De goede leesvoornemens waren er wel, maar er kwam minder van terecht dan ik wilde. Toch heb ik ook in het vierde kwartaal weer een lijstje als afsluiter van de ‘gelezen boeken 2022’. En vertel ik wat er in 2023 gaat veranderen! Lees je mee?
Gelezen boeken 2022
Ook voor mij zitten er maar 24 uren in een dag en ik heb gemerkt dat ik mijn self care als eerst wegstreep bij momenten van drukte. Toch ’s avonds nog even doorwerken, die drie wasmanden die me gisteravond ook al aan stonden te kijken even opvouwen of gewoon de voorkeur hebben om te Netflixen in plaats van te lezen. Aan het begin van het jaar had ik grootse plannen, maar terugblikken concludeer ik dat ik één boek per maand heb gelezen. Het lijstje met gelezen boeken 2022 is dus een stuk korter dan ik me voornam, maar on the positive note: iets is beter dan niets. Toch wil ik méér lezen op mijn Kobo e-reader en zijn deze blogs daarbij een steuntje in de rug. Ik wil natuurlijk wel titels te delen hebben, dus een extra motivatie om tóch dat boek er weer bij te pakken. Daarom zullen de Boekentips blogs in 2023 maandelijks verschijnen. Ik hoop hierdoor mijn oude hobby nog meer nieuw leven in te blazen als dat ik in 2022 heb gedaan. In het vierde kwartaal las ik drie titels, waarvan ik er twee echt verslonden heb. Komen ze!
Ik ga leven
Volgens mij riep ik al vanaf begin dit jaar dat ik Ik ga leven van Lale Gül graag wilde lezen en nu kwam het er eindelijk van. Misschien kwam het door talkshows en andere recensies, maar ik had hele andere verwachtingen van dit boek. ?Mijn verwachtingen: dramatische roman, levensverhaal van een jonge vrouw die haar gezin ontvlucht. En bij levensverhaal dacht ik aan veel, maar niet aan wat ik las en dat kwam vooral door hoe het boek geschreven is. Het boek is in literair taalgebruik geschreven, waardoor ik bij sommige passages moeite had om in het verhaal te blijven. Dat neemt niet weg dat ik het alsnog een indrukwekkend boek vond, maar het kostte me meer moeite om er doorheen te komen dan ik van tevoren had verwacht.
‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’ Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’ In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.
Het huis voor ongewenste meisjes
Nadat ik de eerste titel met moeite uitlas, ging ik voor een boek uit een lijstje met tips die ik heb verzameld via social media berichtjes in mijn inbox en jullie reacties onder deze blogs. En dat was een succes, want ik las Het huis voor ongewenste meisjes in 4 dagen uit. Wát een verhaal! ?Het verhaal is adembenemend, ik werd er gelijk in gesleurd en wilde weten hoe het verder ging! Dus ieder vrij momentje pakte ik mijn e-reader erbij om verder te lezen. De schrijfstijl is fijn, ik werd gegrepen door het verhaal en kon niet stoppen met lezen. Echt een enorme aanrader!
Quebec, 1950. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar om het meisje ter adoptie af te staan. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis. De kleine Elodie komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Maar dan volgt een wetswijziging die bepaalt dat een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis, met catastrofale gevolgen. Om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten. Met één pennenstreek wordt een generatie aan verloren kinderen gecreëerd – en Elodie raakt net als duizenden anderen verloren in een hels schemerbestaan. Moeder en dochter vechten ieder voor zich tegen een gemeenschap die hen als minderwaardig ziet, in de hoop zichzelf en elkaar terug te vinden.
De gelukkigste man ter wereld
Via Instagram zag ik dit boek getipt worden door iemand en dus besloot ik, na het vorige boek dat ik razendsnel uitlas, te beginnen in De gelukkigste man ter wereld. En van die keuze heb ik geen spijt, want wederom: wát een verhaal! Kijkend naar het aantal pagina’s vroeg ik me bij bladzijde 100 al af hoeveel deze man al had meegemaakt en wat er nog zou komen. Dit boek vind ik enorm inspirerend, zet alles in perspectief en Eddie’s verhaal verdient het om gelezen te worden. Het boek leest makkelijk, ik werd meteen in het verhaal meegezogen en wilde het niet meer aan de kant leggen. Ik las dit boek wederom in enkele dagen uit.
In De gelukkigste man ter wereld deelt Eddie Jaku hoe hij dankbaarheid, goedheid en hoop vond in de donksterste tijden. De 100-jarige Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn verhaal te vertellen, zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Hij beloofde zichzelf elke dag te glimlachen en zegt de meest gelukkige man ter wereld te zijn. Deze krachtige, hartverscheurende en hoopvolle memoir laat zien hoe je geluk kunt vinden, zelfs in de donkerste tijden.
Boekentips 2022 op een rijtje
Welke titels kwamen er nog meer voorbij in mijn lijstje gelezen boeken 2022? Ik zette mijn boekentips 2022 nog een keer op een rijtje:
- Gelezen in kwartaal 1:
- Dagboek van een verloskundige
- De tatoeëerder van Auschwitz
- De verloren kinderen
- Wij waren de gelukkigen
- Gelezen in kwartaal 2:
- De daktuinen van Teheran
- De nazi’s kenden me bij naam
- De kracht van keuze
- Gelezen in kwartaal 3:
- De baby’s van Mauthausen: Zij overleefden de Holocaust
- Daar waar de rivierkreeften zingen
- Nog een keer feest
Welke van deze titels uit mijn lijstje met gelezen boeken 2022 heb jij ook gelezen? En welke raad je aan voor in de rubriek Boekentips 2023? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!
Wij waren de gelukkigen ook gelezen.
Ik vond de crèche van Elle van Rijn heel mooi. Past qua onderwerp goed ik dit rijtje ?