Waar is de balans? Iedere dag lijkt hetzelfde: zowel doordeweeks als in het weekend. Dat willen we anders! En dus klom ik weer achter mijn toetsenbordje, want iets meer balans tussen doordeweeks en weekends, please!

Balans tussen werk en privé

Wat was ik in 2023 lekker bezig om meer onderscheid te maken tussen werktijd en vrije tijd! Het lukte me beter om ‘nee’ te zeggen als mijn agenda al behoorlijk druk was. En, buiten bijzondere omstandigheden om, lukte het ook beter om niet meer steeds ’s avonds langer door te werken of het grootste deel van het weekend achter de laptop te spenderen. Sinds de jaarwisseling is die balans tussen doordeweeks en weekends echter compleet verdwenen. Iedere dag voelt hetzelfde, zowel doordeweeks als in het weekend. We staan doorgaans vroeg op (de kinderen hebben het uitslapen nog niet echt ontdekt), aankleden, ontbijten, ontbijttafel afruimen, vaatwasser, tandenpoetsen, stofzuigen (noodzakelijk i.v.m. een glutenvrij huishouden), alles inpakken voor school en kinderdagverblijf, de kinderen wegbrengen en dan begint mijn werkdag. Als zelfstandig ondernemer werk ik vanuit huis, wat enerzijds perfect te combineren is met een jong gezin, maar óók vele uitdagingen kent.

Persoonlijk Iets meer balans tussen doordeweeks en weekends, please! - Mama's Meisje blog

Altijd druk met íéts…

Het grote voordeel van het zelfstandig ondernemerschap is by far dat ik mijn eigen agenda beheer en dus mijn eigen tijd indeel. Daardoor heb ik geen typische 9 tot 5 baan, maar kan ik werken wanneer ik wil. Klinkt superchill, maar ik heb natuurlijk gewoon mijn deadlines en afspraken met opdrachtgevers en klanten die ik moet nakomen. Werken vanuit huis is dus erg fijn, maar ik word ook geconfronteerd met het huishouden. Die flexibele agenda is prettig, maar soms stel ik me iets té flexibel op waardoor ik later weer de schade moet inhalen om mijn werk af te krijgen. Het gevolg is dat ik voor mijn gevoel altijd druk ben met íéts. De balans tussen doordeweeks en weekends erin houden ging vorig jaar zó goed, maar sinds begin dit jaar ben ik mijn mojo een beetje kwijt. Zo is maandag niet meer een hele werkdag, maar ga ik ’s middags met Niene naar zwemles. Is dinsdag mijn huishouddagje, maar scharrelt Linn ook mee en één ding is zeker: het is gezellig, maar ik krijg op de meeste dinsdagen niet gedaan wat ik gepland had. Woensdag is een soort van werk-inhaaldag omdat er altijd iets is blijven liggen van maandag óf nog wat bij is gekomen op maandag en/of dinsdag. Donderdag de hele dag werken en vrijdag hetzelfde als woensdag, althans de helft van de dag. Terwijl ik er dan op vrijdag óók naar streef om huishoud-technisch een beetje oké het weekend in te gaan. Het voornemen om de weekenden wat meer rust in te bouwen, ook met het oog op de sociale agenda, is de laatste maanden bij een voornemen gebleven. Eindstand: dweilen met de kraan open. Maarrrrrr er is hoop!

Meer balans tussen doordeweeks en weekends

Waar ik nu op doordeweekse dagen ’s avonds nog wél van alles doe en in het weekend als een razende mijn huishouden probeer bij te werken in de hoop dat het de week erop daardoor wat soepeler loopt, is er licht aan het einde van de tunnel. Stiekem tel ik al af, want over een maand is de zwemles van Niene niet meer op maandag. Dat betekent dat ik op maandag mijn volledige werkdag weer terug heb. Scheelt al zóveel! Nog een maand later begint Linn op de basisschool. Hoewel dat voor ons allemaal even wennen zal zijn, vind ik het vooruitzicht stiekem heerlijk. Ik zeg: hallo efficiënte dagen en de boel meer onder controle hebben! Ben al een beetje aan het brainstormen hoe ik mijn tijd vanaf dan ga indelen. Ik wil de huishoudelijke taken over twee ochtenden uitsmeren, zodat er ook voldoende tijd overblijft voor selfcare in de vorm van mijn leefstijl-verander-goals. En ik verwacht ook weer meer uren te kunnen maken overdag. Het lijkt me gewoon heerlijk om dan wél mijn werk en huishouden op orde te hebben, zodat we wat relaxter het weekend in kunnen. Hopelijk komt er dan iets meer balans tussen doordeweeks en weekends. Ik kan niet wachten…

Hoe is de balans tussen doordeweeks en weekends bij jou? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog