Voorlezen: dat is iedere avond vaste prik! Ik maakte een overzicht met de leukste kinderboeken: dit is onze top 10 van leukste voorleesboeken!

Leuke voorleesboeken voor kinderen

Als kind was ik er vroeg bij: op mijn vijfde kon ik al zelfstandig boeken lezen en dat deed ik maar al te graag. Ik bladerde de hele dag door mijn boeken en op latere leeftijd schreef ik zelf verhalen. In mijn vrije tijd maakte ik heuse ‘werkstukken’ en ik lag regelmatig nog te lezen als het al lang donker was buiten. Voordat ik moeder werd had ik een heleboel voornemens en verwachtingen, maar één is er absoluut niet tegengevallen. Het is me tot nu toe gelukt om mijn liefde voor boeken door te geven aan mijn kinderen en ik hoop dat ze die voorlopig nog niet verliezen. Door Mama’s Meisje heb ik contact met veel uitgeverijen van kinderboeken en krijgen we regelmatig nieuwe exemplaren toegestuurd. Onze bibliotheek wordt steeds verder uitgebreid en de keuze is reuze. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik laatst wel een stapel boeken aan school heb gegeven omdat we een beetje ruimtegebrek kregen, maar onze favorieten zijn natuurlijk netjes in de boekenkast blijven staan. Via mijn stories op Instagram kreeg ik de vraag welke leuke voorleesboeken voor kinderen ik aanraad. Zo leuk, want voor kinderboekeninspiratie ben je hier zéker aan het juiste adres! Het was een lastige opgave, maar het is ons gelukt om onze top 10 van leukste voorleesboeken op een rijtje te zetten. Dit zijn volgens ons de leukste kinderboeken:

Leukste kinderboeken dit zijn onze 10 leukste voorleesboeken Mamas Meisje blog

Gepersonaliseerd kinderboek

Het eerste prentenboek dat ik tijdens mijn zwangerschap kreeg, was Raad eens hoeveel ik van je hou. Een all time favorite, want Suus was dól op dit boek. Ik begon het al vrij vroeg voor te lezen, maar later las Suus het boek aan mij voor. Toen ik haar slaapkamer omtoverde tot een meidenkamer bestelde ik zelfs een sticker met deze tekst. Wist je dat dit boek ook een vervolg heeft? Ik schreef deze blog over beide boeken! Het kinderboek Ukkie is momenteel met afstand dé favoriet van Niene. Het gaat over Ukkie, de kleinste jak van de kudde. Ze wil heel graag groot zijn en het liefst zo snel mogelijk. Daarom doet ze allemaal dingen die grote jaks doen, maar ze blijft klein. Totdat ze iets héél heldhaftigs doet… Een prachtig geïllustreerd boek met een mooie boodschap: je hoeft niet groot te zijn om een held te zijn. Ik noemde dit boek ook toen ik werd geïnterviewd door Tubantia. Over Hoe verstop je een leeuw (+ het vervolg) heb ik deze blog geschreven. Het is enorm grappig en ook dit boek kon Suus helemaal zelf ‘voorlezen’. I love it! De allerleukste cadeautip in deze blog met leukste kinderboeken vind ik een gepersonaliseerd kinderboek. Onze boekenwurmen vinden het geweldig als ik ze de Gonnie & Gijsje boekjes voorlees waarin zij zelf een rol spelen. Destijds heb ik ze gekregen via YourSurprise en er zijn nog meer varianten zoals Nijntje, Woezel & Pip en Dikkie Dik. Aanrader!

Ik testte de Kobo Libra 2 en verzamelde boekentips voor mama’s!

kinderboeken voor peuters tips 3 jaar - Mama's Meisje blog

Prachtige prentenboeken

De leukste kinderboeken zijn wat mij betreft de exemplaren die voorzien zijn van oogverblindende illustraties die het verhaal nog meer leven geven. In onze top 10 staan bijvoorbeeld deze prachtige prentenboeken van Uitgeverij Lemniscaat. Neem bijvoorbeeld het voorleesboek Abel en Ad, een verhaal over inclusiviteit. Abel is een eekhoorn, Ad is een rat en ze worden dikke vrienden! Maar andere mensen en dieren moeten niets van Ad hebben: maar een leven zonder Ad vindt Abel helemaal niet leuk! Dit boek is niet alleen voorzien van prachtige, kleurrijke tekeningen, maar heeft ook een hele belangrijke boodschap over vriendschap. In de categorie ‘jeugdsentiment’ scoort Slaap lekker, Kleine Beer bonuspunten. Dit verhaal werd mij vroeger ook voorgelezen en dus vind ik het extra speciaal om dit nu voor te lezen aan mijn kinderen. Nog zo’n lief verhaal over vriendschap: het schattige kinderboek Berenkriebel. Beer heeft namelijk gigantische jeuk op zijn rug en wat moet je dan doen? Juist: tegen een boom aan schuren! Beer weet precies waar de juiste boom staat, maar als hij er aankomt is het enorm druk. Als hij dan eindelijk aan de beurt is, wordt de boom omver geknaagd door een bever… Wat nu? Samen zoeken zij naar een oplossing en niet alleen dit verhaaltje is erg leuk geschreven, de illustraties zijn geweldig!

leukste kinderboeken Mamas Meisje blog

Leuke kinderboeken

Kort geleden kregen we het bijzondere prentenboek Waar is Grote Broer? toegestuurd. Bijzonder omdat de illustraties bijna betoverend zijn: het verhaal speelt zich namelijk af in de jungle. Daar zit Kleine Broer verstopt in een bloem, bang voor de wereld om zich heen. Maar als Grote Broer op een dag verdwenen is, zit er niets anders op: hij moet hem gaan zoeken! Hij ontdekt dat alles waar hij bang voor was, eigenlijk heel mooi is. De meiden vinden het verhaal ook prachtig en kiezen het regelmatig als verhaaltje voor het slapengaan. In de top 10 van leukste kinderboeken verkiest Suus momenteel Jip Ahoi boven alle andere leuke kinderboeken. Jips vader bezorgt de flessenpost aan alle zeebewoners, maar als hij ziek wordt, stapelen de flessen zich op. Jip is erg bang voor de zee: daar leven vast allemaal griezelige wezens in! Toch raapt ze haar moed bij elkaar en gaat aan de slag met het bezorgen van alle flessenpost. Onderweg komt ze allerlei monsters tegen… of was die zee toch niet zo eng als ze dacht? Dit boek is kleurrijk qua tekeningen, het verhaal is spannend en avontuurlijk en het mooie is dat dit meisje haar angsten overwint. Als afsluiter tip ik een kinderboek dat volgens mij iedere ouder in huis moet hebben: De draak die niet van vuur hield. Want wat nou als alle draken een hekel hebben aan water en jij er dól op bent? En dat je kunt zwemmen in plaats van vliegen? Durf je dat dan eerlijk te zeggen? Dit prachtige verhaal gaat over jezelf durven zijn: iets dat ik onze kinderen heel graag mee wil geven.

prentenboeken tips boekentips voor kinderen Mamas Meisje blog

Wensenlijstje

Hopelijk heb je al veel boekinspiratie op kunnen doen door deze lijst met de leukste kinderboeken. Naast een flink gevulde minibieb heb ik ook een wensenlijstje met boeken die ik hier en daar voorbij zag komen. Hier komen ze:

  • De boer en de dierenarts: een verhaal over een boerderij waar alles mis gaat! De boer is er met zijn hoofd niet bij, want hij is verliefd op de dierenarts. Hij durft het niet goed te zeggen, maar gelukkig hebben de dieren een plan. Dit verhaal gaat over liefde die universeel is.
  • De NEEhoorn: de recensies over dit boek zijn lovend! Het schijnt een enorm grappig boek te zijn over een eenhoorn die overal NEE op zegt en daarom een NEEhoorn wordt genoemd. Op een dag ontsnapt de NEEhoorn en komt anderen tegen die niet goed gehumeurd zijn. Samen besluiten ze lekker chagrijnig te zijn, dat is veel leuker!
  • Gewoon zoals je bent: een verhaal over een olifantje dat niet in de rij kan lopen. De boodschap van het boek is dat je goed bent zoals je bent. De recensies zijn wisselend: sommige lezers vonden het verhaal tegenvallen. Ik ben erg benieuwd!
  • Ssst! De tijger slaapt: dit prentenboek lijkt me vooral heel erg leuk omdat het interactief is. De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken, maar ze ligt vreselijk in de weg en alle dieren moeten erlangs! Tijdens het voorlezen kunnen kindjes ‘helpen’ om de dieren langs de tijger te krijgen. Wishlisted!

Wat vind jij van onze lijst met leukste kinderboeken? Welk voorleesboek staat er al in jouw boekenkast en welke heb je genoteerd op je wensenlijstje? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer