Op zoek naar een kidsproof én overdekt uitje in Friesland? Wij bezochten het Planetarium Franeker met kinderen en in deze blog vertel ik je meer over onze ervaring! Lees je mee?

Overdekte uitjes in Friesland

Voor het derde jaar op rij gingen we een weekje op vakantie naar Friesland. Helaas waren de weersvoorspellingen niet denderend: het kwam op vijf van de zeven dagen met bakken uit de lucht. Ter voorbereiding op onze derde gezinsvakantie in deze kidsproof provincie hadden we een heleboel uitjes in de buitenlucht gepland, maar deze hebben we door de regen bijna allemaal moeten verplaatsen of afzeggen. Geen man overboord: er zijn tal van leuke overdekte uitjes in Friesland. Wij kozen voor een budget uitje en bezochten het Planetarium Franeker met kinderen. We kochten treinkaartjes met korting en reisden daardoor óók budgetproof naar Franeker toe! In deze blog deel ik graag mijn ervaringen met je: is het een aanrader?

betaalbaar indoor uitje kidsproof ruimtevaart - Mama's Meisje blog

Eise Eisinga Planetarium in Franeker

Eise Eisinga leefde in de achttiende eeuw en bouwde tussen 1774 en 1781 een planetarium. Met een bezoekje aan het Eise Eisinga Planetarium in Franeker stap je dan ook terug in de tijd en aanschouw je het oudste nog werkende planetarium van Europa. Nu hoor ik je denken: wat is een planetarium eigenlijk? Een planetarium is een soort schaalmodel van het zonnestelsel. In dit geval bouwde Eisinga het planetarium aan het plafond: het laat zien hoe de planeten rondom de zon draaien en het werkt dus nog steeds. De zogeheten Planetariumkamer is niet het enige: ook de rest van het prachtige grachtenpand en twee aangrenzende panden behoren tot dit museum. Waar je in de Planetariumkamer een uitleg kunt krijgen van ongeveer 15 minuten, ontdek je de rest van het museum op je eigen gemakje. Of een bezoekje aan het Planetarium Franeker met kinderen een goed plan is, vertel ik je hierna.

Overdekte uitjes in Friesland Eise Eisinga Planetarium met kinderen review ervaring beoordeling - Mama's Meisje blog

Wat is er te doen voor kinderen?

Wist je dat het Eise Eisinga Planetarium in Franeker eind vorig jaar het keurmerk ‘Kidsproof Musea 2023’ kreeg? Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het Speelgoedmuseum in Deventer, waar we begin dit jaar een bezoekje aan brachten. Twijfel je of het Planetarium Franeker met kinderen een optie is? Dit is er te doen voor kinderen:

 • Bij de entree kun je een speurtocht krijgen. Zowel één voor kinderen die al kunnen lezen als voor kinderen die dat nog niet kunnen (met plaatjes!). Na afloop kun je deze, ingevuld met naam en adresgegevens, weer inleveren. Je maakt dan kans op een leuke prijs.
 • In de interactie expositie ‘De Ruimte’ is het alsof je door de ruimte loopt: mooi aangekleed en met leuke onderdelen. Zo hangen overal touchscreens waarop filmpjes te zien zijn, maar kun je ook je kennis testen door de ‘quiz’ aan te klikken. Sta op een plateau in de vloer en lees af hoeveel je zou wegen op de verschillende planeten uit ons zonnestelsel, bijvoorbeeld op de maan. Of ontdekt hoe zons- en maansverduisteringen tot stand komen.
 • In de filmzaal wordt een film vertoond over het leven van Eise Eisinga. Hij was wolkammer van beroep, het planetarium bouwde hij in zijn vrije uurtjes.
 • Leer hoe een telescoop werkt of bewonder een echte meteoriet!

Onze ervaring

Wij gingen naar het Planetarium Franeker met kinderen en ik zal je eerlijk vertellen: ik was sceptisch. Dat ik op de website van het Eise Eisinga Planetarium het ‘Kidsproof Musea 2023’ logo zag, stelde me wel iets gerust maar ik had lage verwachtingen over het kidsproof gehalte van dit budget uitje. Het leuke toeval wilde dat Niene in de laatste maanden vóór de zomervakantie aan het thema ‘de ruimte’ had gewerkt op school. Onze meiden van 7, 5 en 3 jaar wilden zodoende héél graag naar ‘het ruimtemuseum’ dus namen we de proef op de som. Bij de entree werd enthousiast geknikt toen de vriendelijke dame vroeg of onze kinderen een speurtocht mee wilden nemen tijdens het bezoek. Suus nam de leesvariant, Niene de plaatjesvariant en Linn huppelde er wel achteraan. We begonnen met de interactieve expositie, waar de kinderen goed hun aandacht bij konden houden. Genoeg onderdelen die aangeraakt mogen worden, knopjes die ingedrukt mogen worden, enzovoorts. Daarna verslapte de aandacht van de jongste twee, terwijl Suus zich vol overgave op de speurtocht stortte. Wat ik trouwens een aanrader vind hoor, want door die speurtocht zoek je veel gerichter naar de antwoorden die je nodig hebt om de kruiswoordpuzzel in te vullen. En daardoor loop je minder snel langs onderdelen die je anders misschien zou missen. Suus stak er dus daadwerkelijk wat van op, terwijl the parents gaandeweg de tijd verstreek achter die andere twee bengels aan liepen te vangen. Onze ervaring is dus dat het superleuk en leerzaam is voor iets oudere kids. Ik zou zeggen: vanaf een jaar of 6 à 7, al is het natuurlijk vooral afhankelijk van de interesses van je kind. Voor Suus was dit uitje helemaal top: zij heeft het erg leuk gevonden en daardoor zijn we zo’n twee uur in het museum geweest! De entreeprijs vond ik behoorlijk budgetproof: voor 3 volwassenen en 2 kinderen (Linn was gratis) waren we €28 kwijt. Dat vind ik heel netjes! Ben je dus in de buurt, dan vind ik dit zeker een aanrader!

kidsproof museum in friesland - Mama's Meisje blog

Praktische informatie

Een dagje Planetarium Franeker met kinderen op de planning? Hierbij wat praktische informatie & tips:

 • Adres: Eise Eisingastraat 3 in Franeker
 • Entree/prijzen: kinderen t/m 3 jaar: gratis – kinderen 4 t/m 13 jaar en CJP: €5 – volwassenen: €6
  • TIP: Het Planetarium is alleen toegankelijk met vooraf gereserveerde tickets. Deze zijn te bestellen via de website (linkje staat hieronder).
  • Combikaart: voor volwassenen (€8,50) en kinderen (€6) kan een entreekaart gekocht worden die zowel toegang tot het Planetarium geeft als aan het Museum Martena óf het Kaatsmuseum. Deze hoeven niet op dezelfde dag bezocht te worden: de entreekaart blijft een jaar geldig.
 • Parkeren: op loopafstand van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker is een gratis-parkeren-zone.
  • OV: Het treinstation Franeker is op ongeveer 10 minuten loopafstand. Ook rijden er bussen, er is een halte op enkele minuten loopafstand van het museum.
 • Zelf meegebrachte etenswaren kunnen niet genuttigd worden in het Planetarium. Voor een hapje en een drankje kun je terecht in Brasserie de Stadstuin, die gevestigd is in de voormalige koffiebranderij van Van Balen en tevens bereikbaar via het Planetarium.
  • TIP: bij bakkerij Korenbloem Schaafsma (schuin tegenover het Planetarium) kijk je je ogen uit: een prachtige zaak waar je heerlijk kunt genieten van koffie en gebak. Eet je – net als onze dochter – óók glutenvrij? Ze hebben er ook glutenvrije gebakjes in de vriezer! Slim om daar eerst even naar binnen te lopen, zodat het gebakje uit de vriezer gehaald kan worden, vervolgens het Planetarium te bezoeken en daarna aan te schuiven.
 • Kinderwagen/buggy: het Planetarium beschikt over een lift naar de 1e verdieping en is grotendeels rolstoeltoegankelijk, dus dan ook kinderwagen/buggy-proof. Niet alle onderdelen zijn bereikbaar, dus een draagzak zou dan een optie zijn.
 • Er is een babyverschoonruimte aanwezig (toiletten op de begane grond).
 • Huisdieren zijn niet welkom, hulphonden uiteraard wel.
 • Meer informatie vind je op de website van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker.

Ben jij al eens bij het Planetarium in Franeker geweest? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog