Mijn jongste loopt en dus moest ik de speelhoek dreumesproof maken. Duplo schoonmaken bleek ook geen overbodige luxe en in deze blog vertel ik hoe je dat snel en zonder urenlang blokjes poetsen kunt doen. Lees maar mee!

Speelhoek dreumesproof maken

Sinds Linn een maand geleden haar eerste stapjes zette, is de box wat haar betreft een no go area. Vind ik stiekem best jammer, want het is handig om haar er even in te zetten als ik boven de schone was wil opruimen of de badkamer wil schoonmaken. Maar helaas: het luchtalarm gaat nog net niet af, dikke krokodillentranen en een keiharde ‘NEE!’ zodra ik aanstalten maak. Die box gaat langzaamaan tot de verleden tijd behoren en dus moest ik aan de slag. De speelhoek stond namelijk vol met speelgoed waar Suus en Niene graag mee spelen, maar die niet geschikt is voor een vindingrijke dreumes. En dus ging ik, gewapend met een emmer sop en een stofdoek, de strijd aan om de speelhoek dreumesproof te maken. Stiften in een andere kast, Barbie en Lego Friends naar hun eigen slaapkamers en ga zo maar door. We gingen lekker, in een vlot tempo, tótdat ik bij de bakken met Duplo aankwam… Oeps, deze blokjes hadden zichtbaar geleden onder de plakkerige handjes, snottebellen en een enkele hondenhaar. Niet zo fris meer dus en daarom werd Duplo schoonmaken last minute toegevoegd aan mijn to do list. Tijdrovend klusje? Dat valt wel mee! Wist je dat dat heel snel en simpel kan? Ik vertel je er meer over!

LEES OOK: TOT WELKE LEEFTIJD IN DE BOX?

Duplo in de wasmachine vaatwasser hoeveel graden - Mama's Meisje blog

Duplo schoonmaken

Dat ik bij Duplo schoonmaken allang niet meer denk aan urenlang blokjes schrobben, omspoelen en drogen, dat deelde ik al eens in deze blog met zomerse lifehacks. Afgelopen zomer hebben we de meiden aan het werk gezet en ze vonden het geweldig. Het zwembadje stond op, we gooiden alle speelgoedblokjes erin en ze gingen los met sponzen. Daarna het geheel afgespoeld en vervolgens op een handdoek laten drogen. Kind kan de was doen! Maar helaas is het niet altijd zonnig en was dat nu dus geen optie. Ik had ook geen zin om er een uitgebreid project van te maken, want de badkuip of een teil is natuurlijk ook een mogelijkheid, alleen het kan nóg handiger.

Duplo in de wasmachine

Voortaan draai ik mijn hand er niet meer voor om, want Duplo schoonmaken kan gewoon met behulp van de wasmachine! Eerst sorteerde ik de bouwstenen: de grote bouwplaat past bijvoorbeeld niet in de wasmachine en enkele ander vrij grote blokken durfde ik ook niet aan. Op diverse fora las ik dat men de steentjes met een afbeelding of sticker niet in de wasmachine deed, maar ik heb dat wel gewoon gedaan. Ik heb de Duplo steentjes in twee waszakken gedaan die goed afsluitbaar zijn; een kussensloop met een elastiek erom is ook een optie. Zorg in ieder geval dat er genoeg ruimte is zodat de blokjes niet strak op elkaar in de waszak zitten, doe de zak dus niet te vol. Vervolgens koos ik een kort programma van 15 minuten op 30 graden en deed ik er een wasbolletje met een heel klein laagje vloeibaar wasmiddel bij in de trommel. Nadat het programma was afgelopen, strooide ik de Duplo uit op een grote badhanddoek. Wij hebben vloerverwarming, dus het droogde vrij snel. Het is wel slim om het af en toe even door elkaar te schudden, zodat de resterende druppels op de handdoek terecht komen. Eventueel kun je de bovenzijde ook deppen met een hydrofiele doek.

LEGO schoonmaaktip hack - Mama's Meisje blog

Vaatwasser

Nadat alle Duplo was opgedroogd en ik de opbergbakken en de bouwplaat ook had schoongemaakt, kon alles weer lekker fris de kast in. Klaar om mee te spelen! Ik ben blij dat ik deze Duplo schoonmaak hack heb getest, want Duplo schoonmaken gaat een stuk makkelijker in de wasmachine. Op enkele fora las ik dat men het ook in de vaatwasser probeert. Onze vaatwasser draait het minst warme programma op 45 graden, dat durfde ik niet aan omdat ik las dat het verstandig is om maximaal 40 graden aan te houden voor Duplo in de wasmachine. Het is geheel op eigen risico, maar volgens mij is er niet zoveel verschil tussen Duplo in een sopje gooien van pak ‘m beet 35 graden of het in de wasmachine knikkeren. Hier is het in ieder geval een succes en zeker voor herhaling vatbaar!

Duplo schoonmaken: wist jij dat je dat gewoon met behulp van de wasmachine kan doen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog