Mijn goede voornemen voor kwartaal 3: meer boeken lezen! Of dat gelukt is? Lees maar mee, misschien staan er ook nog leuke boekentips voor jou tussen…

Gelezen boeken in 2022

Tijdens het schrijven van de blog met gelezen boeken in kwartaal 2, beloofde ik mezelf dat ik méér tijd zou vrijmaken om te lezen. Nou, dat ging even mis, want het was wederom een druk kwartaal waarin ik mezelf weinig tijd gunde met mijn good old Kobo e-reader.Het liep nogal storm voor Mama’s Meisje en dat betekende: veel content creëren, blogs typen en dat soort dingen doen. En na een hele dag schermtijd plof ik dan het liefst op de bank om nog gedachteloos een serie te kijken, want voor lezen moet ik toch iets beter mijn koppie erbij houden. Maarrrr ik voelde wel enige druk hoor, want ik wilde mijn gelezen boeken in 2022 lijstje natuurlijk graag verder uitbreiden en dus las ik de volgende titels:

Boekentips 2022 - Mama's Meisje blog

De baby’s van Mauthausen: Zij overleefden de Holocaust

Nadat ik in het vorige kwartaal De nazi’s kenden me bij naam uitlas, kreeg ik dit boek als suggestie te zien in Kobo Plus. Ik koos er eerst voor een iets luchtiger boek te lezen maar koos daarna toch dit verhaal uit. Het blijft toch een genre waar ik vaak naartoe neig als ik weer een nieuw boek uitkies: romans over de Tweede Wereldoorlog. Dit boek is wederom meeslepend, want het is echt onvoorstelbaar wat deze vrouwen hebben meegemaakt. In het begin maak je kennis met de vrouwen, hun familie, vrienden en leefwijze en hun achtergrond. Langzamerhand merk je dat het leven voor deze Joodse vrouwen veranderde naarmate de nazi’s meer terrein wonnen in Europa. Maar zoals ik in het boek las, ging dit ook weer heel geleidelijk waardoor er gewoon toekomstplannen werden gemaakt en vertrekken of vluchten niet meer tot de mogelijkheden behoorde op het moment dat ze doorhadden dat ze steeds meer in het nauw werden gedreven. En dus belandden ze zwanger in een concentratiekamp en wat daar gebeurt, wat ze hebben moeten doorstaan en hoe indrukwekkend het is dat ze dit überhaupt overleefden, staat allemaal opgetekend in dit boek. Wederom een aanrader als je ook graag dit genre leest!

Drie zwangere Joodse vrouwen belanden tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz. Priska, Rachel en Anka kunnen zichzelf en hun ongeboren kind alleen tegen de gruwelen van het kamp beschermen door hun zwangerschap te verbergen en door te werken in een wapenfabriek. Tijdens een massatransport naar Mauthausen waarbij de helft van de gevangenen sterft, bevallen de sterk ondervoede vrouwen zonder van elkaars bestaan op de hoogte te zijn. Dankzij de hulp van medegevangenen en een enkele meelevende bewaker, overleven zowel de moeders als hun pasgeboren kinderen de laatste oorlogsdagen. Na de oorlog beginnen Priska, Rachel en Anka met hun kinderen een nieuw leven in verschillende uithoeken van de wereld. Op de 65ste bevrijdingsdag van het concentratiekamp Mauthausen komen de kinderen voor het eerst met elkaar in contact.

Roman over Tweede Wereldoorlog review De Babys van Mauthausen recensie Mamas Meisje blog

Daar waar de rivierkreeften zingen

Misschien werd ik een beetje geïnfluenced doordat ik deze titel in een paar dagen tijd heel vaak voorbij zag komen op Instagram én er een film schijnt te zijn… Toen ik begon in Daar waar de rivierkreeften zingen verwachtte ik niet al te veel, misschien werd het boek wel gehyped? Maar niets is minder waar: vanaf het begin wilde ik dit boek liever niet meer wegleggen. Het verhaal over Kya, het Moerasmeisje, is enerzijds heel triest: een meisje dat aan haar lot wordt overgelaten door haar familie en daardoor alleen opgroeit in het moeras. Anderzijds is Kya ontzettend dapper, want ze weet er tóch iets van te maken. Als ze verdacht wordt van de dood van een man met wie ze een soort van liefdesrelatie had, keert bijna iedereen zich tegen haar en heeft ze haar imago niet mee. Tijdens het lezen wordt je constant heen en weer geslingerd tussen heden en verleden, dat maakt dat ik het boek ook niet voor langere tijd weg had kunnen leggen omdat ik dan enigszins verward zou raken van de verhaallijnen. Maarrrr no problemo want ik had dit boek in enkele dagen uit. De moeite van het lezen waard, jammer dat het alweer uit was!

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Daar waar de rivierkreeften zingen recensie review beoordeling - Mama's Meisje blog

Nog een keer feest

Omdat ik een beetje in dat Tweede Wereldoorlog genre bleef hangen, vond ik het tijd voor iets nieuws. Toen ik een tijdje geleden via Instagram om boekentips vroeg, werd schrijfster Liane Moriarty meermaals getipt. Toevallig staan er veel titels van haar in Kobo Plus, dus ik begon met lezen in Bijna echt gebeurd. Of het nu aan dit – voor mij – nieuwe genre lag of aan het boek: ik kwam er níét doorheen. Heb het dus weer weg geklikt en waagde een nieuwe poging in een andere titel van dezelfde schrijfster: Nog een keer feest. Dit boek leest een stuk makkelijker weg, al duurde het even voordat ik helemaal doorhad wie wie is. Maar eerlijk is eerlijk: dit is geen literair hoogstandje, wel een typische roman met een veelzijdig verhaal over een onopgelost mysterie, clichés en mensen met ieder hun eigen probleem. Iets minder zware kost voor mij dus, maar dat is ook wel eens fijn! Ik ga zeker nog meer boeken van deze schrijfster opzoeken!

Zeventig jaar geleden verdween de familie Munro zonder een spoor, maar zonder hun pasgeboren dochter. De zussen Rose en Connie Doughty vonden haar en voedden haar uiteindelijk op als hun eigen kind. Het onopgeloste ‘baby Munro mysterie’ maakte hun eiland in een klap beroemd. Maar jaren later, na de dood van haar zus en de komst van nieuwkomer Sophie Honeywell, vraagt Rose zich af of ze destijds de juiste beslissing hebben genomen. Hoe lang kan ze sommige leugens blijven verbergen? En welke geheimen kent het eiland nog meer?

Liane Moriarty nog een keer feest recensie review - Mama's Meisje blog

Boeken die ik in kwartaal 4 wil lezen

Het zal je weinig verrassen dat er tussen de boeken die ik in kwartaal 4 wil lezen, weer een titel staat die over de Tweede Wereldoorlog gaat. Ook staat er een titel van Corina Bomann op mijn lijstje en verder ga ik Kobo Plus weer eens doorspitten naar goede opties. Wat betreft het seizoen is het natuurlijk perfect om lekker te lezen: kopje thee erbij, onder een dekentje op de bank. Meer boekeninspiratie is altijd welkom: kom maar door met die tips!

Welke boekentips 2022 mogen volgens jou niet op mijn lijstje ontbreken? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog