We kregen de afgelopen tijd weer veel nieuwe kinderboeken toegestuurd. In deze blog deel ik de leuke prentenboeken van Lemniscaat die in onze boekenkast te vinden zijn! Lees maar mee!

Leuke prentenboeken tips

Dat wij hier in huize Mama’s Meisje aanvoerder van team voorlezen zijn, is inmiddels oud nieuws. Hoe lang de dag ook was of hoe moe de kindjes ook zijn voordat ze naar bed gaan: we lezen altijd een verhaaltje voor voor het slapengaan. Onze boekencollectie breidt zich, mede door de blog, nog steeds uit dus we hebben al een soort mini bibliotheek hier thuis. Ik wissel de boeken regelmatig om: op hun slaapkamers, maar ook in de speelhoek liggen altijd boeken. In bed, naast het bed, onder het bed, op de boekenplanken of gewoon lekker op je hoofd als je tijdens het lezen in slaap bent gevallen: niets is meer ondenkbaar als het op kinderboeken aankomt. Als kind was ik dól op lezen en ik vind het geweldig dat onze meiden die liefde voor boeken zichtbaar overnemen. Zelfs Linn, die eind deze maand twee wordt, pakt zelf graag een boekje en kletst dan in haar eigen brabbeltaal over wat ze ziet terwijl ze het aanwijst. We houden lang niet alle boeken zelf hoor, want dan houden we geen ruimte over: ik geef regelmatig iets weg aan kleine vriendjes en vriendinnetjes om ons heen of aan school. Voor opvoedadvies of -tips ben je bij mij aan het verkeerde adres, maar er is één ongevraagd advies dat ik lekker de wereld in blijf slingeren: LEES VOOR! Wij kregen van Lemniscaat weer een mooie stapel leuke prentenboeken die ik je in deze blog laat zien!

prentenboeken om voor het slapengaan voor te lezen - Mama's Meisje blog

Eieren zoeken

‘In het Bijzondere Bos van Beer legde iemand honderd eieren neer’. Het boekje Eieren zoeken is een lieflijk vormgegeven voorlees- en zoekboek waarbij je op iedere pagina, samen met Beer en zijn vrienden, op zoek gaat naar de eieren in het bos. Dat was natuurlijk perfect rondom Pasen, maar het plezier beperkt zich in huize Mama’s Meisje niet alleen tot die periode. Eieren zoeken is namelijk altijd leuk en omdat er zoveel eieren verstopt zijn in dit boekje, vinden de kinderen steeds weer nieuwe!

Samen: laten we aardig zijn voor elkaar

In tijden van oorlog en de daarbij behorende nieuwsberichten die kinderen (zijdelings) meekrijgen, is het boek Samen: laten we aardig zijn voor elkaar een verademing. In dit boek werkten 38 verschillende tekenaars samen en dat resulteert in een verzameling van prachtige, kleurrijke illustraties met ieder een andere manier waarop je aardig kunt zijn voor iemand anders. Bijvoorbeeld door naar iemand te lachen, iemands tas te dragen of iemand uit te nodigen om met je groepje mee te spelen. In mijn ogen is dit een hele belangrijke boodschap om aan onze kinderen, de volgende generatie, mee te geven.

Help! Een verrassing!

Suusje Eekhoorn heeft een verrassing voor August de Vos. Dat niet iedereen blij wordt van verrassingen, blijkt wel in dit vrolijk geïllustreerde leesboek: Help! Een verrassing! Dit boek scoorde bij ons niet alleen bonuspunten door de geweldige tekeningen, maar met name door Suusje Eekhoorn, waar mijn dochter Suus natuurlijk razend enthousiast over was. It’s all in the name gok ik, want waar Suusje Eekhoorn haast niet te remmen is om August haar verrassing te laten zien, maakt August zich zenuwachtig en vindt hij het allemaal heel spannend. August houdt namelijk veel meer van rustige, veilige dingen en ziet allerlei scenario’s voor zich zolang hij de verrassing van Suusje nog niet weet. Een herkenbaar boek voor kinderen die introvert zijn en waarbij dit soort dingen spanning met zich meebrengt!

tot aan de maan en terug cassette boeken raad eens hoeveel ik van je hou - Mama's Meisje blog

Tot aan de maan en terug – cassette

In deze Tot aan de maan en terug cassette zit allereerst het favoriete kinderboek van onze meidenRaad eens hoeveel ik van je hou. Als je mij vraagt naar een leuke prentenboeken cadeautip voor een babyshower, kraamcadeau of eerste verjaardag, dan ben ik sowieso geneigd om deze titel te noemen! Dit boek behoeft geen uitleg en is wat mij betreft onmisbaar op de boekenplank van jouw kindje(s), maar wist je dat dit liefdevolle verhaaltje over Hazeltje en Grote Haas een vervolg heeft? In Zullen we vriendjes zijn? ontmoet Hazeltje Sterre van de Wolkenberg en worden ze vriendjes. Deze twee kinderboekentoppers zitten gebundeld in een prachtige cassette, met recht een cadeau- en bewaarexemplaar!

Vergeet je knuffels niet

In dit debuut van schrijfster Yvon van Oel gaat Ling op stap met haar knuffels. Deze komen buiten namelijk tot leven en samen beleven ze allerlei avonturen. In dit boek staat weinig tekst: het zijn vooral illustraties die het verhaal vertellen. Dat had ik niet verwacht toen ik het boek in de catalogus zag staan en daardoor sloot het niet aan bij mijn verwachtingen. Want hoeveel ik geniet van voorlezen, zo lastig vind ik het om zelf een verhaal te verzinnen in een boek met amper tekst. Ik merkte ook dat de kinderen er niet echt iets mee konden, dus in het rijtje met leuke prentenboeken is deze categorie niet voor herhaling vatbaar in huize Mama’s Meisje.

kinderboeken lemniscaat voorjaar 2022 review - Mama's Meisje blog

Er ligt een krokodil onder mijn bed!

Een perfect verhaaltje voor het slapengaan kan natuurlijk niet uit deze lijst met leuke prentenboeken ontbreken. In Er ligt een krokodil onder mijn bed! lezen we over Lotje, bij wie Krokodil Karel onder haar bed is gaan liggen nadat hij is weggestuurd door zijn vriendjes. Hij heeft het te bont gemaakt! Gelukkig is Lotje niet bang voor krokodillen. Sterker nog, Karel is zo mak als een lammetje en springt door hoepels, bakt stapels pannenkoeken voor Lotje en ze knutselen samen een krokodil van eierdozen en papier. Na een douche om op te frissen vertelt Karel alles over zijn grappen en grollen, streken en krokodillenkwaad. Een grappig boek dat geweldig aansluit op de fantasiewereld van peuters en kleuters die misschien stiekem wél een beetje bang zijn voor bedtijd!

Welke leuke prentenboeken staan er bij jouw kindje(s) op de boekenplank? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog