Op zoek naar een budgetproof uitje dat óók een beetje leerzaam is? Wij bezochten het Brandweermuseum Borculo en in deze blog vertel ik daar meer over. Ook maakte ik een overzicht van alle brandweermuseums in Nederland! Lees je mee?

Betaalbaar dagje uit

Een paar jaar geleden schreef ik een bomvolle blog met ruim 50 tips om een gratis of betaalbaar dagje uit te beleven in het Oosten van Nederland. Eén van die budget uitjes stond sindsdien op onze to visit list en deze zomervakantie was het dan zover. Op de valreep bezochten wij het Brandweermuseum Borculo. Van tevoren zocht ik naar ervaringen en die vond ik eigenlijk amper, dus besloot ik er na ons bezoek zelf maar een blog over te schrijven. Dit brandweermuseum heeft ons namelijk positief verrast! Vanuit ons mooie Twente was het een klein half uurtje rijden en in het idyllische centrum van Borculo kwamen we aan bij het museum. Aan de buitenkant van het gebouw kom je direct in de stemming: daar staan twee ouderwetse brandweerwagens geparkeerd, prijken er authentieke letters op de gevel en staat er een grote glazen ‘etalage’ met daarin een mechanisme dat vanaf de buitenkant aangedreven kan worden door aan een groot wiel te draaien. Je begrijpt: we kregen de kinderen amper mee naar binnen…

low budget uitjestip in de Achterhoek - Mama's Meisje blog

Brandweermuseum Borculo met kinderen

Toen we ze eenmaal zover hadden, liepen we het VVV gebouwtje binnen. Hier kun je aan de kassa je kaartjes kopen, waarvandaan je vervolgens het museum inloopt. De kinderen kregen een potlood en een puzzeltocht mee. Hierin staan 25 meerkeuzevragen die vooral geschikt zijn voor iets grotere kinderen. Achterin staat wel een leuke kleurplaat, maar voor de peuters en kleuters is de rest nog veel te moeilijk. Wat daarentegen wél perfect aansloot bij deze leeftijdsgroep, waren de helmen en brandweerjasjes die kinderen aan mogen doen in de eerste ruimte die je binnenloopt. In vol ornaat liepen onze brandweervrouwen dus mee het museum in: ontzettend leuk! In het museum staan veel spullen tentoongesteld die alles laten zien wat met de brandweer tot de jaren ’50 te maken heeft. Logischerwijs mogen deze niet aangeraakt worden, al is dat voor sommige kinderen wel een uitdaging (en ik spreek uit ervaring). Toch is een bezoek aan het Brandweermuseum Borculo met kinderen vanaf een jaar of 4/5 in onze ogen de moeite waard als je toevallig in de buurt bent. Naast de brandweeroutfits die ze aan mochten doen, mochten ze ook in een heuse brandweerwagen zitten voor een fotomomentje. De locatie leent zich sowieso voor het maken van foto’s: het gebouw is echt een pláátje dus camera’s in de aanslag! Later begreep ik dat er in de vakantieperiodes ook instapritten worden georganiseerd waarbij het mogelijk is om een rondje mee te rijden in een oude brandweerwagen. Dit moet van tevoren wel gereserveerd worden. Verder is het museum kinderwagenvriendelijk (en dus ook rolstoelvriendelijk): er is een lift aanwezig. Het is geen Julianatoren waarbij je een dag op pad bent en tijd tekort komt om alles te zien. Wij zijn ruim anderhalf uur binnen geweest en hoewel ik twijfelde of de kinderen het leuk hadden gevonden, zei Suus op de terugweg in de auto dat ze later ook in de brandweerkazerne wil werken. Top dus!

brandweermuseum borculo met kinderen ervaring review beoordeling - Mama's Meisje blog

Alle brandweermuseums in Nederland

Nu is het Brandweermuseum Borculo echt niet het enige brandweeruitje in ons landje. Daarom zette ik alle brandweermuseums in Nederland voor je op een rijtje! Wie weet zit er eentje bij jou in de buurt en kun je je kleine brandweerman of -vrouw in spe meenemen op avontuur. Ik heb de praktische informatie van alle musea meegenomen in dit overzicht, dus ook van het museum dat wij bezochten. Hier komen ze:

Brandweermuseum Borculo

Over het brandweermuseum in Borculo heb ik al uitgebreid verteld, maar wist je dat er ook kinderfeestjes gevierd kunnen worden?

Tarief: kinderen t/m 3 jaar: gratis – 4 t/m 17 jaar: €4 – volwassenen: €8
Parkeren: gratis, er zijn diverse parkeergelegenheden in de buurt van het museum (tot maximaal 5 minuten loopafstand).
Adres: Brandweermuseum Borculo, Hofstraat 5, 7271 AP  Borculo. Meer informatie vind je op de website.

PIT Veiligheidsmuseum

Het PIT Veiligheidsmuseum is helaas definitief gesloten!

Museum Brandweer Eindhoven

Al zoekende naar brandweermuseums in Nederland kwam ik via een regionale Brabantse website op de Facebookpagina van Museum Brandweer Eindhoven terecht. Dit museum heeft geen reguliere openingstijden, maar via een e-mailadres dat vermeld staat op Facebook kun je contact opnemen en een afspraak maken voor een rondleiding.

Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis

Compleet verkleed als brandweer, met brandweerjas en brandweerhelm, valt er voor kinderen genoeg te ontdekken in het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis. Er is een gratis speurtocht en volgens de website ontdekken zij spelenderwijs de wereld van de brandweer.

Tarief: kinderen 0-3 jaar: gratis – 4 t/m 12 jaar: €5 – volwassenen: €10
Parkeren: zowel de parkeerplaats bij het brandweermuseum als de parkeerplaats bij het gemeentehuis zijn gratis.
Adres: Nationaal Brandweermuseum, Industriehaven 8, 3221 AD  Hellevoetsluis. Meer informatie vind je op de website.

brandblussers - Mama's Meisje blog

Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer

Diverse brandweermuseums in Nederland bieden de mogelijkheid om een kinderfeestje te vieren. Zo ook het Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer. Er worden tijdens zo’n kinderfeestje diverse spelletjes gespeeld, waarbij kinderen bijvoorbeeld hun eigen brandje mogen blussen, een brandweerman in het gezicht spuiten, brancard lopen of water via een brandweerslang verplaatsen. Na afloop staat er iets lekkers klaar én krijgen de kinderen een brandweerdiploma. Het museum is beperkt geopend, voor een ‘gewone’ rondleiding wordt geen entree gevraagd maar een donatie is welkom. De kosten voor een kinderfeestje vind ik helaas niet meer terug op de website (toen ik de blog schreef in 2021 stond het er nog wel). De website vind je hier.

Internationaal Brandweermuseum Rijssen

Hoewel het Internationaal Brandweermuseum in Rijssen kleinschalig is, lees ik goede reviews van gezinnen met kinderen. Een brandje blussen, even in de brandweerwagen zitten, een kleurplaat voor mee naar huis: voor kinderen een geweldig uitje om de brandweer beter te leren kennen! Dit museum is gelegen op een landgoed en het is mogelijk om, tegen een kleine bijbetaling, het bezoek aan beide musea te combineren.

Tarief: kinderen 0-3 jaar: gratis – 4 t/m 12 jaar: €3,50 – volwassenen: €6
Parkeren: gratis
Adres: Rijssens Museum, Kasteellaan 1b, 7461 PV  Rijssen. Meer informatie vind je op de website.

Het Oude Brandspuithuis Serooskerke

In mijn zoektocht naar brandweermuseums in Nederland stuitte ik op de website van Het Oude Brandspuithuis. In dit Zeeuwse museum zijn zowel archeologische vondsten, de historie als brandweeractie voor de jeugd te zien en te beleven. Tevens is het mogelijk om er kinderfeestjes te houden. Check de website voor de openingsdagen en -tijden.

Tarief: €4 per persoon
Parkeren: gratis parkeren in de Zandput (100 meter afstand)
Adres: Het Oude Brandspuithuis, Torenstraat 32, 4353 AC  Seroorskerke. Meer informatie vind je op de website.

Brandweermuseum Voorschoten

Het Brandweermuseum Voorschoten is beperkt open, gratis toegankelijk en wordt gedraaid door vrijwilligers. Het museum is iedere tweede zaterdag van de maand geopend van 10.00 – 12.00 uur (m.u.v. feestdagen) en op vakantiedagen. Er hangt een ‘donatieblusser’: ondanks de gratis toegang wordt een bijdrage erg op prijs gesteld zodat het museum kan worden onderhouden.

Tarief: gratis
Parkeren: diverse (betaalde) parkeergelegenheden in de buurt
Adres: Brandweermuseum Voorschoten, Burgemeester van der Haarplein 1, 2251 CT  Voorschoten (ingang museum: Zwaluwweg). Meer informatie vind je op de website.

betaalbaar dagje uit thema brandweer tip budget mamablogger - Mama's Meisje blog

Brandweermuseum Wouwse Plantage

Brandweermuseum Wouwse Plantage in Roosendaal bevindt zich op een unieke locatie: midden op landgoed de Wouwse Plantage. Daar staat het Plantagecentrum en op aanvraag zijn er groepsrondleidingen mogelijk. Meer informatie vind je hier.

Brandweermuseum Wassenaar

De laatste in dit overzicht met brandweermuseums in Nederland is het brandweermuseum in Wassenaar. Voor kinderen zijn hier diverse activiteiten: een speurtocht, puzzels, bouwplaten en kleurplaten. Ook hier is het mogelijk om een kinderfeestje te vieren. Het museum is wel klein: er zijn bijvoorbeeld geen gemotoriseerde brandweerauto’s te zien en ik las dat het slecht toegankelijk is voor rolstoelen (en dus ook voor kinderwagens en buggy’s). Het museum is iedere maandag tussen 11.00 en 15.00 uur toegankelijk, behalve op nationale feestdagen.

Tarief: gratis
Parkeren: geen informatie vindbaar
Adres: Brandweermuseum Wassenaar (Raadhuis de Paauw), Raadhuislaan 22, 2242 CP  Wassenaar. Meer informatie vind je op de website.

Ben jij al eens bij één van deze brandweermuseums geweest? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1