Sinds ik kinderen heb, vind ik niets leuker dan er samen op uit te gaan! Jammer alleen dat je al snel zoveel geld kwijt bent voor een dagje uit. En dan ben je alleen nog maar binnen… Dat moet toch anders kunnen? Dat kan inderdaad ook, want ik heb flink rond gevraagd en gezocht naar tips voor uitjes in de regio waar ik zelf woon: het mooie Oosten. Twente, Salland, de Achterhoek, onderin Drenthe en bovenin Gelderland zijn er zóveel leuke dagjes weg te ontdekken, maar je moet het net even weten. Daarom maakte ik een overzicht van 50 gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland! Zit er iets voor jou tussen? Lees maar mee!

Goedkope dagjes weg

Tijdens vakanties en vrije dagen is niets leuker dan er samen met het gezin op uit te trekken. Jammer alleen dat dagjes uit zo duur kunnen zijn! Geïnspireerd door Kimberly van Beebs and Moms, die een prachtig overzicht maakte van budgetproof uitjes in Noord-Holland en door Bregje die een mooi overzicht maakte voor uitjes in Limburg, besloot ik aan de slag te gaan. Ik maakte dit overzicht van gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland. Het duurste uitje kost €15,50 (inclusief eten en drinken) en toen ik toch bezig was, heb ik ook gelijk de parkeerkosten vermeld. De lijst is verdeeld in verschillende categorieën: gratis uitjes in Overijssel, gratis uitjes in Gelderland, low budget uitjes in Overijssel, low budget uitjes in Drenthe, low budget uitjes in Gelderland én low budget uitjes vlak over de grens (Duitsland). Goedkope dagjes weg, zodat je ook met een klein budget kunt genieten van de kindvriendelijke activiteiten in deze regio! Daarnaast maakte ik ook een lijst met 20 goedkope dagjes weg in Friesland! Let op: prijswijzigingen voorbehouden, mocht je een onjuistheid in deze blog bespeuren, dan stel ik het op prijs als je me een berichtje stuurt :) Check ook deze blog met tips over korting op uitjes in Nederland!

50 gratis en low budget uitjes in oost-nederland overijssel achterhoek gelderland drenthe twente salland - Mama's Meisje blog

Inhoudsopgave

Kabouterpad

Allereerst een algemene tip die eigenlijk voor heel Nederland geldt. Uitgerust met een knapzak met lekkers op zoek gaan naar kabouters? Dat kan! Er zijn namelijk diverse leuke kabouterpaden in Oost-Nederland. Ik maakte al eens een compleet overzicht van alle kabouterpaden in Nederland, kijk snel of er ook een kabouterpad in jouw buurt zit!

tips peuteruitjes kabouterpad kabouterpaden in nederland - Mama's Meisje blog

Gratis uitjes in Drenthe

Met een heleboel hulp van lieve lezers is het gelukt om enkele gratis uitjes in Drenthe te vinden!

Griendtsveenpark – Erica

Het Griendtsveenpark in Erica (op de grens met Schoonebeek) is een superleuk gratis uitje in Drenthe voor kleine kinderen. Het is een soort kinderboerderij waar de kinderen ook lekker kunnen spelen. Er zijn allerlei dieren zoals pony’s, konijnen, herten en ganzen en er is een  In het paviljoen kun je terecht voor een hapje en een drankje voor kleine prijsjes. De entree is gratis, meegebrachte consumpties zijn niet toegestaan en het wordt zeer gewaardeerd als er aan het einde van het bezoek een kleine donatie wordt gedaan t.b.v. het onderhoud van het park.

Tarief: gratis, een donatie wordt erg gewaardeerd
Parkeren: gratis
Adres: Griendtsveenpark, Berkenlaan 14, 7761 PM Schoonebeek

CHECK OOK: DE LEUKSTE KINDERBOERDERIJEN IN NEDERLAND!

Kinderboerderij de Noaberhoeve – Erica

Als je dan toch in de buurt bent, kun je een bezoekje brengen aan Kinderboerderij de Noaberhoeve in Erica. Dit is een kleinschalige kinderboerderij met verschillende dieren zoals cavia’s, konijnen, kippen, schapen, geiten en pony’s. Er kan gereden worden op traptrekkers én er is een speeltuin. Voor een klein prijsje is er limonade, koffie, thee of warme chocolademelk verkrijgbaar en in de zomer wordt er ijs verkocht!

Tarief: gratis, maar een donatie wordt erg gewaardeerd
Parkeren: gratis
Adres: De Noaberhoeve, Omhaal 39, 7887 CD Erica

Gratis uitjes in Overijssel

We gaan verder met een lijst met gratis uitjes in Overijssel. Soms is een consumptie verplicht, maar wordt er geen entreegeld gevraagd. Dit staat per uitje vermeld!

Natuuractiviteitencentrum De Koppel – Hardenberg

Bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg valt van alles te ontdekken en beleven! Alles draait om biodiversiteit en duurzaamheid en er worden regelmatig leuke activiteiten voor kinderen en hun (groot)ouders georganiseerd. Binnen kunnen de kindjes ruiken, kijken en voelen en zijn er regelmatig nieuwe exposities. Buiten is de natuur prachtig én er is een blotevoetenpad!

Tarief: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Natuuractiviteitencentrum de Koppel, Vechtstraat 8, 7772 AX Hardenberg

IJsboerderij Rosahoeve – Raalte

Zelfgemaakt boerenijs proeven in de ijssalon op de boerderij? Dat kan bij ijsboerderij Rosahoeve in Raalte! Naast het overheerlijke ijs is er een leuke speeltuin én een dierenwijde. Ook is het mogelijk om een blik in de stal te werpen en op zondag zelfs om de hele boerderij te bekijken!

Tarief: gratis, geniet van een consumptie!
Parkeren: gratis
Adres: Rosahoeve, Waalweg 2, 8102 SW Raalte

Ter Huurne Hollandmarkt – Buurse

Ter Huurne Hollandmarkt is een hele grote winkel op de grens tussen Nederland en Duitsland. Het terrein is 25.000 vierkante meter groot en naast een grote winkel, een autowasstraat en een restaurant, is er ook een grote speeltuin die gratis toegankelijk is. Een deel van de speeltoestellen werkt alleen op basis van muntjes die bij de kassa kunnen worden gekocht. Er worden ook regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Tarief: entree is gratis, evt. muntjes te koop aan de kassa
Parkeren: gratis
Adres: Ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64, 7481 RZ Buurse (Haaksbergen)

Landgoed Kaamps – Deurningen

Een kijkje bij de boer nemen? Dat kan bij Landgoed Kaamps in Deurningen! Deze mag zeker niet ontbreken in dit overzicht van gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland. Ik ben hier al regelmatig mét en zonder kinderen geweest en kan wel zeggen dat ik fan ben. Wat een leuke plek is dit! Op de belevingsboulevard komen de kinderen dichtbij de koeien en kunnen zij zien hoe kaas wordt gemaakt. Er is een kinderboerderij, een speeltuin en in de brasserie, kaaswinkel of aan het ijsloket wordt ook de inwendige mens goed verzorgd. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd en een bezoekje aan het naastgelegen tuincentrum Borghuis zorgt voor de ideale combinatie van een dagje uit!

Tarief: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Landgoed Kaamps, Vliegveldstraat 4a, 7561 AT Deurningen

kaamps deurningen mamas meisje3

De Molenberg – Reutum

Aan de achterzijde van café restaurant de Molenberg in Reutum bevindt zich een terras met grote speeltuin. Wipwappen, schommelen, klimmen en glijden: de kinderen kunnen zich hier prima vermaken terwijl je zelf toezicht kunt houden vanaf het terras. Er zijn ook luchtkussens, een elektronische graafmachine en zelfs een racecircuit!

Tarief: entree is gratis
Parkeren: gratis
Adres: Café Restaurant de Molenberg, Ootmarsumseweg 375, 7667 PB Reutum

Indoor speeltuin Happy Heintje – Ootmarsum

Indoor speeltuin Happy Heintje is gelegen op recreatiepark de Witte Bergen in Ootmarsum. Hier kunnen de kleintjes klauteren, glijden of met de lego blokken spelen. Op zaterdag en zondag is Happy Heintje geopend voor publiek. De entree is gratis, maar er wordt wel verwacht dat men gezellig plaatsneemt op het terras en een consumptie nuttigt.

Tarief: gratis (consumptie verplicht)
Parkeren: gratis
Adres: De Witte Berg, Wittebergweg 9, 7637 BM Ootmarsum

Natuurboerderij Lindehoeve – Dalfsen

Op Natuurboerderij Lindehoeve, gelegen in Dalfsen, is iedereen welkom om de dieren te aaien, de verschillende tuinen te bekijken en meer te leren over de natuur. Er zijn verschillende dieren zoals kippen, varkens, schapen, geiten, cavia’s en koeien. Ook is er een mooie speeltuin aanwezig! Op de website kan ik niets vinden over entree of parkeergeld, dus ik ga er vanuit dat dit gratis toegankelijk is.

Tarief: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Natuurboerderij Lindehoeve, Koesteeg 4, 7722 RM Dalfsen

Erve Kuiper / De IJskuip – Denekamp

Het lekkerste ijsje van Europa proeven? Dat kan bij de IJskuip, bij Erve Kuiper in Denekamp. Naast ijs eten (wat al een hele leuke activiteit op zich is ;) ), is er zowel een binnen- als buitenspeeltuin, een leerzame tour over de boerderij en misschien loop je de boer nog wel tegen het lijf, zodat je zelf je vragen kunt stellen!

Tarief: entree gratis, consumptie verplicht
Parkeren: gratis
Adres: Erve Kuiper, Schotbroekweg 2, 7591 ND Denekamp

Woeste Willem Speelnatuur – Deventer

Trek je oude kleren aan en maak je klaar voor een avontuur bij Woeste Willem Speelnatuur! Deze buitenspeeltuin ligt aan de uiterwaarden bij Deventer en is een bijzondere buitenspeeltuin. Klimmen, klauteren en de gestrande boot ontdekken: in deze natuurspeeltuin staan geen speeltoestellen, maar zul je het moeten doen met boomstammen, modder en water! Wel even schone kleren meenemen ;)

Tarief: gratis
Parkeren: gratis bij het pontje
Adres: Woeste Willem Speelnatuur, tegenover de Worp 111, 7419 AD Deventer

Stampen in de plassen natuurspeeltuin speelnatuur Woeste Willem Deventer - Mama's Meisje blog

Kinderboerderij de Ulebelt – Deventer

Een combinatie van een kinderboerderij, thematuinen en speelnatuur: dat is de Ulebelt in Deventer. Naast de duurzame kinderboerderij, waar kinderen regelmatig mee mogen helpen, zijn er verschillende tuinen te vinden: een vlindertuin, kruidentuin, moestuin en bijentuin. Op de twee natuurspeelplekken, die ieder voor een andere groep kinderen bedoeld zijn, kunnen ze heerlijk ravotten. De Takkenbende is bedoeld voor kinderen van 1 tot 7 jaar. Hier kunnen kinderen spelen met zand, hutten en boomstammen. De Waterstam is voor oudere kinderen bedoeld en heeft een tunnel, een uitkijkheuvel, hutten van wilgentakken en een waterspeelplek!

Tarief: gratis
Parkeren: gratis
Adres: De Ulebelt, Maatmansweg 3, 7425 NC Deventer

Fruitbedrijf Van Vilsteren – Wijhe

Fruitbedrijf Van Vilsteren is een landwinkel in Wijhe waar je terecht kunt voor vers fruit. Er is speelgelegenheid voor de kinderen en ze werken samen met veel andere leveranciers in de buurt, waardoor er bijvoorbeeld ook zuivel van de Knapenvelder te koop is in de landwinkel. En ik heb van horen zeggen dat de aardbeien en frambozen hier het allerlekkerst zijn!

Tarief: entree gratis
Parkeren: gratis
Adres: Fruitbedrijf Van Vilsteren, Raalterweg 6, 8131 SC Wijhe

Kakelbont – Tilligte

Bij eetgelegenheid Kakelbont in Tilligte kom je op het menu verschillende Pipi, Tommy en Anika-gerelateerde dingetjes tegen. In de bijbehorende speeltuin zie je Pipi’s Villa terug! Springen op luchtkussens, ravotten in de ballenbak en naast een mooie speeltuin kun je er ook midgetgolfen.

Tarief: gratis (consumptie verplicht) | Midgetgolf: €3,50 (kinderen), €4 (volwassenen)
Parkeren: gratis
Adres: Kakelbont, Frensdorferweg 4, 7634 PE Tilligte

Gratis uitjes in Gelderland

Er zijn diverse leuke gratis uitjes in Gelderland te vinden! Ik heb er al een aantal op mijn lijstje genoteerd. Ook hierbij geldt dat er bij sommige gratis uitjes géén entreegeld wordt gevraagd, maar een consumptie verplicht is. Dit staat bij de betreffende uitjes vermeld.

De Neeth – Aalten

Bij de Neeth in Aalten kun je terecht voor de leukste binnen- en buitenactiviteiten! Er is een grote speeltuin met speelhuisjes, springkussens, een kabelbaan, nestschommel, trampoline en een konijnentuin. Daarnaast is er een boerderijmuseum waar je alles kunt leren over het boerenleven van vroeger. Stap binnen in een authentieke boerenkeuken, bekijk de unieke gebruiksvoorwerpen en waan je even in een andere tijd! Ook ben je welkom op het melkveebedrijf, de boerderij met 120 melkkoeien. Van al dat moois krijg je natuurlijk honger, maar daar hebben ze bij de Neeth ook een oplossing voor: pannenkoeken!

Prijs: speeltuin: gratis | museum: op woensdagmiddagen in juli en augustus vrij toegankelijk
Parkeren: gratis
Adres: Speel- en Pannenkoekboerderij De Neeth, Neethweg 6, 7122 RB Aalten

Low budget uitjes in Drenthe

Heb jij nog tips voor leuke low budget uitjes in Drenthe? Laat het me weten, zodat we deze lijst nog langer kunnen maken!

The Nature Game – Spier

Wauw, de makers van The Nature Game gaan echt helemaal mee met de tijd! In deze magische tabletgame ga je met het hele gezin op pad om, al lopend over een schatkaart, dingen te zien die voor de gewone wandelaar verborgen blijven. Het kompas wijst de weg en leidt je langs filmpjes, raadsels en interactieve spellen. Dit spel is op twee locaties in Nederland te spelen: Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal Park De Hoge Veluwe. De prijs is per tablet, dus je kunt met het hele gezin op pad om een reis door de tijd te maken! Qua gebied is het twijfelachtig of Spier thuishoort in een overzicht van gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland, maar ik vond ‘m zo origineel, dat ik hem het vermelden zeker waard vind!

Tarief: €17,50 per tablet
Parkeren: gratis
Adres: The Nature Game, Start vanaf de Boslounge, Oude Postweg 8, te Spier. In de winter; van 1 november tot 1 april, start vanaf de hotelreceptie Oude Postweg 12. Reserveer vooraf via de website om zeker te zijn van een tablet!

Low budget uitjes in Overijssel

De lijst met low budget uitjes in Overijssel lijkt oneindig! In zowel Twente als Salland zijn diverse hele leuke en unieke uitjes te vinden. Welke ga jij bezoeken?

Het Kukelnest – Goor

Een groot speeltoestel in de vorm van een schip, een skelterbaan, spelen met zand, schommelen, een kabelbaan én natuurlijk diertjes om te aaien… Kinderboerderij het Kukelnest in Goor biedt genoeg voor kinderen om zich lekker te vermaken.

Tarief: €1,50 (jaarkaart voor het hele gezin: €22)
Parkeren: gratis
Adres: Het Kukelnest, Lintelerweg 4, 7471 LB Goor

Bengeltjes Speeldorp – Hengelo

Bij Bengeltjes Speeldorp in Hengelo kunnen kinderen zich indoor vermaken op één van de vele klimtoestellen, apenkooien en trampolines. Een krijspaleis dus, ideaal voor regenachtige dagen! Voor de allerkleinsten is er een aparte hoek met eigen apenkooi, trampolines en ballenbak.

Tarieven: kinderen tot 1 jaar: gratis | Kinderen 1-2 jaar: €5 | Kinderen vanaf 2 jaar: €8,50 | Volwassenen: gratis | 65+ers: gratis
Parkeren: geen info, maar aangezien het in het centrum van Hengelo ligt, ga ik ervan uit dat het betaald parkeren is
Adres: Bengeltjes Speeldorp, Esrein 21, Hengelo (Ov.)

Speelpark Hoge Boekel – Enschede

Speeltuin meets pretpark bij Speelpark Hoge Boekel in Enschede. Er zijn trampolines, springkussens, grote attracties en speeltoestellen die bij de entreeprijs inbegrepen zijn. Daarnaast zijn er enkele kleinere attracties en speeltoestellen die in werking worden gesteld door middel van attractiemunten die daarnaast te koop zijn.

Tarieven: kinderen t/m 2 jaar: gratis | kinderen 3 t/m 21 jaar: €8 | volwassenen 21+: €4 | 65+: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Speelpark Hoge Boekel, Hoge Boekelerweg 410, 7532 RE Enschede

De Flierefluiter – Raalte

Mijn vroegere hometown mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst van gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland. De Flierefluiter in Raalte is de grootste buitenspeeltuin van Overijssel. Buiten spelen, dat kunnen de kids er naar hartelust! Er is een doolhof, er zijn tal van glijbanen, een kinderboerderij, skelterbanen en een (veilig omheind) zwembad. Ook aan de allerkleinsten is gedacht: er is een apart speelgedeelte voor de mini’s. Ponyrijden, een knuffelruimte met cavia’s en konijnen en bij slecht weer is er ook een prachtige binnenspeeltuin met trampolines, een binnenzandbak, glijbanen en een blagenparadijs. Wij brachten er al eens bezoekje, in onze Flierefluiter review lees je het uitgebreide verslag!

Tarieven: €9,50 (2-18 jaar), €5 (vanaf 18 jaar). Ook zijn er diverse arrangementen beschikbaar
Parkeren: gratis
Adres: De Flierefluiter, Raarhoeksweg 49, 8102 SZ Raalte

collage de Flierefluiter Raalte ervaring review dagje uit Overijssel Salland - Mama's Meisje blog

Speeltuin Madrid – Dalfsen

Bij Café Restaurant Madrid in Dalfsen is een grote speeltuin met 45 speeltoestellen. Voor de allerkleinsten is er een afzonderlijk speelveldje. Ouders en grootouders kunnen vanaf het terras toezicht houden terwijl de kinderen spelen. In deze speeltuin zijn glijbanen, schommels, draaitoestellen en wippen te vinden en bij zomerse temperaturen wordt er een waterbaan opgezet!

Tarief: €4, ook is er een ‘pretpakket’ voor €7,50 inclusief glas ranja, friet met mayo, mini snack, ijsje en zakje snoep.
Parkeren: gratis
Adres: Café Restaurant Expo Madrid, Tolhuisweg 5, 7722 HS Dalfsen (buurtschap Hessum)

Groot Twentsch Maïsdoolhof – Fleringen

Dwalen tussen de mais, op zoek naar de uitkijktoren… Het kan bij het Groot Twentsch Maïsdoolhof in Fleringen, die sinds 7 juli 2019 weer geopend is. Het maïsdoolhof is zo groot als vijf voetbalvelden, dus reken maar dat de kids een tijdje bezig zijn ;) Er kan ook een speurtocht worden gespeeld die aansluit bij het thema. Daarnaast is er een maïszwembad, een traptrekker-racebaan, een speelweide en zijn er zandbakken. Ook kun je terecht in de bloemenpluktuin!

Tarief: kinderen tot 2 jaar: gratis | overig: €4
Parkeren: gratis
Adres: Groot Twentsch Maïsdoolhof, Oldenzaalseweg t.h.v. nr. 129, Fleringen

Kinderboerderij Dondertman – Holten

Kinderboerderij Dondertman in Holten is veel meer dan alleen een kinderboerderij. Het is een leuke combi van speeltuin en diertjes aaien en zelf zijn we er al regelmatig geweest. Daarnaast worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd en is het op bepaalde dagen en tijdstippen tegen een meerprijs mogelijk om mee te gaan met de Dondertman Express (een kindertreintje, €1), pony te rijden (€1) of een huifkartocht (€2) te maken.

Tarieven: €4 (vanaf 2 jaar). Ook zijn er diverse arrangementen beschikbaar
Parkeren: gratis
Adres: Kinderboerderij Dondertman, Meester Bosweg 5, 7451 KC Holten

LEES OOK: SPEELGOEDMUSEUM DEVENTER REVIEW!

De Manderveense Aardbei – Manderveen

Een adresje waar wij heel groot fan van zijn, is De Manderveense Aardbei in Manderveen! Hier kun je aardbeien plukken, maar ook andere soorten fruit. Er is een superleuke speeltuin en op het terras kun je genieten van de heerlijkste traktaties met, je raadt het al, aardbeien! Echt een aanrader om naartoe te gaan in de zomer!

Tarief: gratis, voor het plukken betaal je een prijs per gewicht
Parkeren: gratis
Adres: De Manderveense Aardbei, Broekdijk 25, 7664 VD Manderveen

De Manderveense aardbei pluktuin fruit plukken uitje - Mama's Meisje blog

Kinderspeelboerderij ’t Höfke – Bentelo

Bij kinderspeelboerderij ’t Höfke in Bentelo kunnen de kinderen zich helemaal uitleven. Zowel binnen en buiten zijn er diverse attracties voor groot en klein! Ook zijn er een aantal dieren om te bekijken. Wat ik dan weer een pluspunt vind, is dat er glutenvrije snacks aanwezig zijn. Deze staat dus op ons must visit lijstje voor deze zomer!

Tarief: €3,50 (vanaf 1 jaar)
Parkeren: gratis
Adres: ’t Höfke, Suetersweg 17, 7497 MZ Bentelo

De Noetselerberg – Nijverdal

Camping de Noetselerberg in Nijverdal beschikt over een prachtige indoor speeltuin. Deze is óók toegankelijk als je geen campinggast bent. De camping is geopend van april tot en met oktober, maar is het slecht weer, dan is een ochtend of middag binnen spelen natuurlijk een welkome verrassing voor de kleintjes!

Tarief: €2, indien er consumpties worden genuttigd: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Camping De Noetselerberg, Holterweg 116, 7441 DK, Nijverdal

Museum Buurtspoorweg – Haaksbergen

In mijn woonplaats Haaksbergen hebben we ook een héél leuk uitje voor kinderen. Bij Museum Buurtspoorweg kun je namelijk niet alleen locomotieven bekijken, maar ook een ritje maken in een échte stoomtrein! Deze trein rijdt tussen Haaksbergen en Boekelo en is natuurlijk een geweldige belevenis voor kinderen, maar zeker ook voor papa’s en mama’s. Onderweg komt de conducteur langs en mogen de kids zelf hun kaartje knippen. Ook kunnen ze zien hoe een stoomlocomotief werkt en kunnen zij met een spoorboekje opdrachten maken in het museum.

Tarief: perronkaartje: €3. Treinkaartje: €7 (4-11 jaar), €11 (vanaf 12 jaar)
Parkeren: gratis
Adres: Museum Buurtspoorweg, Stationsstraat 3, 7481 JA Haaksbergen

Pluktuin & Maïsdoolhof de Dolle Deel – Hoonhorst

Kun jij de weg naar de uitkijktoren vinden? In het maïsdoolhof bij de Dolle Deel in Hoonhorst kunnen kinderen een speurtocht maken terwijl ze de weg proberen te vinden naar de uitkijktoren! Ook is er een prachtige pluktuin waar je voor €5 zelf een mooie bos bloemen kunt samenstellen. Naderhand kun je genieten van koffie, thee, een ijsje of zelfgemaakte popcorn en er is voldoende ruimte om buiten te spelen terwijl papa en mama dit nuttigen op het terras!

Tarief: maïsdoolhof €4 (vanaf 3 jaar)
Parkeren: gratis
Adres: De Dolle Deel, Molenhoekweg 8, 7722 MD Hoonhorst (gemeente Dalfsen)

Natura Docet Wonderryck – Denekamp

Natura Docet Wonderryck is een belevingsmuseum en landschapscentrum waar kinderen van alles kunnen zien, doen en leren over de natuur! Er is een enorme collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Kinderen kunnen hun eigen digitale bos bouwen in Funky Forest en er is een filmzaal!

Tarieven: €5 (4-16 jaar), €9,50 (16 jaar en ouder). Kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang.
Parkeren: gratis
Adres: Museum Wonderryck, Oldenzaalsestraat 39, 7591 GL Denekamp

Dierenpark Taman Indonesia dagje uit met kinderen in Overijssel Twente Salland Drenthe Achterhoek - Mama's Meisje blog

Dierenpark Taman Indonesia – Kallenkotte

Het tweede dierenpark in dit overzicht van gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland is wel een hele bijzondere. Bij Dierenpark Taman Indonesia waan je je namelijk even in Indonesië. Naast de prachtige exotische planten en dieren uit Indonesië, kun je ook een beetje cultuur snuiven door kennis te maken met Indonesische hapjes, je te verkleden als Javaanse prinses of de traditionele huisjes te bewonderen. Voor kinderen is er sinds kort een kinderpaspoort, waarmee ze de Indonesische eilanden kunnen bezoeken!

Tarieven: kinderen t/m 1 jaar: gratis | kinderen 2 t/m 12 jaar: €7,50 | volwassenen: €9,50 
Parkeren:
gratis
Adres: 
Taman Indonesia, Kallenkotte 53, 8345 HE Kallenkotte

Speeltuin Blekkerhoek – Raalte

Een verborgen pareltje in Raalte is speeltuin Blekkerhoek. Deze speeltuin wordt helemaal gedraaid door vrijwilligers en is zowel leuk voor de allerkleinsten als voor de grotere kinderen. Zo is er een apart veldje voor dreumesen, peuters en kleuters. Hier zijn speeltoestellen die geschikt zijn voor deze groep, maar er is ook los speelgoed. Voor schoolkinderen zijn er twee grote velden waar kan worden geskelterd, gespeeld en geravot. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd, zoals kinderbingo.

Tarief: €2 per persoon. Jaarabonnement voor het hele gezin: €15. Kosten van activiteiten worden aangegeven bij de activiteit.
Parkeren: gratis
Adres: Speeltuin Blekkerhoek, Ceintuurbaan 25c, 8102 AB Raalte

Speeltuin Blekkerhoek Raalte overzicht gratis en low budget uitjes Oost Nederland Overijssel - Mama's Meisje blog

De Waarbeek – Hengelo

De Waarbeek in Hengelo is een attractiepark waar veel van de attracties geschikt zijn voor kleine kinderen. Theekopjes, een kabouter speelplaats, zweefmolen, botsauto’s, waterfietsen en een reuzenrad: dat is slechts een greep uit de vele attracties die er te vinden zijn. Het sfeertje is nostalgisch want de Waarbeek bestaat al heel lang. Zelf zijn we er nog niet geweest en we horen wisselende verhalen over dit uitje!

Tarieven: kinderen 0-2 jaar: gratis | vanaf 3 jaar: €15,50 (inclusief eten en drinken) / bliksembezoek (vanaf 15.00 uur): €8,50
Parkeren: €4,95 per auto
Adres: De Waarbeek, Twekkelerweg 327, 7554 SC Hengelo (Ov.)

Oyfo Techniekmuseum – Hengelo

Let op: dit museum wordt momenteel verhuisd en is gesloten! Bij heropening zal ik de info in dit artikel actualiseren. Een bezoek aan het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo staat garant voor een actief dagje uit. Je kunt namelijk zelf aan de slag met allerlei vormen van techniek! Door middel van interactieve spelletjes wordt techniek begrijpelijker gemaakt voor kinderen. In de vakanties worden er Doemiddagen georganiseerd! Meer informatie vind je op de website.

Tarief: kinderen t/m 3 jaar: gratis | vanaf 4 jaar: €8
Parkeren: in de Industriestraat of op parkeerplaats Esrein: gratis.
Adres: Oyfo Techniekmuseum, Industriestraat 9, 7553 CK Hengelo

Het Veenmuseum – Westerhaar-Vriezenveensewijk

Een uitje dat je mee terug in de tijd neemt is Het Veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk. In dit kleinschalige buitenmuseum wordt je meegenomen naar de tijd van het wonen, werken en leven van omstreeks 1850 tot 1950, Er rijdt een origineel veentreintje over het terrein die onderweg stopt bij ingerichte veenhutten, een typerende oude Vriezenveense boerderij en het winkeltje. Natuurlijk kun je ook voor de wandelroute kiezen!

Tarief: op basis van een aanbevolen gift à €2,50 per volwassene en €1,50 per kind
Parkeren: gratis
Adres: Het Veenmuseum, Paterswal 11, 7671 TB Westerhaar-Vriezenveensewijk

Speeltuin Morskieft – Reutum

Bij de Morskieft kunnen de kids zowel binnen als buiten spelen. Weer of geen weer: er is altijd volop speelplezier! De binnenspeeltuin is voorzien van speciaal zand zodat de kinderen veilig kunnen spelen. En buiten kunnen ze zich vermaken met wipwappen, klimtoestellen, glijbanen, trampolines, schommels en nog veel meer!

Tarief: kinderen tot 12 jaar: €4 | ouders & verzorgers: €1
Parkeren: gratis
Adres: Speeltuin Morskieft, Ootmarsumseweg 303, 7667 PB Reutum

Speeltuin Morskieft Reutem dagje uit low budget gratis uitjes Oost Nederland Twente Salland Overijssel Drenthe Gelderland - Mama's Meisje blog

Boerderij Roke’s Erf – Ommen

Op Boerderij Roke’s Erf in Arriën (vlakbij Ommen) valt van alles te beleven! Een maïsdoolhof, boerengolf door het boerenbos, spelen in de strospeelschuur of op het speelveld. Ook is er een klompenpad met doe-dingen dwars door de stallen en tuinen, over het erf en door het boerenbos. Kortom: een superleuk boerenuitje voor jong en oud!

Tarieven: entreeprijs per activiteit! 1 activiteit: €4 p.p. | 2 activiteiten: €6 p.p | 3 activiteiten: €7 p.p. (keuze uit klompenpad, boerenbosgolf en maïsdoolhof).
Parkeren: gratis
Adres: Boerderij Roke’s Erf, Dwarsweg 1, 7735 KS Arriën (Ommen)

Shetlandboerderij Holten – Holten

Op de Shetlandboerderij in Holten worden op zaterdag en tijdens schoolvakanties tal van activiteiten georganiseerd! Je kunt een pony ‘huren’ voor bijvoorbeeld een uur en deze dan borstelen, staartjes en vlechtjes maken, rijden in de bak en de pony na afloop nog even verzorgen. Ook zijn er ponyDAGkampen en ponyochtenden. Voor alle activiteiten moet gereserveerd worden en de activiteiten zijn bedoeld voor kinderen tot 45 kg (i.v.m. het gewicht wat de shetlanders kunnen dragen).

Tarief: 1 uur per pony: €12,50 | 1 uur per pony: €22,50 | overige tarieven zie website
Parkeren: gratis
Adres: Shetlandboerderij Holten, Velddijk 3, 7451 RJ Holten

Low budget uitjes in Gelderland

Na wat zoekwerk en diverse tips kwam ik geweldige low budget uitjes in Gelderland tegen! Lees maar mee:

Het land van Jan Klaassen – Braamt

De indoor speeltuin in Het Land van Jan Klaassen heeft maar liefst 2 verdiepingen! Alles is van hout en sfeervol gedecoreerd, er is een trein door de goudmijn, er zijn zweefauto’s en er is een luchtglijbaan. Swingen in de minidisco, spelen in de blokkenhoek, een touwbrug, een klimwand, zelf piano spelen: need I say more? En dan is er buiten nóg meer! Een treinreis door het kabouterdorp, klimmen op een piratenschip, griezelen in het spookhuis en op warme dagen spelen in de Waterspeeltuin. In Het Land van Jan Klaassen ontdekken kinderen het politiebureau, de bakker, de molenaar en het gemeentehuis. Er is een poppentheater, er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd én er is mogelijkheid om te overnachten. Ik vind dit één van de tofste uit de lijst met gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland en heb ‘m op onze to visit lijst gezet!

Tarieven: kinderen 0-1 jaar: gratis | 2 t/m 64 jaar: €12 | 65+: €10,50 | jarige: gratis
Parkeren: €5
Adres: Het Land van Jan Klaassen, Gildeweg 6, 7047 AR Braamt

Kasteel Cannenburch – Vaassen

Welke prins of prinses wil nu niet eens rondkijken in een echt kasteel? Kasteel Cannenburch in Vaassen speelt daar perfect op in, want er is een vorstelijk programma voor kids! Er is een audiotour voor kinderen (kosten: €1) waarbij ze door middel van een gesproken verhaal mee terug in de tijd worden genomen. Daarnaast is er een speciale app beschikbaar die je kunt downloaden op je telefoon: een wandelquiz! Zo kan ook de omgeving rondom het prachtige kasteel worden ontdekt.

Tarieven: €5 (4 t/m 18 jaar), €12 (volwassenen). Het park en het voorplein van het kasteel zijn gratis te bezoeken.
Parkeren: gratis
Adres: Kasteel Cannenburch, Maarten van Rossumplein 4, 8171 EB Vaassen

Hof van Eckberge – Eibergen

Een 25.000 m2 groot speel- en belevenispark: denk je dat je aan een dag genoeg hebt? Uit ervaring kan ik zeggen van niet, want wij hebben al eens een bezoek gebracht aan Hof van Eckberge! Binnen is een grote indoorspeeltuin, waarbij er een apart gedeelte is voor de allerkleinsten. Maar dat is niet het enige: ook buiten valt er van alles te beleven! Een kinderboerderij, houten speeltoestellen, een kabelbaan, air trampoline en spelen met zand en water: een aanrader!

Tarieven: kinderen tot 90 cm: gratis | kinderen vanaf 90 cm t/m 12 jaar: €7 | kinderen vanaf 13 jaar & volwassenen: €5,50
Parkeren: gratis
Adres: Hof van Eckberge, Lintveldseweg 1a, 7151 NK Eibergen

hof van eckberge3

Heggies Speelschuur – Emst

Kinderen van 2 tot 11 jaar kunnen de hele dag zorgeloos spelen bij Heggies Speelschuur in Emst. Of Emst in het Oosten ligt? Niet echt, maar de reistijd is betrekkelijk kort vanuit het Oosten en dus nam ik ‘m wel mee in dit overzicht van gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland ;) Er is een indoor speelparadijs, maar ook buiten kunnen de kids zich vermaken in de speeltuin, de dierenwijde, op de skelters en de sportvelden. Bij goed en bij slecht weer: je kunt er dus altijd terecht! Binnen is een rodelbaan, kunnen de kinderen zich onderdompelen in de ballenbak en glijden en klimmen in de speeltoestellen.

Tarieven: kinderen: €4,80 | ouders: €1
Parkeren: gratis
Adres: Heggies Speelschuur is gelegen op Camping de Zandhegge, Langeweg 14, 8166 GT Emst (gem. Epe)

De Koperen Ezel – Epe

Bij de Koperen Ezel zijn niet alleen ezels, maar is het een (exotisch) paradijs voor dieren! Naast boerderijdieren zijn er namelijk ook schildpadden, prairiehonden, wallaby’s, stekelvarkens en een dromedaris. En je kunt er niet alleen dieren bekijken en aaien of een ritje op de ezel maken, ook spelen in de binnen- of buitenspeeltuin.

Tarief: €2
Parkeren: gratis
Adres: De Koperen Ezel, Kopermolenweg 4, 8161 RM Epe

Beleefboerderij de Kleine Carrousel – Laren

Spelen en dieren aaien: meer hebben kinderen toch niet nodig om een gezellig dagje uit te laten slagen? Bij Beleefboerderij de Kleine Carrousel in Laren zijn meer dan 100 dieren en je kunt zelfs meehelpen om ze te voeren! Er is een knuffelweide en een knuffelhoek en op afspraak is het mogelijk om een ritje te maken op een pony of een ezel. Maar dat is nog niet alles… Een klimtractor, zweefdraaimolen, een puzzeltocht over de boerderij, een reuzenballenbak, evenwichtsparcours, springkussen of familieschommel zorgen voor nog meer plezier! En dan noem ik nog niet eens alles ;)

Tarief: €4 (vanaf 3 jaar), kinderen t/m 2 jaar gratis
Parkeren: gratis
Adres: Speel- en kinderboerderij Strubbert, Koebushorst 7, 7245 TD Laren (Gld.)

Megapret – Lievelde

Een binnenspeeltuin, een buitenspeeltuin, midgetgolf en een waterspeeltuin: Megapret in Lievelde is een groot speelparadijs voor kids! Binnen kunnen ze klimmen en klauteren, spelen in één van de ballenbakken of blokkenhoeken en op de rodelbaan. Buiten is er een verkeersparkje en zijn er talloze speeltoestellen. Bij mooi weer zorgt spelen in de waterspeeltuin, tussen 25 fonteinen en kanonnen, voor heerlijke verkoeling! Megapret is een speeltuin voor het hele gezin!

Tarieven: kinderen 1 t/m 15 jaar: €7,50 | volwassenen: €3,50
Parkeren: gratis
Adres: Megapret Lievelde, De Stegge 23, 7137 NC Lievelde

Brandweermuseum – Borculo

Heb jij een Brandweerman Sam fan in huis? Dan is een bezoekje aan het Brandweermuseum in Borculo misschien wel wat! Hier is een unieke verzameling van allerlei brandweerspullen te bewonderen, inclusief brandweerwagens. Voor kinderen is er een leuke puzzelroute door het museum!

Tarieven: kinderen t/m 3 jaar: gratis | kinderen 4 t/m 12 jaar: €3,50 | volwassenen: €6,50 | 65+ers: €5
Parkeren: gratis
Adres: Brandweer- en Stormrampenmuseum Borculo, Hofstraat 5, 7271 AP Borculo

Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst – Voorst

Een binnenspeeltuin, een buitenspeeltuin én een pannenkoekenhuis: het ideale uitje dus, dat Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst! Zowel binnen als buiten zijn er diverse speeltoestellen en attracties zoals botsauto’s, bootjes, een draaimolen, een springkussen, een reuzenrad en autootjes. Teveel om op te noemen! Kies je een hoofdgerecht van de menukaart? Dan is spelen gratis!

Tarief: spelen is gratis bij het nuttigen van een hoofdgerecht van de menukaart. Een kindermenu is verkrijgbaar voor €15: keuze uit diverse pannenkoeken of patat met een snack, inclusief glaasje ranja en een ijsje na.
Parkeren: gratis
Adres: Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst, Wilhelminaweg 2, 7383 CA Voorst

Low budget uitjes vlak over de grens (Duitsland)

Waarom zou je in Nederland blijven als er fantastische low budget uitjes vlak over de grens (Duitsland) te beleven zijn? Vanuit Oost-Nederland ben je hier in een mum van tijd en de entreeprijzen zijn zeer aantrekkelijk!

Kinderboerderij Arends-Hof – Laar

Hier in het Oosten gaan we ook graag de grens over voor uitjes die de moeite waard zijn. Daarom vind je in dit overzicht van gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland ook enkele tips van uitjes in Duitsland. Net over de grens bij Coevorden ligt, in het Duitse Laar, kinderboerderij Arends-Hof. Konijnen en duiven voeren, geiten en schapen aaien, de koeien en paarden bewonderen: het kan in deze idyllische omgeving. Daarnaast is er een speeltuin met robuuste speeltoestellen, een trampoline, glijbanen en een kabelbaan!

Tarieven: €2 (kinderen), €4 (volwassenen)
Parkeren: gratis
Adres: Arends-Hof, Zur Grenze 6, 49824 Laar-Eschebrügge

Tierpark Nordhorn

We gaan weer even de grens over, want Tierpark Nordhorn is zéker een bezoekje waard! Heb ik van horen zeggen want, shame on me, ik ben er nog niet geweest. En dat is zonde, want in deze dierentuin kun je meer dan 100 diersoorten bewonderen! Van chimpansees tot prairiehonden en van zeehonden tot reptielen: you name it. Ook zijn er een kinderboerderij en meerdere speeltuinen (ook indoor!). Het best bewaarde geheim van het Oosten!

Tarieven: kinderen <4 jaar: gratis | kinderen 4-16 jaar: €7 | volwassenen: €11,50. Ook zijn er gezinskaarten voor ouders en hun eigen kinderen t/m 16 jaar verkrijgbaar voor €41
Parkeren: gratis
Adres: Tierpark Nordhorn, Heseper Weg 110, 48531 Nordhorn

Emsflower – Emsbüren

Vlak over de grens bij de Lutte vind je Erlebnispark Emsflower. Dit park biedt een kijkje achter de schermen bij Europa’s grootste perk- en potplantenkwekerij. Maar dat is niet het enige, want naast kassen vol bloemen, zijn er ook een vlindertuin, tropische tuinen met exotische dieren en een groot speelparadijs.

Tarieven: €5 (kinderen 4-12 jaar), €9,50 (volwassenen).
Parkeren: gratis
Adres: Emsflower GmbH, Carl-von-Linné-Str.1, 48488 Emsbüren

Dagje uit naar Emsflower Erlebnispark in Duitsland ervaring tip - Mama's Meisje blog

Freibad Alstätte – Alstätte

Tijdens warme zomerdagen is zwemmen natuurlijk één van de allerleukste dingen om te doen! Er zijn legio zwembaden in Oost-Nederland, maar het Freibad in Alstätte (net over de grens bij Buurse) is een verborgen pareltje. Het is een kleinschalig zwembad voor het hele gezin en ik heb van horen zeggen dat het er rustig, overzichtelijk en gemoedelijk is. Er zijn glijbanen voor zowel de allerkleinsten als de iets grotere kinderen en ook beschikt het buitenbad over duikplanken. Precies goed voor een gezin met jonge kinderen! Aanradertje dus ;)

Tarieven: kinderen tot 18 jaar: €3,10 | volwassenen: €5,10 | familiedagkaart: €12 (2 volwassenen en 2 kinderen of 1 volwassene en 3 kinderen. Ieder extra kind: +€1,90) | vrije toegang voor kinderen korter dan 1 meter en jarige kinderen.
Parkeren: gratis (?)
Adres: Freibad Alstätte, Runder Berg 1, D-48683 Ahaus-Alstätte

Biotopwildpark Anholter Schweiz – Isselburg

Wildpark Anholter Schweiz is een soort dierenpark met 6 kilometer lange wandelpaden. Onderweg kom je ongeveer 50 verschillende diersoorten tegen in een natuurlijke omgeving. Ik las dat het klein en overzichtelijk is, maar dat je kans hebt weinig dieren te zien omdat het erg bosrijk is. Er staan voederpalen waar je 50 cent in kunt gooien en er dan een handje voer uit kunt halen. Er is ook een kleine speeltuin aanwezig. Let op: je kunt hier alleen contant betalen, pinnen is niet mogelijk.

Tarieven: kind t/m 2 jaar: gratis | kind 3 – 13 jaar: €4,50 | kind vanaf 14 jaar: €8 | volwassenen: €6,50
Parkeren: gratis
Adres: Anholter Schweiz, Pferdehorsterstr. 1, D-46419 Isselburg

Low budget en gratis uitjes in Oost-Nederland Twente Salland Overijssel Achterhoek Drenthe Gelderland met kinderen vakantie tips goedkoop uitje

Gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland

Zo, dat was me het werkje wel! Maar het is zó leuk om uit te zoeken en na een rondje vragen bij vriendinnen achter superleuke, voor mij nieuwe, uitjes te komen! Deze lijst met gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland is natuurlijk niet compleet, want er zijn vast nog veel meer hotspots die zeker niet in de lijst mogen ontbreken! Laat je het mij weten als je zo’n leuke plek kent? Dan kan ik de lijst aanvullen!

LEES OOK: ONZE PRESTON PALACE REVIEW!

Ken jij nog meer gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland? Laat het me weten! Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram, zodat ik het uitje kan toevoegen aan deze lijst!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Bron: modder, ballonnen, kaketoe

 

Pinterest afbeelding goedkope uitjes in het Oosten van Nederland - Mama's Meisje blog