Een goed boek: yes please! Sinds tijden neem ik weer meer de tijd om te lezen en daarom besloot ik mijn boekentips 2022 met je te delen. In deel 1 lees je welke boeken ik las in het eerste kwartaal én welk boek ik snel weer heb weggelegd…

Boekentips 2022: deel 1

Jarenlang deelde ik regelmatig allerlei fijne Netflix tips, was ik weinig met mijn neus in de boeken te vinden. Totdat ik vorig najaar een samenwerking had met Coolblue en een nieuwe e-reader kreeg. Je leest in mijn Kobo Libra 2 review hoe deze bevalt en sinds ik ‘m heb, ben ik weer meer tijd gaan vrijmaken voor lezen. ’s Avonds extra vroeg in bed kruipen om, lekker warm onder de dekens, boeken te lezen is helemaal geen straf en pure ontspanning voor mijn hoofd. Stiekem had ik in het eerste kwartaal van dit jaar wel wat meer willen lezen, maar wie weet haal ik volgend kwartaal de schade in. Voor nu besloot ik om, onder het mom van boekentips 2022, mijn gelezen titels met je te delen. Wie weet heb je er iets aan en heb jij andersom wel weer een fijne leestip voor mij! Ik heb bij iedere boektitel een korte review gegeven plus een korte samenvatting van het boek. Ook was er één boek op mijn to read list waar ik hoge verwachtingen van had, maar die ik helaas weer aan de kant heb gelegd… Komen ze!

Boekentips 2022 - Mama's Meisje blog

Dagboek van een verloskundige

Dit boek stond met stip op één op mijn to read list. Na de jaarwisseling was Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers het eerste boek dat ik las. En jeetje, wat een indrukwekkend boek is dit! Ik kon het amper wegleggen, zo boeiend is het geschreven. Sommige situaties zijn een best een beetje herkenbaar, bij andere verhalen pinkte ik een traantje weg. Zet de tissues maar klaar, want in dit boek geeft Marlies een inkijkje in het werk als verloskundige en daar horen óók verdrietige, emotionele momenten bij. Nog niet gelezen? Zeker doen! Het vervolg – Sorry dat ik je wakker bel: het leven van een verloskundige – staat logischerwijs óók op mijn nog-te-lezen-lijstje.

Van grote hoogtes naar diepe dalen en van gemoedelijke spreekuren tot zenuwslopende bevallingen. En dat alles soms in één dag. Dit boek geeft een unieke en openhartige kijk achter de schermen van een van de mooiste, intiemste en zwaarste beroepen. Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met de begeleiding van je tweede bevalling tijdens je 48-uurs dienst. Welkom in het leven van een verloskundige. Een baan met grote verantwoordelijkheid, met soms moeilijke en snelle beslissingen. Marlies Koers neemt je in Dagboek van een verloskundige een jaar lang mee in haar hectische en onvoorspelbare leven. Van spreekuren tot spoedsituaties en van bijzondere momenten tot groot verdriet: een jaar vol eerlijke, ontwapenende en inspirerende verhalen en een ode aan het vak in al zijn complexiteit.

Dagboek van een verloskundige review beoordeling gelezen - Mama's Meisje blog

De tatoeëerder van Auschwitz

Het begon ooit bij het dagboek van Anne Frank en sindsdien lees ik ze regelmatig: boeken over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn ontzettend veel waargebeurde verhalen uit die tijd terug te lezen in boeken en ik lees ze vaak in één ruk uit. Dat gold in eerste instantie niet voor De tatoeëerder van Auschwitz. Ik was er ooit in begonnen, maar kwam niet door de eerste pagina’s heen en schakelde al snel over naar andere boeken. Nadat ik het boek waar ik hierna over vertel, uitlas, kreeg ik het verhaal over Lale en Gita opnieuw als optie in beeld en besloot ik ‘m dit keer wél helemaal uit te lezen. En daar heb ik absoluut geen spijt van, want het maakte veel indruk. De wanhoop, de onmenselijke omstandigheden maar dan toch de liefde voor elkaar: als je ook graag uit dit genre leest, sla dit boek dan niet over.

Dit op waarheid gebaseerde verhaal toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden. In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De ss-officieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen.

Boeken over tweede wereldoorlog De tatoeëerder van Auschwitz review beoordeling gelezen - Mama's Meisje blog

De verloren kinderen

Wat een aangrijpend verhaal is dat van Rita en Rosie in het boek De verloren kinderen. Zonder teveel van de inhoud te verklappen, voelde ik tijdens het lezen regelmatig de machteloosheid en het feit dat de kinderen nergens écht gehoord werden. Ze maken een heleboel ellende mee en dat werd naar mijn mening meeslepend verteld. Dit boek is vlot leesbaar, soms een tikkeltje té dramatisch maar aan het einde van die 500 pagina’s vind ik het een aanrader.

“‘De verloren kinderen’ van Diney Costeloe (The Throwaway Children) is het ontroerende en aangrijpende verhaal van kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerd. Dit boek heeft de harten van lezers en boekhandelaren in heel Nederland en België voor zich gewonnen. Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven. Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt. Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt ‘om daar een nieuw leven op te bouwen’, maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daaraan kan doen…

Boekentips 2022 De Verloren Kinderen gelezen review beoordeling - Mama's Meisje blog

Wij waren de gelukkigen

Oké, ik heb ‘m bíjna uit, maar vond dat Wij waren de gelukkigen niet uit deze eerste blog met boekentips 2022 mocht ontbreken. In dit 1000 pagina’s tellende boek lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. Dat is in het begin best verwarrend, daarom is dit in mijn ogen een boek dat je niet voor langere tijd aan de kant moet leggen: dan raak je de draad kwijt. Door de indrukwekkende gebeurtenissen, ga je dat vast niet doen: ik kon amper stoppen met lezen. Ik leefde zó mee met de verschillende personages en juist doordat het allemaal door elkaar loopt, blijft het boeiend en bleef ik nieuwsgierig naar hoe het iedereen zou vergaan. Ik durf wel te zeggen dat dit één van de beste romans is die ik over de Tweede Wereldoorlog heb gelezen.

In de lente van 1939 leidt de Joodse familie Kurc een redelijk normaal leven in Radom, Polen. Tot de oorlog uitbreekt. De vijf broers en zussen raken over vijf werelddelen verspreid. Addy, musicus, weet een Braziliaans visum te bemachtigen. Jakob gaat in het verzet. Mila verbergt haar dochter in een klooster buiten Warschau. Genek belandt via een Siberisch strafkamp in Persië, waar hij zich aansluit bij het geallieerde leger. De zwangere Halina vlucht te voet over de Oostenrijkse Alpen de vrijheid tegemoet.

Wij waren de gelukkigen boek over Tweede Wereldoorlog - Mama's Meisje blog

Dit boek voelde ik niet zo

In de review over mijn Kobo Libra 2 e-reader vroeg ik om boekentips en daar stond de biografie van Michelle Obama ook tussen. Ik had hele hoge verwachtingen van dit boek, maar ik kwam er gewoon níét doorheen. Nadat ik drie pogingen deed om door het eerste hoofdstuk te komen, heb ik het aan de kant gelegd. Misschien dat ik het op een ander tijdstip opnieuw probeer, maar voor nu kan ik deze biografie niet aanraden als één van mijn boekentips 2022.

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte – en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte. In dit boek beschrijft Michelle Obama voor het eerst de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar. Mijn verhaal voert ons door de bescheiden keukens in Iowa en de balzaal van Buckingham Palace, door momenten van verbijsterende droefenis en verbazingwekkende veerkracht. Het voert ons tot diep in de ziel van die unieke, baanbrekende persoonlijkheid die ernaar streeft oprecht te blijven en haar persoonlijke kracht en stem in dienst te stellen van hogere idealen. Door haar verhaal eerlijk en moedig te vertellen daagt ze ons allemaal uit: wie zijn wij en wat willen we worden?

Boeken die ik in kwartaal 2 wil lezen

Zoals ik al zei, vroeg ik zelf ook om fijne boekentips! In het tweede kwartaal van dit jaar staat het boek van Lale Gül, Ik ga leven, als eerst op mijn lijstje. Bij verschijning van het boek is hier veel media-aandacht voor geweest, dat heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt! Verder laat ik mezelf nog even verrassen en zal ik ook de destijds getipte boeken erbij pakken. Het resultaat lees je dan in het tweede deel van de boekentips 2022!

Welke boekentips 2022 mogen volgens jou niet op mijn lijstje ontbreken? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog