Op zoek naar een leuk uitje voor peuters en kleuters? Wij bezochten het nijntje museum en in deze blog deel ik graag mijn ervaringen met je. Lees maar mee!

Dagje weg met peuter

Met twee grote zussen heeft onze jongste dochter eigenlijk weinig te kiezen: ze hobbelt altijd met de meute mee. In huize Mama’s Meisje zijn we dol op uitjes en dagjes weg. Zo bezoeken we ook regelmatig kidsproof musea zoals Aviodrome, het Speelgoedmuseum in Deventer, het Planetarium in Franeker of één van de leuke lijst met brandweermuseums in Nederland. Hoewel het nijntje museum al een tijdje op mijn to visit lijstje stond, was het er nog niet eerder van gekomen om dit populaire museum te bezoeken. Het is voor ons ook niet bepaald in de buurt en aangezien onze oudste twee dochters inmiddels ruim 5 en 7 jaar zijn, is het voor hun ook niet meer zo heel interessant. Ondertussen vliegt de tijd voorbij en gaat onze jongste volgend voorjaar starten op de basisschool. Een goed moment om dus nog te genieten van wat extra één op één tijd met haar: een dagje weg met mijn peuter is dan echt een goed idee! Door Stayokay werd ik echter uitgenodigd voor een nachtje logeren bij nijntje in de speciale nijntjekamer van Stayokay Utrecht. Bij dit verblijf zat een bezoek aan het nijntje museum inbegrepen. In deze blog deel ik graag mijn ervaring met je!

tip leuk uitje met peuter of kleuter - Mama's Meisje blog

Bezoek aan nijntje museum in Utrecht

Een bezoek aan het nijntje museum in Utrecht is écht een aanrader als je jonge kinderen hebt. Zo, ik val gelijk met de deur in huis, want hoewel ik me van tevoren niet echt een voorstelling kon maken van dit museum, ben ik positief verrast! Bij ons verblijf in de nijntje familiekamer van Stayokay Utrecht (waarvoor ik werd uitgenodigd), zat een familie-entreekaart voor 4 personen inbegrepen. Samen met Linn, mijn zusje en mijn neefje gingen we op pad. Het is ongeveer 20 wandelminuten van elkaar verwijderd en de zon scheen, dus perfect! Bij binnenkomst mochten wij de buggy’s op de daarvoor bestemde plekken parkeren. Ook zijn er gratis kluisjes beschikbaar waar je jas en/of tas in kunt opbergen tijdens je bezoek. Na een sanitaire stop waren we er helemaal klaar voor: op pad in de wereld van nijntje!

Wat is er allemaal te doen?

Als je het nijntje museum binnenstapt, is het net alsof je één van de bekende kinderboeken van Dick Bruna binnenstapt. Het nijntje museum is eigenlijk de wereld in het klein, helemaal in de herkenbare nijntje stijl. En daarmee perfect voor de kleine museumbezoeker, want alles is speciaal ontwikkeld voor peuters en kleuters! Er zijn verschillende speelruimtes die ieder een eigen thema hebben, zoals:

 • Het huis van nijntje
 • Bij de dokter
 • De winkel van betje big
 • Verkeersplein
 • De boerderij van jan

In iedere ruimte worden de zintuigen van de kleinste bezoekers geprikkeld. Kijken, ruiken, voelen, spelen: spelenderwijs kunnen peuters en kleuters op ontdekkingstocht en dat is nog leerzaam ook! Alle zintuigen komen aan bod, maar er zijn ook cabines om te ontprikkelen. Tevens is er een museumrestaurant waar je op een touchscreen je bestelling kunt plaatsen en even later kunt afhalen bij een uitgiftepunt. Wij aten er een lekker gebakje en genoten van wat te drinken erbij. Je kunt er ook terecht voor lunch!

nijntje museum review kinderwagen buggy ervaring beoordeling tips - Mama's Meisje blog

Nijntje museum review

Zoals gezegd waren wij nog nooit in het nijntje museum geweest, dus tijd voor een uitgebreide review! Bij binnenkomst vond ik het al erg positief dat we werden verwelkomd door een gastvrouw. Zij vertelde ons waar we de buggy’s konden neerzetten, eventueel gratis gebruik konden maken van een kluisje en waar we onze familie entreekaart konden laten scannen. Daar stond de volgende medewerker klaar om ons een beetje wegwijs te maken en te vertellen welke route we het beste konden volgen. We kwamen als eerst in het gedeelte van het huis van nijntje, waar je bijvoorbeeld een grote speelkeuken vindt, waar een ouderwetse telefoon staat en de slaapkamer van nina. Een superleuke binnenkomer waar de kinderen direct begonnen te spelen. Overal zijn spelletjes te vinden in diverse vormen, zoals borden met peren die genummerd zijn en refereren met een cirkel in de perenboom. Hang dan bijvoorbeeld het bordje met cijfer 5 op in de cirkel met cijfer 5. Er zijn diverse touchscreens met spelletjes, materialen om mee te spelen, knopjes om op te drukken, tunnels om doorheen te kruipen, boekjes om te lezen en zelfs geurkastjes passend bij het thema. Er draaide een 360 graden film van 15 minuten in een zaal waarbij de projectie op alle muren zichtbaar is. Boris beer gaat op avontuur en zijn omgeving verandert constant: van vliegend in de lucht tot aan duikend in de zee. Superleuke film en onze kleintjes hadden absoluut geen moeite om tijdens deze film hun aandacht erbij te houden! Hierna vervolgden we onze route en in iedere speelruimte valt van alles te ontdekken. De was ophangen of timmeren op de boerderij van jan, wachten voor de spoorwegovergang of fietsen over de rotonde op het verkeersplein en achter de kassa staan in de winkel van betje big. Het is één grote ontdekkingsreis voor de zintuigen op allerlei speelse manieren en hoewel wij ongeveer 3,5 uur in het museum zijn geweest, hadden we nog véél langer kunnen blijven. De kinderen hebben heerlijk gespeeld, wilden eigenlijk helemaal niet naar huis en praten er nog steeds over! Kortom: ik vind een bezoek aan het nijntje museum met je peuter of kleuter een méga aanrader!

nijntje museum utrecht dagje weg met peuter - Mama's Meisje blog

Praktische informatie

Een bezoek aan het nijntje museum op de planning? Hierbij wat praktische informatie & tips:

 • Adres: Agnietenstraat 2 in Utrecht.
 • Entree/prijzen: kinderen t/m 1 jaar: gratis – 2 t/m 6 jaar: €12 p.p. – 7 t/m 17 jaar & volwassenen: €8 p.p.
  • TIP: kaartjes raken snel uitverkocht. Het is raadzaam om vóór je bezoek online tickets te kopen om teleurstelling te voorkomen.
 • Parkeren: er zijn betaalde parkeeropties in de buurt, op 10 minuten loopafstand van het museum (Vaartsche Rijn, Lange Nieuwstraat of parkeergarage Springweg).
  • TIP: het nijntje museum is goed bereikbaar met het OV!
 • Zelf meegebrachte etenswaren zijn alleen toegestaan bij de entree van het museum, vóór de ticketcontrole. Daarna kun je voor een hapje en een drankje terecht in het museumrestaurant.
 • Kinderwagen/buggy: het gehele museum is toegankelijk met een kinderwagen of buggy. Er is in de garderobe tevens een ruime gelegenheid om buggy’s te parkeren, zodat je deze niet mee hoeft te nemen in het nijntje museum.
 • In alle toiletten is een verschoontafel aanwezig. Tevens is er een voedingsruimte met flessenwarmer.
 • Huisdieren zijn niet welkom, hulp- en geleidehonden uiteraard wel.
 • Meer informatie vind je op de website van het nijntje museum in Utrecht.

Ben jij al eens bij het nijntje museum geweest? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog