Hoewel ik in de afgelopen maanden minder toekwam aan lezen dan ik had gewild, lukte het toch om drie titels bij te schrijven op mijn gelezen boeken in 2022 lijstje. En dus vulde ik mijn boekentips 2022 weer aan met een terugblik op kwartaal 2. Ik verklap ook welke boeken er op mijn lijstje voor het derde kwartaal staan!

Gelezen boeken in 2o22

Het tweede kwartaal was, kort samengevat, nogal druk. Qua werk liep het supergoed, maar dat betekende ook dat ik vele uurtjes achter de laptop en op mijn smartphone doorbracht. Vind ik trouwens helemaal niet vervelend hoor, maar ik merkte dat ik ’s avonds vaak heel moe was en dan neig ik toch echt sneller naar televisie kijken. Tja, zo blijft het gelezen boeken in 2022 lijstje wel heel leeg… En toen was het ineens eind juni, lag ik op een strandbedje op Mallorca (heeeel vervelend, dat snap je) en werd het tijd om die good old Kobo e-reader weer eens open te slaan! Natuurlijk had ik meteen weer de smaak te pakken en is het me in een dag of tien gelukt om nog drie titels te lezen. Tijd dus om mijn boekentips 2022 lijstje weer aan te vullen met de volgende gelezen boeken:

Boekentips 2022 - Mama's Meisje blog

De daktuinen van Teheran

Hoe ik precies bij deze titel terecht kwam, weet ik niet meer, maar de beschrijving van het boek sprak me meteen aan. En dus begon ik in de trein onderweg naar onze vakantie in Mallorca aan deze dikke pil van ruim 700 bladzijden. Ik moet eerlijk bekennen dat het tot zeker de helft van dit boek duurde tot ik lekker in het verhaal zat. Het gaat van heden naar verleden en dat verwarde me enigszins. Maar ik zette door en daar heb ik geen spijt van: eenmaal in het verhaal, legde ik het liever niet meer weg. Deze roman is ingetogen geschreven, gaf me een kijkje in de Perzische cultuur en gaat over vriendschap en liefde. Het is niet het beste boek dat ik ooit gelezen heb – in recensies wordt dit boek vergeleken met De Vliegeraar, dat ik persoonlijk beter vond dan deze – maar ik was erg nieuwsgierig naar het einde ondanks het trage begin.

In Teheran is het ’s zomers zo warm dat het leven zich niet binnenshuis, maar op de daken afspeelt. De zeventienjarige Pasha brengt er zijn dagen door met zijn beste vriend Ahmed, dromend over alles waar tieners normaal van dromen. Maar het is de zomer van 1973 en Iran gaat gebukt onder het regime van de sjah. Uitkijkend over de daken van Teheran ziet Pasha vooral zijn buurmeisje Zari. Hij wordt hopeloos verliefd op haar, maar zij is al beloofd aan een ander. De zomeravonden zijn broeierig, daaronder broeit de revolutie. En plotsklaps wordt alles anders als Pasha vanaf het dak het regime aan het werk ziet en een allesbeslissende keuze moet maken.

De daktuinen van Teheran gelezen review beoordeling recensie - Mama's Meisje blog

De nazi’s kenden me bij naam

Al bij de eerste bladzijde ben ik geraakt door dit boek. Als je mijn vorige boekenlijstje hebt gelezen, dan weet je dat ik graag romans over de Tweede Wereldoorlog lees. De verhalen zijn vaak heel indrukwekkend, meeslepend en onvoorstelbaar. Dat komt vooral omdat ze waargebeurd zijn en ik me, in mijn fijne en veilige leven, amper kan voorstellen wat de vertellers hebben moeten doorstaan. Dit boek is daar geen uitzondering op: ik las het in een ruk uit en was van begin tot eind geboeid door het verhaal. Een aanrader als je ook graag dit genre leest!

Het waargebeurde verhaal van een joodse vrouw die als blokoudste in Auschwitz voor afschuwelijke dilemma’s werd gesteld.
‘De nazi’s kenden me bij naam’ is het levensverhaal van Magda Hellinger, die als blokoudste werd aangesteld in Auschwitz-Birkenau en onmogelijke keuzes moest maken. Ze had de leiding over het beruchte Block 10, waar honderden vrouwen leden onder de medische experimenten die op hen werden uitgevoerd. Magda’s leven werd hiermee een balanceeract op het scherpst van de snede: met kleine daden van medemenselijkheid en moed redde ze talloze mensenlevens, maar liep daarbij voortdurend het risico om de verdenking van de SS op zich te laden en geëxecuteerd te worden. Door haar innerlijke kracht en instinct om te overleven lukte het haar om vriendschappen op te bouwen met de vrouwen die zich onder haar hoede bevonden en zelfs respect te krijgen van de nazi-officieren.

Recensie De nazi's kenden me bij naam review beoordeling gelezen boekentips 2022 - Mama's Meisje blog

De kracht van keuze

En toen maakte ik een switch en voegde ik een heel ander genre aan de gelezen boeken in 2022 lijst toe. Soms heb je gewoon even iets of iemand nodig die je eraan herinnert dat het goed is om regelmatig de balans op te maken: wat wil ik en waar steek ik mijn energie in? Wat laat ik los en waarmee wil ik mijzelf omringen? Mocht jij ook weleens vastzitten, dan heb ik goed nieuws: je hoeft het niet allemaal op eigen houtje opnieuw uit te vinden. Lees gewoon ‘De Kracht van keuze’ van Kelly Weekers en ik weet zeker dat je je daarna weer moedig genoeg voelt om de schouders eronder te zetten en verder te gaan. Jeeetje, dit boek is echt een verademing na al die law of attraction achtige zelfbenoemde coaches die ik regelmatig voorbij zie komen op Instagram. Nee, Kelly legt je in nuchtere, praktische en to the point lekker leesbare hoofdstukken uit waarom je altijd zélf een keuze hebt en geeft tips die direct toepasbaar zijn. Ben al wel behoorlijk op de goede weg, maar het was fijn om dit middels dit boek bevestigd te krijgen. Een aanrader voor als je je soms onzeker voelt op dit gebied! Plus er is een hoofdstuk gewijd aan moederschap: één en al herkenning.

In De kracht van keuze, haar meest persoonlijke boek tot nu toe, neemt Kelly je mee in haar leven en deelt haar kijk op thema’s als vriendschap, ambitie, opvoeding, liefde, verlies en zelfvertrouwen. Het boek voelt als een goed gesprek met een vriendin: zonder voor jou te bepalen wat je moet doen, geeft Kelly je inzichten om ook in jouw leven de juiste keuzes te maken, de keuzes die bij jou passen, en zo de regie terug te pakken op allerlei vlakken.”

Boek Kelly Weekers De Kracht van keuze review gelezen beoordeling recensie - Mama's Meisje blog

Boeken die ik in kwartaal 3 wil lezen

Welke boeken staan er op jouw gelezen boeken in 2022 lijstje? Misschien zijn er titels bij die mij ook interesseren en die ik weer aan mijn Boekentips 2022 kan toevoegen! Zelf kijk ik enorm uit naar de zomervakantie, wanneer het werk op een iets lager pitje komt te staan en ik meer prioriteit kan geven aan ontspanning. Daar hoort lezen ook bij en ik heb de tips die ik tot nu toe had verzameld, er al bij gepakt. Ik lees via Kobo Plus en kreeg de tip om een boek van Liane Moriarty te lezen. Die staat dus op mijn lijstje en verder heb ik nog geen inspiratie, dus kom maar door met die boekentips!

Welke boekentips 2022 mogen volgens jou niet op mijn lijstje ontbreken? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog