Tijd voor een leefstijl update! Hoewel mijn 2023 op leefstijlgebied minder florisant verliep dan van tevoren beoogd, besloot ik toch achter mijn toetsenbordje te kruipen om een terugblik op 2023 te typen. Hoe ging het met mijn leefstijl-verander-goals en wat ging wél goed? Lees maar mee!

Leefstijl update: pieken en dalen

Op televisie, in tijdschriften en op social media wordt je in de eerste maand van het nieuwe jaar overspoeld met goede voornemens en reclames over afvallen. Zelfs in de folders zijn sportkleding en -attributen massaal te vinden. De wens om af te vallen lijkt extra populair rondom de jaarwisseling: nog even je best doen voordat het bikiniseizoen weer begint! Zelf gooide ik in 2022 het roer om en begon met de Lazy Fitgirl methode. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en gaat het, kort samengevat, met pieken en dalen. De update die ik begin 2023 schreef, beloofde veel goeds. Vervolgens kwam ik er pas in april weer op terug: de motivatie was ver te zoeken. Er volgde een hele mooie piek waarin ik volop wandelde en fitter werd. Vanaf augustus liet ik de boel wederom de boel en eind oktober besloot ik mijn opgedane voedingskennis weer eens in de strijd te gooien. Eindstand: geen achteruitgang, maar ook nog niet mijn doel behaald.

afvallen zonder dieet ervaring - Mama's Meisje blog

Voedzaam eten: check!

Het grote voordeel aan de Lazy Fitgirl methode vind ik de toegankelijkheid van voeding: niet urenlang in de keuken hoeven staan, maar toch voedzame keuzes kunnen maken. Wat dat betreft gaat voedzaam eten in de regel prima. Maar in 2023 ging álles met pieken en dalen, ook op het gebied van eten. En zijn er twee periodes geweest van ongeveer twee maanden waarin ik mijn principes compleet overboord gooide. Op dat moment ervaarde ik veel stress en zorgen waarover ik hier niet verder uitwijd. Op zulke momenten ben ik geneigd meer te snacken en te snaaien. ‘Gelukkig’ wist ik mezelf beide keren weer te herpakken en zat ik al snel weer op de voedzame tour. Wel merk ik dat het toevoegen van groentes me beter afgaat in de lente en zomer: een salade smaakt dan een stuk beter dan in de koudere maanden is mijn ervaring. Toch doe ik mijn best en probeer op allerlei manieren extra groentes toe te voegen, ook al ben ik niet zo dol op rauwkost. Tijdens de snaaiperiodes merkte ik dat ik sneller honger had, me minder fit voelde en mijn buik snel opblies. Als ik dan weer voedzamer eet, kan ik gelijk de voordelen merken: energieker, sneller vol en mijn buik die veel platter is. Toch is het in 2024 wel tijd voor dat extra stapje!

LEES OOK: MIJN FAVORIETE VOEDZAME SNACKS!

Zelfbeeld

Je slecht voelen over jezelf als afvallen niet lukt: voor velen herkenbaar. Al eerder stipte ik aan dat ik van zelfbeeld issues of laag zelfvertrouwen geen last heb en dit dus ook geen reden is om af te willen vallen. Maar is dat nog steeds zo als puntje bij paaltje komt en ook nadat het qua afvallen niet heel voorspoedig ging? Bikini season came early: ik ging in december op vakantie naar Aruba! Twee weken geflaneerd in bikini en me geen moment onzeker of opgelaten gevoeld. Is echt niet altijd zo geweest hoor, maar toch een stukje dat in 2023 wél goed ging. Een goede test (heel vervelend ook onder zo’n palmboom, dat snap je) en bevestiging dat het op dat vlak nog steeds helemaal goed zit. Ik gun het iedereen! Ook fijn: ondanks de pieken en dalen merkte ik dat mijn zomerkleding (die ik dus weer tevoorschijn haalde voor deze vakantie) wat losser zat. Er gebeurt dus toch iets!

Lazy fitgirl ervaring - Mama's Meisje blog

Meer bewegen blijft lastig

Hoewel er dus qua zelfvertrouwen weinig werk aan de winkel is, wil ik beter voor mijn lijf zorgen. Het ging met pieken en dalen in 2023: het ene moment nam ik mezelf voor om mezelf die gezonde leefstijl te gunnen (zoals je hebt kunnen lezen in een leefstijl update), even later kon het me weinig schelen. Fijn om die rust er in ieder geval in te hebben op het gebied van een voedzaam eetpatroon: ik heb inmiddels een aantal go to’s waardoor ik niet meer zo hoef na te denken en uit te zoeken wat ik eet en wat binnen de methode past. Sinds eind oktober is dit stukje weer on point. Blijft over: meer bewegen! Om het afvallen te stimuleren is dit wel echt nodig: spieren aan het werk zetten, verbranding omhoog, yes please! Zeker na twee keer een vliegreis van ruim 10 uur te hebben gemaakt waarna ik volop last had van mijn bekken, stel ik hier weer een doel aan. Fitter worden = minder bekkenklachten, maar bewegen blijft dus een puntje. Het zal geen verrassing zijn als ik zeg dat ik echt een mooi-weer-wandelaar ben. En als je even hebt opgelet, regent het bij wijze van spreken al non-stop in Nederlands sinds afgelopen zomer. Tikkeltje overdreven natuurlijk, maar als je net als ik een hekel hebt aan wandelen in de regen, dan begrijp je vast wel waarom die regelmaat is weggevallen. Mijn volgende beste smoes is het gebrek aan tijd. Jep, bewegen was en is even geen prioriteit. Er zitten 24 uren in een dag en dat is voor mij echt te weinig momenteel. Maar ik voorzie verbetering, want zoals ik in mijn blog met plannen, doelen en wensen voor 2024 al aanstipte: vanaf mei gaat Linn naar school. Dat betekent dat alle kinderen vanaf dat moment schoolgaand zijn en ik dus ineens een heleboel extra tijd alleen heb. Tijd die ik onder andere ga besteden aan wandelen en meer bewegen! Ik ga heus niet zitten wachten totdat het mei is, maar ben ook een beetje lief voor mezelf tot die tijd. Geen hoge, onhaalbare eisen waardoor de frustratie weer zal toenemen en de motivatie weer verdwijnt. Lukt het, dan is het mooi. Maar ik pak de draad weer op, geef mezelf de tijd en weet dat deze leefstijl mijn hele leven bij me blijft, dus geen tijdsdruk of dat soort ellende. En doorrrrr!

In het nieuwe jaar zal ik weer regelmatig een leefstijl update plaatsen! Hoe ervaar jij bewegen tijdens regenachtige dagen? En hoe sta jij erin qua zelfbeeld en onzekerheden? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog