Het was alweer even geleden, dus het werd hoog tijd voor een nieuwe update: vijf maanden leefstijl shizzle op de teller en deze keer voor de verandering eens géén mijlpaal op m’n sloffen. Ik ben aangekomen!

Vakantie vibes

De vorige update over mijn leefstijl-verander-goals is alweer even geleden en in de tussentijd gebeurde er véél! Zo vloog ik eind juni met vriendinnen naar de zon, waar ik genoot van een überrelaxte kindloze vakantie in een all inclusive hotel op Mallorca. Snel daarna was ik alweer in de regelmodus om Suus’ 6e verjaardag en de bijbehorende glutenvrije sweet table te fixen en toen brak de laatste schoolweek alweer aan! In die week én in de eerste week van de vakantie bracht ik uur na uur achter mijn laptop door, want ik wilde mijn lopende opdrachten afvinken (en dat waren er véél!) en mijn mailbox leeg hebben vóór ons vertrek naar De Sallandshoeve en ons weekje Friesland met de kinderen! Al met al ging ik van vakantie vibes naar standje maximale work mode en stond ik maar weinig stil bij mijn leefstijl voornemens. Wat trouwens niet wil zeggen dat alles voor niets is geweest, zeker niet. Maarrrr ik heb wel een stukje van de winst moeten inleveren en dat lag ook helemaal in de lijn van mijn eigen verwachtingen. Sterker nog: een week vóór mijn meet- en weegmomentje bedacht ik me dat ik niet zo heel slim bezig was geweest. Met een knap staaltje damage control heb ik de boel toch nog wat weten om te buigen, maar een applausje is het niet waard haha.

vijf maanden afvallen met Lazy Fitgirl - Mama's Meisje blog

IJsjes & chips

Om het maar gewoon ruiterlijk toe te geven: afgelopen maand was ik liever lui dan moe. Liggend op mijn strandbedje op Mallorca smaakten de ijsjes prima, had ik geen puf om baantjes te trekken of mee te doen met de Aquagym en was patat met kipburger en een dikke kwak mayo als lunch ook helemaal oké. De cocktails en wijntjes smaakten trouwens ook fantastisch, dus tel maar uit. Die keuzes maakte ik bewust en ik heb er dan ook mega van genoten. Na afloop van de vakantie ging ik weer terug in het oude stramien:  voedzaam ontbijt, lunch en tussendoortjes: check! Maar toen kwam de verjaardag van Suus in beeld en bleef er veel taart over, vierden we vakantie op de Sallandshoeve met een heerlijk ontbijt met sap en croissants en verdween mijn hand net iets te vaak in een zak chips. Nou, tel daar de dagelijkse ijsjes op tijdens onze vakantie in Sneek en je snapt: het was alles behalve werken aan mijn doelen. Maar ik hou het graag positief, want:

  • Ik heb genoten van het lekkere eten.
  • Niet iedere maaltijd was zoet, vet of niet voedzaam: het beperkte zich tot één of enkele momenten per dag. De rest van de dag paste ik de veranderingen die ik tot nu toe heb doorgevoerd, wel gewoon toe.
  • Klinkt als een slecht excuus, maar ik herken van mezelf dat ik in drukke periodes makkelijk verval in ‘oud’ gedrag. Gedachtenlozer eten en weinig bewegen. Ik ben er trots op dat ik me in de laatste week tóch weer volledig herpakte.

Actieve vakantie

Want in die week in Friesland heb ik al het ’tekort’ aan beweging méér dan goed gemaakt. En dat voelde 9 van de 10 keer supergoed! Die ene keer wat minder: het was warm, we gingen bijna 8 kilometer wandelen en mijn handen liepen vol vocht. Het is een ‘souvenirtje’ dat ik overhield aan mijn eerste zwangerschap. Die heeft ervoor gezorgd dat ik me totaal niet meer lekker voel bij activiteit in de warmte. Ik voel me dan lamlendig, loop snel vol vocht en zit mezelf in de weg. De zomer verloopt gelukkig redelijk qua temperaturen, maar op de warme dagen moet je mij niet bellen voor een workout in de buitenlucht! Maar hé, we zouden het positief houden en kijken naar wat wél gelukt is: iedere avond wandelen naast de activiteiten overdag, 30 kilometer fietsen, een lange wandeling: yes! Ik had mijn fitbit weer eens onder het stof vandaan getrokken en het ding wist niet wat ie meemaakte, haha.

voortgang leefstijl veranderingen afvallen na de zwangerschap - Mama's Meisje blog

Vermoeidheid

Eenmaal thuis heb ik nog een paar keer gewandeld, daarna kwam de warmte weer dus waag ik me er niet aan. Het is een proces met pieken en dalen en momenteel zit ik een beetje in zo’n dal. Tel daarbij op dat ik last heb van vermoeidheid; dat helpt de boel ook niet echt mee. Wanneer de huisarts weer terug is van vakantie, neem ik contact op voor een bloedonderzoek. Mijn tweejaarlijkse coeliakiecheck staat sowieso weer op de planning en dan laat ik gelijk mijn vitamine D en ijzergehalte weer even controleren. In het verleden heb ik daar vaker een tekort aan gehad (mijn Hb zit sowieso altijd op het randje) en ik herken de vermoeidheid, maar dat zegt natuurlijk niets. Ik heb me voorgenomen om het gedurende deze zomervakantie nog wat rustiger aan te doen en erop te letten dat ik eerder naar bed ga. Even de focus op ontspanning en aanvoelen waar ik behoefte aan heb op dat gebied. Mijn maaltijden en tussendoortjes weer beter plannen, zorgen dat ik voldoende voedzame keuzes in huis heb en lekker een blok wandelen als de mussen níét dood van het dak vallen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een stuk beter gaat als we straks weer maximaal in het school- en werkritme zitten. Daar gedij ik zelf ook het beste op!

Doelen voor de komende maand

De eetswitches laat ik even voor wat het is; ik ga de komende maand zorgen dat ik me meer ontspannen en uitgerust voel. Als ik kijk naar de centimeters en het gewicht, dan is het denk ik vooral te danken aan die actieve vakantie dat het resultaat van mijn meet- en weegmoment wel meevalt deze maand. Qua centimeters ben ik in de afgelopen maand 4,5 centimeter gegroeid: dat brengt het totaal terug op 38,5 centimeter. Als ik het allemaal op een rijtje zet, is de stand van zaken na deze vijfde maand leefstijl omgooien als volgt: +3,5 centimeter rondom mijn navel (totaal 10,5 centimeter), geen verschil rondom mijn borst (totaal 5 centimeter), +2 centimeter rondom mijn taille (totaal 9 centimeter), -1 centimeter van mijn dijen (totaal 4 centimeter) en geen verschil rondom mijn heupomvang (totaal 15 centimeter). Mijn vetpercentage is afgelopen maand met 0,4% gestegen, het totaal verlies staat nu op 4,3%. Mijn spiermassa is onveranderd, dat viel me mee! Qua gewicht ben ik 0,6 kg gegroeid, dat kan er bij wijze van spreken morgen alweer af zijn maar ik vind het wel prettig om dit als graadmeter in de gaten te houden.

Op naar maand 6! Die update komt halverwege september online, want tussendoor vier ik het 6-jarig bestaan uitgebreid op Instagram. Heb jij weleens zo’n dip tijdens je leefstijl-verander-goals? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog