Vaste prik: een verhaaltje voor het slapen! Inmiddels puilt onze boekenkast bijna uit, maar er staan dan ook geweldige titels in. We delen onze favorieten met je in onze kinderboeken top 10! Lees je mee?

Vaste prik: een verhaaltje voor het slapen

Als vijfjarig meisje kon ik al zelfstandig lezen en vanaf dat moment was ik iedere dag met mijn neus in de boeken te vinden. Op latere leeftijd begon ik zelf ook verhalen te schrijven en ik was dol op de natuur en op dieren, dus schreef ik mijn eigen ‘werkstukken’. Dat deed ik na school of in het weekend en mijn moeder moest regelmatig het licht op mijn kamer uitzetten omdat ik nog uren had liggen lezen na bedtijd. Voordat ik kinderen kreeg, nam ik mezelf als soon to be mom van alles voor. Achteraf gezien lag ik mezelf vierkant uit, want van veel dingen is precies niets terechtgekomen. Maar op één ding ga ik héél goed en dat is dat we het voorlezen al van jongs af aan onderdeel hebben laten zijn van het avondritueel. Vaste prik: een verhaaltje voor het slapen! Het is me tot nu toe ook gelukt om mijn liefde voor boeken en lezen door te geven aan mijn kinderen en ik hoop dat dit nog lang zo blijft. Door Mama’s Meisje heb ik contact met veel uitgeverijen en krijgen we de nieuwste exemplaren toegestuurd. Via Instagram, Facebook en op mijn blog laat ik regelmatig de nieuwste kinderboeken zien en mag ik er ook vaak een exemplaar van weggeven. Ik zeg weleens gekscherend dat wij thuis een eigen bibliotheek hebben, al delen we die ook met vriendjes en vriendinnetjes in onze omgeving én met school. Onze favorieten zijn natuurlijk in onze eigen boekenkast blijven staan en het leek me leuk weer eens wat kinderboekeninspiratie de wereld in te slingeren. Dat was trouwens best een lastige opgave, want onze voorleesboeken top 10 wisselt bijna maandelijks, maar het is toch gelukt om onze favorieten te selecteren. Als je het over een half jaartje weer vraagt, ziet onze kinderboeken top 10 er waarschijnlijk weer heel anders uit, maar voor nu zijn dit volgens ons de allerleukste!

Voorleesboeken top 10

Misschien heb je weleens gegoogeld op ‘voorleesboeken top 10’ of zoek je naar een leuk kinderboek om je eigen of andermans boekencollectie mee aan te vullen. Kinderboeken vervelen nooit want er zijn zó ontzettend veel geweldige boeken! Wij houden van boeken die humor bevatten, een mooie boodschap hebben en die makkelijk voor te lezen zijn. Boeken met alleen plaatjes of die te poëtisch zijn, zijn niet zo aan ons besteed. Ik heb onze huidige favorieten op een rijtje gezet in deze kinderboeken top 10, al staan ze wel in willekeurige volgorde!

top 10 kinderboeken - Mama's Meisje blog

De NEEhoorn – Marc-Uwe Kling

In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn. Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker!

De NEEhoorn is een ontzettend grappig boek dat zéker in de smaak valt bij kinderen die in de ‘vieze woorden fase’ zitten. Als ik zeg ‘kus mijn kont hond’, dan liggen er drie dames te schuddebuiken van het lachen. Dit boek is hilarisch, een feestje om uit voor te lezen en er zitten leuke grapjes in, óók voor ouders! Er zullen altijd ouders zijn die dit pedagogisch gezien allemaal helemaal niet verantwoord vinden, wij behoren duidelijk niet tot die categorie. Als je voorleest uit de NEEhoorn, hoef je niet bang te zijn dat de kinderen niet opletten. Aanrader! Inmiddels is het vervolg ook al aanwezig in huize Mama’s Meisje, ook al zo’n aanrader voor de kinderboeken top 10!

Agent en Boef – Tjibbe Veldkamp

Boef woont in de gevangenis bij Agent. Dat vindt Agent gezellig. Maar soms ontsnapt Boef. En dan haalt hij boevenstreken uit… Kan Agent Boef elke keer weer vangen? Een dik voorleesboek met 3 verhalen: De fopmoppen, Het boefvangfeest en De gladde grapjes.

De verhalen van Agent en Boef zijn ontzettend grappig, omdat het een herhaling is van dezelfde gebeurtenis, maar dan steeds in een andere context. Boef ontsnapt, haalt allerlei streken uit en Agent moet ‘m weer te pakken zien te krijgen. Dit boek was bij ons erg welkom omdat één van de meiden heel bang was voor boeven. Door de verhalen van Agent en Boef is die angst stukken verminderd en is het onderwerp luchtiger geworden! In dit boek van Agent en Boef staan drie verschillende verhalen en neem maar van mij aan: ze vervelen nooit!

Een jurk met zakken – Lilly Murray

Voor iedereen die geen prinsessenjurk wil. Lucy krijgt van haar tante Augusta een jurk voor haar verjaardag. Samen gaan ze naar de Wereldberoemde Boetiek, waar Lucy wordt overstelpt met jurken. Dunne jurken, dikke jurken, jurken geel en groen. Wikkeljurken, strikkenjurken, verschrikkelijke prikkeljurken! Zwieren-zwaaien-draaien-jurken voor een koningin, vachtenjurken, veren jurken, linnen jurken, leren jurken, soepjurken, hoepeljurken, effen jurken, PRINT! Dolle jurken, dwaze jurken, ik-neem-je-te-grazen-jurken! En dat zijn er nog maar een paar… Maar er is een probleem. Geen van die talloze jurken voelt goed. Lucy wil een jurk met zakken! Voor al haar avonturen. Dat is schrikken voor de verkoper. Wat nu?

Op de achterkant van Een jurk met zakken staat niet voor niets dat dit een grappig, modern verhaal is voor kinderen die meer willen dan glitter-en-glamour. Een onwijs leuk, kleurrijk boek met prachtige illustraties en een heel fijn, ritmisch voor te lezen verhaal!

voorleesboeken top 10 - Mama's Meisje blog

Ssst! De tijger slaapt – Britta Teckentrup

Inmiddels is ‘Ssst! De tijger slaapt’ een ware klassieker te noemen. Deze uitvoering van het Prentenboek van het Jaar 2018 is een stevig kartonboekje. Ssst! De tijger slaapt en niemand wil haar wakker maken. Er is alleen een probleem: ze ligt vreselijk in de weg. Hoe moeten de dieren er nu langs? De slimme kikker komt met de oplossing. Ballonnen! Alle dieren zweven een voor een over de slapende tijger heen. Maar de lezer moet ze helpen! Door te aaien of te blazen zweven alle dieren veilig naar de overkant. Verkozen tot Prentenboek van het jaar 2018.

Wauw, wat een interactief boek is dit! Niet alleen voorlezen, maar óók ‘meehelpen’ en dat maakt dit boek al leuk voor de allerkleinsten! Kon dus niet ontbreken in onze kinderboeken top 10 en zoals je in een eerdere blog over onze favoriete prentenboeken las, stond ie al een tijdje op onze wishlist. En nu hebben we ‘m dus op de boekenplank staan en wat is ie leuk! Ssst! De tijger slaapt is zéker een goede optie als babyshower-, kraam- of eerste verjaardagscadeau!

Een klein beetje dapper – Nicola Kinnear

Kan een thuisblijfkonijn ook een klein beetje dapper zijn? Lars gaat op zijn allereerste avontuur, maar daar kijkt hij enorm tegenop. Er wacht een geweldige wijde wereld op hem, als hij maar dapper genoeg kan zijn om naar buiten te gaan. Een grappig, bemoedigend verhaal dat ons leert dat we allemaal dapperder zijn dan we denken.

Geen idee of dit boek in de voorleesboeken top 10 staat, maar in onze kinderboeken top 10 mocht ie absoluut niet ontbreken! En populair is Een klein beetje dapper ook: momenteel wordt het boek herdrukt maar gelukkig kon ik nog ergens een exemplaar bemachtigen. ‘Van proberen kun je leren’ en ‘doorzetten’: het zijn kreten die we bij het starten op de basisschool leerden kennen, maar voor sommige kinderen is het allemaal best spannend en moeilijk. In dit boek komt, mede dankzij de prachtige illustraties, in het verhaal naar voren dat iets durven enorm spannend is, maar dat je soms dapperder bent dan je denkt en dat iets proberen soms helemaal niet zo’n verkeerd plan is. Leerzaam, mooi verhaal, zeker een aanrader voor kinderen die iets een beetje spannend kunnen vinden.

De mooiste vis van de zee – Marcus Pfister

Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig en merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan om de mooiste te zijn!

Dit prachtig geïllustreerde prentenboek is inmiddels uitgegroeid tot een heuse serie. De moraal van dit eerste deel van De mooiste vis van de zee heeft vooral te maken met positiviteit en vriendschap: niet te trots zijn, kunnen delen en aardig zijn tegen anderen. De kritische noot: je zou dit verhaal ook anders kunnen interpreteren, dat je geen vriendjes kunt maken als je niets weggeeft. Toch denk ik dat je als ouder uitleg kunt geven over de inhoud zoals het bedoeld is en dat maakt dit verhaal tot eentje die niet mocht ontbreken in onze kinderboeken top 10!

de leukste kinderboeken tips prentenboeken - Mama's Meisje blog

De boer en de dierenarts – Pim Lammers

Een warm verhaal over je hart en hoofd verliezen en over de steun van goede vrienden. Alles gaat mis op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, wil de koe scheren en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. De boer is er niet met zijn hoofd bij. Hij is verliefd op de dierenarts! Maar dat durft hij niet goed te zeggen, hij is te verlegen. Gelukkig bedenken de dieren een plan.

Voor wie ‘Het lammetje dat een varken is’ kent, komen de dieren en personages uit De boer en de dierenarts bekend voor. Dit verhaal gaat over de liefde tussen twee mannen: de boer en de dierenarts. Een prachtig verhaal over liefde en dan niet het standaardplaatje, al wordt hier in het boek op geen enkele manier de nadruk op gelegd. Het is gewoon zo: liefde is liefde! Superleuk boek!

Gonnie & vriendjes in ganzenpas – Olivier Dunrea

In deze speciale jubileumuitgave komen Gonnie en haar vriendjes zich allemaal netjes voorstellen en ontdek je wat elk gansje uniek maakt. Een dik kartonboek met maar liefst 44 flappen!

Een flapjesboek kan natuurlijk niet ontbreken in onze kinderboeken top 10! Een aanrader voor dreumesen en peuters, want Gonnie & vriendjes in ganzenpas boek is enorm interacties. Het is by far het favoriete voorleesboek van Linn: ze kent het helemaal uit haar hoofd. Tegenwoordig leest zij ons voor in plaats van andersom. Zo schattig! Een topper in deze voorleesboeken top 10!

Jan de Onderjebedkijkman (met hulpje) – Erik Nieuwenhuis

Gijs hoort iets onder zijn bed en kan niet meer slapen. Daar komen Jan de Onderjebedkijkman en zijn hulpje eens even wat aan doen. Gijs hoort een raar geluid onder zijn bed. “Tik tik krrrr.’ Hij kan niet meer slapen en roept zijn vader. Maar die durft ook niet onder het bed te kijken… Dan wordt Jan de Onderjebedkijkman gebeld. Hij komt snel, met zijn hulpje Roger, om het geluid uit te schakelen. Zal Gijs weer rustig kunnen slapen? Auteur Erik Nieuwenhuis maakt zijn prentenboekendebuut met ‘Jan, de Onderjebedkijkman (met hulpje)’, een stoer prentenboek voor stoere kinderen.

Als je het mij vraagt, is Jan de Onderjebedkijkman (met hulpje) één van de meest originele verhalen uit onze kinderboeken top 10. Een geweldig verhaal dat erg herkenbaar is voor kinderen die weleens bang zijn als ze alleen in bed liggen. Het boek is voorzien van grappige illustraties die het verhaal versterken en het leest lekker voor (ook wel fijn!). Niene kreeg het voor haar verjaardag en het is één van haar favorieten!

Ik hou van eenhoorns (maar dat is GIGA geheim!) – Anke Werker

In een voorleesboeken top 10 verwacht je natuurlijk allemaal prentenboeken, maar inmiddels hebben wij al één dochter die zelf leest! En dus besloot ik een ‘leren lezen’ boekje in onze kinderboeken top 10 op te nemen. Naast Lot en Ot is Ik hou van eenhoorns (maar dat is GIGA geheim!) favoriet bij Suus. Het zal vast iets met het onderwerp te maken hebben, maar het leuke is dat deze serie uit nog meer boeken bestaat dus ik gok dat die op haar verlanglijstje staan voor haar 7e verjaardag in de zomer!

Het eerste deel in een nieuwe serie van Anke Werker en Daniëlle Schothorst. Samen bedachten ze een magische wereld vol eenhoorns. Ook echte? Daar is Ezra in ieder geval van overtuigd! Ook al zegt haar moeder dat eenhoorns niet bestaan. Gelukkig weet haar opa wel beter. Hij belooft een echte eenhoorn te regelen voor haar verjaardag. Maar daar moet Ezra wel wat voor doen!

Kinderboeken wensenlijstje

Hopelijk heb je al veel inspiratie op kunnen doen uit onze kinderboeken top 10. Onze minibieb is al flink gevuld, maar er staan nog wel een aantal titels op ons kinderboeken wensenlijstje:

  • Gewoon zoals je bent: een verhaal over een olifantje dat niet in de rij kan lopen. De boodschap van het boek is dat je goed bent zoals je bent. De recensies zijn wisselend: sommige lezers vonden het verhaal tegenvallen. Ik ben erg benieuwd!
  • Ter aanvulling op de Leren Lezen boekjes voor Suus: Ik hou van eenhoorns (maar de mijne is stuk!) en Ik hou van eenhoorns (maar de mijne is foetsie!).
  • Beers dikke billen: zag ik dus een keer voor €3 bij Kruidvat liggen en heb ik toen niet meegenomen. Spijt!
  • Coco kan het: al een heleboel positieve reviews voorbij zien komen over dit boek dat in vele voorleesboeken top 10’s te vinden is. Over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Ik hou van zulke kinderboeken!

Wat vind jij van onze kinderboeken top 10? Welk voorleesboek staat er al in jouw boekenkast en welke heb je genoteerd op je wensenlijstje? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer