Alleen voor de vaatwasser? Nee hoor, er is veel meer dat je kunt schoonmaken met vaatwastabletten. Lees maar mee!

Niet alleen voor de vaatwasser

De vaatwasser: als ik even voor mezelf mag spreken, is die niet meer weg te denken uit ons huishouden. Hoe makkelijk is het dat we na elke maaltijd de vuile vaat erin kunnen zetten? Aan het einde van de dag zetten we ‘m aan, ’s avonds pakken we ‘m uit en de volgende dag begint het hele liedje weer van voor af aan. Laat ik het afkloppen, maar wij hebben gelukkig nog nooit met een kapotte vaatwasser gezeten. Natuurlijk is er geen man overboord als we een paar weken alles met de hand zouden moeten afwassen, maar we zijn zó gewend geraakt aan deze luxe. Team vaatwasser, dat moge duidelijk zijn! Wist je dat vaatwastabletten lang niet meer alleen voor de vaatwasser zijn? Dit kun je schoonmaken met vaatwastabletten!

Wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten

Met een gezin van vijf staat de wasmachine hier dagelijks aan. Iedere week worden er heel wat wassen gedraaid, maar op den duur kan je wasmachine zo’n muffe geur ontwikkelen. Dat wordt veroorzaakt door vetluis. Geen paniek, dat zijn geen beestjes, maar een vettige opeenhoping van restjes wasmiddel, huidschilfers en -vetten, haar en pluis. Omdat we tegenwoordig op een lagere temperatuur wassen, komt dit steeds meer voor in de wasmachine. Er kan een muffe lucht in de kleding ontstaan en het kan ook vlekken geven. Gelukkig is er ook iets aan te doen! Heel simpel: de wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten! Gooi twee vaatwastabletten in een lege trommel, draai een programma op 90 graden en haal naderhand even een doekje door de rubbers en de binnenkant van de deur. Ik doe dit één keer per maand en we hebben al bijna negen jaar plezier van onze wasmachine!

LEES OOK: WAAROM EEN WASBOLLETJE GEBRUIKEN SLIM IS!

wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten oven gaspitten - Mama's Meisje blog

Oven en gaspitten

Met de oven schoonmaken met vaatwastabletten heb ik geen ervaring, maar een vriendin vertelde dat het heel simpel is. Men neme een ovenschaal met daarin een laagje water en een vaatwastablet (geen vloeibare!). Zet de oven met daarin de ovenschaal gedurende 20 minuten aan op 100 graden. Haal vervolgens de ovenschaal eruit en veeg met een vochtige doek de vuile resten uit de oven weg. Easy peasy! Een andere tip is om de gaspitten van je fornuis schoon te maken met vaatwastabletten. Dit doe je door een sopje met heet water te maken, hierin een vaatwastablet te laten oplossen en de gaspitten er een uur in te laten weken. Daarna afdrogen met een oude theedoek en ze zijn weer brandschoon. Doe je gaspitten nooit ín de vaatwasser, want daar worden ze dof van en ze kunnen gaan roesten.

Dit kun je ook schoonmaken met vaatwastabletten

Er is nog veel meer wat je kunt schoonmaken met vaatwastabletten, namelijk:

  • Het toilet! Als je last hebt van kalkaanslag in de toiletpot, gooi er dan voor de nacht een vaatwastablet in en wat heet water. Laat dit de hele nacht inwerken en spoel de volgende ochtend het toilet door, waardoor de kalkaanslag zal verdwijnen.
  • Heb je een frituurpan die niet in de vaatwasser kan? Geen probleem: vul de frituurpan voor driekwart met koud water en voeg een vaatwastablet toe. Zet vervolgens de friteuse voor 15 minuten op 90 graden en laat daarna even afkoelen. Spoel grondig, maak daarna goed schoon en droog en klaar is Kees!
  • Er wordt gezegd dat je je waterkoker kunt schoonmaken met een vaatwastablet, maar ik doe dit altijd met azijn. Ik schreef al eens een blog met tips voor nog meer dingen die je kunt schoonmaken met azijn!
  • Nieuwe zweetvlekken in kleding kun je verwijderen door ze in de wasmachine te wassen met een vaatwastablet. Draai het wasprogramma dat je normaliter ook zou kiezen voor het kledingstuk en je zult zien dat de vlekken verdwenen zijn. Dat geldt helaas niet voor grotere en oudere vlekken, al zullen die wel verminderen.

Ken jij nog meer tips omtrent schoonmaken met vaatwastabletten? Ik lees ze graag in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog