Grip op ons geld en doel geven aan iedere euro die we kunnen sparen. In deze blog vertel ik over mijn persoonlijke spaardoelen voor het nieuwe jaar en deel ik meer over onze digitale spaarpotjes voor 2024. Waar gaan we voor sparen en welke kosten verwachten we? Lees maar mee!

Gezamenlijke geldzaken vs. privérekening

Het is een onderwerp waar ik graag over schrijf en ik merk dat mensen vaak heel nieuwsgierig zijn naar hoe het bij een ander gaat. Ik heb het natuurlijk over geld! Hoe hebben jij en je partner de gezamenlijke geldzaken geregeld? Zoals je eerder hebt kunnen lezen, ben ik er een groot voorstander van om, naast de gezamenlijke rekening, ieder een eigen privérekening te hebben. Mijn geld, mijn keuzes! Waar Erik absoluut geen spender is, geniet ik regelmatig van een gezellige lunch met vriendinnen, een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste of een set nieuwe gelnagels. Deze keuze maakten wij toen we gingen samenwonen en dat bevalt nu, ruim 8 jaar later, nog steeds prima. We hoeven niets naar elkaar toe te verantwoorden en voor de gezamenlijke rekening houden wij een huishoudboekje in Excel bij. Vorige week schreef ik over financieel fit aan het nieuwe jaar beginnen en wat wij deze maand dus op ons to do lijstje hebben gezet om een goede geldstart te maken in 2024. In deze blog ga ik in op zowel mijn persoonlijke spaardoelen voor het nieuwe jaar als onze digitale spaarpotjes voor 2024.

Tips meer sparen

Het leven is duurder geworden en zoals je in mijn blog over kleine bedragen sparen hebt kunnen lezen, hadden wij dit jaar te maken met een inkomensverlies. Daardoor moesten we extra opletten. Wat was ik blij dat wij al zoveel inzicht hebben in onze inkomsten en uitgaven. Hierdoor bleef de paniek uit, want ik weet precies waar iedere euro naartoe gaat omdat ik bij ons thuis degene ben die de administratie doet. Nadat onze salarissen gestort zijn, gaan er een aantal vaste bedragen naar de spaarrekening. Ondanks het lagere inkomen bleven die bedragen gelukkig onveranderd, maar het extra sparen lukte ineens een stuk minder. Ik focuste me de afgelopen periode dus vooral op het extra aan de kant zetten van kleine bedragen, bijvoorbeeld door koopzegels sparen. Elke euro telt en bij elkaar is het dan toch weer een mooi bedrag! Gelukkig is deze situatie tijdelijk en gaan we stapsgewijs weer de goede kant op. Er is altijd ruimte voor verbetering, vandaar dat ik een cursus van PorteRenée aanschafte over het bereiken van je spaardoel en tips om meer te sparen. Want ondanks dat ik in 2023 met Mama’s Meisje wéér een hogere omzet draaide, behoren de prijsstijgingen ook nog niet tot het verleden. Daarom blijft het voorlopig opletten.

Mijn persoonlijke spaardoelen onze digitale spaarpotjes voor 2024 Mamas Meisje blog scaled

Mijn persoonlijke spaardoelen voor 2024

Wat is er op financieel gebied voor mijzelf veranderd in 2023? Ik besloot niet alleen een gezamenlijk huishoudboekje bij te houden, maar ook één voor mezelf. Gaf best veel inzicht en motivatie om bepaalde kosten te schrappen of op zoek te gaan naar een goedkoper alternatief. Ook ben ik mezelf in de loop van dit jaar iets meer salaris gaan uitbetalen. Ik was daar altijd huiverig voor, want stel nou dat ik ineens minder campagnes en opdrachten binnenhaal… Het tegendeel bleek gelukkig (!) waar en met de stijgende prijzen was dit stukje extra inkomen meer dan welkom. Mijn persoonlijke spaardoelen voor 2024 borduren grotendeels voort op de lijn die ik dit jaar al heb ingezet. Te beginnen met een digitaal spaarpotje voor medische kosten, zoals het eigen risico of een tandartscontrole. Met een stijgende zorgpremie besloot ik vorig jaar mijn eigen risico vrijwillig te verhogen naar €585. Best een gokje om te wagen, maar ik verbruikte slechts €14,51 hiervan. Ik heb mijn digitale spaarpotje voor medische kosten dus amper aan hoeven raken, op wat rekeningen van de tandarts na. Inmiddels is dit potje ook weer volledig aangevuld tot het doelbedrag van €800. Steeds als ik iets uit dit potje gebruik, is het prioriteit nummer 1 om dit weer aan te vullen alvorens in één van de andere potjes te sparen. Voor 2024 ben ik van plan om deze aanpak te behouden en ook het eigen risico op dit niveau te laten staan. Wel stijgt de premie weer dus dat betekent een stukje minder kunnen sparen. Een ander spaardoel dat ik in 2023 heb behaald, was het potje voor onvoorziene kosten en dan met name voor de auto. Mijn doel was om €1250 opzij te zetten voor reparaties, APK en dergelijke en dat is gelukt. Klein detail: mijn auto moest eerder deze week voor de keuring en een kleine onderhoudsbeurt, dat zijn altijd weer spannende momentjes! Gelukkig viel de rekening mee: net geen €350 en daar zit ook nog een nieuwe multiriem bij in (vraag me niet wat het is, haha!). Omdat er genoeg in dit potje is blijven staan, verschuift deze even van prioriteit naar de laatste plaats. Van de buffer heb ik vorige maand gesnoept, maar wel met een hele toffe reden. Ik verklap nog even niets, maar zondag zie je meer op mijn Instagram… Dan is er nog het potje voor leuke dingen, dat momenteel ook fluctueert. In het begin van 2023 spaarde ik dit potje flink aan, om er in juni weer gebruik van te maken tijdens een vakantie naar Valencia met vriendinnen. In het eerste gedeelte van 2024 ga ik dit wederom weer voller sparen (net als de buffer trouwens), want ons vriendinnenweekend gaat deze keer in het najaar plaatsvinden. Dat geeft me dus extra tijd om dit spaardoel te behalen! Ook in 2023 had ik door Mama’s Meisje regelmatig samenwerkingen met kleding- en schoenenmerken, waardoor ik daar in verhouding minder geld aan hoefde uit te geven. Comes with the job en het zorgt ervoor dat ik, ondanks de stijgende prijzen en premies, toch kan blijven sparen. Daar ga ik dus weer voor in het nieuwe jaar!

Onze digitale spaarpotjes voor 2024

Naast mijn persoonlijke spaardoelen voor het nieuwe jaar, sparen we ook samen. Onze digitale spaarpotjes voor 2024 verschillen niet eens zoveel van dit jaar, maar de aandacht wordt wel anders verdeeld dan aan het begin van dit jaar. Met de start van 2023 kwam het sparen voor een ‘nieuwe’ auto op de eerste plaats, maar inmiddels is die aangeschaft en is ons spaargeld weer bijna op hetzelfde niveau als vóór de aanschaf. We hopen komend jaar onze buffer verder te vergroten (duimen dat er geen grote onverwachtse kosten om de hoek komen kijken). Daarnaast hebben wij, toen we in 2015 gingen samenwonen, bijna alle elektrische apparaten omstreeks dezelfde tijd aangeschaft. Laat ik het afkloppen, maar zowel onze droger als onze vriezer vertonen kuren. Ik hoop dat de wasmachine en koelkast het nog even volhouden, want die kochten we tegelijkertijd… Ik verwacht dat de vriezer en de droger in het aankomende jaar vervangen moeten worden, dus ben al begonnen met een digitaal spaarpotje daarvoor. De potjes voor het budgetteren van de kinderbijslag en uitjes & vakanties blijven onveranderd. Daarnaast is er nog een nieuw spaarpotje bijgekomen: die voor de koopzegels. We sparen daarin de rente op de koopzegels én het restant saldo (dus wat er nog op de rekening staat) op de dag dat ik mijn salaris stort. Ons spaardoel is €500 in maart, we zijn deze zomer begonnen en de teller staat momenteel op iets meer dan €260 dus het zal erom spannen, maar ik denk dat het lukt. We gaan dit bedrag gebruiken als aanvulling op het boodschappenbudget in de maanden dat de kinderen jarig zijn (maart, mei en juli). Is toch weer leuk meegenomen en ik vind het ook fijn om een doel aan spaargeld te koppelen, dus dit houden we erin! Misschien lukt het zelfs om volgend jaar de kerstboodschappen aan te vullen, maar niet meteen té ambitieus worden hè, haha! Al met al vind ik het nog steeds heel leuk om in onze financiën te duiken en hiermee bezig te zijn. De digitale spaarpotjes hebben het sparen voor ons nog inzichtelijker gemaakt en meer ‘doel’ aan ons geld gegeven. Ik hoop dat we die positieve lijn in 2024 mogen voortzetten!

Wat zijn jouw spaardoelen voor het nieuwe jaar? En gebruik jij ook digitale spaarpotjes voor 2024? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog