Sinds de uitbraak van het coronavirus en de daarop volgende maatregelen, was dit puntje op mijn to-do list een beetje onderaan de stapel beland… Tot ik mij ineens realiseerde dat baby no.3 er nu héél snel aankomt en we nog helemaal niets hadden geprobeerd qua vervoer. Drie autostoeltjes op de achterbank: gaat dat wel passen? We puzzelden erop los en in deze blog vertel ik hoe wij onze nieuwe logistieke situatie voortaan aanpakken… Lees je mee?

Drie kinderen: hoe doen we dat met de auto?

Tel een intelligente lockdown en een pregnancy brain bij elkaar op en je snapt: het checken van de autostoeltjes verloor haar prioriteit. Maar ineens realiseerde ik me dat onze derde dochter er binnen nu en héél snel zal zijn en dat we nog helemaal niet hadden gekeken of dat wel past. Drie kinderen: hoe doen we dat met de auto? Passen er überhaupt wel drie autostoeltjes op de achterbank? Erik was ervan overtuigd dat dat wel los zou lopen, maar ik zag het al voor me: wil je weggaan op het moment dat het móét, past het niet… Kun je alsnog met twee auto’s op pad gaan. Nee, ik ben wat dat betreft meer van de goede voorbereiding en al was ik nu voor mijn gevoel behoorlijk late to the party, de baby is er nog niet en we losten dit alsnog op. Laat ik eerst maar eens vertellen hoe het wagenpark er bij ons uitziet! Erik rijdt een Volvo V50 (station a.k.a. gezinswaggie) en ik ben de trotse bestuurder van een Fiat Panda (formaat koekblik). We hebben een heel scala aan autostoeltjes: een Maxi-Cosi Pearl op een FamilyFix base (ISOFIX), een Maxi-Cosi Titan meegroei autostoel (ingebouwde ISOFIX), een Maxi-Cosi Tobi (gordelbevestiging), een Prénatal autostoel groep 1/2/3 (gordelbevestiging) en een Maxi-Cosi CabrioFix op een FamilyFix base (ISOFIX).

Drie autostoeltjes op de achterbank - Mama's Meisje blog

Drie autostoeltjes naast elkaar

Over het algemeen staan de ISOFIX autostoeltjes in mijn auto. Ik breng immers de meeste tijd met de kinderen door en rijd onder normale omstandigheden de meeste kilometers met ze. Een ding is zeker: in mijn auto passen geen drie autostoeltjes naast elkaar. Gelukkig kan dit worden opgelost door de Maxi-Cosi in de gordel op de passagiersstoel voorin te zetten. We moeten dan natuurlijk wel de airbag uitzetten! Mijn auto gebruik ik vooral voor korte afstanden als ik met de kinderen onderweg ben. Mijn auto wordt voornamelijk gebruikt voor brengen en halen van en naar de opvang (en straks de basisschool), een boodschap in het dorp of in de stad verderop of een uitje in de buurt. En omdat we buitenaf wonen, is mijn koekblikje me heel wat waard! In Erik’s auto staan de stoeltjes die bevestigd worden met de gordel. Als we met z’n allen op pad gaan, pakken we Erik’s auto. Op dat moment halen we de ‘standaard’ autostoeltjes eruit en zetten we de ISOFIX autostoeltjes over van mijn auto naar zijn auto. Dit is dus de auto waarmee we naar familie rijden die op minimaal één uur afstand woont, bij dagjes uit en op vakanties. En ook als ik alleen met de kinderen van plan ben om zo’n afstand te rijden, ruilen we een dagje om en neem ik zijn auto mee. Zo woont een deel van mijn familie in Friesland en breng ik daar weleens een weekendje door. Het is dus erg belangrijk dat we in zulke gevallen de autostoeltjes situation on point hebben.

Dat gaat dus niet passen…

Vol goede moed besloten we op een zonnige zondagmiddag om onze autostoeltjes stash voor de dag te toveren en de grote puzzel op te lossen. Men neme een Volvo V50, een heleboel mogelijke combinaties en switchen maar! Al snel moesten we helaas een conclusie trekken: dat gaat dus niet passen… Oké, het is niet heel hoopgevend als je daar met je hoogzwangere buik bij staat om, ondersteund door de nodige hormonen, ‘behulpzame’ aanwijzingen te geven. Gedachten als “oh nee, we gaan nu écht geen nieuwe auto kopen” en doemscenario’s over dagjes uit die we voortaan met twee auto’s zouden moeten maken; ik kneep ‘m stiekem wel even. Ik had ook weinig zin om al die autostoeltjes op Marktplaats te zetten en op zoek te moeten gaan naar passende modellen. Maar waar een probleem is, is een oplossing. Niet alleen Google was mijn vriend, ik facetimede gelijk even met de ervaringsdeskundige: een familielid met drie jonge kinderen. Hadden zij ook drie stoeltjes op de achterbank? Dat bleek niet het geval, maar zij hadden wel een hele handige oplossing die ook in één keer ons autostoeltjesprobleem verhielp!

Uitgelichte afbeelding autostoeltje kiezen meegroei autostoel - Mama's Meisje blog

Opblaasbare zitverhoger

Via de website van de ANWB las ik namelijk al dat wanneer er twee autostoeltjes op de achterbank staan en er geen plaats is voor een derde, je kinderen vanaf 3 jaar in de gordel op de achterbank mag vervoeren (wel een driepuntsgordel, geen heupgordel!). Dat is natuurlijk erg prettig, want wij zijn niet het enige gezin met drie kinderen en op deze manier was ons antwoord snel gevonden. Toch zat het me niet lekker om mijn smalle kleuter dan maar tussen twee autostoeltjes in de gordel te zetten… Dat leek mij toch behoorlijk de grens opzoeken want wat als je een ongeluk krijgt en ze schiet toch tussen de gordel door? Gelukkig kreeg ik dus die gouden tip: een opblaasbare zitverhoger. Dit is de Bubblebum en deze is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar met een gewicht van 15 tot maximaal 36 kilo. De zitverhoger is zo smal dat drie autostoeltjes op de achterbank geen probleem meer hoeft te zijn en voldoet aan alle veiligheidsnormen volgens de ECE R44/04. Wij hebben ‘m inmiddels besteld en ik zal, als de chaotische kraamperiode eenmaal achter de rug is, waarschijnlijk nog een aanvullende review plaatsen nadat we ‘m een tijdje in gebruik hebben.

Drie autostoeltjes op de achterbank: hoe hebben andere ouders dit opgelost? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1