Een verhaaltje voor het slapen is hier ’s avonds vaste prik! Inmiddels puilt onze boekenkast bijna uit, maar er staan dan ook geweldige titels in. In deze blog deel ik leuke voorleesboeken tips met je, lees maar mee!

Waarom voorlezen?

Als kind kon ik al vroeg zelfstandig lezen en dat was geen wonder, want ik was al van jongs af aan dól op lezen. Later schreef ik ook verhalen, vooral ‘werkstukken’ over dieren en de natuur waren favoriet. Ik was zo’n kind waarbij altijd boeken in bed lagen en waarbij mijn moeder het licht ’s avonds uit moest doen omdat ik nog lang had liggen lezen. Van alle goede voornemens die ik tijdens mijn eerste zwangerschap had over het moederschap is eigenlijk vrij weinig terechtgekomen. Op één ding na, want mijn liefde voor boeken en lezen doorgeven aan mijn kinderen is wél gelukt. We lezen ze al van jongs af aan voor als onderdeel van het bedritueel: een verhaaltje voor het slapengaan is vaste prik! Ik hoop dat ze nog lang zo dol zullen blijven op lezen, niet alleen voor hun woordenschat en taalontwikkeling, maar ook om te ontspannen en even helemaal weg te duiken in een leuk boek. Door Mama’s Meisje heb ik contact met veel uitgeverijen en krijgen we regelmatig de nieuwste exemplaren toegestuurd. Via Instagram, Facebook en op mijn blog laat ik ze vervolgens zien en mag ik er ook vaak een exemplaar van weggeven. Ik zeg weleens gekscherend dat wij thuis een eigen bibliotheek hebben, al delen we die ook met vriendjes en vriendinnetjes in onze omgeving én met school. Onze favorieten zijn natuurlijk in onze eigen boekenkast blijven staan. Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen 2024 begonnen: een goede reden om weer eens wat kinderboekeninspiratie de wereld in te slingeren. Dat was trouwens best een lastige opgave, want onze kinderboeken top 10 wisselt bijna maandelijks, maar het is toch gelukt om onze favorieten te selecteren. Als je het over een half jaartje weer vraagt, ziet ons lijstje met voorleesboeken tips er waarschijnlijk weer anders uit, maar voor nu zijn dit volgens ons de allerleukste!

Kinderboeken top 10

Misschien zoek je zelf ook weleens leuke voorleesboeken tips of google je op ‘kinderboeken top 10’. Er zijn ontzettend veel leuke kinderboeken en als je het mij vraagt, vervelen ze nooit! Wij houden van boeken die humor bevatten, een mooie boodschap hebben en die makkelijk voor te lezen zijn. Boeken met alleen plaatjes of die te poëtisch zijn, zijn niet zo aan ons besteed. Ik heb zes van onze huidige favorieten op een rijtje gezet, ze staan in willekeurige volgorde. Mijn ervaring is dat je via anderen de leukste tips op het gebied van leesvoer voor kinderen krijgt. Ik word altijd enthousiast van de boekentips van anderen, dus leuk als je onder deze blog jouw aanraders wilt achterlaten!

Nationale Voorleesdagen 2024 kinderboeken top 10 - Mama's Meisje blog

Frank en Bert – Chris Naylor-Ballesteros

‘Frank en Bert’ is een hartverwarmend – maar vooral grappig – prentenboek over de vrienden Bert de beer en Frank de vos. De slimme Frank spreekt de lezer op licht betweterige toon aan en vertelt ze liefdevol over zijn allerbeste maar beetje domme vriend Bert. Elke dag spelen de twee verstoppertje. Frank is er erg goed in, Bert… minder. De grote beer verstopt zich altijd wel achter een dun boompje of in een te kleine grot. Bert wil dolgraag winnen met verstoppertje spelen, maar het lukt hem nooit. Dus laat Frank, zoals het een goede vriend betaamt, Bert een keer winnen. Hij doet net alsof hij hem niet kan vinden. Nu Bert gewonnen heeft, mag hij Frank gaan zoeken. En die zal wel eens voordoen hoe je je echt goed moet verstoppen. Maar dan blijkt dat Bert zich misschien toch niet zo makkelijk laten foppen door zijn slimme vriend…

Het verhaal van Frank en Bert is ontzettend grappig. Zonder iets over de inhoud te verklappen: het duurde een tijdje voordat onze kinderen doorhadden waarom Frank Bert te slim af is en waarom dat andersom eindelijk ook gebeurde. Het leuke van dit kinderboek is dat er ook een leerzame noot in zit: samen tot 100 tellen. En dat alleen al verveelt nooit!

Help! Een verrassing! – Miriam Bos

August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En net als je denkt dat het verhaal is afgelopen, weet Miriam Bos er nog één laatste draai aan te geven. Miriam Bos tekent en schildert een kleurig bos waar je direct zelf rond wilt lopen.Iedere spread lijkt wel een poster. De kleuren spatten van de bladzijden, net als de vriendschap tussen August en Suus. En één ding is duidelijk: Suus kent August beter dan hij denkt.

Hoe leuk is het om een voorleesboek te hebben waarin een personage voorkomt met jouw naam? Toen wij dit boek kregen, was onze Suus nog jonger en vond ze dat geweldig. Tel daarbij op dat het verhaal ook ontzettend leuk is én herkenbaar voor kinderen die nieuwe dingen spannend vinden. Met prachtige illustraties: Help! Een verrassing! is echt een aanrader!

Beers dikke billen – Steve Smallman & emma Yarlett

Beer was aardig, Beer was goed,
De liefste beer die je ooit hebt ontmoet!
Met een kleine bruine snoet,
en hele DIKKE berenbillen!
O, nee! Beers DIKKE billen brengen hem in GROTE problemen! Kan hij het weer goedmaken met zijn vriendjes?

Een hele poos geleden had ik Beers dikke billen in mijn handen: voor €2,99 lag ie toen bij Kruidvat. Ik liet ‘m liggen en wat had ik daar achteraf spijt van! Ik hoorde namelijk van alle kanten dat dit echt één van de leuke voorleesboeken tips is. Dus toen ik ‘m een half jaar later weer zag liggen, snap je dat ie wél meeging… En daarvan heb ik geen spijt! Wat een grappig kinderboek, heel fijn voor te lezen op rijm en met een leuk verhaal. De plaatjes zijn ook heel kleurrijk en met humor en inmiddels kent Linn ‘m al uit haar hoofd. Veelzeggend!

mooie prentenboeken voor kinderen - Mama's Meisje blog

De herfst van Kleine Gans – Elli Woollard & Briony May Smith

Een hele mooie zomer lang, ging een Kleine Gans haar gang. Ze speelde, zwom en ze genoot. Ongemerkt werd ze sterk en groot. De bomen begonnen te verkleuren. Kleine Gans voelde: er gaat iets gebeuren. Kleine Gans trekt door het bos en vraagt al haar vriendjes wat zij doen als het herfst wordt. Als ze probeert hetzelfde te doen, lukt dat niet of voelt het niet goed… Maar dan trekt er een vlucht ganzen over en weet ze wat haar te doen staat! Een seizoensverhaal over het ontdekken waar je thuishoort.

Wauw, wat is De herfst van Kleine Gans een bijzonder mooi boek! Aan het voorproefje hierboven zie je al dat het verhaal op rijm is: het leest daardoor prettig voor. Maar dat is niet het enige, want de illustraties zijn ontzettend kleurrijk en gedetailleerd. Iedere keer zien de kinderen weer nieuwe details en daardoor is het momenteel één van hun favorieten. Kon dus niet ontbreken tussen de leukste voorleesboeken tips!

Waar is mijn wc-papier? – Susan Batori

Hou op met dromen, grote Beer, je hebt bijna geen wc-papier meer. Meneer Beer moet naar de wc voor een grote boodschap. Daarom klemt hij zijn rol wc-papier onder de arm en gaat op pad. Maar wat gebeurt er toch allemaal onderweg naar het kleine hokje? Wordt de rol wc-papier nu steeds dunner en dunner…?

Als je een kleuter hebt die helemaal in giebelstemming raakt door alles wat met ‘poepiedrollen’ te maken heeft, dan is Waar is mijn wc-papier? écht een aanrader! In dit grappige verhaal raakt Meneer Beer zijn wc-papier kwijt aan allerlei dieren die hij onderweg naar het toilethokje tegenkomt. Tot hilariteit van mijn kleuter, want die wil dit verhaal al wekenlang ie-de-re avond voorgelezen krijgen. U vraagt, wij draaien!

Hoe kweek je een eenhoorn? – Steven Lenton & Rachel Morrisroe

WELKOM IN HET PLANTENPARADIJS. Een magische winkel vol toverplanten.
Sara wil oma een EENHOORN voor haar verjaardag geven.
Maar ze leest de gebruiksaanwijzing op het zakje met EENHOORNZAADJES niet. Dat wordt een ramp!
Of valt het toch wel mee…?

In de categorie ‘sprookjesachtig’ mocht Hoe kweek je een eenhoorn? niet tussen deze leuke voorleesboeken tips ontbreken. Wederom een favorietje van Niene, want het verhaal is ontzettend grappig. Sara leest de gebruiksaanwijzing niet, waardoor ze ALLE zaadjes plant in plaats van eentje. Tja, dan zit je ineens met 24 eemhoorns in alle kleuren van de regenboog! En al die kleuren komen dus terug in de prachtige illustraties. Een heel mooi boek en leuk om te weten: er is ook een draken variant!

Nog meer leuke voorleesboeken tips:

Geen kinderboeken top 10 maar een top 6, maar er zijn meer leuke voorleesboeken tips te vinden in onderstaande blogs:

  • Check deze voorleesboeken top 10 met titels als De NEEhoorn, Een klein beetje dapper en Jan de Onderjebedkijkman (met hulpje).
  • Klik door naar 10 prachtige prentenboeken met titels als Ukkie, Berenkriebel en Jip Ahoi!
  • Kinderboeken met korting scoren? Lees mijn Boekentas review!
  • In de categorie Kinderboeken vind je ook veel blogs waarin één titel besproken wordt. Scroll er maar eens doorheen voor inspiratie!

Heb jij leuke voorleesboeken tips om deze blog mee aan te vullen? Ik lees ze graag in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer