat deze prijs all inclusive is. Dit pretpark biedt alles voor een perfect dagje uit: van botsauto’s tot trampolines, van een verkeerscircuit tot een spookhuis en van een draaimolen tot een reuzenglijbaan. En dat allemaal inclusief onbeperkt koffie, thee, cappuccino, diverse soorten limonade, frites, sauzen, snacks, dagsoep, broodjes, fruit en waterijs!

Tarief: 1-2 jarigen: €5 | vanaf 3 jaar: €16,50 (e-ticket: €15,50)
Parkeren: gratis
Adres: Attractiepark Duinen Zathe, Noorder Es 1, 8426 GW Appelscha

ijsjes - Mama's Meisje blog

Jonas en de Walvis – Sumar

Dit uitje is helaas alleen nog toegankelijk voor bezoekers van het vakantiepark.

Planetarium – Franeker

In het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium draait alles om het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit is een model van de zon en 6 planeten die daar omheen draaien. Daarnaast is er in het Planetarium van alles te vinden op het gebied van sterrenkunde, historische astronomische instrumenten en een raderwerk. Voor kinderen is er een speurtocht verkrijgbaar, zijn er begrijpelijke films en interactieve exposities. Leuk voor als je kids interesse hebben in de ruimte! Het Planetarium is alleen toegankelijk met online bestelde tickets.

Tarief: kinderen t/m 3 jaar: gratis | kinderen 4-13 jaar / CJP: €5 | volwassenen: €6
Parkeren: er zijn verschillende zones waar men gratis kan parkeren. Meer informatie is te vinden op de website.
Adres: Planetarium, Eise Eisingastraat 3, 8801 KE Franeker

Heksenmuseum de Heksehoeve – Appelscha

Het Heksenmuseum in Appelscha is geopend in juli en augustus. Door middel van een speurtocht ga je door de grote tuin waar je 27 heksenrituelen kunt uitvoeren. Voor kinderen is er een heksendiploma met opdrachten. Na afloop krijgen ze een mooie verrassing. Kortom: een magisch uitje!

Tarief: kinderen 5-12 jaar: €7,50 | volwassenen: €10
Parkeren: gratis
Adres: Heksenmuseum de Heksehoeve, Drentseweg 46, 8426 ES Appelscha

De Kruidhof – Buitenpost

Botanische Tuin de Kruidhof in Buitenpost is geopend van begin april tot begin oktober. Naast de verschillende thematuinen zijn er superleuke kinderactiviteiten te doen! Zo zijn er 2 speeltuinen: een kleine speeltuin met zandbak met klimheuvel en glijbaan voor de kleintjes en even verderop een speeltuin voor de wat grotere kinderen, met een grote klimtoren, een kabelbaan, watertoestellen in een vijver, een kookpot en veel, heel veel zand. Ook zijn er diverse wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen (enkele tegen een meerprijs van €1-1,50 per persoon).

Tarief: kinderen 0 t/m 4 jaar: gratis | 5 t/m 11 jaar: €3 | volwassenen: €6,50 | 65+: €5,25
Parkeren: gratis op het officiële parkeerterrein tegenover het station op 5 loopminuten van de Kruidhof (stel de navigatie in op Edisonstraat, Buitenpost).
Adres: De Kruidhof, Schoolstraat 29B, 9285 NE Buitenpost

Kinderboerderij Doniastate – Stiens

Boerderijdieren knuffelen, alpaca’s spotten, spelen in de speeltuin en vlinders ontdekken in de vlindertuin? Dat kan bij Kinderboerderij Doniastate in Stiens. In het restaurant kun je allerlei lekkers krijgen zoals fris, snacks, tosti en pannenkoeken (en zelfs glutenvrije poffertjes!). Kortom: alle ingrediënten voor een middagje plezier!

Tarief: kinderen 0-2 jaar: gratis | vanaf 3 jaar: €3,50 per persoon
Parkeren: gratis
Adres: Kinderboerderij Doniastate, Truerderdyk 14, 9051 LC Stiens

Is Het Fries Museumdorp in Allingawier ook geschikt voor kinderen - Mama's Meisje blog

Aldfaers Erf – Allingawier

Enkele zomers geleden brachten we zelf een bezoekje aan het Het Friese Museumdorp in Allingawier. Tegenwoordig heet het Aldfaers Erf en is het open en toegankelijk voor iedereen. Dat we razend enthousiast zijn over dit uitje kun je in deze blog teruglezen. Voor kinderen is er van alles te doen zoals spelen in de speelweide en veel te bekijken uit de vroegere tijd. Kortom: voor elk wat wils en met recht een geweldig low budget uitje!

Tarief: kinderen 5 t/m 12 jaar: €1,50 | overig: €2,75
Parkeren: gratis
Adres: Aldfaers Erf, Meerweg 4, 8758 LE Allingawier

Gratis en low budget uitjes in Friesland

Wat was het leuk om al zoekende een hele lijst met low budget en gratis uitjes in Friesland samen te stellen! Als laatste heb ik nog een tip: De Campina Open Boerderijendag! Wij bezochten de 2022 editie en verspreid over het land doen boerderijen mee, dus een leuke optie in deze lijst van low budget en gratis uitjes in Friesland. Ik denk dat er vast nog veel meer leuke hotspots zijn die niet op deze lijst mogen ontbreken. Laat je het mij weten als je zo’n leuke plek kent? Dan kan ik de lijst aanvullen!

Ken jij nog meer low budget en gratis uitjes in Friesland? Laat het me weten! Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram, zodat ik het uitje kan toevoegen aan deze lijst!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

afbeelding: geit, ijsjes,

 

Pinterest uitjes in Friesland goedkoop gratis low budget - Mama's Meisje blog