Op zoek naar een ruime gezinsauto voor 5 personen? In deze blog deel ik onze ervaring met de SsangYong Korando als gezinsauto. Een relatief onbekend maar zeer betaalbaar automerk. Lees maar mee!

Ruime gezinsauto 5 personen

Na vijf jaar te hebben genoten van onze Volvo V50, liet het oude beestje ons steeds vaker in de steek. Met dik drie ton op de teller werd het tijd om uit te kijken naar iets nieuws! De zoektocht naar de voor ons perfecte occasion heeft best een tijdje geduurd. Het is natuurlijk ook een flinke smak geld die we in één keer gingen uitgeven, dus hebben we ons grondig georiënteerd en laten informeren over de verschillende opties in autoland. Op de wishlist stond een ruime gezinsauto voor 5 personen. En hoewel een station best oké was, ging onze voorkeur deze keer uit naar een middelgroot SUV model. Verder was ons wensenlijstje niet zo uitgebreid. We zijn niet per se fan van één bepaald automerk en ook qua kleur doen we niet zo moeilijk. Onze auto moest niet alleen op het gebied van veiligheid in orde zijn, maar ook geschikt zijn voor drie autostoeltjes op de achterbank en genoeg laadruimte hebben voor tijdens weekendjes weg en vakanties. Helaas zijn niet alle uitgaven budgetproof, maar wij kochten een ruime gezinsauto voor 5 personen die ten opzichte van vergelijkbare modellen van andere automerken toch behoorlijk betaalbaar was. In deze blog vertel ik meer over de SsangYong Korando als gezinsauto en deel ik onze ervaring nu we ‘m een jaar in ons bezit hebben.

SsangYong Korando review ervaring beoordeling - Mama's Meisje blog

SsangYong Korando 2.0 Crystal 2WD

Voordat ik verder vertel over onze ervaring met de SsangYong Korando en wat ons over de streep trok om ‘m aan te schaffen, zet ik eerst de specificaties van deze ruime gezinsauto 5 personen op een rijtje. Oh, en for the record: ik ben een mamablogger, geen autospecialist dus ik vermeld bij lange na niet alle details over deze auto. Die mag je zelf opzoeken :) Dit zijn de dingen die je als ouders wilt weten wanneer je de aanschaf van deze gezinsauto overweegt:

 • We hebben het hier over de SsangYong Korando 2.0 Crystal 2WD.
 • Onze auto is 5-deurs, handgeschakeld en rijdt op benzine (verbruik: gemiddeld 1 op 11).
 • De auto is uitgerust met:
  • elektrische raamvergrendeling vanuit de bestuurderskant
  • kinderslot
  • geblindeerde ramen achter
 • De achterbank is in twee delen verstelbaar en plat te leggen en heeft op 2 plaatsen een ISOfix aansluiting.
 • Wij hebben drie autostoeltjes op de achterbank kunnen plaatsen. Ik leg hieronder uit welke typen kinderzitjes wij gebruiken.
 • De kofferbak heeft een 12V aansluiting.

Kofferbak SsangYong Korando

De aanschaf van onze occasion

Hoewel het station model dat wij hiervoor hadden zeker geen vervelende auto was om in te rijden, vond ik het een nadeel dat je laag zit. Dat is meteen het eerste voordeel van een SUV-model: door de hoogte overzie je het verkeer beter en dat rijdt heerlijk. In onze zoektocht naar een middelgrote SUV zijn diverse merken de revue gepasseerd. Ik kan me voorstellen dat je nog nooit van het automerk SSangYong gehoord hebt, maar wij kenden het wel vanwege een dealer in de buurt. In onze omgeving kom je dit merk regelmatig tegen en dat al meer dan 10 jaar, dus wij durfden de stap wel aan. Nadat we de SsangYong Korando als occasion gespot hadden, hebben we een kijkje genomen en een proefrit gemaakt. Qua model en ruimte kun je ‘m het beste vergelijken met een Mazda CX5 en een Nissan Qushqai, alleen dan veel betaalbaarder. De occasions van bijvoorbeeld Mazda die vergelijkbaar waren qua bouwjaar, kilometers en overige specificaties zaten gemiddeld zo’n €10.000 boven de prijs die wij voor de SsangYong Korando hebben betaald. Daar ruilden we dan ook nog die oude Volvo bij in, dus kregen we nog een beetje extra korting. We zijn erg tevreden over de aanschaf: we bleven binnen ons budget en kochten daarvoor een ruime gezinsauto voor 5 personen!

Ruime gezinsauto 5 personen SUV - Mama's Meisje blog

 Onze ervaring met de SsangYong Korando als gezinsauto

Inmiddels is er bijna een jaar voorbij: over twee weken gaat ie voor het eerst sinds wij ‘m hebben voor de APK, altijd spannend! Maar hoe bevalt de SsangYong Korando als gezinsauto? Een aantal punten die wij het vermelden waard vinden:

 • Wat wij prettig vinden, is de hoeveelheid beenruimte. zowel voorin aan de passagierskant als bij de kinderen op de achterbank. Ook als de passagiersstoel wat verder naar voren gezet wordt, bijvoorbeeld als we tijdens een weekendje weg bagage achter deze stoel (onder de beentjes van de jongste in de kinderstoel) neerzetten, blijft er voldoende beenruimte over.
 • Qua aanschaf zijn we nog steeds blij met onze keuze. Op dat moment was het de scherpste in prijs/kwaliteit verhouding qua SUV-model en aansluitend op onze wensen plus ons budget.
 • Onderhoud: die APK moet dus nog komen, maar onze verwachting is dat dit geen hoge kosten oplevert. We hebben hier ook al een digitaal spaarpotje voor aangemaakt direct na aanschaf, dat geeft zoveel rust!
 • Hoe zit het met de lange afstanden? Is deze auto geschikt voor een autovakantie met kinderen? We zijn ermee naar Denemarken gereden vanwege een perstrip naar LEGOLAND Billund, dat verliep prima. Het enige dat ons opviel was dat we door de overstap van diesel naar benzine minder kilometers konden rijden. De Volvo redde het destijds op één tank, nu moesten we onderweg een keer tanken. Dat is natuurlijk een uitzondering op de regel want zulke afstanden rijden we niet maandelijks, maar wel de vermelding waard.
 • Hoewel de kofferbakruimte van een station over het algemeen wat dieper is, viel het ons niet tegen. Voor onze vakantie in Friesland konden we alle bagage voor 5 personen plus compacte buggy en airfryer (vanwege het glutenvrije dieet van onze oudste) prima kwijt.
 • Enige kanttekening: de kunststof bumper is in de loop van de tijd wat verweerd door invloed van de zon. Dit heeft de dealer ook aangegeven bij de koop en leverde ‘m netjes gepoetst af. Na een jaartje kan ik zeggen dat dit weer op onze to do list staat :)
 • Nog even een technische aanvulling van Erik: wanneer je met een koude motor wegrijdt, moet je de eerste kilometer rustig wegrijden. Wanneer je teveel gas geeft dan smoort de motor waardoor die even wat schokkend rijdt. Als je de eerste kilometer rustig rijdt dan is de motor warm en heb je dit probleem niet meer.

Onze ervaring met de SsangYong Korando als gezinsauto is zoals je leest zeer positief. Ik vind dat wij veel waar voor ons geld hebben gekregen en we hopen dan ook nog vele jaren veilige kilometers te mogen maken met onze auto!

Had jij al eerder van de SsangYong Korando gehoord? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog