Mag ik even een momentje voor het fenomeen ‘voorjaarsschoonmaak’? In deze blog vertel ik over mijn never ending nesteldrang en waarom ik fan ben van zo’n grote schoonmaak. Lees maar mee!

Het zat er al vroeg in…

Hoewel de titel van deze blog anders doet vermoeden, is mijn liefde voor opruimen niet ontstaan sinds mijn zwangerschappen. Integendeel zelfs! Ik was een jaar of acht, negen, toen ik het al geweldig vond om mijn moeder te helpen met het huishouden. Afstoffen, stofzuigen: ik dagdroomde dan over later, als ik ooit mijn eigen huis zou hebben. Ook vond ik het heel leuk om mijn kamer te veranderen: dan schoof ik alle meubels naar een andere plek en zette mijn spulletjes op een nieuwe plek neer. Dat had ik trouwens ook niet van een vreemde, want mijn moeder deed dat ook regelmatig. Goed voorbeeld doet goed volgen, gok ik. Wat dat betreft zat het er dus al vroeg in en ik was volgens mij ook een zeldzame puber, want mijn ouders hoefden mij nooit te vertellen dat ik mijn kamer moest opruimen. Tijdens mijn zwangerschappen kriebelde het wel iets meer dan normaal: ik vond het een prettig idee om alles op tijd af te hebben voor de komst van de baby. Maar nu onze kinderwens is afgesloten en er geen nesteldrang hormonen meer door mijn bloed zullen suizen, is er wat schoonmaken betreft weinig veranderd. Sterker nog, met de komst van het voorjaar ga ik weer los op de zogeheten voorjaarsschoonmaak. Jep, ik ben zo’n mens…

grote schoonmaak waarom voorjaarsschoonmaak tips ervaring checklist opruimen - Mama's Meisje blog

Waarom voorjaarsschoonmaak

Lang voordat ik op deze aardbol rondwandelde, was de voorjaarsschoonmaak al hip. Zonder gekheid: vroeger werden de huizen verwarmd door een kachel of haard (met kolen of hout) en deed men zijn best om die warmte binnen te houden. Alles zat dus potdicht en als het mooie weer dan zijn intrede deed en de kachels weer minder gebruikt werden, was dat hét moment om de boel weer lekker door te laten luchten en schoon te maken. Tegenwoordig zitten we er een stuk luxer bij, maar ik vind de komst van het voorjaar ook een prettig moment om alles net even wat grondiger schoon te maken en op te ruimen dan normaal. Niet alleen omdat ik bergen energie krijg van dit zonnige weer, maar ook omdat ik er weinig trek in heb om gedurende de écht warme dagen tegen dit soort klusjes aan te lopen. Nee, dan wil ik optimaal genieten en geen lijstjes in mijn hoofd hebben met wat ik eigenlijk nog had moeten doen. ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ gaat zeker op voor mij. In tegenstelling tot de voorjaarsschoonmaak van vroeger, die enkele dagen duurde en waarin keihard gewerkt werd, doseer ik mijn to do’s en smeer ze uit over enkele weken.

LEES OOK: MIJN FAVORIETE SCHOONMAAKMIDDEL VAN ACTION

Grote schoonmaak: mijn aanpak

Maar wat doe ik dan allemaal tijdens zo’n voorjaarsschoonmaak? Ik besloot het eens op een rijtje te zetten:

  • Ik begin met de kinderkamers en dan met name de kinderkleding. Ik check welke kleding te klein is geworden of niet geschikt is voor het voorjaar en de zomer. Voor Niene en Linn kijk ik in de bewaarboxen met kleding naar items die de kast in kunnen. Kleding die niet match met het seizoen of waar Linn uit is gegroeid, zet ik deels op mijn verkoopaccount op Instagram en geef ik deels weg aan iemand die het goed kan gebruiken / Stichting Babyspullen.
  • Ook de overige kasten en mijn kantoor annex de logeerkamer ruim ik op. Ik check welke spullen we bewaren, wat verkocht kan worden of wat we weggeven. Ik deel alles opnieuw in en haal dan gelijk even een doekje over de planken (dat doe ik ook in de kledingkasten). Ik was de gordijnen van de kinderkamers en eventuele beschermhoezen van de matrassen en poets en stofzuig ieder hoekje en gaatje. Ook check ik het speelgoed dat op hun kamers staat: wordt er nog mee gespeeld of gaat het weg? Ik ruil de boekjes in de boekenkast om (anders pakken ze vaak dezelfde) en dan is alles weer helemaal op en top schoon.
  • De speelhoek mest ik helemaal uit, dit doe ik altijd vóór de verjaardag van Niene. Dat is namelijk het startsein van nieuw speelgoed en snel daarna volgen ook de verjaardagen van Linn en Suus. Ik heb laatst wat speelgoed op de verkoophoek gezet, kunnen de meiden weer centjes in de spaarpot doen. Ook de kast met spelletjes, puzzels en knutselspullen loop ik langs en deel ik opnieuw in. Ja, dat is altijd nodig, want er staan steeds vaker kinderen in die kast te trekken waardoor alles door elkaar ligt. Error!
  • Onze eigen kledingkast haal ik helemaal leeg en deel ik opnieuw in (eerst even een doekje er doorheen). Winterkleding verhuist naar de bovenste planken en achterin. Ik haal de zomerse items naar voren en check dan gelijk wat ik heb. Scheelt weer onnodig shoppen. Althans, dat wil ik graag geloven, haha. Kleding die ik niet meer draag, geef ik meestal door aan mijn moeder en zusje.
  • Onze voorraadkast is ook altijd zo’n ding. Die ruim ik helemaal op, ik check producten op houdbaarheid en zet alles weer overzichtelijk neer. En dan eten we ineens weer iets waarvan ik niet meer wist dat we het nog hadden staan, heel verrassend haha.
  • De keuken is ook altijd wel toe aan een grondige schoonmaak. De koelkast doe ik al regelmatig, maar nu pak ik ook de keukenkastjes mee en maak die ook schoon van binnen. Hetzelfde geldt voor de badkamerkastjes, want de rest van de badkamer houden we al goed bij.
  • Ik was de ramen aan binnen- en buitenkant. Gratis tip van flip: check éven of er geen wolk met Sahara zand onderweg is. Helaas kon ik weer opnieuw beginnen…
  • Verder stof en stofzuig ik alles van plint tot plafond. Kasten aan de kant, ook daar dweilen, enzovoorts. Heb af en toe wel even hulp nodig van Erik, want ik kan niet overal bij.
  • De garderobe gaat van wintereditie naar spring proof. Mutsen, sjaals, wanten, winterjassen en winterschoenen gaan eruit en, na een korte stop door de wasstraat (schoenen uitgezonderd), weer fris in de opbergbakken voor volgend jaar. In plaats daarvan hangen er weer frisse lentekleurtjes en tijdloze denim jacks aan de kapstok. En bestelde ik direct een boel nieuwe schoenen voor de kinderen.
  • In de tuin vegen we alles aan, spuiten het terras schoon met de hogedrukreiniger, zetten de tuinset buiten, richten het gezellig in onder de overkapping en scoren gezellige bloemetjes voor in de bloempotten buiten. Laat die zon maar komen!

de tuin lenteklaar maken - Mama's Meisje blog

En dan: genieten!

Als ik het zo op een rijtje zet, lijkt het enorm veel. Het is ook wel even een werkje, maar het brengt mij veel rust om alles weer even grondig onder handen te nemen. Daarbij vind ik het fijn om te weten wat ik in huis heb: tijdens die opruimrondjes kom ik supervaak spullen tegen waarvan ik stiekem even was vergeten dat we het nog hadden. Bijvoorbeeld knutselspullen, gekregen perspakketjes, postzegels (ja echt! Ik vond 3 velletjes, haha) en dat soort dingen. En door de bewaarboxen met kinderkleding te checken vóórdat ik shop, koop ik veel meer wat echt nodig is en dus zeker gedragen wordt. Wel zo fijn, zeker nu alles duurder wordt. De opbrengst van wat we verkopen, stoppen we in het potje ‘leuke dingen doen’. En dat is uiteindelijk ook het doel van zo’n voorjaarsschoonmaak: even een tandje bijzetten om de rest van het zonnige seizoen te kunnen genieten. Tellen we ondertussen weer af naar de najaarsschoonmaak…

Doe jij aan de voorjaarsschoonmaak of heb jij een andere grote schoonmaak methode? Ik ben benieuwd en lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog